Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 mai 2024, ora locală: 05:19

 

(VIDEO & FOTO) Traian Băsescu: Un tratat de frontieră cu Republica Moldova ar face din şeful statului un partener al lui Ribbentrop şi a lui Molotov

adăugat 15 mai 2009, 11:09, la Ştiri de Top

Preşedintele Traian Băsescu a deschis, la Piatra Neamţ, forumul autorităţilor locale din România şi Republica Moldova. Băsescu a declarat că numai cine nu înţelege responsabilitatea şefului statului român îşi poate imagina că ar putea să dea curs condiţiei impuse de Republica Moldova, şi anume semarea unui tratat "care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov".

Şeful statului a explicat că autorităţile din Republica Moldova au condiţionat acordul privind micul trafic de frontieră între cele două state de semnarea unui tratat de frontieră care, în opinia lui Băsescu, ar veni să consfinţească Pactul Ribentrop-Molotov.


REALITATEA.NET - Traian Băsescu: Un tratat de frontieră cu Republica Moldova ar face din şeful statului un partener al lui Ribbentrop şi a lui Molotov

"Sunt de neînţeles reticenţele şi condiţiile puse de Guvernul de la Chişinău în problema acordului de mic trafic de frontieră cu România. Şi nu am să las această frază neexplicată, mai ales că aici sunt oameni extrem de interesaţi de acordul dintre România şi Republica Moldova cu privire la micul trafic de frontieră. Din păcate, Republica Moldova condiţionează semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontieră. Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român", a ţinut să le spună Băsescu celor peste 80 de reprezenanţi ai comunităţilor locale din Republica Moldova, stârnind aplauze.

Băsescu a subliniat faptul că România consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră "care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov", explicând că acest demers ar veni împotriva obligaţiilor asumate de statul român.

"România are în istoria sa recunoaşterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova este moştenitoare a parte din această frontieră. În condiţiile astea considerăm inutilă semnarea unui tratat de frontieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbetrop şi al lui Molotov", a spus Băsescu.

Traian Băsescu: "Contactele de la om la om sunt cheia succesului de cooperare indiferent de regiune"

"Din perspectiva relaţiilor dintre autorităţile locale din România şi Republica Moldova, trebuie să afirm că toate aceste criterii sunt îndeplinite. Din păcate, aceeaşi afirmaţie nu poate fi valabilă şi pentru cooperarea la nivel central. Nu pot şi nici nu vreau să evit subiectul relaţiei dintre ţările noastre, dar am speranţa că vom depăşi acest moment dificil", a mai spus Traian Băsescu, amintitnd că, la sfârşitul lunii martie, 12 aleşi locali din România nu au putut intra în Republica Moldova.


REALITATEA.NET - Traian Băsescu: Un tratat de frontieră cu Republica Moldova ar face din şeful statului un partener al lui Ribbentrop şi a lui Molotov

Şeful statului şi-a exprimat speranţa ca viitorul Guvern al Republicii Moldova "să arate mai mult pragmatism şi dorinţă de a facilita cooperarea" în beneficiul ambelor ţări şi mai ale în beneficiul cetăţenilor".

"Din păcate, măsura iexplicabilă şi inacceptabilă a introducerii regimului de vize pentru cetăţenii români de către Republica Moldova întârzie evoluţiile pozitive din planul cooperării bilaterale şi al relaţiilor interumane", a spus Traian Băsescu.

Acesta a declarat că, din punctul de vedere al României, forumul autorităţilor locale va fi susţinut de la nivelul tuturor instituţiilor. "Considerăm că o colaborare bună între administraţiile locale din românia şi Republica Moldova este de natură a consolida relaţiile istorice", a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că România a devenit o democraţie autentică "atunci când drepturile şi libertăţile fundamentale - libertatea de exprimare, de asociere, libertatea de iniţiativă - au devenit depline, iar fiecare autoritate locală, primărie, consiliu local şi judeţean şi-au găsit forma şi resursele adecavate pentru a răspunde nescesităţilor membrilor comunităţii".

În opinia preşedintelui, premisa fundamentală pentru funcţionarea parteneriatelor dintre autorităţile locale din România şi Republica Moldova este "voinţa politică exprimată prin contacte permanente şi durabile, formalizate prin intermediul unor proceduri şi al unor instituţii". "Determinările administrative care favorizează sau blochează cooperarea transfrontalieră pot fi depăşite prin existenţa dialogului direct între autorităţile locale", a subliniat Băsescu.

Foto reportaj UNIMEDIA:


Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net
mda... bravo, insa te rog domnule Basescu sa te uiti inca o data la Legea redobandirii cetateniei - ghici ce au mai facut dragii colegi politici in Parlament, in cardasie cu Tariceanu !
A comentat A-HA 15 mai 2009, 13:13
Au facut-o impreuna
El a validat-o prin decret.
Putea sa n-o faca.
A comentat Xtall 15 mai 2009, 23:06
BRAVO BASESCULE ESTI UN DAC ADEVARAT, ILIESCU A VINDUT CEVA TU TE ZBATI CA PESTELE PE USCAT SI NU TE DAI BATUT.
BINE AR FI SA SI LE MAI DAI CU PUMNUL IN CAP LA RESPONSABILII CARE SE OCUPA DE REDOBINDIREA CETATENIEI SA SCHIMBE VITEZA DIN POZITIA MELCULUI SPRE O TREAPTA MAI MARE PENTRU A LE DA LIBERTATEA FURATA. SI NU UITA CETATENII CARE SI-AU REDOBINDIT CETATENIA TREBUE PROTEJATI DE STATUL ROMAN SI TREBUE DE ELIMENTAT DESCRIMINARILE DINTRE AMBELE MALURI.
MULT SUCCES.
A comentat ION CONDREA 17 mai 2009, 18:03
intr-adevar, Moldova simte sprijin din partea voastra, a romanilor!!! sunteti fratii nostri dar intre noi e zidul COMUNIST, un regim totalitar.Suntem lezati de drepturi si nu putem face nimic. Conducerea face ce-i da prin cap... si cu BAC-ul vor fi probleme din cauza MITINGului, au elaborat un regulament abia acum, in mai pe care l-au si schimbat cu altul peste doar citeva zile. Comunistii au amenintat si profesorii si elevii, pe toata lumea... AJUTATI-NE SA PUNEM CAPAT ACESTEI DEZORDINI.
A comentat student 18 mai 2009, 18:36


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1449 secunde