Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 22:48

 

Condamnat pentru că „respecta legile României”

adăugat 12 ianuarie 2011, 07:43, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Vlad Durnea

arhivele comunismului, Rusia, nkvd, Stefan Draganov,

Ştefan Draganov, fost primar găgăuz în Basarabia interbelică, a făcut opt ani de lagăr în Rusia, fiind trimis acolo printr-o decizie ilegală a NKVD-ului sovietic

 

Ştefan Petru Draganov s-a născut în anul 1896, în satul Alexandrovca, judeţul Cetatea Albă. Era găgăuz de naţionalitate şi provinea dintr-o familie de ţărani. Înainte de 1940, a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc, fiind ales primar al satului Tatar-Copceac (astăzi Copceac, în UTA Gagauz Yeri), în anii 1931-1932. În iulie 1940, a fost arestat de organele securităţii sovietice şi condamnat la opt ani de muncă forţată într-un lagăr de concentrare.

 

Drama primarului basarabean a devenit cunoscută după ce arhiva fostului KGB al RSSM, păstrată la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), a fost deschisă pentru membrii Comisiei pentru studierea comunismului.

 

ARESTAT CONFORM LISTEI NKVD


Potrivit dosarulului de la SIS, Draganov a fost arestat la 21 iulie 1940 de către secţia judeţeană Cahul a NKVD-ului (poliţia politică sovietică). Arestarea are loc în baza unei unei liste a persoanelor active din punct de vedere politic în perioada administraţiei româneşti. Listele erau întocmite de către activiştii de partid, care apelau la persoanele care manifestau deschidere faţă de regimul sovietic, în speranţa obţinerii unor favoruri. De obicei, informatorii proveneau din rândul elementelor marginale din punct de vedere social, erau invidioşi pe gospodarii satului şi vroiau să se răzbune.

 

Primul interogatoriu a lui Draganov are loc pe 30 iulie 1940. El îşi povesteşte pe scurt biografia. Din procesul verbal aflăm că şi-a terminat studiile în 1916, după care este repartizat în satul Tatar-Copceac din judeţul Cahul, unde este angajat la biserica din localitate în calitate de cântăreţ de psalme. După Unirea Basarabiei cu România din martie 1918, Ştefan Draganov devine membru al Partidului Naţional Ţărănesc.

 

În dosar nu există date referitoare la anul când a intrat în partid. Putem însă lesne presupune că devine membru activ al naţional-ţărăniştilor înainte de anul 1928, când aceştia vin prima dată la putere în România.

 

PRIMAR ŢĂRĂNIST ŞI BUN GOSPODAR


Se remarcă ca un lider priceput, astfel încât în 1931 este ales în funcţia de primar al satului Tatar-Copceac din partea ţărăniştilor. Contribuie la ridicarea nivelului de disciplină în sat, coordonând activitatea organelor de ordine pentru a preîntâmpina infracţiunile şi a identifica făptaşii. Numărul de furturi şi violenţe în sat s-a redus simţitor pe timpul mandatului său. Totodată, în calitate de primar ţărănist, Draganov încearcă să ajute ţăranii săraci.

 

Pe lângă faptul că a deţinut funcţia de primar în Basarabia interbelică, Ştefan Draganov era şi un bun gospodar. El deţinea 15,5 hectare de pământ, beneficiind de reforma agrară din 1924, înfăptuită de guvernul român şi apreciată la acea vreme drept cea mai radicală reformă agrară din Europa. După calculele efectuate de celebrul istoric britanic al relaţiilor agrare David Mitrany, originar din România, pentru întreţinerea unei persoane era nevoie de 5 hectare de pământ. Draganov era căsătorit, avea dpi copii şi, prin urmare, îşi asigura doar strictul necesar din exploatarea pământului.

 

Este curios faptul de ce biografia lui Draganov interesează atât de mult organele poliţiei politice ale Uniunii Sovietice, imediat după ocuparea Basarabiei în 28 iunie 1940.

 

GĂGĂUZUL ROMÂN, INDIZERABIL


În primul rând, pentru că Draganov era găgăuz, iar faptul că un reprezentant al minorităţilor etnice din Basarabia interbelică a fost ales primar pe listele unui partid democratic românesc contrazicea paradigma ideologică a regimului, potrivit căreia administraţia de la Bucureşti ar fi promovat o politică de discriminare etnică şi exploatare socială a populaţiei locale, în special a minoritarilor. Însăşi existenţa lui Draganov era un atentat la dogma partidului comunist.

 

În al doilea rând, pentru că regimul sovietic îi percepe drept periculoşi pe toţi cei care gândesc liber, au o anumită experienţă politică, adică ştiu să vorbească cu oamenii, să le asculte păsul şi să-i ajute la rezolvarea problemelor cotidiene. Regimului comunist îi este frică de revolte populare şi încearcă să decapiteze orice eventuali lideri de opinie care ar putea organiza masele în lupta contra ocupantului. Draganov este, ca şi Constantin Leancă (despre care am vorbit în materialul de săptămâna trecută), un fost membru al unui partid democratic românesc, iar regimul sovietic nu făcea niciun fel de deosebire şi numea drept partide „fasciste" şi „contrarevoluţionare" orice formaţiune politică alta decât cea comunistă.

 

CONDAMNAT FĂRĂ PROBE


În simulacrul de proces, autorităţile sovietice nu reuşesc să adune probe compromiţătoare contra lui Ştefan Draganov. Securiştii sovietici au încercat să obţină mărturii false precum că Draganov ar fi maltratat populaţia locală în timpul mandatului său de primar, în anii 1931-1932. N-au reuşit însă. Drept urmare, la 13 septembrie 1940, dosarul său este transmis Consfătuirii Speciale din cadrul NKVD-ului, structură care reprezenta un organ extrajudiciar, adică nu opera cu probe, ci cu etichetări cu caracter ideologic, care, în ultimă instanţă, stăteau la baza condamnărilor.

 

L 4 noiembrie 1940, organul menţionat îl condamnă pe Ştefan Draganov la opt ani de muncă forţată într-un lagăr din Rusia, invocând acelaşi articol 54, punct 13, din Codul Penal al RSS Ucrainene, ca şi în cazul lui Constantin Leancă: „activitate contrarevoluţionară". Merită reţinută formula din verdict: „a respectat legile statului român". Nu ştim deocamdată ce s-a întâmplat cu familia lui Ştefan Draganov. 

 

De regulă, membrii familiei erau deportaţi în aşezări speciale. În „Cartea Memoriei", un catalog al victimelor regimului totalitar comunist, întocmit de istoricul Elena Postică, nu se regăsesc numele soţiei şi a celor doi copii ai lui Ştefan Draganov, ceea ce ne face să presupunem că aceştia au reuşit să scape de represiuni. Ştefan Petru Draganov a fost reabilitat post-mortem, în 1991, printr-o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova.

 

Din dosarul de acuzare din 13 septembrie 1940


Ştefan Draganov, în calitate de membru activ al Partidului Naţional Ţărănesc din România, în timpul campaniei electorale pentru alegerea organelor puterii din România, a făcut agitaţie activă în rândurile populaţiei în interesele acestui partid, în scopul înşelării poporului truditor. 

Ca membru activ al Partidului Naţional Ţărănesc, din 1931 până în 1932, Ştefan Draganov a deţinut funcţia de primar al satului Tatar-Copceac, iar în calitate de primar a executat legile statului român (...)."


Autor: Igor Caşu
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.3122 secunde