Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 aprilie 2024, ora locală: 19:02

 

Basescu-Voronin, un nou conflict pe tema Transnistriei

adăugat 30 aprilie 2008, 12:31, la Ştiri de Top

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova continua sa se raceasca pe fondul ultimelor declaratii facute de presedintele Vladimir Voronin, care acuza Romania ca in 1992 l-ar fi obligat pe Mircea Snegur, pe atunci seful statului moldovean, sa inceapa razboiul transnistrean.

Vladimir Voronin raspunde de fapt declaratiilor facute de Traian Basescu atunci cand spune ca "amestecul presedintelui Romaniei" in treburile Republicii Moldova si ale Ucrainei ar fi "o imensa piedica in solutionarea" conflictului din Transnistria. Acum doua saptamani, presedintele Basescu a spus ca "daca cei de la Kiev isi fac planuri de alipire a Transnistriei la Ucraina, ei trebuie sa aiba in vedere si necesitatea retrocedarii Moldovei a teritoriilor Basarabiei de Sud si Bucovinei de Nord". Mai mult, seful statului roman a declarat ca "in Ucraina sunt destule persoane care vorbesc, desi nu la nivel oficial, de revenirea Transnistriei in componenta Ucrainei, dar ele uita sa spuna de sudul Ucrainei, care trebuie sa revina in componenta Moldovei". Potrivit Rador, Voronin considera ca "din clipa in care se reuseste realizarea unei etape pozitive in solutionarea problemei transnistrene, Romania incepe sa ridice piedici artificiale". Presedintele Republicii Moldova a subliniat, intr-o emisiune televizata, ca in 1992 Bucurestiul a obligat Chisinaul sa inceapa conflictul de pe Nistru. Mircea Snegur, presedintele de atunci al Republicii Moldova, a calificat drept aberatii declaratiile lui Voronin, in schimb asa-zisul ministru al securitatii de stat din Transnistria, Vladimir Antiufeev, citat marti de influentul cotidian rus Nezavisimaia Gazeta, nu exclude implicarea Romaniei in debutul razboiului. Potrivit acestei publicatii, neasteptata declaratie a presedintelui moldovean, facuta vineri seara in cadrul unei emisiuni televizate, a intarit argumentele liderilor de la Tiraspol, care intotdeauna faceau referire la "factorul romanesc" atunci cand refuzau sa se impace cu Chisinaul. Este adevarat ca ei se refereau nu la trecutul conflictului, ci la perspectivele acestuia, si anume la o eventuala unire a Republicii Moldova cu Romania. In acest context, ziarul rus evoca declaratii ale presedintelui roman, Traian Basescu, in opinia caruia "cele doua Romanii" se vor uni in cadrul Uniunii Europene.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, citat de Rompres in acest fel, Voronin reabiliteaza Rusia, fata de care anterior existau aceleasi acuzatii. Pe parcursul a 17 ani, Chisinaul a acuzat ca ceea ce s-a intamplat in 1992 este "mana Moscovei". Aceeasi opinie o avea si anturajul presedintelui Voronin in perioada anilor 2003-2007, cand era certat cu Kremlinul.

Autor: Sabina Fati
Sursa: www.romanialibera.ro
Tovarase Voronin ti-a sunat ceasul, fat-i bagajele si cunparati bilet VIA MOSCOVA dar numai de dus, aici nu ma-i ai ce cauta,Tic Tac Tic Tac, suna ceasul pentru DEPORTAREA ta la frati ta-i rus.
A comentat Adela 30 aprilie 2008, 16:17
Al dracului de dobitoc, Voronin, in loc sa fie multumit ca Romania aminteste de sudul Basarabiei (iesirea la Marea Neagra) si nordul Bucovinei, pamanturi care ar trebui sa revina in componenta RM, face pe nebunul si prefera Transnistria care oricum nu a fost moldoveana.
A comentat Catalin, Craiova 01 mai 2008, 09:12
TRAIASCA ROMANIA MARE !!!
A comentat Slavic (France) 01 mai 2008, 18:40
Nu, tovarasul Voronin v-a sta inca mult pe meleagurile noastre... asa de iubit conducator. Tovarasul si-a demonstrat in repetate randuri dragostea sa fata de acest popor, chiar si atunci cand era la interne in 91 si i-a numit pe moldoveni "boi". Acum el este ciobanul acestor boi si cat mai tare ii injura cu atat e mai stimat. Asta a mintit continuu, si incet incet a inceput sa nege trecutul istoric indepartat, ajungand sa nege si cel apropiat. Politica partidului sau e minciuna, asa ca si tot ce deriva din asta e minciuna si ea. Nu e problema sa in fond. E problema celor de acasa, care continuie sa preacurveasca cu aceasta putere, sa voteze minciuna si insasi identitatea. Societatea moldoveana e una handicapata, din moment ce nu reactioneaza. E una lipsita de valori, depravata si pauperizata. daca incearca cineva sa se exprime pe sait, sant doar elemente izolate. fenomenul jeneralizat e ticalosenia noastra manifestata prin votul dat comunistilor, care continuu ca recompensa, ne scuipa si ne desfiinteaza ca popor...
A comentat dide 02 mai 2008, 12:56
Cum de este posibil ca un tradator sa ne conduca. Ment - dement. Omeni, treziti-va. Voronin spion al Rusiei. Are si pensie acolo. Va face treaba mare, si are sa se care ca si Lucinskii. Cum de e posibil asa ceva. Am impresia ca tara e condusa se menti - dementi.
A comentat Om Simplu 04 mai 2008, 12:28
sunt tare kurioasa..oare kum doarme voronin noaptea?!...din punct d vedere psihologik..ar trebui sa aiba ..remuskari..neliniste,io fi frika oare?..k o fi el prost..da percepe kit de kit prostia sa...:))))))))))))))
A comentat kokos 05 mai 2008, 11:56
De ce se teme Chişinăul de NATO
de Radu Gorincioi (1433 afisari, 2008-05-05)
ImprimaTrimite MailComenteaza

