Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 07:13

 

Basescu: "Romanii din Republica Moldova isi vor recapata in mod accelerat cetatenia romana" (VIDEO)

adăugat 14 aprilie 2009, 17:12, la Ştiri de Top

"Romania nu vrea sa revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute in trecut", a precizat Basescu, dar "Prutul trebuie sa fie doar o frontiera temporara pana la intrarea Republicii Moldova in UE''.

"Nu am dorit sa raspundem la provocarile din ultima sapatamana venite de peste Prut, dar nu putem tacea la infinit", si-a deschis marti seara presedintele Traian Basescu discursul sustinut in Parlamentul Romaniei cu privire la situatia din Republica Moldova.

"Sunt voci care ar vrea ca Romania sa uite de Republica Moldova. Acelora le recomand sa il intrebe pe roman cum e privit cel ce isi lasa fratii la greu. Datoria noastra morala e sa nu ii abandonam pe cei de aceeasi limba cu noi", a declarat Traian Basescu.

"Romania nu vrea sa revendice drepturi ale unor teritorii pierdute in trecut. Dar avem datoria, ca stat european, sa atragem atentia asupra celor ce se intampla dincolo de Prut. (...) Am fost primul stat care a recunoscut independenta Republicii Moldova si care a stabilit relatii diplomatice cu Republica Moldova, in 1991, desi teritoriul de la est de Prut a fost desprins de trupul tarii de pactul fascist si comunist Ribbentrop-Molotov, pact declarat ca arbistrar si ilegal de inclusiv de Parlamentul Romaniei", a acuzat presedintele Romaniei.

"Pentru o intreaga generatie, a studia limba romana in Republica Moldova a fost un act de curaj"

"Inainte de a deveni parte a Uniunii Europene, Romania a trecut printr-un proces indelungat de desprindere de trecutul totalitar. Am tras o linie de demarcatie intre Romania moderna si cele 2 totalitarisme care au acaparat statul roman pentru doua jumatati de veac. Cetatenii Republicii Moldova au fost victimele unei mosteniri totalitare care a negat identitatea romaneasca. Pentru o intreaga generatie, in Republica Moldova a studia limba romana sau a rosti slujba in limba romana si a oficia in cadrul Mitropoliei Basarabiei (subordonata Patriarhiei Romane, n.red.) a fost adesea un act de eroism", a continuat Traian Basescu.

"Nu vom accepta ca romanii sa fie culpabilizati pentru ca sunt romani. Nu vom accepta ca romanii de peste Prut sa fie umiliti. Romania sprijina procesul de integrare a Republicii Moldova. Fara sa cerem nimic in schimb am devenit avocatul Republicii Modova in structurile europene si internationale: UE, OSCE etc. In mod constant Romania a atras atentia organismelor internationale asupra pericolelor pe care il reprezinta conflictul inghetat din Transnistria, atat UE cat si NATO", a sustinut Basescu.

"Schimburile economice dintre tara noastra si Republica Moldova au crescut constant. Cu toate aceste autoritatile de la Chisinau au impiedicat dezvoltarea relatiilor cu Romania fiind in dese randuri acuzata de imperialism. In ultimii patru ani impotriva sincopelor ne-am straduit sa relansam relatiile cu Republica Moldova. Insa in ciuda eforturilor noastre liderii de la Chisinau au facut orice pentru a inlatura aceste eforturi. In pofida unei abordari in care am dovedita deschidere, suntem acuzati din nou de autoritatiile de la Chisinau pentru evenimentele petrecute acolo. Acuzatiile la adresa Romaniei sunt inacceptabile de fapt se incearca a pune pe spatele Romaniei esecurile si pasii inapoi intreprinse de Republica Moldova. Afirmatiile autoritatiilor din Republica Moldova dovedesc rea credinta, iar exemplul introducerii vizelor este cel mai concludent exemplu", a continuat presedintele roman.

Basescu il ameninta pe Voronin cu Justitia de la Haga

"Romania nu a intreprinsa contra masuri si va ramane consecventa politicii de pana acum. Romania condamnat distrugerele de la Chisinau. Evenimentele in care autoritatile de la Chisinau au permis distrugerea sediilor instituiilor de acolo sunt numai responabilitatea autoritatilor moldovene", a adaugat Traian Basescu.

"Suntem ingrijorati de actiunile brutale ale fortelor de ordine ale Republicii Moldova. Atragem atentia autoritatilor Republicii Moldova ca utilizarea armelor impotriva populatiei civile, in randul carora se regasesc si cetateni romani, este o crima. In cazul in care aceste acte vor continua, autoritatile Romaniei vor intreprinde toate masurile necesare aducerii in fata Justitiei internationale a celor responsabili", a atras atentia Traian Basescu.

"Manifestarile romanofobe reprezinta manifestari inacceptabile, straine de spiritul european. (...) Romania va solicita efectuarea unei anchete europene in cazul responsabilitatilor masurilor adoptate in Republica Moldova in ultimele zile. (...) Daca aceste masuri vor continua, Romania va analiza formele de asistenta umanitara" potrivite, a adaugat Traian Basescu.

"Elogiez curajul si profesionalismul jurnalistilor care au reflectat corect evenimentele din Republica Moldova", a tinut sa mentioneze presedintele Romaniei.


