Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 februarie 2018, ora locală: 10:06

 

APELUL unui europarlamentar la adresa cetățenilor R. Moldova: „Sunteți în fața unui TEST”

adăugat 12 noiembrie 2016, 09:35, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan

10 noiembrie 2016 – Monica Macovei – Declarație politică

Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon

Dragi moldoveni,

ISunteți în fața unui test. Oriunde ați fi, acasă, în Moldova, la studii sau la muncă în România sau în lume, dacă veți trece acest test, viața voastră și a copiilor voștri va fi mult mai bună. Știu că democrația în Republica Moldova este fragilă, dar așa este peste tot la început. Și începutul nu e scurt, dar are un final. Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon. Citiți pănă la capăt ca să vedeți de ce.

Unii dintre voi au plecat de acasă pentru a-și face un rost. Ați fost primiți cu drag în România sau în alte țări de pe glob. Moldova rămâne țara voastră, aici vă așteaptă oricând dragii voștri părinți și bunici. Vorbiți cu ei și convingeți-i să voteze pentru viitorul democratic al Moldovei și pentru libertatea pe care acum o cunoașteti. Îndemnați-i să voteze Maia Sandu și nu să înghită minciunile lui Dodon și ale rușilor, de care voi înșivă ați fugit pentru că iubiți libertatea.

Știu că vă îngrijorează viitorul copiilor voștri. Ei au nevoie de educație și de locuri de muncă, de libertate a ideilor, de spațiu deschis pentru a crește profesional și uman. Este nevoie de investiții în educație, sănătate, administrație, justiție și economie, într-un cuvânt, de modernizare. Participați la construirea unei democrații solide în Moldova, venind la vot cât mai mulți, mai ales tineriicare au lipsit la primul tur pentru că legea le-a îngreunat votarea.

II. Am auzit critici la adresa Maiei Sandu. Cele mai multe, răutăți fără argumente. Le voi enumera și demonta mai jos. Așa cum trebuie să alegem grâul de neghină, tot așa trebuie să alegem declarațiile adevărate de cele mincinoase.

1. Maia Sandu nu are familie!, spune Dodon

Acesta este un atac la persoană. Cum influențează în rău viața moldovenilor faptul că Maia Sandu nu este căsătorită și nu are copii? Și cine spune că Maia Sandu nu se va căsători, poate, în curând? Eu aș spune că acum acesta este un avantaj pentru moldoveni: Maia Sandu își va dedica tot timpul țării și muncii.

2. Maia Sandu aduce sirieni în Republica Moldova!, spune Dodon

Aceasta este o temă falsă. La fel se poate spune că o Moldovă cu Maia Sandu președinte va fi invadată de marțieni. Pentru că nu are nimic ce să îi reproșeze moral, personal sau profesional, Dodon vine cu minciuni, dezinformări, manipulări. Așa lucrează, dragi moldoveni, propaganda totalitară rusească în care nu veți avea nici drepturi și nici libertate!

3. Maia Sandu este susținută de homosexuali!, spune Dodon

Nu Maia Sandu a convins comunitatea LGBT să o susțină. Aceasta a fost voința lor politică și fără legătură cu opțiunea sexuală.Nu există nici un acord de susținere între Maia și reprezentanții acestei minorități. Maia Sandu va fi președintele tuturor moldovenilor indiferent de etnie, religie, sex sau opțiune politică.

4. Mai mulți copii s-au sinucis în perioada în care Maia Sandu a condus ministerul Educației!, spune Dodon

Din păcate, tragedii de acest fel se întâmplă permanent și este o insultă adusă familiilor acestor copii prin asocierea cu o politică de stat. Cum a stabilit Dodon care este cauza acestor drame? Adversarii Maiei Sandu se folosesc de suferința unor oameni pentru a câștiga puterea, folosind fără rușine orice element care cred ei că le-ar fi util în campanie, inclusiv moartea unor copii și durerea părinților, pe care vedem că le calcă în picioare.

