Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

13 aprilie 2024, ora locală: 19:49

 

De zece luni Muzeul comunismului există doar pe hârtie

adăugat 27 aprilie 2011, 09:40, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Muzeul comunismului, victimile regimului comunist, victimile deportărilor, represiuni politice

Oficial avem,  în Republica Moldova, o instituţie culturală dedicată victimelor regimului comunist. Numai că acest for există doar în acte, pentru că autorităţile au uitat de promisiunile făcute vara trecută.

 

Unii funcţionari spun că muzeul s-a împotmolit în lipsa de finanţe, alţi demnitari au uitat cu desăvârşire de hotărârea de Guvern din 2 iulie 2010. Documentul adoptat în ajunul comemorărilor victimelor deportărilor, prevedea ca, în termen de o lună, Ministerul Culturii să aprobe regulamentul, structura, statele de personal şi devizul de cheltuieli ale noii instituţii, iar Ministerul Finanţelor trebuia să aloce bani.

 

Administraţia Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, în a cărui subordine intră muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice, a făcut tot pachetul de acte necesar şi l-a transmis Ministerului Culturii.

 

„S-AU PIERDUT ÎN CHESTIUNI BIROCRATICE"


„Demnitarii noştri s-au pierdut în chestiuni birocratice, iar de câteva zile au intrat în campanie electorală. Lor trebuie să le cerem explicaţii", afirmă Gheorghe Negru, preşedintele interimar al Asociaţiei Istoricilor. „Din păcate, în aceşti doi ani am rămas cu concepţia lui Stepaniuc (fostul ideolog al comuniştilor lui Voronin în materie de istorie - n.r.) de predare a istoriei iar explicaţia clasei politice e că suntem într-o criză de identitate, ceea ce este o mare prostie", mai spune revoltat acesta.

 

Foto: Basarabenii deportaţi în Siberia lângă cadavrele semenilor lor/ Foto: Cartea Memoriei

 

„Sper ca deschiderea muzeului să se facă mai devreme decât căderea comunismului", susţine Gheroghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe şi preşedintele Comisiei de studiere a regimului comunist din Republica Moldova. „Ştim că guvernanţii au avut o agendă încărcată, dar asta nu înseamnă că ar avea scuze. Odată ce au promis, trebuie să găsească mijloacele necesare. Bani niciodată nu ajung", a accentuat Gheorghe Cojocaru.

 

În bugetul adoptat la sfârşitul lui martie, este trecută suma solicitată pentru amenajarea expoziţiilor, nu şi banii necesari reconstrucţiei clădirii şi colectarea exponatelor, sumele cele mai mari.

 

INSTITUŢIA AR ADUNA OBIECTELE CONDAMNAŢILOR


Viitorul muzeu va fi amenajat în casa unde a activat prima biblioteca publică din Basarabia, de la intersecţia străzilor Bucureşti cu Bănulescu Bodoni. Edificiul, vechi de peste 150 de ani, se află într-o stare avansata de degradare: îi cade tavanul, iar pereţii exteriori sunt vizibil înclinaţi. „Am decis ca banii alocaţi să-i dăm specialiştilor care vor face proiectul de restaurare. Ei ne vor spune cât va costa restaurarea", spune Elena Postică, director-adjunct la Muzeul de Istorie.

 

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, a Ministerului Culturii, susţine că restaurarea clădirii-monument ar costa între şase şi zece milioane de lei (între 350 şi 590 de mii de euro).

 

Muzeul comunismului ar aduna toate materialele foştilor deportaţi şi condamnaţi politic, obiecte care riscă astăzi să se piardă, mai atrag atenţia istoricii.

 

Expoziţia din biserică


În perioada sovietică au activat câteva zeci de muzee ale comunismului. „Erau cam 70 de muzee de istorie locală, dar care făceau educaţie patriotică în spiritul comunismului. Principalele erau cele din Chişinău: al istoriei Partidului Comunist, al ateismului, al prieteniei popoarelor şi al «eroilor războiului civil» S. Lazo şi Gr. Cotovschi", spune Maria Danilov, muzeograf. Ieşit din comun era muzeul ateismului amenajat în Biserica Sf. Teodora de la Sihla, cu icoane şi cărţi din bisericile închise abuziv. „Era o stranietate această expoziţie. Icoane cu hotărâri de partid", mai spune Danilov.


Autor: Valentina Basiul
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2427 secunde