Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 01:38

 

Edu Prim - stagiu de perfecţionare pentru cadre didactice din şcolilele cu predare în limba română din Republica Moldova si Ucraina

adăugat 08 iunie 2011, 10:59, 13:59 la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Edu Prim, Universitatea Dunărea de Jos, Galati, Liga Studenţilor din Galati, Inspectoratul Scolar Judeţean Galaţi, Cristi Dumitru

Săptămâna acesta se desfăşoară  la Galaţi proiectul pilot  “Edu Prim”, proiect conceput şi implementat de Universitatea “Dunărea de Jos” şi Inspectoratul Scolar Judeţean Galaţi în parteneriat cu Liga Studenţilor din Galati.

Proiectul reuneşte cadre didactice din şcolilele cu predare în limba română  din Republica Moldova si Ucraina în vederea realizării unui stagiu de perfecţionare care va avea loc la şcoala numărul 25  şi Colegiul Naţional Costache Negri.

În cadrul proiectului pilot un grup de 10 învătatori (ciclul gimnazial)  provenind din  localităţile Vulcanesti, Cimişlia, Crihana Veche , Slobozia Mare şi  Cahul vor participa la cursuri de limba română în cele două instituţii de învăţământ mai sus menţionate şi vor lua contact metodologia de predare a limbii române. De asemenea vor vizita principalele repere culturale din Galaţi.

Învăţătorilor participanţi la curs  li se asigură ,de către organizatori, cazarea, masa, materialele didactice precum şi o bursă de studii. La sfărşitul stagiului de perfecţionare aceştia vor primi din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi a Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindenii, o importantă donaţie de carte didactică constand în Dicţionare explicative , enciclopedii ale limbii române etc.

Coordonatorii proiectului sunt  Marin Simona  din partea Universităţii “Dunărea de Jos” şi Alexandrina Bârsan din Partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Doamna Alexandrina Bîrsan ne-a declarat că acest proiect pilot este doar prima etapă dintr-un proiect mai amplu care are  următaorele obiective:

  •  Crearea parteneriatului educaţional la nivelul învăţământului primar între comunităţile didactice din România şi Republica Moldova;
  •  Cunoaşterea şi integrarea strategiilor de învăţare eficientă a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti  în proiectele didactice din învăţământului primar;
  •  Dezvoltarea capacităţii de identificare şi utilizare a surselor şi mijloacelor de informare privind  specificul predării limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti;
  •  Identificarea şi promovarea unor bune practici comune în domeniu.

 

Vă ataşăm o scurtă prezentare a proiectului şi a ceea ce acesta îşi propune:

Proiectul „EDU-PRIM1” valorifică dimensiunea cooperării transfrontaliere în domeniul educaţional, continuând activitatea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi în formarea şi perfecţionarea cadrelor didactice din Republica Moldova prin studenţii moldoveni înscrişi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi prin alte programe bilaterale România-Moldova de dezvoltare instituţională şi individuală a factorilor implicaţi în procesul de învăţământ conform noilor evoluţii şi cerinţe. Iniţiativa parteneriatului transfrontalier educaţional va fi asigurată la nivel instituţional prin semnarea acordurilor de colaborare între partenerii proiectului dar şi la nivel interpersonal prin continuarea relaţiilor dintre învăţătorii moldoveni şi cei din Galaţi. Se are în vedere elaborarea unei strategii comune în acest sens  care să favorizeze continuarea schimburilor educaţionale şi culturale prin participarea reciprocă programele şi manifestările ştiinţifice organizate de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, catedra de Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar şi de către Institutul de Ştiinţele Educaţiei din Chişinău. Alte activităţi vizate sunt şcolile de vară, taberele studenţeşti, workshop-urile şi manifestările ştiinţifice care să antreneze deopotrivă studenţi şi profesori în activităţi de formare profesională şi de cercetare ştiinţifică, conferind perspectivă şi sustenabilitate proiectului.