REALITATEA.NET - Traian Băsescu despre Republica Moldova: România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut

"Dragi tineri, nimeni nu mai are dreptul sa ridice un zid intre granitele noastre"

"Statul roman are datoria sa acorde sprijin etnicilor romani din Republica Moldova si vom continua sa acordam sprijin celor din Republica Moldova care se simt romani. Legea romana prevede recapatarea cetateniei romane celor care au pierdut in mod abuziv acest drept. Am solicitat Guvernului sa adopte in regim de urgenta modificarea legii cetateniei, asa ca romanii din Republica Moldova isi vor putea obtine in mod accelerat cetatenia romana si vor putea deveni astfel membri ai familiei europene", a adaugat Basescu.

Seful statului roman si-a incheiat discursul printr-un mesaj adresat in mod direct tinerilor din Republica Moldova: "Dragi tineri care va puneti speranta in Romania: viitorul nu poate fi decat al vostru, aveti incredere in fortele libertatii. Republica Moldova nu mai poate fi izolata. La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, nimeni nu mai are dreptul sa ridice un zid intre granitele noastre", a transmis Traian Basescu.

''Fac un apel catre toate partidele din Romania si catre toti liderii de opinie pentru ca in acest moment sa fim uniti. Acest moment nu trebuie sa ne divizeze. Romania ii va sprijinii in continuare pe romani de peste Prut. Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o noua 'Cortina de Fier'. Prutul trebuie sa fie doar o frontiera temporara pana la intrarea Republicii Moldova in UE'', a incheiat presedintele.

Discursul sefului statului roman a fost salutat cu aplauze prelungite de catre senatorii si deputatii prezenti in plenul Camerei Deputatilor.


Autor: Ziua Online/Realitatea TV
Sursa: www.ziua.net
bravoooooo....asta da presedinte, ma bucur ca a iesit cu un discurs in care clar si fara ezitari sustine REPUBLICA MOLDOVA....iar cu cei de la chisinau tre de procedat ca cu CEAUSESCU &co...
A comentat democratie 14 aprilie 2009, 16:29
Asa se va intampla, insa pana atunci adunati probe, dovezi ale crimelor savarsite de comunistii mafioti si militiile acestora. Toti vor raspunde in fata legii, unii cu inchisoare pe viata, altii cu inchisoare pe 20 - 30 de ani. Si speram ca unii vor sfarsi asa cum a sfarsit si Ceasescu. Justitie si sa auzim de bine!
A comentat Antimafiot voronist 14 aprilie 2009, 16:41
de mult zic shi eu acelashi lucru.........toti comunishtii in frunte cu voronin trebuie sa aiba aceashi soarta ca shi ceaushescu................. noi cei din RM ne/am saturat de dictatura lor, nu mai pot respira liber..........
A comentat eu 14 aprilie 2009, 19:12
Astazi este o zi istorica.
A comentat Vlad 14 aprilie 2009, 19:43
Bravo Base, bravo tinerilor basarabeni. Nu credeam ca o sa mai vad asa ceva in Moldova! Dumnezeu sa fie alaturi de voi!
A comentat albea 14 aprilie 2009, 20:20
Sa traiesti, dn presedinte!!!Jos palaria!!!!Asa s-o tinem,frati romani!!!
A comentat Dana 14 aprilie 2009, 20:29
Bravo Basescu !!! ma bucur ca sunt pe lumea asta si oameneni cu suflet !
A comentat Valentin 14 aprilie 2009, 20:36
Fratilor , a sosit un moment istoric , Bravoo D-le Basescu !!!
A comentat Ion 14 aprilie 2009, 20:37
Fratilor! Sa dea domnul ca domnul sal ajute pe Basescu!
A comentat CW 14 aprilie 2009, 21:11
Bravo base, discurs frumos si la obiect, ar ma asteptam (si cred ca nu numai eu) la actiuni ferme , sa bagam tancurile in chisinau! sa ne luam pamantul stramosesc inapoi iar cu republica transnistreaza sa stergem pe jos! sa ii eradicam d p fata pamantului! prin orice mijloace iar nenorocitii de rusi care au tupeul sa ne condamne actiunile sa moara in chinuri!
A comentat mafiotul comunist xxl 14 aprilie 2009, 22:09 | mergi sus ▲
Exceptional. Nu am citit de ceva timp un articol atat de placut. Citeste, mai ales la sfarsit, Cata dreptate. Nu vei regreta: http://www.ziua.net/news.php?data=2009-04-15&id=25741
A comentat Vlad 14 aprilie 2009, 22:10 | mergi sus ▲
Sustin interventia armata, noi trebuie macar acum sa avem suficent curaj sa luptam pentru fratii nostrii oprimati care au nevoie de ajutorul nostru. Sa spalam cu buretele 50 de ani de rusine si de dezbinare, sa intram cu armata cu inimile in moldova stramoseasca. Chiar de voi muri pe front, nu imi pasa fiindca o sa am sufletul linistit ca neamul l-am intregit!
A comentat Guvidu 14 aprilie 2009, 22:18 | mergi sus ▲
sa fie adevarat oare? bunelul meu visa la asa zi. Sa vina si ziua cand o sa pot arunca pasaportul cel albastru si sa intru in R.Moldova cu adevarata mea identitate? Fara sa fiu privit chioras ca am si acte romanesti?
A comentat =Sasha= 14 aprilie 2009, 22:55 | mergi sus ▲
el e bravo sunt de acord, dar asa un discurs trebuia spus din suflet nu citit de pe foi........(cel putin asa cred eu)
A comentat =Sasha= 14 aprilie 2009, 23:05 | mergi sus ▲
pe 6 aprilie la orele 00.00 cand s-au afisat rezultatele preliminare ale alegerilor, m-am simtit foarte rau, m-am simtit trist si singur in lupta aceasta infinita a identitatii romanesti. Imi venea sa strig in disperare de indiferentza oamenilor din Basarabia, fata de viitorul lor...
Credeam ca totul e pierdut, credeam ca vom pierde sprijinul romanilor din cauza rezultatelor rusinoase la alegerile parlamentare, credeam ca viitorul devine tot mai rosu si mai rosu...
Insa nu stiam ca acelasi sentiment, il impartasau impreuna cu mine inca 3 milioane de romani din cei 4 aflati in basarabia...Nu stiam ca la fel ca si mine gandesc multi, foarte foarte multi tineri si nu numai, atat de multi incat e de ajuns sa nu ne uitam identitatea!!!