Dincolo de Prut, politica a sfârşit prin a deveni drama neputinţei politice a moldovenilor. Privind spre Occident şi spre Rusia, politicienii de la Chişinău rămân astăzi la fel de debusolaţi ca şi cu două decenii în urmă, incapabili să ancoreze Republica Moldova în spaţiul european şi euroatlantic. Dar de ce se cramponează elitele proeuropene de la Chişinău de spaţiul CSI-ist? De ce sunt împotriva NATO?

A vorbi despre Repu­blica Moldova nu es­te uşor. Înseamnă să redefineşti unele concepte şi să faci un exerciţiu de echi­libristică mentală. În această parte a Europei, paradoxuri­le vieţii social-politice, eco­nomice şi identitare au de­venit norme cotidiene pe ca­re occidentalii sau românii cu greu le pot explica. Ceea ce ieri părea o utopie, astăzi de­vine realitate şi viceversa. Au­zindu-l astăzi pe preşedintele Voronin vorbind despre nece­sitatea aprofundării relaţiilor cu Rusia, iar pe Smirnov - despre cooperarea cu Uniunea Europeană, europenilor le es­te dificil să înţeleagă politica de peste Prut.

Artă a posibilului, politica a constituit în mod tradiţional apanajul elitelor intelectua­le şi economice ale societăţii. |n Occident, interesul major al elitelor a coincis mult timp cu interesul naţional, care conti­nuă să fie şi în prezent numi­torul comun al acestor intere­se. Într-o democraţie auten­tică, concurenţa intereselor fa­ce ca societatea să evolueze în mod armonios pe o traiectorie politică destul de previzibilă. Fie că la guvernare erau soci­al-democraţii, fie democraţii şi liberalii, interesul strategic al României de aderare la NA­TO şi la UE a rămas neschim­bat, deoarece acesta reprezintă chintesenţa voinţei majorităţii absolute a populaţiei.

Or, Republicii Moldova îi lipsesc tradiţiile statale şi de­mocratice. Fiind condusă, în toţi aceşti ani, cu mici excepţii, de elite nomenclaturiste de factură totalitaristă, populaţia a rămas în prizoni­eratul tehnologilor politici de la Kremlin. "Alternanţa" aces­tor elite la guvernare, în anul 2001, a dus la întărirea aripei ortodoxe a comuniştilor, de­pendentă de cercurile de in­terese de la Moscova. Aceas­ta şi-a propus atunci să ridi­ce limba rusă la rangul de limbă oficială, să soluţioneze conflictul transnistrean şi să readucă Republica Moldo­va în spaţiul rusesc de influ­enţă.

Cu unele retuşări, aces­ta fost programul de guverna­re al comuniştilor moldoveni până în 2008. Între timp, ide­ea europeană a fost preluată de comunişti de la partidele de opoziţie în scop propagan­distic, având în vedere că circa 70% din populaţie se pronunţa în favoarea integrării europene a Republicii Moldova. Frec­ventele vociferări demagogice pe tema integrării europene au scos la iveală lipsa voinţei po­litice interne, ce a dus, în fi­nal, la devalorizarea refor­melor.

Totodată, insistenţa cu care preşedintele Voro­nin a mers pe mâna Mosco­vei în problema transnistreană (forţând lucrurile în mod gro­tesc) trădează un mare com­plex de inferioritate al politici­enilor de la Chişinău şi faţă de Rusia, şi faţă de România. Pe lângă aceasta, doi sunt factorii care ne oferă cheia înţelegerii situaţiei din Republica Mol­dova: unul intern - specifi­cul etno-lingvistic şi cultural neomogen al populaţiei din­tre Nistru şi Prut - şi altul ex­tern - impactul puternic al he­gemonului regional rus asupra acesteia.

