Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

8 octombrie 2024, ora locală: 10:03

 

(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI

adăugat 12 noiembrie 2016, 09:23, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan

Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.

Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.

Aceasta-i o poveste despre legături invizibile reactivate la telefonul mobil din celulă. Miza: o finală geopolitică în care joacă crima organizată.

NIMENI NU ȘTIA că Vitalie Proca a găsit o cale subterană să comunice în afara pușcăriei. Nimeni din Poliția Română. Închis în penitenciarul Rahova, lângă București, Proca folosea doi intermediari și un telefon, iar autoritățile au aflat asta de la Renato Usatîi, politician de top în Republica Moldova și contractor de stat în Federația Rusă.

Usatîi auzise în lumea interlopă. E conectat permanent acolo și comunicarea cu Proca a fost întotdeauna o prioritate pentru el. A identificat intermediarii, apoi a anunțat prudent în România că face o investigație proprie. Toate bune, i s-a răspuns. La început, românii au vrut „să stabilească amprentele vocale”, după care l-au invitat la București, la poliție, să semneze o depoziție de martor și să predea oficial înregistrările convorbirilor. S-a conformat pe 6 octombrie.

Usatîi avea însă calculele lui și o țintă precisă pe frontul politic din Republica Moldova, unde se joacă acum ultima rundă a unei bătălii cu efecte geostrategice: alegerea dintre un proeuropean și un filorus în fotoliul de președinte.

Comunicarea lui Usatîi cu intermediarii și deținutul de la Rahova s-a derulat pe parcursul ultimelor luni, iar asta într-un cadru operativ, repetă constant politicianul prorus. Așa explică și sutele de mii de dolari pe care le-a plătit pentru anumite declarații ale lui Proca, prin intermediarii cu care a negociat.

DAR S-A ÎNTÂMPLAT un „scurt-circuit” și informații din dosarul operativ românesc s-au scurs în Republica Moldova. Aici, a crescut rapid alt dosar și Renato Usatîi a fugit în Rusia. La scurt timp, cei doi intermediari ai lui Proca au fost arestați la Chișinău, exact când s-au întors din Moscova, de la Usatîi. Au mai primit cătușe soția lui Proca, fratele interlop al acesteia, plus doi tovarăși de-ai condamnatului. La cei din urmă ar fi ajuns un avans de 100.000 de dolari, arată procurorii moldoveni. Toate s-au derulat în ultima lună.

Acum două săptâmâni a fost anunțat și un mandat internațional de arestare pe numele lui Renato Usatîi, sub acuzația că l-ar fi instigat pe asasinul Proca la mărturie mincinoasă. Știrea a făcut înconjurul lumii, inclusiv pe cel al agențiilor de stat rusești, iar mandatul l-a blocat pe Usatîi la Moscova, departe de campania electorală de la Chișinău.

DEPARTE DE PUBLIC, însă, lucrurile s-au blocat. Usatîi nu figurează în lista persoanelor urmărite pe pagina specială a poliției moldovenești. Și nici pe lista Interpol.

De la Moscova, el afirmă că Interpol chiar a decis să nu-i execute mandatul, pentru că OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a pus în discuție eventuale „motivații politice” în acest dosar. Detalii, AICI

Centrala Interpol de la Lyon are altă explicație: introduce un nume pe lista neagră doar dacă autoritățile naționale care solicită asta i-au transmis toate informațiile necesare. În acest caz, moldovenii, adică procurorii și polițiștii locali afiliați Interpol, nu și-au transmis între ei toate informațiile necesare.

vbwiesbzpdnxlzs8ialnda-article

Renato Usaîi la secția de votare din incinta Institutului de Arhitectură din Moscova, 30 octombrie 2016 // Foto: RISE Moldova

Eu pot să presupun sau pot să privesc televizorul sau declarații pe un cont de socializare și văd că persoana respectivă se află într-un anumit stat. Dar nu pot să demarez anumite proceduri dacă nu sunt informat de organe abilitate în vederea stabilirii locului aflării lui oficial”, explică Vitalie Busuioc, procurorul de caz care îl urmărește pe Renato Usatîi și care spune că Interpolul moldovenesc nu l-a anunțat oficial unde se află suspectul.