Autor: Basarabeni.Ro
Sursa: www.basarabeni.ro
Wow! Megaproiect!
10 oameni! Super cool! Nu este exclus ca pana in 2132 toti profesorii de limba romana din Republica Moldova si Ucraina sa poata participa la proiect. Trebuie sa fim optimisti. Nu avem incotro.
Ati putea sa faceti si o "viktorina" cu urmatoarea intrebare: care din localitatile de mai jos se afla in Ucraina?
Variante de raspuns: Vulcanesti, Cimişlia, Crihana Veche , Slobozia Mare şi Cahul.
Si sa zap**diti un premiu de 10 000 de euro. (oricum nici una nu este in Ucraina, asta v-o spun asa, po sekretu, cum s-ar dzyshi)
Mai am o curiozitate.
Costache NegriI? Repet: NegriI? Who is this?
Si inca una, la desert.
In vederea implementarii acestui proiect "amplu care are următaorele obiective:

■ Crearea parteneriatului educaţional la nivelul învăţământului primar între comunităţile didactice din România şi Republica Moldova;
■ Cunoaşterea şi integrarea strategiilor de învăţare eficientă a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în proiectele didactice din învăţământului primar;
■ Dezvoltarea capacităţii de identificare şi utilizare a surselor şi mijloacelor de informare privind specificul predării limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti;
■ Identificarea şi promovarea unor bune practici comune în domeniu.
va merge oare si vreun cadru didactic din Romania in Republica Moldova sau Ucraina pentru a implementa la fata locului toate aceste obiective marete?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
P.S. Nu ma voi mira daca la comentariul meu va raspunde "Vanatorul de forumisti KGB".
Apreciez efortul acestui roman absolut si vreau sa va marturisesc ca absenta de trei zile a acestui INTREGITOR AL NEAMULUI ROMANESC din listele de comentarii de pe basarabeni.ro pune in pericol cauza in care DOMNIA SA s-a angajat si anume FAURIREA ROMANIEI MARI prin strigaturi copy/paste pe internet. Aceasta metoda temeinica aduce un plus de substanta proiectelor geopolitice panromanesti si reduce la zero posibilitatea de ridiculizare a efortului sau nobil. Cu alte cuvinte, era mai eficient sa creasca un kil de ridichi, sa-l vanda si sa cumpere ceva pentru Basarabia cu banii agonisiti.
A comentat Vladunduc 08 iunie 2011, 14:29
Nu văd nimic rău în acest proeict. Într-adevăr ar fi altceva dacă ar fi fost realizat la un nivel mai mare. Având în vedere că e ”proiect pilot” aștept ca peste (maxim) un an să evolueze cu mult mai mult față de nivelul la care e acum. Le doresc succes!
A comentat Alexandru Busuioc 08 iunie 2011, 14:45
Să repetăm pentru provocatorul greţos "VladRUSNAC":
Ce-i rămâne VIPEREI VICLENE KAGHEBISTE dacă veninu-i nu mai are nici o putere?
VIPERA RUSEASCĂ SÂSÂIE.
Dar ce să-i faci, SÂSÂIE CU STRATEGIE RUSEASCĂ.
Şi asta o dă de gol.
Ce-i rămâne de făcut MANIPULATORULUI "VladRUSNACdupă ce este demascat?
Să încerce NĂTÂNG şi ne PUTIN cios să RIDICULIZEZE.

