Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 aprilie 2024, ora locală: 15:51

 

9 Mai 1945 – Ziua când România a pierdut războiul

adăugat 09 mai 2010, 08:43, la Istorie / Ştiinţă

9 Mai 1945 – Ziua când România a pierdut războiul, armata rosie, URSS

În sfârşit a trebuit să vină un român basarabean şi nu unul oarecare, ci Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, să refuze invitaţia de a participa la parada de la Moscova de 9 mai, cu motivaţia clară că „învinşii nu au ce căuta la parada Victoriei”. Spre deosebire de Mihai Ghimpu, Ex-Regele Mihai I s-a grăbit să accepte invitaţia de a fi alături de urmaşii politici ai lui Stalin în Piaţa Roşie, ca o recunoaştere a întoarcerii armelor pe la spate împotriva fostului aliat Germania. Este pentru prima oară când anul acesta, după 65 de ani, oficialităţile de la Bucureşti nu au mai organizat ceremonii festive în cinstea zilei de 9 mai. În ultimii ani, devenise stânjenitor pentru autorităţile statului român să mai „sărbătorească” la 9 mai, de fapt ocuparea României de către sovietici, cu tot cortegiul de violuri, crime şi jafuri şi instaurarea dictaturii criminale comuniste. În ultimii trei ani se comemora pe 9 mai numai Ziua Independenţei de la 1877, ignorându-se total în discursuri oficiale aşa-zisa Zi a Victoriei.

Actul de la 23 august 1944, deşi istoriografia românească a încercat să-l supraevalueze ca importanţă, nu a fost văzut de către Aliaţi decât ca un act de trădare oportunist a unui aliat. Dovada fiind faptul că Convenţia de Armistiţiu cu Puterile Aliate s-a semnat abia pe 12 septembrie 1944 la Moscova, ca un simplu act de capitulare necondiţionată, după ce România fusese ocupată de către sovietici cu tot cortegiu de crime şi 180 mii de soldaţi români dezarmaţi şi luaţi prizonieri pe frontul din Moldova şi duşi în Siberia. Abia în 1946 soldaţii au fost eliberaţi de către sovietici. SUA, Anglia şi URSS ne-au considerat întotdeauna nişte învinşi, o ţară ce a pierdut războiul şi care a trebuit să plătim preţul alianţei cu Germania, prin participarea necondiţionată la războiul din vest până în Munţii Tatra, cu moartea a 160 mii de soldaţi români. Nu am fost niciodată consideraţi aliaţi de către ango-americani şi ruşi, iar la Conferinţa de Pace de la Paris din 1946 nu ni s-a considerat statutul de cobeligerant, ci de ţară învinsă în război, fapt ce a dus consfiinţirea pierderii Basarabiei şi Bucovinei de Nord în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, Germania a privit actul de la 23 august 1944 ca o trădare, ca un pumnal înfipt pe la spate. Se ştie că în istorie marile puteri nu uită niciodată, indiferent de regim, trădarea şi o pedepsesc sub diverse forme şi peste zeci de ani. Germania nu a iertat şi nu a uitat nici după 1990 cine a trădat-o sau cine i-au creat probleme în Europa anilor 40. Iugoslavia a fost făcută ţăndări cu sprijinul Bonn-ului, iar Croaţia ajutată de Helmut Kohl să devină independentă în ciuda opunerii totale a lui Clinton. Cehoslovacia a fost dezmembrată prin finanţarea masivă a fostului guvern aliat de la Bratislava. Ungaria pentru fidelitatea arătată în răboi i se îndeplinesc de către Berlin toate mofturile economice şi politice legate de Transilvania. Acum a venit rândul Greciei să fie pedepsită cu aroganţă nemţească prin acordarea de împrumuturi cu gajarea unor insule şi a suveranităţii. România aflată în plină criză economică şi financiară a pierdut anul trecut circa 13 miliarde de dolari, care s-au scurs spre bănci germane sau controlate de bancheri germani, fapt ce a dus la criza de lichidităţi de acum. Poate nu întâmplător, cancelarul Angela Merkel i-a întors spatele lui Traian Băsescu la ultima întâlnire europeană pe pământ german.