Altfel spus, magistratul nu știe unde să trimită documentele de extrădare. Este de notorietate însă: Usatîi e liber prin Moscova, face conferințe de presă, se filmează, votează și organizează manifestări de stradă în fața ambasadei moldovenești. Interpol Moldova are două variante pentru a-i confirma oficial procurorului Vitalie Busuioc locația lui Usatîi. Prima ar fi fost o solicitare directă către Interpol Rusia, în baza informațiilor de pe rețelele de socializare.

A două variantă este descrisă de o sursă RISE din Interpol România: „Doar în baza unui mandat de căutare internațională emis de autorități locale, prin Interpol, procedura este ca poliția țării în care se află fugarul să-și anunțe omologii care-l caută – mai ales dacă țările au și acorduri bilaterale de extrădare.” Rusia și Moldova au astfel de tratate, doar că nu-și expulzează propriii cetățeni, motiv pentru care Usatîi mizează acum pe cetățenia rusă. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi arestat la Moscova pentru acuzațiile din Chișinău. Ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

Diviziile naționale ale Interpol sunt alcătuite din polițiști locali. Cu alte cuvinte, Interpol Moldova este format din ofițeri moldoveni care i se subordonează direct lui Alexandru Pânzari, șeful Poliției, și lui Alexandru Jizdan, ministrul de Interne. Cei doi au relații personale vechi cu Renato Usatîi (Detalii, AICI). În paralel, au fost promovați în toate funcțiile recente de PDM, partidul controlat de Vlad Plahotniuc. La fel ca șefii procuraturii.

Rezultatul: rușii nu-l arestează pe Usatîi pentru că nu le-a cerut-o nimeni, moldovenii încă verifică dacă e în Rusia.

LA BUCUREȘTI, CEAȚĂ. Există o investigație cu Proca și Usatîi la Procuratură. O confirmă Poliția Capitalei. Parchetul e mai discret, transmite că ruso-moldoveanul „nu este pus sub acuzare” în dosar. Nimeni nu dezvoltă subiectul, e o anchetă-n curs. „Sunt martor”, spune Usatîi peste tot și se descrie ca fiind în misiune, atunci când a vorbit cu Proca și intermediarii deținutului. Recunoaște că i-a plătit pe toți, dar în scopurile operative ale românilor.

Povestea din teren e următoarea: Usatîi a fost contactat de Serghei Ceban, unul dintre cei doi intermediari ai lui Proca, arestați recent la Chișinău în acest dosar. Se știau din orașul Bălți, Ceban e afacerist acolo, iar Usatîi – primar. Usatîi a auzit astfel că există perspectiva de a comunica cu Proca și că acesta ar vrea să vorbească, deși până atunci s-a declarat permanent nevinovat. Ceban l-a introdus pe al doilea intermediar, Valeriu Malarciuc, care a dus la Proca.

Majoritatea discuțiilor înregistrate de Usatîi sunt negocieri cu intermediarii. Din start, polițiștii români au bănuit că cei doi încercau să-l estorcheze de bani pe politicianul afacerist. Și la cei doi ajung, de fapt, cei mai mulți bani din cei 600.000 de dolari promiși de Usatîi. Negocierile au durat câteva săptâmâni, iar Usatîi a avut puține contacte directe cu deținutul Proca din București. În cel mai inteligibil dintre dialoguri, killerul se ferește să dea nume concrete și îl asigură pe Usatîi că va respecta întocmai ce a stabilit acesta cu intermediarii lui. Usatîii cere garanții, vrea declarații asumate imprimate audio, plătește.

img_2216831_thumbs_600x440_3635201

Captură video: Vitalie Proca în timpul interviului pentru „Antena 1” // Foto: www.protv.md

Și în timpul ăsta, brusc, apare la TV un interviu cu Vitalie Proca, bolnav de tuberculoză în spitalul penitenciar Jilava. Echipa de la postul Antena 1 purta măști pentru a nu se contamina, iar Carmina Othman, jurnalista, este soția unui ofițer de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei – serviciu care s-a ocupat de Proca în trecut, pentru atentatul din Vitan. Pe ei i-a contactat Usatîi și acum, cu telefonul lui Proca din închisoare. Poliția română nu comentează coincidența.