"absenta de trei zile a acestui INTREGITOR AL NEAMULUI ROMANESC din listele de comentarii de pe basarabeni.ro ""

Ia te uită,cât de atent MĂ URMĂREŞTE păduchele "VladRUSNAC".
Băi TOVARĂŞE "Vladunduc" ţi-ai dat arama KAGHEBISTĂ pe faţă...
Să repetăm poate îţi intră în bostan şi altceva decât ce te-a învăţat MOSCOVA:
Toţi forumiştii de pe "basarabeni.ro" au înţeles imediat că eşti ÎN MISIUNE DE MANIPULARE ANTI-UNIONISTĂ.
Lasă STRATEGIA DE MANIPULARE prin IRONIE LA COMANDĂ RUSEASCA şi RIDICULIZARE KAGHEBISTĂ.
Bagă la cap:NU VĂ MAI MERGE GUNOAIE RUSEŞTI.
Şi da,să-ţi repet ce te roade mai tare pe tine şi pe ceilalţi SLUGOI din Coloana a-5-a RUSĂ de manipulare în masă,PCRM-PLDM-PD şi PSD-PNL-KGB peste Prut:

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă România ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 08 iunie 2011, 20:48
De fapt ce îl roade pe "VladRUSNAC" şi pe celelalte SCURSURI RUSEŞTI?
Simplu.
Deranjeză LA MOSCOVA faptul că EXCELENTUL PROIECT PILOT descris mai sus este doar o mică părticică dintr-un lung şir de acţiuni de RE-UNIFICARE a malurilor Prutului!
Preşedintele Traian Băsescu:

*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era "tocat" zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!