Va multumesc Basarabenilor, ca nu uitati ca sunteti romani!!!!
Va multumesc Romanilor, cei din Romania, ca nu uitati ca noi suntem romani.
Va multumesc Domnule Presedinte, pentru ca nu v-ati dezis de noi!!!

Te multumesc Vlad ca ai postat acest link, intr-adevar e o declaratie de adevarati Romani, de adevarati oameni de valoare si adevarati patrioti. Jos palaria!!!

Va multumesc Domnilor de la SIS ca imi cititi comentul si scartzaiti din dintzi de ura si de ciuda! Sa stiti ca noi, generatia tanara, fiind mult mai destepti si mai luminati, nu vom aplica fortza drept razbunare fatza de actiunile voastre miselesti si nimernice. Noi va v-om da flori! Pentru ca ura naste ura, violentza naste violentza. Ajunge atata violentza si ura. Nu ne mai trebuie!
Peste multi multi ani, domnilor, ve-ti muri (asa e viatza, lumea se naste, lumea moare nu poti fugi de la moarte...). Dar inainte de moarte in fatza ochilor sa va apara fetzele copiilor pe care le-ati maltratat si le-ati batut pt. ca vor o viatza mai buna. Asta sa va fie pedeapsa. V-ati pedepsit singuri...

Inca odata va multumesc pentru ca sunteti cu noi, fratilor!!!
A comentat 300 15 aprilie 2009, 00:04 | mergi sus ▲
Sanea, din suflet poti sa-i zici o poezie fetitzei pe care o iubesti.
Dar la nivel de presedinte, orice greseala sau intorsatura de cuvinte poate duce la conflicte armate (bine nu e cazul, dar eu zic asa in general.)
Este extrem de important sa transmiti mesajul care trebuie si in acelasi timp sa nu cazi prada capcanelor politice...
A comentat 300 15 aprilie 2009, 00:16 | mergi sus ▲
Miau esit lacrimi... Cred ca istoria nu va va uita Domnul Basescu!!!
A comentat Roozvelt 15 aprilie 2009, 02:16 | mergi sus ▲
Nu inteleg de unde atata euforie?
Ce e cu voi, copii? Discursul acesta este doar un discurs. Inca nu s-a facut nimic concret pentru voi. Oricine stie sa dea din gura...
Faptele vor fi cea mai buna dovada ca Romania tine cu noi
A comentat Gummy Bear 15 aprilie 2009, 05:25 | mergi sus ▲
Coruptia si nedreptatea dainuiau demult in Republica Moldova. Cazuri de abuzuri au existat, precum si numeroase modalitati prin care grupuri bine organizate isi serveau propriile interese. Numai ca putini aveau curajul sa vorbeasca despre ele. Pe www.hicsuntleones.eu sau http:\\hicsuntleoneseu.blogspot.com puteti citi despre astfel de cazuri
A comentat leul 15 aprilie 2009, 07:44 | mergi sus ▲
Sus T.Basescu,Jos Voronin si rgimu lui totaitar,
A comentat lenuta si viorica 15 aprilie 2009, 08:05 | mergi sus ▲
Pe tinerii de la noi nu-i intereseaza in cea mai mare parte decit cetatenia romana pt a putea circula si munci in uniunea europeana! Au fost depuse 650000 de cereri pt cetatenie romana insa la manifestatii au venit doar maxim 20000 de tineri! Asta urmareste si Voronin care aplica un scenariu aprobat de Moskova, ca toti tinerii romani sa plece iar in Moldova sa ramana rusofonii si nostalgicii comunisti care vor alipi Moldova la Rusia dupa modelul abhaz si osetin! Din cei 150000 de basarabeni cu cetatenie romana n-au votat decit 4600 inclusiv cei 2500 de studenti! Din cei 618000 de moldoveni plecati la munca in strainatate au votat doar 11000! Presiunile facute pt acordarea a un milion de cetatenii vor duce la includerea Moldovei ca republica autonoma in Federatia Rusa! Moldovenii vor avea cetatenie dar nu vor avea respectul romanilor pt ca desi majoritari au plecat si au lasat pamintul lui Stefan cel Mare, rusiei! Mai devreme sau mai tirziu o parte a emigran,tilor vor sfirsi ca alcolicii marginalizati de o societate unde se simt straini si cu nostalgia locului in care s-au nascut si pe care n-o sa-l mai redobindeasca niciodata! Anii urmatori vor fi hotaritori si vor stabili daca majoritatea moldovenilor au dreptul de a fi considerati o parte din poporul roman sau o turma de vite care fuge atunci cind leul iese la vinatoare! Celelalte provincii romanesti au rezistat singure si fara ajutor peste 1000 de ani insa Moldova s-ar putea sa dispara dupa un sfert de secol de independenta!
A comentat belleurrul 15 aprilie 2009, 08:27 | mergi sus ▲
Ce provincii au rezistat frate??? :))
Tu ai invatat istoria la scoala? ce provincie in afara de basarabia a fost calarita de rusi??
AAA sau tu te referi la ocupatia otomana, pai frate citeste un pic de istorie, nu-ti strica (e pe bune), atunci ai afla ceva ce cred eu ca nu stii, de exemplu principatele romane aveau autonomie in cadrul imperiului otoman, plateau bir turcilor si....cam atat, imperiul otoman nu s-a bagat in religie, in limba, in cultura pentru a o schimba.
In schimb rusii doar dupa cativa ani de ocupatie (dupa 1812) au inceput masiv sa rusifice teritoriul basarabiei...si rusificarea a durat mai bine de 100 de ani...si? uite, frate ca am rezistat si chiar dupa 100 de ani de ocupatie si de rusificare am facut totusi unirea in 1918. Si dupa aia ce a urmat? dupa aia au urmat batai in masa de catre jandarmi si dupa aia ocupatia ruseasca IARASI, cu deportari cu foamete (cca. 1mil de oameni au murit din cauza regimului comunist), si au urma inca 60 de ani de ocupatie sovietica si mai dura decat cea ruseasca...
si dupa toate acestea, noi inca ne mai vorbim limba, nu toti, dar multi!!! Ne mai tinem minte cultura....

