Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 22:39

 

CITIŢI ASTĂZI: «Judecătorul din iad» la banca lui Plahotniuc

adăugat 03 februarie 2011, 09:56, la Eveniment • Articol publicat de Vlad Durnea

dorin popovici, judecatorul din iad, plohotniuc,

Dorin Popovici, fost judecător la Judecătoria Buiucani, demis din funcţie în martie 2010 pentru că a emis mandate de arest în comisariate în timpul evenimentelor din aprilie 2009, face parte din echipa lui Vladimir Plahotniuc.  Popovici activează la Victoriabank, în Direcţia creditare. În timp ce investigam cazul, am fost anunţaţi că Popovici ar fi depus cerere de demisie.

Dorin Popovici a fost demis din funcţia de judecător în martie 2010, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), confirmată printr-un decret semnat de fostul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu. În noaptea de 7–8 aprilie 2009, printre alţi judecători, Dorin Popovici a examinat în incinta Comisariatului General de Poliţie 42 de dosare, 32 administrative şi 10 demersuri de aplicare a măsurilor de reprimare. Procesele au durat câte 7-10 minute fiecare. Demis din funcţie din aceste considerente, fostul judecător nu a rămas prea mult timp fără serviciu, fiind angajat la Victoriabank.

Popovici: «Astea-s problemele mele»

Sub pretextul că «am dori să ne înţelegem pentru un credit», am aflat numărul de telefon de la «oficiul central», unde lucrează Dorin Popovici. Discuţia cu fostul judecător a durat mai puţin de 30 de secunde.

ZdG: Dl Dorin Popovici?

Dorin Popovici: Da.

ZdG: Fostul judecător?

Dorin Popovici: Da.

ZdG: Suntem de la ZdG. Încercăm să vedem ce mai fac judecătorii care au judecat tinerii în comisariate la 7 aprilie. Cum vă merge?

Dorin Popovici: Astea-s problemele mele.

ZdG: Sunteţi mulţumiţi că activaţi la bancă sau doriţi să reveniţi în sistemul judiciar?

Dorin Popovici: Ori nu aveţi logică ori nu înţeleg, ce fel de întrebări daţi?

ZDG: Vă întreb cum aţi ajuns să lucraţi la bancă?

Dorin Popovici: Făceţi articole de care vreţi şi cum vreţi, aşa cum aţi mai făcut şi până acum.

ZdG: Nu vă pare rău că nu activaţi în continuare în sistemul judiciar?

Dorin Popovici: Mie îmi pare rău că pierd timpul, aşa că «La revedere» (a închis – n.r.).

Plahotniuc: «El nu ar trebui să lucreze la Victoriabank»

„Habar nu am cine este el», aşa a reacţionat Vladimir Plahotniuc, preşedintele Consiliului de Administraţie al Victoriabank, atunci când l-am întrebat despre fostul judecător, Dorin Popovici. «De ce ar trebui să-l cunosc? La Victoriabank sunt peste 1000 de oameni, iar eu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, cunosc doar preşedinţii, vicepreşedinţii şi, într-o măsură oarecare, şefii de departamente. Şefii de secţie nu-i cunosc», a spus Plahotniuc. Prim-vicepreşedintele Parlamanentului a menţionat că va verifica cele expuse de ZdG. «Dacă a fost demis din motivele pe care le spuneţi, el nu ar trebui să lucreze la Victoriabank, pentru că ne compromite imaginea băncii. Cred că vom iniţia în cazul ăsta o procedură de verificare», a conchis Plahotniuc.

Popovici, cuvânt tabu la Victoriabank

Am încercat să aflăm când a fost angajat Dorin Popovici la Victoriabank, dar şi funcţia exactă pe care o deţine acesta în organigrama instituţiei. La Direcţia Resurse Umane, am fost anunţaţi că nu putem obţine nicio informaţie fără acordul preşedintelui Victoriabank, Natalia Politov-Cangaş. Chiar şi funcţia pe care o deţine «judecătorul din iad» la banca lui Vladimir Plahotniuc este secretă. «Nu pot să vă spun. Este informaţie confidenţială, poate noi nici nu avem aşa lucrător», ne-a spus persoana din cadrul Direcţiei Resurse Umane, vădit iritată de subiect.

Contactată de ZdG, luni, 31 ianuarie, Natalia Politov-Cangaş, preşedinta Victoriabank, ne-a spus că nu cunoaşte când şi cum a fost angajat Dorin Popovici la banca pe care o cunduce. «Eu nu ştiu. Nu cunosc. Trebuie să verific. Mâine dimineaţă sunaţi. Dar de ce vă preocupă asta? Vă deranjează chestia asta? Unde-l vedeţi pe dl Plahotniuc, credeţi că el face ceva? Evident că dl Plahotniuc nu-l cunoaşte pe Popovici». Acestea au fost cele mai importante declaraţii ale Nataliei Politov-Cangaş, oferite pentru ZdG în seara zilei de luni, 31 ianuarie.