Reportajul relatează că, în urmă cu un an, pe Proca l-au vizitat „două persoane influente de peste Prut, ca să-l înfunde pe Usatîi”. Vizitatorii, a aflat RISE, au fost consulul Moldovei la București și fostul șef al secției Omoruri din DSO.

Mi s-a ofe­rit mie o înțe­le­ge­re ca eu să-mi iau o fap­tă pe mine și să bene­fi­ciez de trans­fe­rul meu în Mol­do­va”, povestește killerul că i s-ar fi promis la schimb.

Interviul difuzat pe 3 septembrie a fost un semnal, confirmă Usatîi. Nu spune mai mult, sunt date operative. O lună mai târziu, însă, avea dosar în Moldova. În timp ce Proca îl victimiza pe Usatîi la televizor, curgeau tranșele de bani spre intermediari și familia killerului, reiese din comunicatele actuale ale procurorilor moldoveni.

Miza era mai mare. Ținta declarată a lui Renato Usatîi este oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, cel mai detestat om din republică. Dar și cel mai influent. Usatîi încerca să demonstreze că miliardarul moldovean, politician și el, a comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunțov la Londra, în 2012. Acesta-i, de fapt, scandalul în care Usatîi e actor principal, acuzat permanent de victimă. Între timp, însă, Usatîi s-a convins că Plahotniuc e omul din spatele atacului, după care i-a înscenat lui totul. Așa că vrea să demonstreze toate acestea: „Am făcut o investigație personală, iar toate dovezile sunt acolo la dosare, în țări din UE”.

Replica pentru interviul lui Proca din penitenciarul românesc vine chiar de la victima Gorbunțov, tot o lună mai târziu, sub forma altui interviu acordat prietenește pe Skype unui blogger din Moldova, apropiat de trustul media al oligarhului Plahotniuc. „De fapt, Plahotniuc nu pare să fi fost implicat”, crede bancherul ciuruit despre propriul caz, fără să fie întrebat. Inamicul său rămâne Usatîi, care e „un instrument al șefilor săi din Rusia”.

CEL MAI LICITAT ASASIN din regiune, moldoveanul Vitalie Proca, execută acum 21 ani de închisoare în România pentru că, în 2012, a mitraliat un om într-un cartier bucureștean. Câteva luni înainte, la Londra, băgase 7 gloanțe în bancherul rus Gherman Gorbunțov. Asta era meseria lui.

Proca a debutat la 17 ani, în noaptea de Crăciun din 1997, când a intrat peste două femei, le-a torturat și ucis în fața unui bebeluș. L-a înghițit pușcăria atunci, fiind condamnat pe viață. Judecătorul care l-a eliberat ilegal în 2010 e anchetat oficial acum, după 6 ani.

Afară, Vitalie Proca s-a înrolat ca „soldat” în organizația criminală condusă de hoțul în lege Nicu Patron. Îl coordona direct numărul 3 în ierarhia grupării, Ion Druță zis Pisateli, șeful brigăzii de rakeți care reglau conturi, executau recuperări și contractau asasinate. Pisateli e cel care l-a înarmat efectiv pe Proca, i-a asigurat vizele, actele și a supervizat traseele killerului în Londra și București.

Între timp, ambii s-au întors la pușcărie. În februarie 2013, Proca a fost prins la Moscova și, în noiembrie, era deja extrădat la București – o premieră judiciară în relația Rusia-România. Pisateli a căzut și el în toamna lui 2014, în Moldova, pentru trafic de arme, după ce s-a ascuns un timp prin Transnistria. Era judecat și pentru un triplu asasinat, așa că a primit 20 de ani și înfundă azi celebrul Izolator 13, închisoarea de maximă siguranță din Chișinău.