Taci şi-nghite tavarişci!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 08 iunie 2011, 20:56
Ma, gulie, "vanatorule de forumisti KGB", eu cred ca ma stie de zece ori mai multa lume decat pe tine, chiar si aici, pe basarabeni.ro. Repet, te astept la Timisoara, Biblioteca Centrala UPT (acolo lucrez) sa vii sa-mi prezinti dovezile la toata aiureala pe care o indrugi despre mine si ceilalti oameni. Asta numa' daca esti barbat.
Ca copy/paste stie sa faca si o maimuta.
A comentat Vladunduc 09 iunie 2011, 07:21
Banuiesc ca o scurta "sesiune" de IP tracing poate "demasca" pe cel care este "in misiune".
Am zis si eu asa intr-o doara...
A comentat Vladunduc 09 iunie 2011, 07:34
Acum, dupa ce am terminat cu ghidusii aflati in misiune pe site-ul vostru, vreau sa-i raspund si lui Alexandru Busuioc.
Alexandre, nici eu nu vad nimic rau in acest proiect. Cum, de altfel, nu vad nimic rau in a sarbatori o nu stiu ce sarbatoare in Cehia la initiativa excelentelor care se ocupa de relatiile romanilor de pretutindeni. Eu vad un rau in faptul ca se scrie cu pompa, emfaza si patos despre un eveniment ORDINAR, din care in lume se intampla mii, daca nu milioane. Eu vad rau in faptul ca despre un proiect la care abia au luat parte 10 oameni se scrie ca e AMPLU. Eu vad rau in faptul ca despre cei din Cehia se scrie ca au participat cca o mie de oameni, iar in poze nu pot sa vad mai mult de 50. Asta se numeste neadevar, minciuna, manipulare. Ma intelegi? Asa, ceea ce faceti voi nu va avea durabilitate. Asa pierdeti credibilitatea. Asa va stricati imaginea. Numai daca va intereseaza imaginea voastra si misiunea pe care v-o propuneti.
Hai sa-ti aduc un exemplu care s-a intamplat in realitate. (Va fi lung, te previn)
Un tanar cetatean al Republicii Moldova s-a angajat la lucru in Romania. Dupa un timp oarecare s-a gandit sa le multumeasca colegilor sai care, aparent, se purtau foarte frumos cu el. Unicul lucru la care s-a gandit, era sa le organizeze o calatorie la Chisinau.
A vorbit cu fostii lui colegi de la Chisinau, care, numa' bine, pregateau o conferinta si au spus ca pot sa vina la conferinta oricati oameni vor, ca li se asigura cazarea si masa pe 3 zile. Ei, cei care vin, trebuie sa plateasca doar drumul, care pe vremea aia costa 2 milioane dus-intors de persoana. Tanaraul angajat din Republica Moldova a mers la seful lui si l-a intrebat cum s-ar putea sa se faca rost de acesti bani. Seful lui s-a bucurat, aparent, si a zis ca va merge la directorul institutiei si-l va ruga sa-i aloce banii necesari. S-a facut strigarea prin institutie: cine vrea sa mearga la Chisinau! Toti colegii, prietenosi aparent, au inceput sa se codeasca. Pana la urma s-au gasit doi curajosi, din toata institutia de vreo 40 de angajati, care pareau interesati, doar ca hm... sa mearga cu trenul? cu autobuzul? Normal ar fi cu avionul, ca asa-i civilizat. In conditiile astea pretul calatoriei incepuse sa depaseasca un pic 2 milioane. Cred ca iti dai seama? Intre timp seful, care, aparent, era bucuros ca isi poate trimite subalternii la Chisinau a inceput sa nu-l mai gaseasca pe directorul institutiei, dupa care a aparut un eveniment local, nu contest, important de la care cei doi candidati la calatoria spre Chisinau nu puteau nicidecum sa lipseasca. Si uite-asa, cu mare regret, aparent, nu a mai mers nimeni la Chisinau. In schimb, peste un an de zile in aceeasi instituie s-au gasit cate 6 milioane de persoana ca sa mearga cu trenul (nu cu avionul si nici cu taxiul, cum era si normal si civilizat) ca sa mearga 5 suflete la o conferinta la Cluj, iar peste inca un an s-au gasit bani si de un microbuz sa se faca o vizita de documentare la o institutie similara din Ungaria. Acolo au mers un pic mai mult de 5 suflete, gandeste-te si tu, cam cati pot sa incapa intr-un microbuz. Cam asa-i cum proiectele astea. NOI avem ce sa va aratam, iar VOI nu. VOI aveti ce sa invatati de la NOI, iar NOI nu.
De aceea v-am si intrebat, cineva din DOMNII PROFESORI si DOAMNELE PROFESOARE din Romania isi va urni fundul academic pentru a vedea cum traieste un simplu profesor de limba romana in Republica Moldova si Ucraina? Un profesor care trage la sapa, mulge vaca, taie lemne si intre timp mai trebuie sa si gandeasca cum sa traiasca din cele 2000 de lei si sa nu apara in zdrente in fata elevilor. Ca daca se deplaseaza vreunul din DOMNI la noi, la fata locului, poate isi largeste cumva orizontul. Nu crezi.