III. Cine caută bățul din ochiul Maiei Sandu, ar trebui să nu se facă că nu vede parul din ochiul lui Igor Dodon.

1. Nu este adevărat că într-o Moldovă europeană cei care vor să muncească în Federația Rusă nu vor putea. Ba da, veți putea lucra și în Federația Rusă și în alte țări în care o să vă gasiți slujbe.

2. Dodon a recunoscut Crimeea ca aparținând de-facto Federației Ruse.

Așa știe Dodon să aibă grijă de cetățenii Republicii Moldova, aducând deasupra capului securea războiului? Aceste declarații arată că Dodon este un pericol pentru stabilitatea și pacea în zonă. Ucraina a reacționat deja îngrijorată. Ne putem aștepta ca Dodon să dea “verde” pentru alipirea Transnistriei la Federația Rusă! Ne putem aștepta ca Dodon să permită sau chiar să ceară organizarea unui referendum pentru independența Transnistriei pe modelul celui din Crimeea. Nu va fi nevoie de aducerea unor „omuleți verzi”, căci Armata rusă este deja în Transnistria.

Unde vrea să ne ducă Dodon, într-un nou război?

Nu cred că Moldova are nevoie de noi tensiuni sau de un nou război. De aceea, nu cred ca Moldova are nevoie de un președinte ca Dodon, care încalcă integritatea teriorială a unui stat independent (Ucraina), care nu are cultura dialogului și nici dorința menținerii independenței Moldovei față de Rusia.

3. Gazul rusesc versus viață și libertate.

Prin vene nu vă curge gaz, iar când respirați vă umpleți de oxigen, nu de gaz rusesc. Nu vă vindeți pe gazul rusesc libertatea, școala oriunde în Europa sau în lume, drepturile, locurile de muncă, dreptul la fericire, la dreptate, la demnitate, la proprietate, la a fi voi înșivă. Gazul rusesc nu compensează nimic din toate acestea, ci aduce numai șantaj și înrobire. Iar Europa compensează liberalizarea prețului la gaze. Nu vă lasați păcăliți de niște conducte prin care curge gaz și prin care vi se ia totul, inclusiv viața și demnitatea.

4. Dodon a plagiat?

Există suspiciuni de plagiat a lucrării de doctorat a lui Dodon. Eu am mai spus-o și o repet: plagiatul este un furt! Un furt rămâne furt. Cine fură pentru a obține un doctorat, nu are nici o jenă să fure și din banii oamenilor. Solicit deschiderea unei anchete cu privire la banii pe care Dodon i-ar fi primit pentru cercetare pe vremea când era ministru.

5. Dodon este omul lui Plahotniuc.

Am citit despre o posibilă înțelegere dintre Plahotniuc și Dodon. Faptul că Dodon a luat 3 milioane de euro pentru a-l vota pe președintele Timofti, faptul căfolosește avionul lui Plahotniuc sunt tot atâtea dovezi că această înțelegere există. Da, Dodon este omul oligarhului Plahotniuc.

6. Dodon ia bani pentru a facilita accesul unor firme pe piața rusă?

Înainte de campania electorală au apărut mai multe articole de presă care aduceau în discuție “comisioanele” luate de Dodon pentru a ajuta accesul pe piața rusă a unor producători moldoveni. Solicit să se ancheteze acuzațiile de corupție împotriva lui Dodon, dacă a luat bani pentru asta.

Dacă locuitorii Republicii Moldova își doresc un stat corect, în care să nu trebuiască să plătească șpăgi și comisioane, în care libertatea și meritul fiecăruia să fie pe primul loc, atunci alegerea nu este decât Maia Sandu.

Moldoveni, oriunde sunteți în lume, votați Maia Sandu! Voi știți ce este demnitatea și libertatea și ați plecat de nevoie, nu de voie. Votați pentru voi, rudele rămase acasă și pentru copiii voștri.