419-proca-grafic

ATENTATUL din Londra împotriva bancherului Gherman Gorbunțov i-a aruncat pe cei doi interlopi în spirala unui război de uzură al mafiei ruse. Gorbunțov a încasat cele 7 gloanțe, dar a supraviețuit. Au urmat doi ani de intervenții medicale, timp în care s-a repliat rapid și zgomotos. L-a acuzat public pe Usatîi că îi reprezintă pe cei care au comandat atacul, adică pe șefii Căilor Ferate Ruse – a doua mare societate de stat după Gazprom. Dar și pe bancherii care, la fel ca Gorbunțov în trecut, administrează conturile private ale managerilor companiei.

Intriga a ieșit la iveală acum doi ani: Usatîi, susține că Gorbunțov, supranumit „bancherul negru” în Rusia și „specializat în spălări de bani”, a delapidat aproximativ 800 de milioane de dolari din conturile private ale șefilor de la Căile Ferate. Usatîi, la rândul lui, este contractor exclusiv al societății de stat. Firma lui rusească intermediază echipamente pentru vagoane de tren, iar afacerea, spune chiar el, îi aduce venituri anuale de câteva milioane de dolari. De celalată parte, Gorbunțov neagă furtul și pretinde că șefii Căilor Ferate au încercat să-l ucidă prin intermediul lui Usatîi, dar și cu ajutorul Solntevskaya Bratva – cel mai puternic sindicat criminal din Rusia. Detalii, AICI

USATÎI A ÎNVĂȚAT DE LA GORBUNȚOV că Vitalie Proca este o piesă importantă în războiele sale. Și că, orice declarație oficială ar face, Proca, în calitate de asasin plătit, poate deveni o armă publică.

A prins lecția în vara lui 2013, când, de ceva vreme, monitoriza cu ajutorul FSB telefonul pe care killerul moldovean, arestat atunci la Moscova, îl folosea ilegal în celula sa. Și mobilul soției lui Proca, cu număr tot de Rusia, era monitorizat în beneficiul grupării pentru care lucrează Usatîi. Așa a descoperit că firma de avocatură a rusului Vedenin Vadim Sergheeiveici, care-l reprezintă dintotdeauna pe Gorbunțov, luase legătura cu Proca în pușcărie. Ăla a fost un moment extrem de tensionat pentru Usatîi, care se temea punctual că Gorbunțov încerca să-l mituiască pe Proca, cumpărând astfel declarații care să-l incrimineze în cazul din Londra.

Listingurile de convorbiri telefonice ale soților Proca, ambii la Moscova atunci, au plecat de la Renato Usatîi în trei direcții: la DSO (serviciul secret al MAI), la Poliția Română (serviciul omoruri) și la reporterii RISE.

Haos. În Moldova nu a existat niciodată un dosar oficial pe numele lui Vitalie Proca, care acționase, de fapt, în alte două țări. În România, însă, poliția îl căuta pe moldovean pentru atentatul din cartierul Vitan. Și englezii de la Scotland Yard l-au identificat în cazul incidentului din Canary Wharf, Londra, cooperând cu omologii români. La rândul lor, românii colaborau informativ, dar neoficial, cu moldovenii de la DSO – și oficial cu rușii în cadrul comisiei rogatorii prin care cereau extrădarea lui Proca la București. Iar Usatîi era peste tot, activând, în funcție de necesități, relații instituționale sau interlope și încercând, astfel, să demonstreze că el și Căile Ferate Ruse n-au legătură cu împușcarea lui Gorbunțov.

Stresat de manevrele avocaților lui Gorbunțov, Usatîi s-a implicat, fără să aibă vreo calitate oficială, în extrădarea lui Vitalie Proca din Rusia în România. Sursele RISE din București confirmă că influența lui în Moscova a fost determinantă. Usatîi miza atunci pe faptul că o închisoare din România e mult mai ermetică decât una din Rusia, iar izolarea deținuților ar fi îngreunat negocierea Proca-Gorbunțov. I-a luat trei ani, dar a reușit el să facă asta.