La 9 mai 1945, România era o ţară ocupată de către trupe străine şi i se impunea manu militari un regim comunist, care a distrus elitele, economia, tradiţiile şi fiinţa spirituală a naţiunii, iar despăgubirile de război cerute de ruşi au fost colosale. Legenda că dacă nu era actul de la 23 august 1944, ruşii nu ne-ar fi permis retrocedarea Transilvaniei de Nord este chiar o legendă. Încă din 1943 Comisia Litvinov, în care a lucrat şi Walter Roman, hotărâse la insistenţele, paradoxal, ale lui Stalin ca Transilvania de Nord să fie retrocedată României.

Sincer la 9 mai, România nu are nici cel mai mic motiv să sărbătorească o victorie care nu i-a aparţinut. Da, preşedintele Mihai Ghimpu are dreptate la „parada victoriei învinşii nu au ce căuta…” Din ce în ce mai mult actul de la 23 august 1944 îmi pare o încercare personală a Regelui Mihai I de a-şi salva pielea în faţa tăvălugului inexpugnabil rusesc ce venea dinspre răsărit peste noi. Pentru asta, Stalin la răsplătit pe Mihai I cu cele mai înalte ordine militare ruseşti şi cu un exil liniştit şi prosper în Occident.


Autor: Ionuţ Ţene
Sursa: www.napocanews.ro
RO are o mare datoriem morala fatza de RU care la 9 mai i-a daruit independentza. In loc sa multzumeasca - rromanii prefera sa scuipe - nimic de mirare. Dar cand va veni o alta napasta - evident isi vor aminti. Oare transilavanioa in loc de Dobrogea si Basarabia a fost dat putzin la RO carea in ultimul moment s-a alaturat la coalitzia antifacista. ROI de azi se incumeta a se declara prin marioneta sa de la Chisinau ca nu sse considera printre invingatorii fascizmului. Asateptatzi contul pentru 300.000- 600.000 de la Israeleni, inclusiv din SUA. Plus si Rusia ar putea reevalua pierderile din 1941-1945. Asta doritzi excluzandu-va din lagarul antifascist si confirmand impreuna cu marioneta Skin PL din R.Moldova ca apartzinetzi lagarului fascist?!
A comentat iu 09 mai 2010, 11:37
mai "iu" esti un incuiat mintal
A comentat Hendryc 09 mai 2010, 12:31
IU IU BUSOLA TII DEFECTA.
ROMANIA, NOI NU AM AVUT NEVOE DE ELIBERATORII RUSI.
NOI NU AM FOST NAZISTI, PE TERITORIUL TARII NAZISTII NU AU AVUT PUTERE. NU APAR NAZISMUL DEOARECE E EGAL CU COMUNISMUL. SI PRIMUL SI AL DOILEA AU OMORATOAMENI NEVINOVATI AU CREAT LAGARE.
SUB PRETECTIA CA AM FOST ELIBERATI NEAU OCUPAT RUSII.
O PARTE SARBATORESC ZIUA DE 9 CA PE O SARBATOARE ALTII O PLING CA E O OCUPARE.
PE PAMANTUL ACESTA A DACIEI NU E LOG DE ASA SARBATOARE EA POATE FI PE TERITORIUL FEDERATIEI RUSIEI ACOLO E LOG TUNDRA E MARE.
A comentat ION CONDREA 09 mai 2010, 21:21
bah "iu" pisam.as pe mormantul mati de retardat bosketar prost!!!!!! iesi in mort.i matii de aici!!
A comentat MaPisPeMataIu 10 mai 2010, 13:55
MAI IDIOTILOR, DAK NU ERAU RUSII CARE SA VA SCOATA DE SUB CHIARA FASCISMULUI, AZI NU MAI EXISTATI CA TARA...ASA K tRAIASCA 9 MAI!!! S DNEOM POBEDI!!!!
A comentat abc 10 mai 2010, 15:26
REGERET DAR IN ARMATA ALIATILOR NU ERA DOAR RUSIA .... DIN PACATE PENTRU ISTORIA NOASTRA A ROMANILOR DE LA NISTRU PANA LA TISA , URSS-UL NE-A FACUT CEL MAI MULT RAU , IAR PENTRU CEI CE NU STIU ADEVARATA ISTORIE , NU CE ZIC RUSII, SA SE INTERESEZE SA VADA CATE VICTIME AU FACUT BOLSEVICII IN TOATA URSS ,NU NUMAI IN BASARABIA SI NORDUL BUCOVINEI ,
