Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 20:34

 

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, peste 40% dintre cetăţeni nu ar şti cu cine să voteze

adăugat 22 septembrie 2008, 14:02, la Eveniment

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 41% dintre cetăţeni nu ar şti cu cine să voteze, arată rezultatele studiului sociologic "Vox Populi - 2008", citate de Info-Prim Neo. Opt la sută dintre respondenţi sunt determinaţi să nu participe la vot.

Studiul a fost prezentat la 22 septembrie. Cercetarea evidenţiază o tendinţă destul de mică de participare la alegeri. Doar un pic mai bine de jumătate (53%) dintre respondenţi sunt siguri că ar merge la urne. .

Dintre respondenţii care împărtăşesc anumite convingeri politice şi care au spus că vor merge la vot (1433 de persoane), cei mai mulţi au pledat în favoarea Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) -20%. Cu o mare departajare, urmează: Partidul Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) - cu 8,5%, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - cu 7,1%, Partidul Liberal (PL)- 4,3%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Social Democrat (PSD) (fiecare câte 3,7% şi 3,2%). Celelalte partide au acumulat sub 3%. Nu au ştiut ce să răspundă 44,5 dintre respondenţi.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei sociologilor şi demografilor din R. Moldova, Victor Mocanu, un fapt care îi împiedică pe mulţi alegători să-şi formuleze preferinţele politice este şi asemănările dintre denumirile multor partide politice. Astfel, 37% din respondenţi s-au dat cu părerea că şansele partidelor de opoziţie, care au aceleaşi programe politice vor spori, dacă vor candida pe o singură listă, 18% din intervievaţi consideră că şansele nici nu vor spori, nici nu se vor micşora, 3% - că ele se vor micşora, iar 43% - nu şi-au format o părere în această privinţă.

De cea mai mare încredere printre liderii politici se bucură preşedintele Vladimir Voronin (27,6%), spicherul Marian Lupu (11,4%), primarul capitalei şi vicepreşedinte al PL, Dorin Chirtoacă (11,0%), premierul Zinaida Greceanâi (10,1%), liderul PLDM, Vlad Filat (9,8%), preşedintele AMN, Serafim Urecheanu (7,8%), ex-premierul Vasile Tarlev (6,8%). Printre liderii politici care se bucură de încredere au fost menţionaţi şi preşedintele PSD, Dumitru Braghiş (2,9%), preşedintele PPCD şi vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Roşca (1,9%) şi vicepreşedintele PDM, Oleg Serebrian (1,4%). 1,1% au acumulat preşedintele PDM, Dumitru Diacov, secretarul PSD şi preşedinte al CMC, Eduard Muşuc şi vicepreşedintele PDM, Oazu Nantoi.

Cercetarea a semnalat din nou un nivel scăzut al încrederii populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice. În biserică au încredere, într-o măsură mai mare sau mai mică, 80% din respondenţi. Pe locul doi (55%) se află primăria din localitatea natală. În armată au încredere 49% din respondenţi, iar 48% din respondenţi au încredere în presă. Circa 40% au încredere în instituţiile bancare.

Faţă de preşedintele ţării şi-au manifestat încrederea 36% dintre cei intervievaţi. Mai puţin de o treime (30%), au spus că au încredere în poliţie. Guvernul se bucură de încrederea a 28% dintre respondenţi, Parlamentul - 27%, iar partidele politice 27%. În justiţie au încredere 26% dintre respondenţi.

În cazul în care în duminica următoare respondenţii ar fi puşi în situaţia de a se pronunţa referitoar la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, cea mai mare parte a respondenţilor (63%) ar vota pro şi doar 12% ar vota împotrivă. În timp ce în jur de 40% s-au arătat împotriva aderării R. Moldova la NATO, iar 21% - pro NATO.

Potrivit opiniei respondenţilor, Republica Moldova are cele mai bune relaţii cu Rusia - 59%, Ucraina - 58%, România - 49%, Uniunea Europeană - 49%, SUA - 44%.

Studiul a fost desfăşurat în septembrie 2008 de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova pe un eşantion de 1586 persoane din republică în vârstă de la 18 ani şi mai mult, cu o eroare maximală de 2,6%.