57199

Ion Druță // Foto: RISE

CIRCUITUL TELEFONULUI ÎN PUȘCĂRIE este un fenomen împământenit în regiune. În 2013, Proca vorbea din închisoarea moscovită și cu șeful lui direct, Ion Druță zis „Vanea Pisateli”. Pisateli pendula atunci între Chișinău și Tiraspol, dar se temea să treacă granița în est sau vest. Și el trăia un moment tensionat.

Frații săi fuseseră arestați în Bacău, România, din cauza unei crime comandată tot de el, și se aștepta din moment în moment la un mandat Interpol. Nu voia să riște. Pe de altă parte, credea că ratările lui Proca din București și Londra îl transformaseră într-o țintă vie. Nu numai pe el, ci tot lanțul. Dar el răspundea direct, garantase „contractul”, știa de unde venise comanda, deci putea să expună beneficiarul așa cum Proca l-a expus pe el. Intrase în alertă maximă, blocat în Moldova și Transnistria. În timpul ăsta, Proca punea și el presiune. Îi trimitea constant SMS-uri în care se văita că i-e greu, îl ruga „frățește” să găsească soluții să-l scoată afară, o punea pe nevastă-sa să-l sune periodic.

ȘI TOCMAI ATUNCI „coșmarul” lui Pisateli a devenit realitate – l-a găsit Usatîi. S-au întâlnit la o petrecere organizată de Gabriel Stati, fiul magnatului Anatol Stati, cel care a și mediat contactul. Stati Jr. e nașul de cununie al lui Valera Gori, numărul 2 în gruparea Patron, însurat la București cu o fostă animatoare OTV și judecat tot acolo pentru infracțiuni de crimă organizată.

Cumetria cu Stati n-a ajutat însă la fața locului. Usatîi a amenințat, Pisateli s-a enervat și amândoi s-au subestimat. Primul cerea numele celui care „l-a comandat pe Gorbunțov”. Al doilea știa că divulgarea l-a fi pus într-un pericol și mai grav. S-au încordat și n-au mai vorbit.

Spre deosebire de azi, în 2013 Usatîi știa că Proca nu are cum să-l cunoască pe cel care a plătit lichidarea lui Gorbunțov, pentru că el doar a executat ce-a ordonat „brokerul” Pisateli. Usatîi nu era sigur la a câta mână preluase Pisateli comanda, dar ajunsese la următoarea verigă și se izbise de liniște. În lumea lui, interlopul respectă toate omertele tradiționale. Dincolo de coduri, asta-i garanția că nu dispare brusc din peisaj și că râmăne o autoritate în lumea criminală. Pisateli a rămas prudent, nu-i plăcea gura mare a lui Usatîi și faptul că acesta vorbea în paralel cu procurori și polițiști. Blocajul l-a enervat însă pe Usatîi, care a trecut la fapte, apelând la influența oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, o cunoștință mai veche cu care atunci se mândrea.

Într-o seară din iunie 2013, în centrul Chișinăului, Usatîi s-a întâlnit cu Dorin Damir – fost ofițer de poliție, președinte al federației moldovenești de K1 și directorul companiei de securitate a lui Plahotniuc. „Damir este omul care aranjează cu judecatorii din partea lui Plahotniuc”, explica Usatîi acum trei ani reporterilor RISE, când se lăuda cu prietenia celor doi. El conta pe faptul că, odată prins, Pisateli se va înmuia și va vorbi.

premierea-campionului-constantin-tutu

Vlad Plahotniuc (s), Constantin Țuțu (c) și Dorin Damir (d) la Gala KOK 2014 // Foto: www.plahotniuc.md

La scurt timp după discuția lui Usatîi cu Damir, în procesul de patru ani în care Pisateli era judecat pentru triplu asasinat, un judecător controversat îl trimite subit la închisoare. Ofițerii DSO care-l saltă sunt decorați, ministrul și șeful poliției de la acea vreme se felicită reciproc în conferințe de presă. Dar peste șapte luni, același Pisateli avea să fie eliberat în urma unei alte decizii controversate. Nu spusese nimic. În închisoare e ca peștele-n apă, temut și respectat, deci greu de presat.

