Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 iunie 2024, ora locală: 03:04

 

Actele necesare pentru ridicarea permisului de mic trafic la frontieră

adăugat 05 martie 2010, 13:52, la Integrare Europeană

Actele necesare pentru ridicarea permisului de mic trafic la frontieră

Începând cu 1 martie curent, Secția Consulară a Ambasadei României la Chisinău din str. Vlaicu Pârcălab nr. 39 primeşte cererile pentru permise de mic trafic care le vor da posibilitatea cetăţenilor moldoveni să călătorească în zona de frontieră a României fără vize.

Cine poate solicita permisul de mic trafic la frontieră?

Pot solicita permise de mic trafic numai cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în zona de frontieră, vecină cu România, pe o distanţă de 30 kilometri, în baza unor motivaţii. Potrivit acordului, persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 1 an, în zona de frontieră pot primi permise de mic trafic la frontieră, pentru o perioadă de la doi la cinci ani, în baza cărora pot călători în statul vecin pe o distanţă de până la 50 km de la graniţă.

Care sunt actele necesare pentru a putea primi permisul?

Persoanele care vor să beneficieze de permisele de mic trafic trebuie să prezinte următoarele documente:
1. Cerere-tip, completată personal de către solicitant, în faţa lucrătorului consular. Formularele sunt gratuite şi pot fi ridicate la Secţia consulară a Ambasadei, str.Vlaicu Pârcălab nr. 39, sau descărcate de pe internet.

2. O fotografie color tip pasaport (3,5 x 4,5 cm), de dată recentă.

3. Paşaport valabil, valabilitatea permisului nu poate depăşi valabilitatea paşaportului.

4. Documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră, de cel putin un an. Adică solicitantutul trebuie să prezinte buletinul de identitate şi anexa din care rezultă că acesta locuieşte în zona de frontieră de cel puţin un an, permisul de şedere pentru cetăţenii străini, buletin de identitate pentru apatrizi. În cazul în care din conţinutul documentelor nu reiese perioada în care persoana a locuit legal în zona de frontieră, acestea vor fi însoţite de un certificat clarificator.

5. Documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei.

Care sunt motivele în baza cărora se poate trece frontiera?

1. Menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor – invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la Secţia consulară a ambasadei, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau de repatriere.

2. Însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală – atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care să reiasă diagnosticul, respectiv recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată.

3. Participare la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii instituţiei care organizează evenimentele.

4. Promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei.

5. Rezolvarea problemelor de natură juridică – scrisoare personală explicativă dactilografiată care să explice problema ce urmează a fi soluţionată şi un document emis de instanţa judecătorească sau organul administrativ care să ateste durata, complexitatea cauzei, eventual, periodicitatea convocărilor solicitantului pentru finalizarea procedurii.

6. Vizitarea mormintelor rudelor – scrisoare personală care să explice relaţia de rudenie; documentele (în original sau copie legalizată) care atestă relaţia de rudenie între solicitant şi persoana decedată, scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii autorităţii locale din care să reiasă faptul că mormântul este amplasat pe raza localităţii respective.

7. Alte motive întemeiate – declaraţie în formă autentică, în original, la un notar public din România sau la Secţia consulară a ambasadei, în care să se explice detaliat motivul şi temeinicia lui; declaraţia va include o formulare din care să reiasă că declarantului i s-au adus la cunoştinţă consecinţele declaraţiei mincinoase (se vor ataşa acte doveditoare ale temeiniciei motivului, în măsura în care există).


