Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 16:58

 

Cum putem obţine cetăţenia română

adăugat 13 iunie 2008, 07:59, la Eveniment

Ziarul FLUX" inaugurează o rubrică dedicată celor interesaţi de redobândirea cetăţeniei române. Astfel, săptămânal, vă vom prezenta informaţii despre procedura de redobândire a cetăţeniei române. Rubrica va fi realizată împreună cu specialiştii biroului de consulting "Consult Group". Pe parcursul publicării acestei rubrici veţi putea adresa întrebări experţilor "Consult Group", prin intermediul poştei electronice sau expediind scrisori la adresa redacţiei.

În ediţia curentă, juristul "Consult Group", Tatiana Doloşcanu ne va prezenta informaţii despre procedura de redobândire a cetăţeniei.
"Procedura de redobândire a cetăţeniei române este prevăzută de art. 10 alin.1 şi art. 101 din Legea Nr. 21/1991 cu privire la cetăţenia română.

Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a pierdut-o din motive neimputabile şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c), d), şi e) adică: dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român; a împlinit vârsta de 18 ani; are asigurate mijloacele legale de existenţă; este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român (art.10 alin.1 din Legea nr. 21/1991). Potrivit aceleiaşi legi, cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.

Etapele de redobândire a cetăţeniei române sunt următoarele:

1. Depunerea cererii

Cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal la sediul Direcţiei de Cetăţenie, din str. Petofi Şandor nr. 47, sector 1, Bucureşti.

Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1991, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României.

Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează termen pentru soluţionarea cererii şi dispune prin rezoluţie completarea dosarului, publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului de cerere în Monitorul Oficial Partea a III-a, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 lit. b) şi e): solicitantul va trebui să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român; solicitantul este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;


2. Publicarea în Monitorul Oficial Partea a III-a a extrasului cererii de acordare a cetăţeniei române.

3. Comunicarea adreselor către instituţiile avizatoare pentru verificarea condiţiilor prevăzute de art. 8 alin.1 lit. b) şi e).

4. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie

La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifică îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, potrivit dispoziţiilor art. 8 lit. b), c), d) şi e) din Legea nr. 21/1991.

5. Raportul Comisiei

Comisia pentru Cetăţenie va întocmi un raport care se adresează Ministrului Justiţiei şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru redobândirea cetăţeniei române sau respingerea cererii de redobândire a cetăţeniei române.

6. Emiterea ordinului Ministrului Justiţiei de acordare a cetăţeniei române sau respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei

Ministrul Justiţiei, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 21/1991, emite ordinul de acordare a cetăţeniei române.

Ordinul de acordare a cetăţeniei române se publică în Monitorul Oficial Partea I.

În cazul în care Ministrul Justiţiei constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1991, respinge, prin ordin, cererea de acordare a cetăţeniei române.

Ordinul Ministrului Justiţiei de respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Ministrului Justiţiei de respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului.

Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti.

Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

7. Depunerea jurământului

În termen de 3 luni de la data publicării ordinului Ministrului Justiţiei de redobândire a cetăţeniei române în Monitorul Oficial Partea I, persoanele care redobândesc cetăţenia română vor depune jurământul de credinţă faţă de România.

După depunerea jurământului, Comisia pentru Cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie română.

Persoanele care au redobândit cetăţenia română în condiţiile prevăzute de art. 10 alin.1 şi art. 101, cu menţinerea domiciliului în străinătate, vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din ţara în care domiciliază.

În acest caz, certificatul de cetăţenie română va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

Trebuie de menţionat că, în situaţia în care copiii minori dobândesc cetăţenia română odată cu părinţii sau cu unul dintre părinţi, aceştia vor fi înscrişi în certificatul de cetăţenie al părinţilor şi nu depun jurământul.

În cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluţionare a cererii şi până la data dobândirii de către părinţi a cetăţeniei române, Comisia pentru Cetăţenie, la sesizarea persoanei interesate, va analiza cazul, putând decide în legătură cu depunerea de către acesta a jurământului şi cu eliberarea unui certificat de cetăţenie separat pentru copilul devenit major.

Întrebările dvs. le puteţi trimite pe cetateniaromana@flux.md sau pe adresa redacţiei Chişinău, str. Corobceanu, 17, Publicaţia Periodică FLUX.