Slaba influenţă europeană

De la 1989 încoace, pre-zenţa românească în Repu-blica Moldova a fost prea slabă pentru a contrabalan­sa influenţa Rusiei, dar sufi­cientă pentru a antrena acest spaţiu în cadrul procesului european de democratizare. Deşi emanciparea naţională nu conduce neapărat la demo­cratizarea vieţii social-politi­ce, în cazul Republicii Mol­dova, frecvenţa relaţiilor sale cu România a reuşit să stimu­leze un slab curent în favoarea reformelor de tip liberal.

Drept urmare, Moldova a reprezen­tat mereu un teren de confrun­tare a tendinţelor autoritare cu cele liberale, o esenţă a contra­punerii modelului eurasian ce­lui european, perceput mai ales prin prisma transformărilor din România, iar mai recent, a celor din Ucraina şi Georgia. Totuşi, în ciuda faptului că mai toate ţările din regiune au lu­at calea integrării concomiten­te în UE şi în NATO ca pe ce­va firesc, elitele de la Chişinău se cramponează să contrapună UE Alianţei Nord-Atlanti­ce, iar pe aceasta din urmă - Rusiei.

Despre ce fel de trend eu­ropean putem dar vorbi în ca­zul Republicii Moldova, cât timp guvernul de la Chişinău nu doreşte să recunoască in­divizibilitatea securităţii eu­ropene şi euroatlantice? Refu­zul acestuia de a aplica stan­dardele UE şi NATO denotă adevăratul obiectiv al politicii externe şi de securitate a Mol­dovei: neutralizarea oricăror acţiuni externe ce urmăresc să o scoată din izolarea di­plomatică, instabilitatea po­litică, economică şi energe­tică. Printr-o astfel de poli­tică, elitele aflate la guverna­re subminează de fapt secu­ritatea naţională, acţionând împotriva adevăratelor inte­rese ale populaţiei: securitate, prosperitate, echitate şi viitor european.

Diplomaţie paradoxală

Eşecul guvernanţilor de a îndreptăţi speranţele cetăţenilor în procesul tranzi-ţiei democratice se datorează şi ineficienţei diplomaţiei moldoveneşti în promova­rea imaginii ţării peste ho­tare şi în dezvoltarea unor relaţii durabile cu statele şi organizaţiile din regiune. Ca­racterul polivalent şi contra­dictoriu al politicii externe a Chişinăului reprezintă cau­za principală a inconsistenţei relaţiilor sale atât pe vectorul euroatlantic, cât şi în cadrul CSI. Din cauza politicii ex­terne contradictorii, Moldova nu a reuşit să-şi apere intere­sele şi nici să dezvolte parte­neriate durabile cu statele ve­cine.

În lipsa unui parteneriat strategic cu unul din centrele de putere mondială, Moldova s-a axat în mod eronat pe ide­ea apartenenţei concomitente la două spaţii geopolitice: es­tic şi sud-estic european. Do­rind să transforme Moldova într-un nod de legătură între Est şi Vest, elitele politice de la Chişinău s-au erijat în promo­torii modelului unei ţări mi­ci, neutre şi deschise, pornind de la specificul istoric, men­talitatea specifică şi situaţia interetnică dificilă. Cu toate acestea, astăzi nu putem vor­bi de dezvoltarea armonioasă a relaţiilor Moldovei cu statele vecine fără o dezvoltare con­secventă a direcţiilor priorita­re a politicii externe în favoa­rea marilor actori occidentali - NATO şi UE.

Astfel, izolarea internaţio-nală a Moldovei este determi­nată de orientările geostrategi­ce neclare în lipsa priorităţilor de politică externă. Acestea au stimulat elaborarea unei stra­tegii "speciale" faţă de Moldo­va, ce limitează posibilităţile sale de subiect internaţional la cele ale unui obiect de dispută geopolitică. Puternic depen­dentă de Rusia şi incapabilă să-şi soluţioneze propriile proble­me, Moldova nu se va putea re­aliza ca stat independent şi de­mocratic în absenţa unei um­brele puternice de securitate, ce ar echilibra balanţa de forţe în regiune. La fel ca Georgia şi Ucraina, Republica Moldo­va trebuie să-şi axeze dezvol­tarea relaţiilor sale pe princi­piul avantajului de perspec­tivă pe care îl presupun UE şi NATO.

Integrarea Moldovei în comunitatea mondială tre­buie să reiasă din posibilităţile real-existente pe care le oferă vecinătatea cu România. Es­te important ca elitele de la Chişinău să conştientizeze şi să valorifice acele oportunităţi de dezvoltare internă şi de afir­mare externă ce pot rezulta din integrarea treptată a Moldo­vei în spaţiul geopolitic euro­atlantic şi, implicit, european. O altă cale spre progres pur şi simplu nu există.

Dr. Radu Gorincioi este comentator pe probleme de secu­ritate din Republica Moldova
A comentat Catalin, Craiova 05 mai 2008, 15:39
Articolul de mai sus este luat din Adevarul (www.adevarul.ro).
A comentat Catalin, Craiova 05 mai 2008, 15:41


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0916 secunde