Deci frate, nu ne judeca, nu ai dreptul sa o faci, nici moral si nici legal...
A comentat 300 15 aprilie 2009, 08:42 | mergi sus ▲
BLYA MA DOR URKILE DE LA PORCARIILE ACESTIA A ROMILOR..
ROMANIA A FOST PRIMUL STAT CARE A RECUNOSCUT INDEPENDENTA R.MOLDOVEI
ROMANIA PREDINDE LA TERITORIUL NOSTRU ADICA R.MOLDOVA.
MERGE O POLITIKA FALSA , ADIKA POLITIKA CURVELOR CU DOUA FETE...PE KIND IN RM PLITIKA ACEASTA E UNA DINTRE CELE MAI BUNE ELITAUNTRUN CUVÏNT.....
TOATE REVOLTELE PETRECUTE IN RM AU FOST DIN PARTEA ROMANIEI , TOT A FOST ORGANIZAT ASA FRUMOS CUM STIU CURVELE
SI NU SA REZOLVAT NIMIK....ROMANII VOR RAMÏNE DOAR CU MINCATUL DE KKT SI MAI MLT NIMIK....
A comentat YVAN... 15 aprilie 2009, 10:34 | mergi sus ▲
BLYA MA DOR URKILE DE LA PORCARIILE ACESTIA A ROMILOR..
ROMANIA A FOST PRIMUL STAT CARE A RECUNOSCUT INDEPENDENTA R.MOLDOVEI
ROMANIA PREDINDE LA TERITORIUL NOSTRU ADICA R.MOLDOVA.
MERGE O POLITIKA FALSA , ADIKA POLITIKA CURVELOR CU DOUA FETE...PE KIND IN RM PLITIKA ACEASTA E UNA DINTRE CELE MAI BUNE ELITAUNTRUN CUVÏNT.....
TOATE REVOLTELE PETRECUTE IN RM AU FOST DIN PARTEA ROMANIEI , TOT A FOST ORGANIZAT ASA FRUMOS CUM STIU CURVELE
SI NU SA REZOLVAT NIMIK....ROMANII VOR RAMÏNE DOAR CU MINCATUL DE KKT SI MAI MLT NIMIK....
A comentat YVAN... 15 aprilie 2009, 10:36 | mergi sus ▲
Traiasca Romania Mare!!!
A comentat shummyy 15 aprilie 2009, 11:21 | mergi sus ▲
Bravo 300!! Ma' man!!!
A comentat people 15 aprilie 2009, 11:24 | mergi sus ▲
ca tot vorbeai de curve cu 2 fete...tu ce esti ma ? eu ii apreciez pe etnicii rusi,ii apreciezi pe etnicii ucrainieni si bulgari care sunt oameni cinstiti,insa nu apreciez curve cu 2 fete ca tine. prin ceea ce afirmi reiese ca te cam doare n cot de tinerii omorati. sa ma ierte dumnezeu ca suntem in saptamana mare,dar as avea o placere enorma ca tu si alti comunisti ca tine sa putreziti in inchisori, batuti si sodomizati de partenerul de viata,colegul de celula.
A comentat gabi h 15 aprilie 2009, 11:28 | mergi sus ▲
300, sa stii ca eu ma refeream la Transilvania, Banat si Maramures care au fost 1000 de ani sub ocupatia maghiara, apoi habsburgica si austroungara! Timp de mai multe secole represiunile au fost cumplite , nu ma refer numai la trasul pe roata ci la darimarea bisericilor, interzeicerea religiei ortodoxe, interzicerea limbii romane si masacrele continue! Sa stii ca faci o mare greseala cind vorbesti de bataile jandarmilor romani, lumea in republica noastra e proasta si vorbeste fara nici o baza reala despre lucruri care nu s-au intimplat sau s-au intimplat in cu totul alt mod! In realitate in Romania interbelica jandarmeria asigura ordinea publikca in sate si comune iar bataika era un lucru obisnuit iar multi sateni preferau bataia in schimbul unei amenzi, insa bataia nu era aplicata la bunul plac ci elementelor care tulburau ordinea publica! Ce s-a gresit in repubica noastra stii foarte bine! Toti romanii care sint makjoritatyea populatiei se lasa amagiti si dezbinati iar rusofonii si comunistii manipuleaza oamenii in mediul rural cu 1OO lei de fiecare de s-a ajuns daca mergi in sate si le vorbesti de Ghimpu sau de Chirtoaca ajungi injurat sau luat la bataie! Boul tot bou moare sau la abator iar pe taranii nostrii nu poti sa-i scoti din prostia si dobitocia unde s-au bagat singuri! Singura solutie este ca fiecare om cu mintea intreaga sa-si convinga pmarintii si bunicii sa nu mai voteze sau sa o faca cu partide prorominesti si nu proeuropene pt ca moldova fara romania nu are nici o sansa in europa! Fara unitate nu se va putea face nimic!
A comentat belleurrul 15 aprilie 2009, 12:50 | mergi sus ▲
Palaria jos in fata d-mnului Basescu...
A comentat Anna.Florea 15 aprilie 2009, 12:51 | mergi sus ▲
300, sa nu crezi ca ocupatia ruseasca a fost mai rea decit a turcilor, tatarilor, ungurilor, austriecilor! Republica noastra ar trebui sa ia exemplul tarilor baltice care au fost 200 ani sub rusi dar lituanianul a fost lituanian, letonul a fost leton si estonul a fost eston! In Estonia estonienii erau in 1991 52% din populatie iar rusofonii 45%! Cu toate astea rusii n-au avut nici o sansa in tarile baltice insa de 20 ani au condus prin interpusi la noi in republica unde fara transnistria moldovenii sint 78% iar rusii n-au mai ramas decit circa21% impreuna cu ukrainenii, bulgarii si gagauzii! Vina pentru dezastrul de la noi din tara apartine parintilor si bunicilor nostrii care in cea mai mare parte sint procomunisti si antiromani! Nu poti sa fii roman doar cu numele si sa ceri ajutor din romania dar noi sa nu facem nimic impotriva comunistilor pe care tot populatia i-a adus la putere!
A comentat belleurrul 15 aprilie 2009, 13:01 | mergi sus ▲
Studenţii de la medicină sunt arestaţi în masă
arestari-studenti.jpg

