Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 13:51

 

Au sau nu dreptul romanii din strainatate sa fie respectati, domnule Corlatean?

adăugat 12 octombrie 2009, 11:02, la Ştiri de Top

Cand vine vorba de drepturi pentru romanii din afara granitelor, politica damboviteana e oarba si fara ratiune. Astfel, Titus Corlatean, membru marcant al PSD si seful Comisiei de Politica Externa din cadrul Senatului a chemat la ordin reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe la aflarea vestii ca ar fi posibil sa se inmulteasca sectiile de vot din strainatate, acuzand guvernul ca vrea sa fraudeze alegerile!

Nu dreptul constitutional al romanilor ii macina pe reprezentantii PSD, care istoric, se stie, nu prea aduna voturi din afara, ci ii framanta grija ca voturile exprimate de romanii din afara granitelor ar putea face diferenta la alegerile prezidentiale din toamna. Pai pe cine a mancat gura sa spuna ca le da romanilor din afara, care vor sa se intoarca in tara, 25 000 de euro, dovedindu-se pura demagogie? Cine a creat migratia puternica dupa mineriade? E nevoie de nume? Nu. Lumea stie si voteaza in consecinta. De aceea si frica. Ma intreb insa cum ar fi fost daca erau inca la guvernare PSD-istii si ar fi trebuit sa ia aceasta masura impreuna.

Reiterez insa ideea ca nu respectul pentru oameni ii mana in politica pe tinerii politicieni romani, ca de la ai batrani nu mai astepti mare lucru, ci interesele obscure ale partidelor in slujba carora intra si pentru care sunt dispusi sa isi calce in picioare demitatea, onoarea, imaginea, principiile, (daca le-or fi avut candva?) lasand demagogia desantata sa ii transforme in "homo politicus de cavernas". Iata ce spune astazi MAE intr-un comunicat, cu frica in san ca nu stie ce se va intampla dupa audierile din Senat si deci comunicatul trebuie sa fie "caldut"...

"Ca la fiecare scrutin, Ministerul Afacerilor Externe va organiza alegerile în strainatate cu respectarea stricta a legii si a atributiilor care îi revin. MAE va asigura toate conditiile logistice necesare pentru exprimarea libera a dreptului la vot pentru românii din afara granitelor" se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

"În acest sens, colaboram îndeaproape cu Autoritatea Electorala Permanenta si cu Biroul Electoral pentru sectiile de votare din strainatate, MAE având strict atributii pe parte logistica si administrativa. Pâna în acest moment, nu a fost luata o decizie privind numarul de sectii de votare din strainatate. La nivelul MAE, numarul sectiilor de votare se stabileste pe baza evaluarilor misiunilor si a unor criterii obiective: dimensiunile comunitatii de români; capacitatile logistice ale misiunilor diplomatice; capacitatea de organizare a birourilor electorale ale sectiilor de votare conform legii; interesul alegatorilor pentru scrutin (datele statistice arata ce fel de alegeri determina o participare mai mare la vot în rândul românilor din strainatate).

Conducerea MAE va da curs convocarii comisiilor reunite pentru politica externa ale Parlamentului României pentru data de 12 octombrie 2009", mai spune comunicatul MAE, speriat de reactia viscerala a comunistilor din PSD.

Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, in urma anuntului facut de premierul Boc privind suplimentarea sectiilor de vot din strainatate, PSD, gura lui Titus Corlatean, a sfidat legea bunului simt, acuzand PDL-ul ca deschiderea mai multor sectii de votare in strainatate ar fi o tentativa de fraudare a alegerilor si nu un drept al cetatenilor romani din afara granitelor de a-si expima dreptul la vot. "Ne-au parvenit o serie de informaţii extrem de preocupante cu privire la o tentativă de fraudare a alegerilor de către Emil Boc şi echipa sa guvernamentală a PD-L în secţiile de votare din străinătate. Avem informaţii cu privire la solicitarea şi acţiunea domnului Emil Boc în interiorul Guvernului şi solicitarea adresată MAE de a pregăti şi aproba o creştere extrem de consistentă a secţiilor de votare în străinătate", a declarat Corlăţean

El a precizat că primul ministru ar fi solicitat "creşterea numărului secţiior de votare la 400, adică practic mai mult decât dublarea numărului celor care au funcţionat la ultimile alegeri europarlamentare".