ACUM, PISATELI S-A ÎNTORS acolo, la Izolatorul 13, condamnat definitiv anul trecut pentru crima multiplă și trafic de arme. Pe fondul reactivării scandalului Proca-Gorbunțov, Pisateli și Usatîi au reluat legătura cu reporterii RISE după mult timp. Amândoi au pus mâna pe telefoane în aceeași perioadă. Unul liber la Moscova, celălalt închis la Chișinău.

Primul a fost Pisateli, pe 14 octombrie. Noaptea are acces la un smartphone și comunică prin intermediul aplicației Facebook Messenger. N-a avut întrebări, a stabilit doar primul contact, în ideea că încearcă să înțeleagă ce se întâmplă acum cu Proca, killerul său teleghidat. Și, brusc, au urmat două zile de tăcere.

Usatîi, care a sunat al doilea, după doi ani, spulberă misterul: „Peste Pisateli au intrat în celulă acum două-trei zile ca să-l percheziționeze, îi căutau telefonul pentru că vorbise cu un jurnalist”. E adevărat, confirmă Pisateli, peste câteva zile, când ia din nou legătura cu RISE. „Au intrat peste mine, nu știu ce-au vrut, întrebau cu cine am vorbit”. Poate comunica în continuare, pentru că „tilifon iau din altă pârnaie (celulă -n.r.), este alături, și-mi transmit când îmi trebuie.” Vorbește prudent ca de obicei, numai că acum e neobișnuit de jovial.

Pisateli a fost creierul expedițiilor lui Proca. El este omul-cheie în ecuație, veriga de legătură pe lanțul de comandă care a dus la atentatul din Londra. O știu și autoritățile, o știe și Usatîi. Și totuși, pe fondul scandalului reîncălzit, Pisateli susține că pe el nu l-a contactat încă nimeni. Iar dacă s-ar întâmpla asta, nu s-ar implica în „asemenea prostii”.

Eu i-am transmis demult (lui Proca – n.r.) să zică adevărul. Nu știu ce știe, vezi și tu că pe la spatele meu face tranzacții. Clar că acum poate să-l folosească cineva”, sună varianta lui Vanea Pisateli. Vorbește relaxat la telefon, în timp ce se plimbă noaptea prin închisoare cu o cască bluetooth la ureche. Are alte supărări însă. „A mierlit Clifford”, adică Ghenadie Vechiu, principalul său aghiotant în gruparea Patron, implicat inclusiv în intermedierea „contractului” de lichidare a bancherului Gherman Gorbunțov.

Clifford se ascundea în Transnistria, era căutat pentru trafic de droguri, iar la Tiraspol a cultivat legătura cu Oleg Bodnarenko, zis Rânji, un fost militar ucrainean de la care Pisateli spune că a preluat comanda de ucidere a bancherului Gorbunstov. „Și Oleg a murit într-un spital din Kiev, acum o lună. Ia legătura cu taică-său, el știe mai multe.” Oficial, Clifford a dispărut, nu l-a mai găsit nimeni din vară. Acum un an devenise informator într-un caz de trafic droguri. Detalii, AICI

Și ar mai fi murit cineva, zice Pisateli: Robert Gârleanu, asasinul moldovean care a executat triplul omor ordonat de liderul interlop în 2000. Prins în România și condamnant pe viață, Gârleanu s-a evaporat peste Prut și ar fi sfârșit acum o lună, de plămâni, într-un spital din Chișinău.

Singura veste bună pentru Pisateli rămâne fuga fraților săi, condamnați în Bacău, România, pentru altă crimă ordonată de el.

renato-usatii_grigore-karamalak

Renato Usatîi și Grigore Karamalak

TOVĂRĂȘIA CEA VECHE. În Republica Moldova, închisorile sunt demult stat în stat. Gruparea criminală „Makena” a monopolizat acolo traficul de orice prin penitenciare, plus taxele de protecție plătite de fiecare deținut. Asta-i filiera, crede Pisateli, prin care Renato Usatîii îl spionează în pușcărie.