Bună ziua, stimaţi reprezentanţi ai redacţiilor în care noi, studenţii de la Chişinău, mai avem încredere.Nu ştiu care e situaţia la alte instituţii dar noi, studenţii de la Universitatea de Medicină, trăim o adevărată teroare. Se vine în fiecare zi în microtorente şi suntem arestaţi în masă, câte 12-15 persoane din fiecare microtorent.

Ieri s-a întâmplat asta chiar sub ochii mei şi ai altor colegi - a intrat un poliţist însoţit de vreo 15 mascaţi, a fluturat nişte ordine despre care n-am înţeles de unde sunt - de la Ministerul de Interne sau de la decanat, avea pozele unor colegi unii dintre care nici măcar n-au fost atunci în piaţă, pentru că eram cu toţii la ore, şi i-au ridicat. Serile, în campusul studenţesc de la Malina Mică e şi mai groaznic - în faţa căminelor stă de obicei duba poliţienească şi ei fac raiduri chiar însoţiţi de decan. Unicul nostru refugiu a mai fost biblioteca din acelaşi sector, unde răsuflând uşuraţi în fiecare zi că am ajuns liberi după raidurile de la ore - ne refugiem pentru că în odăile de cămin ne e frică să stăm, dar am auzit că în seara acestei zile vor veni să ne ia de la bibliotecă. Mai mult - se zice că se aşteaptă vacanţa de Paşti şi vor veni să ne ia de acasă, de la părinţi. Ne e foarte frică, nu ştim ce să facem. Am format un fel de comitet din câteva persoane şi am vrut să ieşim în public pentru a declara ce se întâmplă la universitate la noi, unde ne-au trădat însuşi decanii, şefii de catedră în frunte cu rectorul, dar chiar a doua zi majoritatea din acel comitet au fost arestaţi, doi dintre ei nici nu ştim de unde - bănuim că de pe stradă, pentru că nu i-a văzut nimeni. Ne temem să spunem cuiva despre asta, pentru că ne-ar trăda, ne temem să mergem singuri pe stradă, pentru că s-ar putea să fim arestaţi şi să nu ştie nimeni ce s-a întâmplat cu noi, ne temem să mergem câte doi sau trei pentru că şi aşa ne-ar ridica motivând că complotăm ceva, ne temem să vorbim despre ceea ce se întâmplă, pentru că într-una dintre grupe un profesor a discutat luni cu studenţii despre arestări, iar a doua zi au fost arestaţi. Avem impresia că răsuflă mai uşuraţi cei care au fost arestaţi deja, decât noi, cei care am rămas şi nu ştim la ce să ne aşteptăm.
Au loc şi sumedenii de exmatriculări, din nou la ordinul nu ştiu cui, pentru că Universitatea nu motivează, se zice că în urma ordinului Ministerului de Interne. De când Ministerul de Interne dă ordine să se exmatriculeze studenţii care au reuşită la studii, nu au absenţe, au fost la ore în ziua protestelor, dar pentru că transportul public nu circula pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au mers pe jos până în Piaţa Marii Adunări Naţionale? Pentru că la noi asta se întâmpla. Nu mai putem trăi teroarea. Vă rugăm, ajutaţi-ne!