"Este vorba de o creştere de la 190 la peste 400, dintre care cele mai multe în Italia, Spania şi Republica Moldova. În Spania creştere de 10 ori a secţiilor de votare, de la 9 la 90, de şase ori în Italia, de la 16 la 90, şi o creştere de asemenea consistentă în Republica Moldova - 25 de secţii de votare, faţă de doar 4 câte au funcţionat ultima oară", a afirmat senatorul PSD.

Corlăţean a spus că ambasada din Spania ar fi solicitat suplimentarea cu 30 de secţii de votare, iar cea din Italia 40 de secţii de votare, sub condiţia că ar avea suficient de mult timp pentru organizarea lor şi vor fi resurse financiare şi umane.

Reamintim ca acest subiect, al lipsei sau numarului mic de sectii de votare, uneori amplasate la sute de km distanta de comunitatile romanesti unde exista intentie de vot, au facut subiecte de presa si reclamatii ale cetatenilor romani la alegerile anterioare. Contactati de noi cativa sefi de asociatii romanesti din Spania si Italia au spus ca il compatimesc pe dl. Corlatean si intreg esicherul politic si ca le inteleg frustrarile pentru ca romanii din strainatate stiu si amendeaza mereu clasa politica, comunistii nefiind niciodata printre cei simpatizati de romanii din diaspora.

Romanian Global News a relatat de fiecare data situatiile in care romanii din strainatate nu isi puteau exercita dreptul la vot din cauza lipsei sectiilor de votare sau a numarului limitat. De asemenea situatiile in care romanii din Spania si Italia faceau cozi interminabile pentru a-si exercita dreptul constitutional iar acesta nu era dus la indeplinire din cauza numarului mare de votanti si al sectiilor subdimensionate.

Presedintele comisiei pentru Politica Externa din cadrul Senatului Romaniei, Titus Corlatean, in mod absolut comunist, isi da arama pe fata si in loc sa sustina cerintele romanilor din afara granitelor pe care i-a pastorit odata si carora le cunoaste doleantele, ii cheama astazi la "raport" pe ministrul de Externe si pe responabililul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, demonstrand inca o data ca lupu isi poate schimba parul dar naravul ba. De ce spunem asta? Pentru ca prin unele declaratii Titus Corlatean daduse impresia, unora, ca s-a schimbat si ca romanismul a trecut pe primul loc in fata intereselor baietilor cu ochi albastri din padurea cu alune, de unde isi ia sursele de inspiratie. Iata ca nu este asa, domnilor pacaliti de lup, si ca dl. Corlatean este dl. Corlatean cel din totdeauna si serveste PSD-ul orbeste iar romanii de pretutindeni sunt subiect electoral numai cand ii convine lui.

Daniela Soros, Romanian Global News

Incetati cu discriminarea romanilor din diaspora, nu ne mai ingraditi dreptul de a vota !

Senatorul PSD, Titus Corlatean, desi este platit si obligat sa vegheze la respectarea drepturilor romanilor, sacrifică dreptul de vot al cetatenilor români din afara granitelor tarii pentru simplul motiv că bănuieşte că acestia nu vor vota pentru PSD.


În loc să se lupte cu iniţiativele guvernului Boc pentru sprijinul românilor de pretutindeni şi a dreptului la vot al acestora, PSD trebuie să se întrebe de ce nu votează cu ei majoritatea românilor care au plecat din România? Şi de ce, pentru asta, trebuie să li se închidă pur şi simplu gura?

Noi, românii care trăim în afara frontierilor nu suntem „PSD-isti", „PDL-isti", "PRM-isti" sau „PNL-isti". Suntem români, şi aşa trebuie să ne perceapa Presedintele Romaniei, Guvernul si Parlamentul. Nu trebuie sa fim sancţionaţi si nici recompensaţi pentru că avem o orientare politică sau alta, aveti obligatia sa nu ne mai ingraditi dreptul de a vota !