Usatîi însă se bazează pe Grigore Karamalak, un „hoț în lege” celebru care s-a refugiat la Moscova în epoca Voronin. Karamalak și Usatîi sunt prieteni asumați, dar și vecini într-un cartier exclusivist la sud de Moscova. Acolo, de altfel, Usatîi l-ar fi introdus la șeful interlop pe Vlad Plahotniuc însuși, care încerca, prin Karamalak, să-l convingă pe bancherul Veaceslav Platon – atunci deputat la Chișinău, acum arestat pentru spălare de bani – să-l voteze în plen pe procurorul general Valeriu Zubco, propus de PDM. Usatîi a dezvăluit toate aceste informații acum, după ce s-a aflat că l-a mituit pe killerul Proca. A publicat chiar și înregistrarea unei discuții din 2009 dintre el și Plahotniuc în care oligarhul îi explica pe îndelete cum trage sforile prin instituții, „pentru că am nevoie de liniște în Moldova”. Usatîi a mai relatat că Plahotniuc l-a numit pe el „garant” al înțelegerii cu Karamalak – o tradiție în crima organizată. Detalii, AICI

Oligarhul Plahotniuc și contractorul de la Căile Ferate Ruse, Renato Usatîi, nu erau la prima întâlnire. S-au tot văzut la Moscova, la evenimente și petreceri private, frecventau aceleași cercuri. Mai târziu, când Usatîi a venit în Moldova după Gorbunțov, au reluat relațiile. A fost o vreme când Usatîi se lăuda efectiv cu prietenia lui Plahotniuc, dar și cu cea a lui Dorin Damir – omul de încredere al oligarhului și protectorul șefilor din Ministerul de Interne și Poliție. Era în faza în care defila și cu legitimații de consilier al premierului Filat, și chiar îl plimba pe acesta în excursii de lux la campionate europene de fotbal. Detalii, AICI

Apoi, s-a certat cu ambii, dar pe rând. Mai întâi și cel mai virulent, cu Vlad Filat. Apoi, a venit rândul lui Plahotniuc, dar mai cu fereală. De oligarh i-a fost mereu teamă, recunoaște Usatîi în multe ore de discuții cu reporterii RISE. Și apoi, zice el, ar fi fost o greșeală să se certe cu toată lumea în același timp. Usatîi admite acum că Plahotniuc este mai influent în Rusia decât el, pentru că „a început mai devreme”. Asta nu-l oprește să-l declare cu înverșunare inamicul său nr. 1. Conflictul lor a început timid, declarativ, Usatîi n-a pus niciodată toată muniția la atac. Până acum, spune el.

RAIDERUL CU EXPLOZIE ÎNTÂRZIATĂ. În vara lui 2013, pe parcursul documentării „Asasin în Lege”, Usatîi le-a spus reporterilor RISE că offshore-ul panamez MEP Limited, care a preluat ostil Universalbank de la rusul Gorbunțov, era controlat de Plahotniuc. Însă n-a dovedit asta și nici nu-și dorea atunci ca informația să devină publică. Singurul lucru cunoscut despre acea companie era reprezentantul: Renato Usatîi. Făcuse conferințe de presă pe tema asta.

Acum, în toamna lui 2016, în timpul campaniei prezidențiale și în plin scandal Proca, Usatîi a revenit cu detalii: a mers cu un jurist de la Global Business Center, nu mai știe cum îl cheamă, la un notar, nu-și mai amintește care, să primească împuternicire pe offshore-ul panamez.

De fapt, atacul raider a fost decis într-o instanță din Moldova care a judecat o datorie de 2.000.000 de dolari pe care Gorbunțov ar fi avut-o către Vaja Jhashi – un miliardar ruso-american cu origini georgiene care, prin grupul său TransOil, a monopolizat piața uleiului în regiune. Vaja Jhashi a revendicat banii printr-o companie de-a sa din Elveția, judecătorul i-a dat dreptate și a executat banca lui Gorbunțov. Atunci a apărut offshore-ul panamez reprezentat de Usatîi, care a preluat imediat banca în contul datoriei.