Student la Medicină
A comentat bbc 15 aprilie 2009, 13:18 | mergi sus ▲
doamne,foarte trist! ia si trimite informatia pe site la www.unimedia.md si la www.ziaruldegarda.com.md www.jurnaltv.md si informeaza oamneii aia de ce se petrece acolo.
era sa uit... www.timpul.md
A comentat gabi h 15 aprilie 2009, 13:42 | mergi sus ▲
Am uitat sa specific ca articolul e preluat din Timpul, vezi http://www.timpul.md/news/2009/04/15/1616
A comentat bbc 15 aprilie 2009, 14:00 | mergi sus ▲
Ma simt satisfacut ca cineva i-a dat peste nas nesimtitului ala de Voronin!
A comentat hmmm 15 aprilie 2009, 14:46 | mergi sus ▲
Am si eu o curiozitate! Cand se intruneste parlamentul in Rep. Moldova?
Cum se numeste presedintele?
Cum se numeste primul ministru?
Au sanse comunistii sa o faca singuri?
Exista sanse sa se dizolve parlamentul si sa aiba loc din nou alegeri?
A comentat movu 15 aprilie 2009, 14:53 | mergi sus ▲
voi pe Base sa nu-l prea luati in serios de ceea ce zice ...
A comentat vlad 15 aprilie 2009, 15:18 | mergi sus ▲
Bre Yvane,
de mult nu te cam vad pe-aici! Ai revenit iar cu prostiile tale? Desi Gabi H. te-a pus deja la punct, nu pot sa ma abtin sa te trimit & eu in Siberia, cu Voroshka de manuta, dk nu vrei cu romanii. RM a fost, este & va fi teritoriu romanesc, chiar dk rusofonii ne viziteaza cam desutz & ne dirijeaza politica ecc. D-zeu ne va ajuta & vom reveni in poala Ro., vom scapa de sub jugul rus o data &-o data, ca nu meritam noi o asa soarta.

Traiasca Ro. Mare!
Unire!
Va multumim mult d-le Basescu ca nu ne lasati balta! Ati spus niste cuvinte f frumoase, care mi-au ajuns pn-n inima! Frate pe frate il ajuta, e & normal! D-zeu a vrut ca basarabeanul cu romanul sa fie FRATI, & impreuna sa se numeasca cu mandrie ROMANI. & dk D-zeu a vrut sa fim FRATI, atunci ne va aduce & la mult ravnita UNIRE, &-i va pedepsi cum se cuvine pe cei vinovati (pe comunisti cu siguranta, ca au facut numai rau, PROPRIEI PATRII, va dati seama??? De fapt nici nu cred ca Basarabia sau Romania este patria comunistilor. Duca-se la Mama Rusia sau in Siberia, sa inghete de frig, ca acolo le e locul la borhoti ca acestia). Este o vorba: <<D-zeu nu bate cu batzul>>, asa ca sunt sigura ca acesti nenorociti care ne-au distrus poporul & integritatea nu vor scapa basma curata. D-zeu ne va ajuta! Speranta nu moare niciodata!
Jos comunistii!
Moarte tradatorilor de neam & de tara!
Sa traiti d-le Basescu! Dk va veti tine de cuvant va voi fi recunoscatoare toata viata.
Salutare, speranta la mai bn &, in primul rand, SANATATE, la toti anticomunistii, pro-romanilor & Unirii, de pe acest forum & nu numai! Acest articol m-a bndispus. M-a intristat insa moartea altui protestatar . . . D-zeu sa-l ierte! Complimente familiei. :-(((((((
A comentat Prinţesă 15 aprilie 2009, 15:39 | mergi sus ▲
Sa traiesti printesa! Ce mai faci? Acum sunt convins ca esti romanca si-ti iubesti neamul din care te tragi! Te rog sa ma scuzi daca inainte nu credeam acest lucru. Dar de, cand te frigi cu ciorba, sufli si-n iaurt!