Autor: INFO-PRIM NEO
Sursa: www.info-prim.md
Acordatile inca o sansa partidelor de dreapta.Votati schimbarea.Votati partidele pro-europene.Ganditiva la copilasi vostri,pentru ca ei nu au gresit cu nimic si dati-le sansa sa traiasca intr-o societate civilizata si moderna,daca voi cei maturi si cei mai in varsta sunteti plictisiti si supra-saturati de demagogia specifica rasaritului european ne-intregat inca in mare familie europeana.
A comentat micael 22 septembrie 2008, 21:26
Cam asa si credeam ca stau lucrurile. Eu zic ca oricare care ar da la o parte patriotismul si viziunile lor politice, ar ajunge la aceeasi concluzie.
Ce pot spune eu....e dezastru! Cum acolo Isus pe cruce zicea "Doamne iarta-le ca nu stiu ce fac"...

Pacat. Pentru Moldoveni e pacat ca viitorul e sumbru si ei nici macar nu-si dau seama ca ei sunt cei care il fac cu mainele lor. Pentru Romani e pacat fiindca nici nu-si dau seama cat e de importat sa fii unit...fiindca unde-s 2 puterea creste, asa cant cantecele noastre si din pacate nimeni nici macar nu intelege sensul acestor cuvinte. Pentru cei care se considera romani in suflet dar sau nascut in Basarabia e pacat, fiindca in prezent suntem umiliti in Romania si considerati straini in Moldova.
Pacat.
Sa fim realisti. Dupa parerea mea, la alegerile din 2009 vor castiga tot comunistii. Eu zic ca parlamentul va arata astfel:
Din 100% de locuri, 40% - comunisti; 25% AMN; 12% PL; 9% PLDM; 7% PPCD, 7% PDM
Deci rezultatul e si mai inspaimantator:
40%+25%+7% = 72% - comunistii+AMN+PPCD. AMN niciodata n-o sa alieze cu comunistii insa la fel ca si comunistii va executa ordinele moscovei.
In locul lui PDM poate fi partidul lui Grabis sau a lui Bombonel (Tarlev) sau alianta dintre aceste 3 partide.
Deci dragi cetateni moldoveni cu inima romana viitorul luminos se amana pentru urmatorii 4 ani (nu e greseala de tipar, am scris patru si nu 40, totusi voi fi optimist pana la capat.)
Si cetatenie romana la fel se amana pentru urmatorii 4 ani (la fel nu e greseala de tipar, cum si am scris recent voi fi optimist pana la capat.)
Asadar, curaj basarabenilor romani fi-ti tari. Si impacati-va cu gandul ca nimeni nu va vrea nici romanii nici basarabenii. Si pentru final vreau sa citez cuvintele unei doamne de la ghiseu din Romania:"Lepadaturilor, duceti-va acasa":).