Si mai ceva. Daca vin la noi DOMNII PROFESORI si invata cum am scris pana in 1989 (adica in grafia chirilica) la sigur nu vor mai face greseli cu verbele "a fi" si "a sti", la sigur nu vor scrie niciodata "Costache Negrii" si alte "agramaticalitati" pe care FILOLOGII din Romania le debiteaza la greu (am intalnit personal cateva cazuri).
Cam atat, pana acum. Mult succes
A comentat Vladunduc 09 iunie 2011, 09:39
Mai, Vladimir... Cred ca exagerezi atunci cand faci praf acesata initiativa in comentariul tau. Acest stagiu de pregatire desfasurat la Galati este doar un proiect pilot, iar in baza rezultatelor acestuia se va trece la implementarea "proiectului mai amplu". Ma gandesc ca poate nu ai fost foarte atent atunci cand ai parcurs textul articolului, desi ai sesizat ca toate localitatile enumerate sunt din RM. ;) Eu consider ca ORICE proiect, cat de mic, care are ca scop cooperarea dintre Romania si RM in domeniul educatiei, culturii, economiei etc. ar trebui incurajat (chiar si daca este vorba de numai 10 persoane!). Poate ca ai dreptate atunci cand spui ca asemenea evenimente au loc cu milioanele in lume, dar se intampla...la altii, nu la noi. Prin urmare, repet, orice astfel de actiune trebuie incurajata. Desigur, prezentarea evenimentului trebuie sa fie facuta realist, nu "inventand" participanti fantoma, asa cum spui tu ca s-a intamplat in Cehia (poate ca tu ai participat acolo si stii mai bine, insa nici unul dintre noi, ceilalti, nu aveam de unde sa stim acest lucru, motiv pentru care m-am bucurat foarte tare sa aud ca romanii din Romania si romanii din RM aflati in strainatate participa impreuna la un eveniment, ca un singur grup etnic). Am parcurs exemplul tau (lung) si nu pun la indoiala faptul ca nu ar fi adevarat. Insa, chiar si asa, este doar un caz. Cred ca te grabesti sa tragi concluzia ca "asa sunt toti". Eu nu cred. Eu nu sunt asa. Si nici prietenii mei! Nu cred ca este cazul sa discutam despre vreun complex de inferioritate la unii si de superioritate, la ceilalti. Sunt convins ca si unii si altii (cei de dincolo sau de dincoace de Prut) ar avea ceva de invatat.
Sa stii ca in ciuda clinciului pe care l-am avut in urma cu cateva zile, apreciez comentariile tale critice, care nu au rostul de a peria tot ce inseamna pro-romanism. Singurul lucru pe care, daca-mi permiti, ti-l pot reprosa, este ca esti mult prea nemultumit de orice (articol/user/comentariu etc.), esti un Gica Contra atotstiutor si niciunul dintre noi, muritorii de rand, nu ne vom putea ridica vreodata la nivelul tau... Aceasta ultima fraza ti-am spus-o fara dorinta de a te jigni. Este doar o constatare si imi pare foarte rau sa vad cum dai in mai toti cei care sunt in aceeasi "barca". Numai bine!
A comentat UnEscu 09 iunie 2011, 10:40
Pentru UnEscu. Ok, da, sunt Gica Contra, dar nicidecum atotstiutor.
Insa pentru fiecare cuvant al meu pot sa raspund. Pentru ca stiu ca, cuvintele meu au in spate niste experiente traite. Asta am vazut, despre asta stiu sigur ca exista. Altceva nu am vazut, deci nu inventez.
Despre Cehia.
Ai vazut pozele de la Marea Sarbatoare? Daca nu, roaga-l pe Alexandru Risneac sa ti le trimita sau sa le expuna undeva. Ca la el pe facebook le-am vazut. Daca gasesti in pozele alea multimea aia de 1000 de oameni despre care s-a scris in articol, poti sa treci pe la mine sa-ti dau o ciocolata (da' sa-mi aduci te rog si poza unde se vede clar ca Excelenta sa Domnul Badea este alaturi de una mie de persoane si se vede clar ca e Cehia, ca e EVENIMENTUL la care au dansat ambele maluri ale Prutului.
Daca tot isi Gica Contra, hai sa-ti mai pun o intrebare. De ce cand Badea merge in Cehia si organizeaza acolo o sarbatoare cu ceva de genul Asociatia Moldovenilor din Cehia, atunci romanii de pe ambele maluri ale Prutului danseaza, iar cand pe site-ul unor copii din Cluj apare (nu stiu in ce circumstante) un banner cu site-ul moldovenii.md, copiii respectivi sunt luati la rost si bagati in nu stiu ce axa de distrugere a Romaniei Moscova-Chisinau-Cluj? Poate atunci si Badea creeaza o axa de distrugere a Romaniei Praga-Chisinau-Moscova. De ce sa nu admitem si acest fapt? Putem noi oare sa avem incredere in domnul Badea. De ce domnul Badea nu a incercat sa creeze o organizatie alternativa a Romanilor Basarabeni din Cehia. De ce a pactizat cu cei care promoveaza inventia "calaului bolsevic sangeros Stalin"(copyright: Vanatorul de forumisti KGB) privind existenta poporului moldovenesc?
Acum referitor la "asa sunt toti".
Nu nu toti sunt asa, insa unul din sondajele efectuate recent (s-a vorbit despre el si aici, pe basarabeni.ro, sursa cred ca e evz) arata ca peste 80% sunt asa. Si cred asta, pentru ca o simt in fiecare zi.
Stendhal, in biografia lui Napoelon, a scris ceva de genul:
Napoleon a cucerit Germania, pentru ca in Germania lumea credea ca razboiul este treaba armatei.
Napoleon a pierdut in Rusia, pentru ca in Rusia lumea credea ca razboiul este treaba poporului.
Am citat din memorie.
Si cred ca Romania imbratiseaza cu incredere experienta germana. Exista persoanele desemnate sa se intereseze de "spatiul estic" (uneori suntem numiti si asa), restul au alte treburi. Bine, pa.
A comentat Vladunduc 09 iunie 2011, 11:47
Asa este, nu am vazut pozele de la acel eveniment, motiv pentru care nici nu am mai insisitat in discutia vis-a-vis de comentariul tau legat de acesl articol. Nici eu nu sunt de acord cu deformarea adevarului sau cu manipularea, chiar daca asta ar servi unei "cauze nobile"! Domnul senator Badea este de incredere tot atat cat oricare al domn senator/plitician de pe la noi. Pana acum nu am nici macar un exemplu de "om politic dedicat binelui tarii/poporului", prin urmare, nu m-ar surprinde nimic... Legat de chestiunea cu banner-ul, din cate s-au postat si am citit, e clar ca a fost ceva necurat acolo, si imi vine greu sa pun totul pe... "neglijenta". Treaba asta cu bagatul in diferite axe de distrugere iar este exagerata, dupa parerea mea. Fara niste dovezi cat de cat, se numeste paranoia.
In sondaje, Vlad, nu mai cred demult. Ele sunt comandate si orientate intr-acolo unde se doreste (de cel ce marca banu', clar!). Nu contest ca o buna parte chiar gandesc asa. Nejustificat, as spune eu. Tocmai de asta cred ca trebuie sa ajungem sa ne cunoastem unii cu ceilalti si abia dupa aceea, in cunostinta de cauza, sa tragem concluzii si sa actionam in consecinta. Asta este motivul pentru care sustin orice lucru marunt care se face in directia asta. Eu inca mai sper ca dupa atatia ani, inca ne mai putem regasi. Insa perioada prin care trecem face ca alte lucruri sa fie prioritati in vietile noastre. Acum am convingerea ca multi ani vor mai trece inca pana se va mai schimba ceva in bine, pentru ca nu am vreun dubiu asupra deznodamantului, ci asupra termenului. Toate cele bune!
A comentat UnEscu 09 iunie 2011, 13:11 | mergi sus ▲
ce e asa greu. vom avea reforme in repulbica moldova cand dorin chirtoaca va fi primar si majoritatea consiliarilor din chisinau va fi democrata a.i.e. nu poate lucra cu majoritate comunista . cat cu privire la romania . daca in repulbica de bine de rau sa gasit cineva ca sa partidipe la frontul patriotic romanesc din repulbica ,in romania situatia este dea dreptul tragica . eu unul ca si unionist al poporului daca ma duc la alegerile din romania nu ami ramane decat sa votez partidul comunist din romania ,desi nu sunt de acord cu jumatate din actiunile lor . atat de grava e situatia ca romania s-ar putea dezintegra daca nu vom face un guvern de uniune nationala alcatuit din istorici ,mari medici, scriitori patrioti ,economisti nepatati ,artisti ai poporului , toata crema intelectuala di romania si din republica pentru a salva romania de la dezastrul spre care se indreapta cu buna stiinta facuta de catre partidele : partidul democrat cu basescu,partidul social,democrat in frunte cu ponta si nastase partidul conservator condus de catre securistul vasile voiculescu,udmr care dosreste dezintegrarea romaniei, partidul national liberal care face acelasi lucru. sa nu ne mai lasam condusi de catre curve ,tradatori de neam si tara . a sosit momentul sa ridicam dintre noi ,floarea romaniei ,crema romaniei si sa formam frontul national romanesc de salvare a natiunii romane . frontul national romanesc ar urma sa fie format din cei mai inteligenti oameni ai teritoriului romanesc ,care sa preia fraiele guvernarii si sa duca o politica conservatoare de salvare nationala la toate nivelurile . fara acest front national, romania poate ajunge in scurt timp doar o amintire a istoriei invatate de alte popoare care au fost mai destepte si au razbit in lupta pentru fiintare
A comentat romanu 09 iunie 2011, 14:53 | mergi sus ▲
Eu doar ma bucur ca acest proiect (nu amplu, ci doar un inceput dintr-un proiect ce se doreste sa ajunga amplu) pur si simplu se intampla si, dupa cum am mai scris, astept sa evolueze. Ma gandesc ca acest proiect serveste si drept incurajare pentru altii care vor sa faca ceva de genul. Oricum, Vlad, parerea mea e ca tu ai dreptate in mare parte, dar ai un spirit critic de genul "totul merge prost", "nimic nu e bine", "suntem fraieriti/manipulati", etc. si chiar ai argumente, din pacate :) De asta nici nu prea vad rostul sa avem o dezbatere, cel putin pe aceste subiecte/proiecte. Poate incerci sa observi si lucrurile bune din "toate relele" :)