Vaja Jhashi a fost asociat cu Gorbunțov în Universalbank și membru în consiliul de administrație. Erau prieteni vechi, au fost colegi de școală economică în Rusia. Chiar și după evenimentele din Moldova, ei nu s-au acuzat vreodată public. Pe de altă parte, Vaja Jhashi este unul dintre apropiații lui Vlad Plahotniuc. Sunt colegi în boardul Asociației Oamenilor de Afaceri înființată de oligarh, asociați în VIctoriabank, călătoresc împreună în Kîrgîzstan cu avionul privat de la Nobil Air și fac parte din același club populat de oameni ca Ilan Șor, Veaceslav Platon sau Renato Usatîi.

sedinta-foto-la-teatrul-licurici-1

Vlad Plahotniuc // Foto: www.plahotniuc.md

EFECTUL DE BUMERANG al „operațiunii” lui Usatîi din România se decontează electoral în Moldova. Refugiat la Moscova, nu l-a putut susține fizic pe candidatul „Partidului Nostru” la prezidențiale. El crede că ăsta a fost și scopul, pe modelul scoaterii lui din cursa pentru parlamentarele din 2014. Și atunci, și acum, cel care câștigă este Igor Dodon, admite Usatîi. Mai ales că el n-a putut să candideze din cauza vârstei. Dar mai profită cineva sistematic din asta, adaugă primarul de Bălți în discuțiile lui recente cu RISE: tot Vlad Plahotniuc, care astfel se menține în cercurile de putere.

Plahotniuc este cel mai urât om din Moldova fiindcă a devenit simbolul statului captiv. I se spune „Păpușarul”. Ambele tabere politice îl acuză de corupție instituționalizată și promit arestarea lui după ce câștigă. La vedere, Plahotniuc o susține pe candidata proeuropeană Maia Sandu. Doar că trustul lui de presă a pornit acum o campanie de linșaj mediatic la adresa ei.

În schimb, candidatul care nu se bucură oficial de sprijinul oligarhului are o lungă istorie de alianțe cu el: prorusul Igor Dodon. Pe semnătura lui de ministru al Economiei în era Voronin, Plahotniuc a pus mâna pe Hotelul Codru și a intrat puternic pe piața de exporturi agroalimentare. Dinamica relației Dodon-Plahotniuc a fost aceeași și în politică, de la subordonarea Centrului Anticorupție către Parlament, până la votul lui Dodon de menținere a lui Plahotniuc în funcia de prim-vicepreședinte al Parlamentului. Săptâmâna trecută, RISE Moldova a dezvăluit că Igor Dodon a zburat de cel puțin patru ori cu avionul Nobil Air al lui Vlad Plahotniuc: la Moscova (tur-retur), la Nisa și de la Geneva la Chișinău. Detalii, AICI

În discuțiile cu RISE, Usatîi recunoaște senin că Plahotniuc îl susține din umbră pe Dodon. Admite însă că e prizonierul propriului său partid și electorat, justificând astfel sprijinul său declarat pentru același Dodon. Asta nu schimbă însă termenii războiului său cu Plahotniuc, mai spune Usatîi, dar recunoaște că principalul beneficiar politic al exilului său este candidatul PSRM. Deocamdată, până la alegeri, Usatîi s-a împacat cu ideea că el și dușmanul au același proiect.


Autor: Elena DUMITRU, Mihai MUNTEANU
Sursa: rise.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult
Oficiali de la Bruxelles le cer lui Lupu și Leancă să se RETRAGĂ din cursa electorală
Grupul Partidului Popular European a cerut ca toate partidele politice proeuropene din R. Moldova să prezinte un candidat comun la viitoarele alegeri prezidențiale la 30 octombrie.
„Acele partide politice din Moldova care văd viitorul țării lor în asociere cu UE trebuie să se consolideze pentru a susține un singur candidat. Există indicii [...] mai mult

randat în 	0.3967 secunde