Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

21 mai 2024, ora locală: 17:34

 

Apel la Unire: Dragi fraţi şi surori, dragi prieteni români, basarabeni

adăugat 26 aprilie 2010, 10:13, la Istorie / Ştiinţă

Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina România Filiala Oneşti - Bacău

"Asemenea multor altor localităţi din România şi în oraşul nostru a luat fiinţă  Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina România, Filiala Oneşti - Bacău , care desfăşoară o activitate de militare a înfăptuirii unirii cu România, având membri şi simpatiznaţi în baza relaţiilor de rudenie, afinitate, simpatie şi prietenie faţă de românii din Basarabia.

Fiecare persoană născută în Basarabia, Bucovina sau Ţinutul Herţa are propria istorie şi propria dramă a părăsirii gospodăriei şi plecarea în grabă (unii numai cu ce au avut cu ei) urmând un lung şir de ani unde nostalgia, tristeţea, regretul şi suferinţa nu s-au mistuit nici până astăzi.

Românii din Basarabia care au fost nevoiţi să plece din ţara lor (mai mult fugind) au lăsat în urmă câmpiile verzi, falnicile păduri şi apele limpezi ale frumoasei şi mândrei Basarabiei şi Bucovinei.

Regimul bolşevic autointitulat cel mai drept, cinstit şi uman, s-a dovedit a fi în realitate cel mai crud şi oprimator ale popoarelor mai mici, iar urmările acestor împrejurări se văd şi astăzi ca noi să fim „un popor în două ţări".

Regimul comunist din România instalat după ultimul război a fost un regim de trădare a interesului national căci a pus mai presus interesele comunismului decât interesele ţării, această politică fiind de fapt o urmare a politicii duse de PCR încă de la înfiinţarea sa din 1924 care nu a recunoscut unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România şi a militat ca provinciile româneşti abia reunite după secole de luptă să se dezlipească de statul naţional unitar Român abia înfăptuit, până la separarea de statul român.

Altă trădare mai mare nici că se putea face urmând orbeşte ordinele bolşevice (caz unic în fostul lagăr comunist) pentru a fărâmiţa Ţara Românească şi pentru a fi mai uşor înhăţate pe bucăţi de vecinul lacom de la Răsărit, care permanent şi-a aruncat „ochii roată" asupra României Mari urmărind pas cu pas cu gând deschis nedisimulat sau chiar pe faţă acapararea teritoriului României.

Vă închipuiţi dvs. ce se întâmpla dacă la 1711 la Stănileşti învingea Petru cel Mare? Unde se opreau armatele ruseşti? Evident că până la Crestele Carpaţilor, iar victoria turcilor de atunci a amânat cu 100 de ani anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru.

Dacă regimul comunist totalitar v-au luat familia, rudele apropiate, prietenii, destinele şi uneori chiar viaţa cu traume enorme, în schimb românii din Basarabia şi Bucovina dând dovadă de un spirit de conservare nemaipomenit, a făcut în aşa fel încât să nu poată lua din sufletul lor pe Ştefan el Mare, Mihai Eminescu, Matcovschi, Mateevici, Grigore Vieru şi mulţi alţii.

Cel mai mare poet naţioanl al românilor de pretutindeni, Mihai Eminescu a fost un patriot naţioanalist în sensul cel mai pur al cuvântului, fiind cunoscut crezul lui în ce priveşte unitatea românilor din frumoasa poezie DOINA „de la Nistru pân-la Tisa tot românu plânsu-mi-sa" poezie defăimată de un narodnic venit din Rusia, oploşit în România C.D.Gherea, fără studii pe numele său adevărat Solomon Catz care spre ruşinea noastră, a românilor o stradă din Oneşti îi poartă numele, dar asociaţia noastră a militat şi militează pentru schimbarea numelui cu strada Basarabia.

Deşi în general regimul comunist a avut cam aceleaşi şabloane în toate ţările subjugate (a se vedea indicaţiile secrete ale NKVD-lui) poporul român din Basarabia şi Bucovina a avut o traumă în plus de suportat şi anume desnaţionalizarea.

Ca urmare a acestei politici criminale, mai ales după 1918, românii care erau zdrobitori majoritari astăzi procentul micşorându-se vizibil căci imensul gulag a înghiţit români aducând în locul lor venetici, lăsând în Basarabia şi Bucovina toată sudoarea de-o viaţă de la Vorkuta şi până în Karaganda.