Democrația este ca și casa în care trăim: o îngrijim, rămâne primitoare și caldă, o neglijăm, se dărâmă. Democrația, casa voastră, casa noastră, se îngrijește zi de zi, dar mai ales la alegeri. Democrația nu este un cadou. Așa cum construim casele noastre și ale copiilor cu muncă și sudoare. Tot așa se construiește și democrațiaȘi cu votul! Dacă vrem să avem drept de proprietate pentru ce construim sau cumpărăm din bani munciți cinstit, votăm libertate și democrație, VOTĂM DUMINICĂ MAIA SANDU!

*Acest text este inițiativa mea, nu mi-a fost cerut de nici un candidat și, prin urmare, nu încalcă Legea electorală din Republica Moldova.


Autor: Ziarul National
Sursa: ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 clara802 pentru cielfanthom
  Buna tuturor,

  Sunt doamna Susan nimici, vă scriu această scrisoare de mărturie că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara ...

 • #2 clara802 pentru cielfanthom
  Buna tuturor,

  Sunt doamna Susan nimici, vă scriu această scrisoare de mărturie că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara ...

 • #3 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #4 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #5 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #6 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #7 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #8 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #9 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #10 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

Acum Online

In acest moment este 1 vizitator online.

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult
Curtea Constituțională îi arată lui Dodon cuiul în care poate să-și pună referendumul
Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ. Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de președintele CCM, Tudor Panțîru.
 
Potrivit magistraților, referendumul consultativ iniţiat de preşedintele Igor [...] mai mult
DODON NU A PROMULGAT VOTUL MIXT
Votul în favoarea proiectului care schimbă sistemul electoral din proporțional în mixt s-a petrecut fulminant, în timp ce unii deputați părăseau sala, iar alții cereau pauză. Rapid, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a cerut să fie făcută numărătoarea și să se purceadă la vot. În momentul [...] mai mult
Voronin și evenimentele din 7 aprilie 2009 // La ce întrebări nu i-a putut răspunde directorul SIS Reșetnicov: „Se tot bâlbâia”
După opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin, care era atunci președintele R. Moldova, rămâne convins că liderii politici care au preluat puterea după comuniști ar fi fost implicați în organizarea protestelor. Totodată, comunistul Voronin spune că dânsul nu avea niciun interes să destabilizeze situația, pentru [...] mai mult
Dovezi de fraudare a alegerilor, rezuiltate inversate in favoarea lui Igor Dodon
Dovezi de fraudare a alegerilor, rezultate intentionat inversate in favoarea lui Igor Dodon.
În orașul Nisporeni rezultatele prezentate de CEC sunt greșite.
Încă un caz unde în turul doi al scrutinului prezidențial, rezultate prezentate de CEC sunt greșite. Au fost prezentate invers rezultatele candidaților electorali la secția de [...] mai mult
LIVE//Acum in Chisinau. Protestul „Alegerile au fost fraudate”
LIVE//Acum in Chisinau. Protestul „Alegerile au fost fraudate”

[...] mai mult
#Prezidențiale2016//Pe parcursul zilei alegerilor, vă invităm să urmăriți, în timp real, participarea la votare atît în țară, cît și peste hotare
#Prezidențiale2016//Pe parcursul zilei alegerilor, vă invităm să urmăriți, în timp real, participarea la votare atît în țară, cît și peste hotare.
[...] mai mult
ion-butmalai,
Dosarul Butmalai a fost clasat
Ana Ursa­chi, avo­ca­ta fami­li­ei But­ma­lai, a anun­țat că dosa­rul mor­ții lui But­ma­lai a fost cla­sat.
„But­ma­lai a fost omorât. A fost clar pen­tru toa­tă țara. 11 luni de inves­ti­ga­ție a fost nevo­ie pen­tru ca [...] mai mult
LIVE//Dezbateri Maia Sandu vs Igor Dodon Dezbaterea anului!
Dezbateri Maia Sandu vs Igor Dodon.Dezbaterea anului!
[...] mai mult
LIVE// Maia Sandu. Mobilizarea generală la vot! Anunțăm mobilizare generală la vot! Împreună vom învinge!
Mobilizarea generală la vot!Anunțăm mobilizare generală la vot! Împreună vom învinge!
[...] mai mult

Ultimele comentarii