Autor: Jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md
De la 1940 incoace rudele au decedat sau e foarte greu de gasit, doar in cazul unor casatorii mai recente sau a domiciliului unui memru al familiei angajat peste Prut. In rest - motivul rudelor - p.1,2,6 - e valabil pentru un numar restrans de persoane. P.5 -motive juridice, chemari la judecata - e si cu totul ocazional si judecata nu dureaza ani. De perspectiva sunt p.3-4, relatii bilaterale economice, culturale, sportive etc. Dar cum de initiat aceste contacte, daca de la "podurile de flori" au trecut multi ani, iar pentru a intia noi contacte oricum trebuie sa te deplasezi, dar cum - iarasi e cerc vicios. Si apoi lumea nu mai este ospitaliera ca pe vremuri, criza economica isi spune cuvantul, in plus cel care invita in aceste scopuri isi asuma riscul de a plati amenzi foarte mari, in caz ca un invitat dispare si nu se intoarce inapoi un R.Moldova. Aceste puncte sunt mai mult pentru invitatiile cu plata. De ce n-ar plati in acest bani solicitantul direct statului roman, numai sa nu se umileasca si sa i se acordere incredere in nume propriu, doar la urma urmei solicitantul isi poate face pasaport biometric de rand cu permisul - nici asa nu se poate?!...
A comentat gheorghe 05 martie 2010, 16:44
A comentat eu 05 martie 2010, 20:11
A comentat eu 05 martie 2010, 20:19
mi se pare ca mai trebuie sa actalizati ceva pe aici, cum ar fi simplificare obtinirei permisului ... ?
altfel nu prea aveti cu ce ma bucura !!!
A comentat Oţel 05 martie 2010, 20:53
frati romani ! dar de ce atatea conditii pentru a va vizita? dar daca ma ajuns un dor mare de a vizita o manastire sau un oras pa cont propriu? mai bine spuneti ca nu ne prea doriti si nu ne zadariti cu acest mic trafic!
A comentat petru 06 martie 2010, 15:56
Fratia la gunoi....
A comentat P1928 07 martie 2010, 15:07
ADUCEŢI-VĂ AMINTE CUM PUTEAU BASARABENII SĂ INTRE ÎN ROMĂNIA ÎNAINTE SĂ INTRE ÎN U.E. . .
A comentat pentru petru 07 martie 2010, 16:38
P1928, care fratie? Nu exista fratie intre romani si toate populatiile alogene care locuiesc acum intre Prut si Nistru. Sau vorbesti de fratia de pe timpul lui Adam si Eva? Asta nu inseamna ca Romania trebuie sa va acorde ceva favoruri. Romania trebuie sa acorde amestecului actual de populatii pruto-nistrene acelasi tratament pe care il acorda si locuitorilor din Burkina Faso sau Malaysia.
A comentat Inolacabil 07 martie 2010, 17:58

Draga Petru, ca roman imi este rusine pentru felul in care tergiverseaza guvernantii nostri acordurile cu RM. Imi cer scuze pentru umilintele pe care le indurati voi din partea autoritatilor romane si pentru redobandirea cetateniei. Si nu cred ca sunt singurul care simte asta
A comentat ALIN 07 martie 2010, 18:31
Vezi opiniile noului abasador din cel mai recent interviu la tema:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7002871-interviu-marius-lazurca-ambasadorul-romaniei-chisinau-voi-opune-intotdeauna-trivializarii-cetateniei-romane-transformarii-intr-simplu-instrument-garantare-libertatii-miscare.htm
Cateva spicuiri: \"...interesele noastre in raport cu Chisinaul sunt "euroconforme"... Rolul meu in momentul de fata la Chisinau este sa vorbesc nu despre unire, ci despre Uniune... apreciez ca frustrarea originara a cetatenilor Republicii Moldova, sursa reprosurilor la adresa Romaniei, nu e legata, as spune, de dificultatile de obtinere a vizei, cetateniei sau permisului de mic trafic. Inclin sa cred ca nemultumirea originara vine din aceea ca cetatenii R. Moldova, constienti de propria europenitate, nu inteleg de ce ea nu se trasforma rapid intr-un regim de viata european...obiectivul fundamental al Romaniei nu este acordarea de vize sau permise de mic trafic tuturor cetatenilor moldoveni. Ceea ce noi ne dorim este ca ei sa nu mai aiba nevoie de ele pentru a calatori liber... rolul meu in momentul de fata la Chisinau este sa vorbesc nu despre unire, ci despre Uniune. Despre Uniunea Europeana asadar.\"


A comentat oancea 08 martie 2010, 04:47 | mergi sus ▲
Sper sa se renunte la toata birocratia asta ! Ar trebui sa se acorde usor, pe banda rulanta !
Pentru ca firesc e sa nu existe granite pe Prut .
A comentat AlVal 01 aprilie 2010, 10:43 | mergi sus ▲
Iar eu sper sa se sisteze orice pomeni facute pruto-nistrenilor rusofoni. Aceste pomeni acordate strainilor lovesc in interesul contribuabilului roman. Atunci daca pe Base si Boc i-a cuprins dragostea de straini, hai sa dam toata Romania asiaticilor si africanilor. Dar sunt sigur ca indivizii si partidul lor vor plati pentru toate faradelegile savarsite in favoarea strainilor basarabeni si in defavoarea romanilor. Mai base si tu boc, oare sunteti atat de prosti si orbi sa nu vedeti si sa nu intelegeti preacurvia basarabenilor si adevarata lor fire antiromaneasca?
A comentat Dorin 01 aprilie 2010, 11:47 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentialeVladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti

Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.2048 secunde