Imi pare fenomenal de rau de tot ce se intampla romanilor din Basarabia. Sper ca in curand vor fi pedepsiti exemplar dictatorii criminali comunisti. Acum toata Europa va lua masuri impotriva lor, si se spera ca vor forta rusii sa-i abandoneze pe comunistii lui Voronin. Asa am citit in presa din vest. Sa auzim de bine si sa dea bunul Dumnezeu sa va ajute si in acelasi timp sa-i pedepseasca pe calai!
A comentat Balaur 15 aprilie 2009, 16:03 | mergi sus ▲
Saluuuuuuuuutare, Balaure!!!!! Nici nu-mi vine sa cred ca spui aceste lucruri! Ma bucur f mult ca ti-ai schimbat parerea despre mn & despre basarabeni! Te-ai intors din Germania sau ne scrii de acolo? Stiam ca intr-o buna zi iti vei da seama care este realitatea & ma bucur nespus ca, in sfarsit, ne sustii. Initial cand ne-am cunoscut nu m-ai inteles bn. Eu eram contra celor care nu vroiau Unire, &, exagerand un pic cu cuvintele, te-am facut sa crezi ca sunt anti-romanca. Eram furioasa pt. ca ne numeai pruto-nistreni & rusofoni, de aceea va numeam tigani & idioti, dar e logic ca nu pot fi toti romanii asa. Acum ca ti-ai schimbat parerea, eu iti port tot respectul, ca la un FRATE ce-mi esti, & sper ca ceea ce ai scris aici sa nu fie cv fals sau temporar.
Traiasca Ro. Mare!
Unire!
Traiasca domnul Basescu & toti oamenii ca el!
Jos comunistii!
Moarte trdatorilor de neam & de tzara!
A comentat Prinţesă 15 aprilie 2009, 16:21 | mergi sus ▲
si eu cand ziceam de o vadra de rachiu pentru impacare mi ati sarit in cap:D . toate cele bune! jos cumunistii! dumnezeu sa i ierte pe cei ucisi de comunism! sarbatori fericite la toata lumea si doamne ajuta ca sfintele sarbatori pascale sa aduca lumina mult dorita peste republica moldova! paste fericit!
A comentat gabi h 15 aprilie 2009, 16:50 | mergi sus ▲
Da, printeso! Tocmai m-am intors din Germania. Imi era dor de orasul si tara mea, si apoi mi-am terminat si treaba pentru care am fost acolo. Tu personal cum o mai duci? Sper ca stai bine cu scoala, pentru ca romanii au nevoie de oameni pregatiti si destepti.

Si trebuie sa stii ca si eu stiu ca sunt frate cu toti romanii basarabeni. Noi romanii trebuie sa fim frati, pentru ca altfel nu ajungem prea departe. Cu toata raceala si reticenta lor, dar nemtii sunt foarte legati intre ei. Duc o viata fantstic de calma, lipsita de zbuciumul caracteristic zonei de est a Europei. Ei au siguranta traiului indestulat, cumpatat si chibzuit.

Iar in ceea ce priveste pe romanii basarabeni, desigur ca sunt cu toata inima pentru voi. Si ma doare orice roman maltratat, si cu atat mai mult omarat de bestiile comuniste. le-am povestit nemtilor si unor colegi unguri la Hamburg ca 80% din populatia dintre Prut si Nistru sunt romani si va luptati pentru drepturi nationale. Eu urez bafta si succese din toata inima romanilor basarabeni. Dumnezeu sa va ajute fratilor!
A comentat Balaur 15 aprilie 2009, 17:32 | mergi sus ▲
Si inca o treaba, printeso! Daca s-ar intampla cumva sa fie nevoie sa treaca romanii Prutul, atunci as fi mandru ca fac si eu ce-au facut strabunii mei, adica au luptat si unii au murit pentru Basarabia. Sa auzim de bine!
A comentat Balaur 15 aprilie 2009, 17:36 | mergi sus ▲
Frate Balaur, scuze ca sunt naspa, dar nu tu ai fost cela care zicea ca basarabenii sunt dusmanii romaniei???:)
A comentat 300 15 aprilie 2009, 18:16 | mergi sus ▲
Bravo Basescu!!! Mafia comunista jos!!! Comunistii isi ascund crimele dupa copii, dar ce au sa faca...
In Franta permanent e greva daca ceva nu merge si nimeni nu judeca caci suntem in democratie!!! Democratie in Republica Moldova!!!
A comentat elisabetik 15 aprilie 2009, 18:20 | mergi sus ▲
Ce nesimtiti sunteti sunt chaturi unde puteti discuta lucrurile voastre personale, Balaur si Principessa"
A comentat Rosa 15 aprilie 2009, 18:23 | mergi sus ▲
Aleluia fratilor,
mister Vova - urmasul demn a lui stefan cel mare si a limbii moldovensti, a declarat amnistie generala pentru toti tinerii participanti la prosteste!!! :)))))
A comentat 300 15 aprilie 2009, 18:29 | mergi sus ▲
A comentat 15 aprilie 2009, 21:38 | mergi sus ▲
Balaure,frate,imi scot palaria in fata ta pentru ca vad ca esti un mare caracter daca ti-au inmuiat inima miile de romani basarabeni pe 6 aprilie care strigau : Si Noi Suntem Romani.
Si mai ales te apreciez cand spui ca esti gata sa treci Prutul spre a le da o mana frateasca de ajutor acum in perioada asta mai dificila,cand comunistii ii ameninta precum cei mai mari criminali ca vor deschide focul impotriva glasului oamenilor simpli ce isi doresc democratie,libertate si unitate romaneasca pe ambele maluri ale Prutului.
Se simte in aer un nou suflu de solidaritate intre romani care ii va spulbera pe comunisti ca o tornada de gradul 5,statele americane.
A comentat micael 15 aprilie 2009, 21:56 | mergi sus ▲
acum cateva luni propuneam o intalnire la jumatea drumului dintre craiova si iasi,intre voi 2 ,micael si balaur dar nu prea am fost bagat in seama:d .prevad ca pana la urma o sa se bea o vadra de jin intre voi de tinand cont ca acum aveti pareri comune. balaure,daca tu esti cel din iasi ,plecat in germania si venit cu o atitudine mai buna fata de fratii basarabeni,am tot respectul pentru tine.