Autor: FLUX
Sursa: www.flux.md
parca portalul asta sau acest site ar fi biroul de imigrari sau ambasada romaniei :)))
A comentat Webber 13 iunie 2008, 18:17
am vazut ca unii rusi de la noi primeesc cetatenia f repede,si mai ales vorbesc si in rusa sau limba lor stalcita.oare ei meritau cetatenia???
A comentat marinos 13 iunie 2008, 19:50
Eu zic ca la eliberarea certificatului de cetatenie ar trebui sa fie si un examen de cunostinta a limbii romane. Referitor la rusii care parintii carora s-au nascut in romania daca merita, da tiganii merita?
A comentat gus 16 iunie 2008, 05:31
As dori o informatie despre faptul cum as putea face urgentarea procesului de primire a cetateniei?Ce acte sunt solicitate si daca pot fi trimise prin posta?
Multumesc anticipat
A comentat kleopatra 24 iunie 2008, 10:42
sunt de parerea ca Romania nu ar trebui sa nu acorde
cetatenie rusilor!
A comentat anonimat 24 iunie 2008, 11:47
A comentat anonimat 24 iunie 2008, 11:48
adika Romania sa nu acorde cetatenie cetatenilor rusi!
A comentat anonimat 24 iunie 2008, 11:49
cred ca rominii trauie sa acorde cetatenie mult mai usor si fara multa birocratie
A comentat roxy 11 august 2008, 12:19
eu am depusc dosarul acum o luna.Imi poate spune cineva cam cit o sa astept?
A comentat roxy 11 august 2008, 12:25
to roxy:
de la un an la infinit. Eu astept deja 5 ani :)
A comentat 300 11 august 2008, 12:33 | mergi sus ▲
deci privitor la rusi,nasul cre k iti este mai arpoape decit padurea si mai lasa rusii pace
A comentat roma 18 august 2008, 10:41 | mergi sus ▲
Eu am aparut in Monitorul Oficial partea I direct in partea III-nu am fost publicata,o fi vreo greseala?sau sa ma pregatesc de juramant?Astept un raspuns cat mai curand pe mail: caranaty@yahoo.com
A comentat Natalia 16 octombrie 2008, 07:04 | mergi sus ▲
Spunetimi va rog care este procedura de urgentare a redobindirii cetateniei romane, ashtept deja 3 luni de la depunerea dosarului shi am auzit ca exista procedura de urgentare. Daca aveti ceva informatii ashtept un raspuns la email: cvz333@rambler.ru . Va multumesk anticipat.
A comentat Vadim 16 octombrie 2008, 14:01 | mergi sus ▲
am depus actele la cetatenia romana in iulie 2007 si nu am aparut inca in monitor cit trebuie sa mai astept? asi putea urgenta procedura?
Multumesc
A comentat Lucia 12 martie 2009, 17:58 | mergi sus ▲
poate un cetatean din valea timocului serbia sa obtina cetatenia romana ,si cum?
A comentat goran 23 martie 2009, 17:44 | mergi sus ▲
eu sunt casatorit de patru ani cu o cetateanca romanca dar am resedinta in italia,ce acte imi trebuie pentru cetatenie si cat timp dureaza?
A comentat neli 27 aprilie 2009, 15:57 | mergi sus ▲
Ce atâtea întrebări, fraţilor? Mai "google-iţi" puţin, cum mai zicea cineva pe aici şi nu aşteptaţi să vi se dea numai mură-n gură. De ce trebuie să căutăm noi pentru voi când o puteţi face şi singuri? Nu vreau să fiu rea, dar mai munciţi şi singuri. "Cine caută, găseşte."
A comentat Prinţesă 27 aprilie 2009, 16:06 | mergi sus ▲
NU SINT DEACORD CU PRINTESA CA IN ANEGDOTUL cela oamenii de peste hotere ii trag dupa ei inainte pe cind moldovanul trage de picoare inapoi inca nu se stie daca e moldovanca cu asa sfaturi
A comentat ELEONORE 07 mai 2009, 12:30 | mergi sus ▲
dk sunt publicata in m.o.partea a 3-a in 2006,mai am vre-o sansa sa obtin cetatenia?merci mult
A comentat naty 04 iulie 2009, 14:28 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1436 secunde