To michael:
Imi place optimismul tau, imi place cum lupti tu pentru ideea romaneasca. De ar fi toti ca tine...chiar daca eu nu cred pana la capat ca tu intr-adevar esti roman nascut in RO si militezi pentru unire. Dar daca tu intr-adevar in suflet crezi in ceea ce spui, atunci inca nimic nu e pierdut si totul este inainte, daca nu pentru noi, atunci macar pentru stranepotii nostri. Merita sa luptam.
A comentat 300 23 septembrie 2008, 07:49
"Pentru cei care se considera romani in suflet dar sau nascut in Basarabia e pacat, fiindca in prezent suntem umiliti in Romania si considerati straini in Moldova. Pacat."
Am citat din comentariul lui "300", pentru ca a exprimat exact ceia ce simt si eu, pentru ca de cand am realizat ca suntem romani si limba e romana, am sustinut asta peste tot, dar am avut numai probleme in Basarabia, mai ales dupa 2001... Cat priveste afirmatia ca basarabenii care se considera romani, sunt umiliti in Romania, nu stiu, nu am trait in Ro, dar sincer sa fiu nu cred ca ar fi posibil asa ceva... Poate e vorba totusi de acei "moldoveni", care nu simt si nu gandesc romaneste, atunci e altceva, de alde Ivan avem multi, care ne fac de ras in Romania...
A comentat Babacu 23 septembrie 2008, 10:23
300,frate,sunt oltean getpeget si sunt patriot,nu ma feresc de aceste cuvant asa cum se intimpla de obicei in ROU,cand daca te declari patriot roman,automat anumiti trapadusi te fac ba extremist de dreapta,Vadimist sau ba mai stiu eu cum.Am trecut prin cateva experiente dureroase sau fericite,care toate la un loc m-au facut sa devin mandru ca sunt roman,de exemplu:1.Criza romanilor din Italia m-a facut sa realizez ca indiferent cat de destept as fi si un bun cetatean,tot strain ma vor considera italieni,asa ca am inceput sa-mi cunosc radacinile si sa-mi pese de poporul meu,de neamul romanesc.2.Nu mai dau doi bani pe ceea ce cred straini despre noi,mai exact pe micile lor rautati la adresa noastra,pentru ca sfaturile bune le iau intotdeauna in considerare inderefent cine mi le-ar da.3.Am realizat ca spre a fi un popor puternic in Europa trebuie sa fim uniti,iar nu dezbinati,aruncand cu pietre unul in altul,trebuie ca inainte de toate sa curatim scena politica de partidele mici fara greutate si de oameni fara caracter.Ne trebuie lideri in fruntea tarii carora sa le pese de soarta noastra si care sa asculta de vointa noastra,iar daca politicienii nu sunt dispusi sa actioneze dupa vrerea noastra,atunci sa fie eliminati din viata politica votand alternativa disponibila pe piata,pentru nu poti sa ai mari asteptari de la niste oameni care ti le-au tradat nu o singura data,ci de doua ori.
A comentat micael 23 septembrie 2008, 16:37
Bacacu,frate,nick-name-ul tau ma duce cu gandul la o reclama ce circula prin ROU la tv,si anume te imaginez ca fiind un munte de om,atunci,fratele meu,de ce am presimtirea ca romanii ca tine din Basarabia sunt pe cale sa-si piarda speranta.Fratilor,trezitiva si realizati ce lucru nemaipomenit ati facut de unii singuri,v-ati castigat independenta,sunteti un stat de sine statator,recunoscut pe plan mondial de catre marile puteri.Faptul ca acum sunteti condusi de niste oameni mediocri,asta nu inseamna nimic,iar faptul ca Romania inca se balacareste intr-o mocirla politica specifica noilor democratii est-europene si nu joaca mai bine si mai inteligent cartea Basarabiei,iarasi inseamna prea putin,pentru ca si politicienii de la Bucuresti se asemana intr-o oarecare masura cu cei de la Chisinau.Noua celor din tara ne mai trebuie cel mult 6 ani pana cand vom ajunge cu adevarat la stadardele politice ale vestului,pentru ca abia peste 6 ani euro-parlamentarii romani se vor fi pregatit temenic la Bruxelles si vor fi pregatiti sa preia fraiele neamului romanesc.Deci in concluzie,incetati sa mai credeti prostiile venite de la Moscova,incetati sa va mai fie frica de amenintarile lor cu privire la Trasnistria,pentru ca rusii in afara de recunoasterea Trasnistriei,nu au ce sa va faca.Hai sa zicem ca rusii maine recunosc independenta Trasnistriei si se vor auto-izola ca in cazul Osetiei de Sud şi a Abhaziei,voi veti accelara parcusul pe drumul aderarii occidentale.Sunt sigur ca voi credeti acest scenariu unul imposibil de realizat si utopic,dar asa cum Cipru a reusit sa adera la UE decat pe jumatate,fara partea de nord a tarii care este sub ocupatie turceasca,la fel s-ar putea intimpla si in cazul vostru.Idea acestui exemplu este sa scapati voi de cripto-comunistii aceia inculti de la Chisinau,ca restul se va revolza intr-o forma sau alta.Ce dracu`,fratilor,ne credeti chiar asa de incapabili si rau voitori.Incetati sa mai considerati propria vostra tara Romania o curva si pe fratii vostri cei mai aprigi dusmani.Chiar nu realizati ca aceste idei sunt doar ramasitele fostei propagande sovietice,ca vorba aceia,pana si Ceaucescu a incercat sa va recupereze,sa faca ceva pentru voi,dalminteri actuali lideri ai Romaniei sunt cu atat mai interesati in cooptarea voastra cel putin in spatiu de influenta vestic,daca in Romania Mare pare deocamdata un pas prea indraznet,un vis ce inca sta in asteptare spre a se implini.
A comentat micael 23 septembrie 2008, 17:35
Mai este din acest moment o luna pana la 1 DECEMBRIE, cand noi romanii sarbatorim Ziua Nationala.In fiecare an politicienii romanii asi aduc aminte pentru o zii de Basarabia.Basarabia este pamant romanesc!Fratii nostrii sunt acolo, hai sa nu ai uitam iar.Noi de aici ce facem pentru ei?
A comentat daniel05 04 noiembrie 2008, 23:32


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0639 secunde