daca esti alta persoana care ii foloseste nick ul...ce sa zic..aceeasi stima pentru felul in care gandesti! ceausescu de craciun,voronin de paste!
A comentat gabi h 15 aprilie 2009, 22:09 | mergi sus ▲
Gabi h, eu sunt cel care m-am certat cu voi pentru ca nu suportam atacurile unor basarabeni la adresa Romaniei. Si acum am aceleasi pareri, si anume ca sunt romani basarabeni, pentru care am toata stima, dar sunt si basarabeni antiromani pe care nu-i pot stima. Insa acum am putut deosebi graul de neghina, asta-i tot. Oricum, romanii basarabeni sunt adevarati eroi ai neamului romanesc, si pentru acest motiv ma inchin in fata lor. Domnisoara Dorina, pe care o cunoasteti, spune ca si ea va transmite numai bine si bafta in lupta cu dinozaurii comunisti. Din partea a peste 20 de romani ieseni, informaticieni, proiectanti si multe alte profesii, si care lucreaza la aceeasi firma ieseana, va uram numai bafta si Dumnezeu sa va ajute!
A comentat Balaur de la Iasi 16 aprilie 2009, 10:38 | mergi sus ▲
Mersi Balaure pt sustinere!
A comentat 300 16 aprilie 2009, 15:28 | mergi sus ▲
Balaure, vad ca ai inteles ca cel putin 1/4 din populatia Basarabiei simte romaneste. Pn acum criticai toti basarabenii. insa din fericire ti-ai schimbat cu totul parerea & eu iti sunt recunoscatoare. Dar acum cred ca nu are rost sa mai vorbim despre trecut & despre zecile de comentarii insultatoare pe care le-am trimis unii altora. Trebuie sa ridicam capul & sa privim spre viitor, pt. a aduce Basarabia spre mult ravnita Unire, sa nu ne mai desparta & sa ne faca dusmani sarma ghimpata. Trebuie sa dispara, pt. ca mai apoi sa se formeze o Romanie Mare. Iti multumesc inca o data ca ne sustii. Nu stiu ce-ai facut, frate, ca toata firma aia unde lucrezi ne sustine. Eu sincer iti spun ca nu mai speram ca tu & Dorina va veti schimba vreodata parerile. Faceati niste comentarii anti-Basarabia ca nu mai credeam ca ne veti sustine vreodata. Dar uite ca acst lucru s-a intamplat. Va multumesc & va sunt recunoscatoare (transmite-i asta & Dorinei, sau, mai bn zis, tuturor colegilor & cunoscutilor tai care sunt pro-Unire! Salut!
Traiasca Ro. Mare!
Unire!
Jos comunistii!
Moarte tradatorilor de neam & de tara!
Traiasca domnul Basescu & toti oamenii ca el!
A comentat Prinţesă 16 aprilie 2009, 16:11 | mergi sus ▲
Cele rele sa se spele,cele bune sa se adune. eu cu inca doi prieteni din barlad am fost zilnic la protestele din piata universitatii. daca ati vazut afisele cu pate de porc comunist si chisinau,noi suntem cu voi, sa stiti ca de la noi sunt. ma bucur ca sunt destui oameni care isi arata solidaritatea fata de fratii d epeste prut.chiar daca nu au iesit in strada sa stiti ca romanii va sustin.peste tot se vorbeste de ce se intampla acum acolo.doamne ajuta! jos comunistii!
A comentat GABI H 16 aprilie 2009, 16:48 | mergi sus ▲
doamne... inca o victima...ceva imi spune ca n o sa fie ultima...dumnezeu sa i ierte!

http://garda.com.md/stiri/inca-un-tanar-decedat-soroca-e-in-doliu#more-3482
A comentat GABI H 16 aprilie 2009, 16:49 | mergi sus ▲
Multumesc pentru sustinere tuturor romanilor, incepand cu Base, tuturor celor care au fost si sunt de partea noastra in aceste zile grele! Dumnezeu sa ne ajute pe toti....
A comentat Mihaela 17 aprilie 2009, 13:37 | mergi sus ▲
vreau shi eu cetatenie romina
A comentat fritu 27 aprilie 2009, 15:05 | mergi sus ▲
BOLSEVICUL ASTA RUS TOV VORONIN ISI BATE JOC DE VOI MAI BASARABENI

BOLSEVICII V-AU DEZNATIONALIZAT SI VOI MAI TINETI LA EI

FRAIERI MAI SUNTETI
A comentat NIHAI 28 aprilie 2012, 02:34 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.4616 secunde