PSD bate câmpii când spune că urnele de vot sunt suficiente. Pana acum, romanii din Italia au fost nevoiti sa stea la mana unor statistici elaborate de niste incompetenti. Chiar daca datele ISTAT( ianuarie 2008) confirmau prezenta a peste 625.000 de cetateni romani rezidenti in Italia, discriminarea noastra a continuat. Nu mai suntem dispusi sa tacem: o sa manifestam in fata Ambasadei Romaniei, a consulatelor si o sa ne aparam dreptul de a vota pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului !

Europarlamentarii Corina Cretu, Daciana Sarbu si Adrian Severin, in loc sa adreseze scrisori deschise presedintelui Basescu si ministrului interimar al Afacerilor Externe, ar face bine sa-i citeasca colegului de partid, senatorului Corlatean, art. 36 din Constitutia Romaniei si art. 39 din Carta Europeana a Drepturilor Omului referitoare la "dreptul de a alege".

Cat despre fraudarea alegerilor : presedintele Comisiei sectiei de votare este un diplomat, angajat al consulatului, iar din acea comisie fac parte reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare - inclusiv din PSD... Ne poate explica domnul senator Corlatean cum se fraudeaza alegerile de catre PD-L ??!! Solicitarea catre corpul MAE de a nu se implica intr-o astfel de actiune de fraudare a alegerilor, denota o crasa lipsa de respect fata de angajatii acestui minister !

Domnule Corlatean, cresterea numarului sectiilor de votare are un fundament coerent: respectarea dreptului de vot pentru milioanele de romani din strainatate, alungati de saracia generata de coruptia unor politicieni !

Incetati cu discriminarea romanilor din diaspora, nu ne mai ingraditi dreptul de a vota !

Semneaza un grup de asociatii romanesti din Italia:

1. Asociatia Sociala si Culturala Romano-Italiana "Europa" din Udine - Presedinte Iorgu Iordache

2. Asociatia Sociala si Culturala "Orhideea" din Padova - Vicepresedinte Mariana Botgros

3. Asociatia Sociala si Culturala Romano-Italiana "Europa" din Padova - Presedinte Lungu Adrian

4. Asociatia Sociala si Culturala Romano-Italiana "Carpatica" din Roma - Presedinte Daniel Grigoriu

5. Asociatia Sportiva "Cultura Fizica" din Padova - Presedinte Dumitru Ilinca

6. Asociatia Sociala si Culturala Romano-Italiana "Europa" din Sezze - Presedinte Briciu Dorin

7. Liga pentru Protectia Drepturilor Persoanelor Comunitare si Extracomunitare si

a Refugiatilor Politici din Bologna - Vicepresedinte Diaconu Dumitru

8. Asociatia "Santo Andrea" ONLUS din Roma - Presedinte Savin Teodor Gheorghe

9. Asociatia " Cittadini nel Mondo" din Bologna - Presedinte Ettore Dall'Oca

Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
PE TITU IL INTERESEAZA INTERESELE PSD-lui. IN CARE PSD-ul MERGE BINE MERGE SI TITU.
LA TINE CEL DIN DIASPORA TITU NU SE UITA SI NU SE VA UITA... SCUZE SE UITA DE SUS.
A comentat ION CONDREA 12 octombrie 2009, 22:10
Titus trebuie sa se uite la romani, nu la strainii basarabeni. Asta pentru ca basarabenii de mult nu mai sunt moldoveni, adica romani. Basarabenii sunt slavi (rusi, ucraineni, bulgari) si turci gagauzi, urmasi ai colonizatorilor sovietici. Romanii basarabeni au fost exterminati de rusi prin deportare si executii in masa, sau obligati sa fuga din Basarabia si sa se stabileasca in Romania.
A comentat Dura Lex 13 octombrie 2009, 03:19
corlatean e platit din bugetul Romaniei, nu al sholdovei. De ce sa apere interesele sholdovenilor?
A comentat antimoldovean 13 octombrie 2009, 06:55


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1421 secunde