Numai bine!
A comentat Alexandru Busuioc 09 iunie 2011, 15:08 | mergi sus ▲
Provocatorul "VladRUSNAC" îţi dă din nou ARAMA KAGHEBISTĂ pe faţă:
"Banuiesc ca o scurta "sesiune" de IP tracing poate "demasca" pe cel care este "in misiune".
Am zis si eu asa intr-o doara..."

Tovarăşe ai trecut deja la AMENINŢĂRI VOALATE?
Asta e foarte bine.
Înseamnă că STĂPÂNII TĂI,Călăii Ocupanţi Ruţi SUNT DISPERAŢI.
Minciunile ordinare ruseşti numite "limba maldavanească","poporul maldavanesc" şi "respubliKAKA maldavski" nu mai au nici o putere şi COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă nu ştie ce să mai facă,e tot mai ne PUTIN cioasă.
Şi ce a mai citit "Vlad RUSNAC" în MANUALUL KGB de manipulare în masă?
Că trebuie să ignore cu viclenie tot ce NU ÎI CONVINE.
Acum SE SCREME ANEMIC să îşi bată joc de eforturile Ţării Noastre Mamă România pentru a RE-UNIFICA malurile Prutului.
Dar iată ADEVĂRUL care îi demonteză PSEUDO-LOGICA manipulatoare.
Preşedintele Traian Băsescu:

*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era "tocat" zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!

Cum spuneam:
Taci şi-nghite tavarişci "VladRUSNAC"!
P.S.:
Provocatorul KGB a fost nevoit să facă UN PAS ÎNAPOI şi a renunţat să mai afirme că "Vânătorul de forumişti KGB" e totuna cu FRATELE ROMÂN "UnEscu".
Tavarişci treci pe "moldoveni.md",acolo e locul tău.
Şi încă odată poţi să ironizezi ce vrei şi cât vrei ,NU VEI DESCURAJA pe nimeni.


A comentat Vânătorul de forumişti KGB 09 iunie 2011, 19:18 | mergi sus ▲
Pentru Alexandru Busuioc. Da, Alexandre, sunt de acord sa observ un lucru bun. Primul lucru bun, pe care as vrea sa-l observ ar fi disparitia de pe acest site a oricaror "comentatori de serviciu". Cred ca intelegi la cine ma refer. Nu vreau sa ma manjesc in continuare de rahatul pe care aceasta pitipoanca crizata (nicidecum un barbat la locul lui) il deverseaza aici. Inteleg libertatea putin altfel decat unii ...
Daca va arde de jocuri, jucati-va cu altcineva.
Si mai am o rugaminte. Scoateti de pe site-ul vostru link-ul catre Descriptio Moldaviae Reloaded.
Vorbesc foarte serios. Asta numai daca vreti vreodata sa mai aveti de a face cu mine. Daca nu, atunci pa.
A comentat Vladunduc 10 iunie 2011, 10:24 | mergi sus ▲
Foarte bine, Vlad. Deși nu înțeleg de ce-ai ajuns să ceri asta o să-ți fac pe plac. Nu te mai ține nimic aici. Ești liber să-ți afișezi aroganța în altă parte.

Să ai o zi fantastică în continuare.

P.S.: ”Comentatorii de serviciu” - îți dai seama că tu ”le dai aripi”, nu?
A comentat Alexandru Busuioc 10 iunie 2011, 15:00 | mergi sus ▲
"Alexandru Busuioc",să le amintim unor provocatori ce AU ASCUNS ocupanţii ruşi despre
"Descriptio Moldaviae".

Dimitrie Cantemir:

«Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA."

Dimitrie Cantemir:

"Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:

«neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor... TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

Afirmatiile acestea nu lasa nici o umbra de indoiala ca moldoveanul Dimitrie Cantemir SE CONSIDERA ROMÂN.
Acum e clar de ce aceste ADEVĂRURI AU FOST ASCUNSE de către ocupanţii ruşi.
ADEVĂRUL despre NOI ROMÂNII basarabeni este ARMA ÎMPOTRIVA MANKURŢILOR PCRM-PLDM-PD.
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 10 iunie 2011, 19:02 | mergi sus ▲
Aş mai vrea să amintesc de căteva ...."Proiecte PILOT" ale marilor noştri bunei :

Societatea CARPAŢII-Mihai Eminescu
Scopul ei era înfăptuirea "DACIEI MARI" a lui Burebista

Societatea Matei Basarab-Mihai Eminescu
„O organizare între români”, scria Eminescu.

„Pretutindea oameni care să ţie registru de tot sufletul românesc.
Cel slab trebuie încurajat şi lăudat pentru ca să devie bun.
Să se simtă că Societatea Matei Basarab reprezintă o putere enormă.
Ţinta? Unirea tuturor românilor, emanciparea economică şi intelectuală a întregului popor românesc.”

Societatea ARBOROASA-Ciprian Porumbescu
Scopul ei era UNIREA Bucovinei smulse la 1775 de către Călăii Ocupanţi austro-hungari
Câţi ROMÂNI basarabeni au ascultat MĂCAR ODATĂ "Balada" lui Ciprian Porumbescu?

http://www.youtube.com/watch?v=Aayw9ljwzK8&feature=related

Atât de mult s-au temut Călăii Ocupanţi RUSO-germano-austro-hungari de aceste "Proiecte PILOT" încât direct în cazul lui Ciprian Porumbescu sau indirect prin AGENŢI DE INFLUENŢĂ şi SPIONI ca în cazul lui Eminescu,au trecut la arestarea şi respectiv "ÎNNEBUNIREA SUBITĂ" a celor doi MARI PATRIOŢI ROMÂNI.
E clar.
Orice "Proiect PILOT" care DEMASCĂ OCUPAŢIA RUSEASCĂ din Basarabia deranjează:
O spune ROMÂNUL Eminescu însuşi:

“Ruşii [...] au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare.
Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti “Hristos a inviat” în româneşte.

Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni;
ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe;
într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită."

Mihai Eminescu
România în luptă cu panslavismul
Timpul, iunie 1878


Şi da,cu asemenea "Proiecte PILOT" s-a făcut MAREA NOASTRĂ UNIRE din 1918.
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 10 iunie 2011, 19:22 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2906 secunde