Popovici nu mai lucrează la Victoriabank»

„El nu mai lucrează la Victoriabank. Riscaţi să publicaţi o informaţie greşită. De mult a scris cerere şi nu mai lucrează la Victoriabank», ne-a spus marţi, după amiază, Natalia Politov-Cangaş, care ne-a telefonat la redacţie. Am întrebat-o când anume a depus cerere de demisie Dorin Popovici, în condiţiile în care am discutat luni, 31 ianuarie, chiar cu el la unul din numerele de telefon ale băncii. «Zilele astea a depus cerere. Nu după ce aţi vorbit cu dl Plahotniuc. Aţi vorbit şi cu mine, şi cu dl Popovici, şi cu dl Plahotniuc. Victoriabank este o bancă care are un activ de 7,2 miliarde. Vă daţi seama că Popovici nicidecum nu poate să discrediteze imaginea băncii fiind în funcţie de câteva luni de zile?», ne-a spus Natalia Politov-Cangaş.

„Fiecare în viaţă face greşeli, iar asta nu înseamnă că prezenţa lui poate să ne discrediteze imaginea. Băiatul pleacă singur pentru că nu vrea să fie implicat în chestii…cu Plahotniuc. Lasă-l să se ducă. Nu trebuie să-l legaţi cu Plahotniuc. Vă rog să excludeţi Victoriabank din articol», ne-a cerut preşedinta de la Victoriabank, care nu a putut să ne spună când a fost angajat la Victoriabank, «judecătorul din iad», dar a subliniat că el şi-a prezentat CV-ul şi că a fost angajat prin concurs.

Pentru a ne convinge că Dorin Popovici nu mai lucrează la Victoriabank, aşa cum a menţionat Natalia Politov-Cangaş, am telefonat la acelaşi număr de telefon la care îl găsisem în ajun pe fostul judecător. «V-am spus că nu doresc să discut cu dvs. La revedere», aşa a reacţionat Dorin Popovici când l-am întrebat dacă este adevărat că a depus cerere de demisie de la Victoriabank.

Dacă l-aş vedea, mi-aş schimba banca»

Oxana Radu, cea care, la 16 octombrie 2009, împreună cu alte persoane care au avut de suferit de pe urma activităţii fostului judecător, a expediat o plângere în adresa Coniliului Superior al Magistraturii (CSM), reclamând acţiunile ilegale ale lui Dorin Popovici, s-a arătat nedumerită de faptul că cel care, în 2009, a hotărât să o trimită în arest administrativ, chiar dacă avea acasă un copil de 10 ani, lucrează acum într-o funcţie importantă de la o bancă. „ Nu aş apela la serviciile băncii în care lucrează un asemenea om. Eu, ca persoană care are cont la Victoriabank, dacă m-aş duce acolo şi l-aş vedea, cu siguranţă mi-aş schimba banca», ne-a spus Oxana Radu.

Popovici afectează imaginea băncii

Ion Guzun, juristul care s-a ocupat îndeaproape de cazul lui Dorin Popovici, crede că angajarea acestuia la Victoriabank este «o chestiune dirijată din centru». «Vrei nu vrei, Plahotniuc este businessman şi este interesat să aibă acces la anumite resurse. Popovici trebuie acum să recupereze creditele debitorilor, iar el este sau a fost în contact cu procurori, judecători şi executori judecătoreşti, pe când era judecător. L-au pus într-o funcţie cheie, ca să-i rezolve problemele», crede Guzun. Acesta subliniază că angajarea lui Dorin Popovici afectează imaginea băncii la care lucrează, pentru că «el ca judecător, care trebuia să adopte o hotărâre în numele legii, a acţionat ilegal. Apare întrebarea: în noua activitate se va conduce de lege sau va continua vechile obiceiuri?», se întreabă juristul.

Popovici încearcă să redevină judecător

Pe 29 septembrie 2010, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins recursul fostului judecător care cerea să fie restabilit în funcţie. Acesta ceruse suspendarea executării hotărârii CSM, din 23 martie 2010, privind demiterea sa din funcţie. Acum cazul se află pe rol la Curtea de Apel Chişinău. În funcţie de decizia acestei instanţe, recursul ar putea ajunge iarăşi la CSJ. Dacă recursurile sale vor fi respinse repetat, Dorin Popovici nu va mai putea ocupa niciodată o funcţie publică.

Miercuri, 2 februarie, la CSJ a fost examinată contestarea depusă de Oxana Radu, căreia Curtea de Apel nu i-a permis să fie parte din procesul dintre CSM şi Dorin Popovici.

Amintim că presa a scris că Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, şi el implicat în evenimentele din aprilie 2009, lucrează în cadrul instituţiilor lui Vladimir Plahotniuc. Zubic este şeful pazei de corp al noului prim-vicepreşedinte al Parlamentului.


Autor: Victor MOŞNEAG
Sursa: www.zdg.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2936 secunde