Marii iluştri şi marii bărbaţi de stat basarabeni care au contribuit la întregirea României au fost persecutaţi de regimul comunist tocmai datorită patriotismului lor, în care sens în urmă cu câţiva ani mai exista la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti un călugăr bătrân care l-a cunoscut bine pe marele bărbat de stat Pan Halipa, acesta refugiindu-se în România şi ca recompensă pentru meritele sale din 1918 a fost arestat şi condamnat şi târât prin cele mai sinistre închisori, iar după 1964 a avut domiciliu forţat într-o chilie a mănăstirii amintite, fiind atent supravegheat, decedând în 1979, iar călugărul respectiv vorbea cu amre admiraţie de ilustrul înaintaş. Amintim aici că Ion Inculeţ cel mai titrat român basarabean, membru al Academiei Române, a avut un frate, membru şi el în conducerea sfatului, ţării de la Chişinău, care are un strănepot la Oneşti.

De aceea dragi fraţi şi surori prin perdeaua de lacrimi şi durere nesfârşită în suflet trebuie să ne suflecăm mânecele şi cu fruntea sus să privim înainte şi să aducem noi valori politice, culturale, economice, axată pe ideea unirii, dar nu în contextul PAN-EUROPEAN ci în contextul actual, continuând ceea ce înaintaşii noştrii au realizat în 1918, sub aspectul reîntregirii neamului românesc în graniţele sale fireşti din 1918.

Ceasul unirii este aproape, mai ales în acuala configuraţie politică atât din Basarabia cât şi din România, când ptr. prima dată de după 1990 preşedintele României Traian Băsescu şi-a făcut o prioritate privind unirea cu ţara, spre deosebire de alţi doi foşti preşedinţi care au abandonat şi chiar sabotat ideea unirii, unul este Ion Iliescu, care poate era de scuzat, dat fiind faptul că a răsărit „din aceeaşi tulpină din regimul comunist totalitar", dar în schimb Emil Constantinescu nu are absolut nicio scuză, cu toate ca era născut în Basarabia.

Tot ce trebuie dragi fraţi şi surori este faptul că peste orgolii şi vanităţi politice, bărbaţii politici din ambele ţări să aşeze o lespede suficient de grea aşa încât nimeni să n-o mai poată ridica niciodată în viitor.

Mai fac un apel din inimă la dvs. dragi fraţi şi surori să nu condiţionaţi unirea cu patria mamă de considerente economice, căci nici înaintaşii noştri din 1918 nu au condiţionat unirea, iar toate greutăţile pe care le aveţi în prezent se vor îmbunătăţi vizibil într-o Românie membră a NATO şi a U.E.

Trebuie doar să ne ridică ca un singur om şi să retezăm dintr-o singură lovitură creanga putredă a minciunii, laşităţii, trădării şi şovinismului pentru ca din trunchiul sănătos al românismului să crească mlădiţele sănătoase ale unionismului.

Noi astăzi, metaforic vorbind suntem aidoma a două râuri învolburate care s-au izbit dintr-un mal în altul pentru ca apoi să se linştească într-un singur fir pe făgaşul normal.

Unionismul în Basarabia trebuie cultivat şi întrţinut în special de intelectualii remarcabili şi care trebuie să fie exponenţii ideii unionismului ca de ex. Mircea Drug, Ilie Bratu, domnul Dabija, domnul Pohilă, soţii Maria şi Valeriu Săhărneanu de la postul de radio VOCEA BASARABIEI, domnul Viţă, domnul Cimpoi care le revine cu limbă de moarte să promoveze unionismul în Basarabia.

Respingem ideea unei uniri PAN EUROPENE căci dacă ne uităm în urmă mai toate popoarele europei s-au unit fără voia marilor cancelarii europene fiind puse în faţa faptului împlinit. Pe această cale facem un apel ca la mijlocul lunii mai când se va inaugura CIMITIRUL EROILOR ROMÂNI căzuţi în ultimul război de la Vărzăreşti, când va participa şi din partea asociaţiei noastre, veteranul de război Alexandru Enache, rănit grav la Vărzăreşti în vârstă de 92 ani, care în costum naţional şi cu pieptul plin de decoraţii va veni la locul unde era cât pe ce să-şi piardă zilele, dar şi la mormântul altor camarazi şi prieteni din jud. Putna - România.

Dacă am fost prea patetici sau prea direcţi în exprimări atunci aşa cum spunea regretatul artist Aldea Teodorovici „Eminescu să ne judece".

Aşa să ne ajute Dumnezeu.


Autor: Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina România Filiala Oneşti - Bacău
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2260 secunde