A comentat ROMANU 10 mai 2010, 15:47
HAIDETI SA LASAM PATRIOTISMUL ASTA IEFTIN SI SA FIM CAT MAI REALISTI...
A comentat abc 11 mai 2010, 19:05
9 Mai 1945 - Ziua când România a pierdut războiul.Nu baeti , naveti dreptete . Si nu la 23 august 1944. Dar a perdut razboiul simbata seara ,in noaptea de 21 spre 22 iunie 1941. Chind Neinfricatul Ionel Antonescu a spus vulturilor sai - ostasi ,treceti Prutul!!!! De fapt si Adic Hitler tot atunci a perdut totul . Aventuristi ,nu alta . Au impartit cu Stalin Europa , ia omule si te linisteste ,cautati de treburi . Nu, il minca in c.. sa se bage incolo . Si astea prosti (Antonescu ,Mussolini ). Ce , leau fost greu sa se uite fugitiv prin istorie , chiti sau rupt coltii acolo. Se refera si la smecheri de azi , tiganarime ,de fapt astea sunt niste cacaciosi , numai vorbe pe foumuri . Eu pe aici de vreo trei ani citesc grozavii dea romanilor , ca asa leom face ,asa vor pati ei . Unul se socoate o rasa mult superioara fata de vecinii de la rasarit, numai ca are radacini latine . Altul e din rasa ARIANA ( tot roman). Numai ca mi se pare ca se vor apuca de voi degraba nemtii. Ionut Tene (autorul articolului) a uitat sa va aduca aminte ,va aduc eu aminte de NOKIA , zice ca nemtii nu uita de 23 august 44, nici de NOKIA nau uitat , asteapta momentul . O sa va f... ca pe rate mute. Nici mac-mac no sa ziceti !!!!Ei se grozavesc pe aici de UE ,NATO. Cine bai ,idiotilor azi o sa va atace cu tancuri . Voi sunteti mintal inca in 1945 . Asa va indobitocesc pe voi . Beliti ochii ,ce razboae economice se duc azi ,cum se ocupa tari . Mie mia placut cu o saptamina in urma , sau miercuri ,sau joi ,presedintele Lituaniei cum a dat un interviu la un canal rusesc de TV. Liber putea sa-si ia un traducator, dupa politica pe care o duce fata de rusi, nu ,curat in limba rusa ciripea .De la bun inceput am spus "Лёд тронулся" sa inceput". Prin anii 90 ,chind sa inceput parada independentiei ,era la moda ,independenta si batjocoreala rusilor. Aveam discutii interesante intre colegi . Eu atunci am comparat tot asta cu primavara chind rasare iarba si oile si chirlanii nu mai vreau sa stea in ocol . Zbeara , vreau la libertate . Chind ciobanul le da drumul ,zburda bine pina se satura , toata vara sunt libei . dar vine toamna , vin ingheturile , iarba nu mai este ,atunci vin toti la poarta si se cer in ocol ,ca ciobanul are fin ,furaj. Cam asta am observat din interviu presedintelui Lituaniei . Si voi spune eu voua ca nici n-a amintit de UE si NATO , doar matele se dau in scrinciob. FITI ATENTI !!!!
A comentat j.PHILIPS 12 mai 2010, 21:06
basarabia a luptat de parte Rusiei... de asta in md se sarbatoreste Ziua victoriei, dar in Romania nu
A comentat 17 mai 2010, 11:36
Da da
iar dupa 1945, basarabenii au fost cei mai inversunati in implementarea comunismului in Romania alaturi de "eliberatori"
A comentat Calin 17 mai 2010, 18:59 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2740 secunde