Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 iulie 2024, ora locală: 19:25

 

Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari

adăugat 16 aprilie 2009, 09:30, la Eveniment

Andrei Ivanţoc, unul dintre cei patru membri ai "Grupului Ilaşcu", a fost stâlcit în bătaie de forţele de ordine din Chişinău, după ce a participat, împreună cu soţia sa, la protestele anticomuniste de săptămâna trecută.

Aflat în Spitalul "Sfânta Treime" din capitala Moldovei, Ivanţoc le-a povestit trimişilor speciali ai EVZ momentele de groază prin care a trecut: în noaptea de 7 spre 8 aprilie, scutierii l-au lovit cu bastoanele şi cu picioarele. Certificatul medical al lui Ivanţoc dovedeşte brutalităţile "marca Voronin": comoţie cranio-cerebrală, plăgi deschise la cap, fractură la antebraţ, lovituri la picioare.

În 1992, Andrei Ivanţoc a fost arestat, împreună cu Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, grup care luptase împotriva separării Transnistriei de Republica Moldova. În 1993, Ivanţoc a fost condamnat de regimul separatist al lui Igor Smirnov la 15 ani de închisoare, într-un proces la care a fost ţinut, împreună cu Ilaşcu şi Petrov-Popa, într-o cuşcă de fier. Eliberat în 2007, după ce şi-a executat integral pedeapsa, martirul basarabean a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

SURPRIZĂ

Voronin cere amnistiere parţială


Liderul de la Chişinău le-a cerut ieri autorităţilor moldovene să-i amnistieze pe protestatarii de pe 7 aprilie, dar nu şi pe reprezentanţii lumii interlope sau pe cei consideraţi ca făcând parte din crima organizată. Voronin a ţinut ieri un discurs prin care a răspuns şi declaraţiilor de marţi ale preşedintelui român. Traian Băsescu promisese simplificarea procedurii de acordare a vizelor, promisiune care a fost pusă ieri în practică de guvernul Boc.

Stâlcit în bătaie de torţionarii lui Voronin

Andrei Ivanţoc, unul dintre cei patru membri ai "Grupului Ilaşcu", a fost lovit crunt de forţele de ordine din Chişinău, după ce a participat la manifestaţiile anticomuniste.


"Miliţia" lui Voronin a stâlcit în bătaie un simbol al românismului de peste Prut: pe Andrei Ivanţoc, unul dintre cei patru membri ai "Grupului Ilaşcu", ţinut în captivitate timp
de 15 ani de separatiştii transnistreni ai lui Igor Smirnov.

În urmă cu mai puţin de trei ani, el a fost eliberat din închisoarea în care fusese aruncat de serviciile
secrete ruseşti în 1992, tem niţă unde a fost torturat şi umilit. Când era încă după gratii, Ivanţoc a primit cetăţenie română. În 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Ieri, eroul din Transnistria, în vârstă de 48 de ani, a stat de vorbă cu trimişii speciali ai EVZ la Chişinău şi le-a povestit cum, în timpul manifestaţiilor anticomuniste de săptămâna trecută, patriotismul i-a fost răsplătit cu bătaie.

"Aici sunt fraţii şi surorile voastre!"

Chişinău. Spitalul "Sfânta Treime". Andrei Ivanţoc are mâna dreaptă în ghips, mâna stângă umflată, capul plin de copci şi picioarele vinete. A fost bătut crunt de scutieri în noaptea de 7 spre 8 aprilie, când participa paşnic, împreună cu soţia sa, la ma nifestaţia anticomunistă.

"Era miezul nopţii. Noi eram cu spatele la parlament şi cu faţa la preşedinţie. Ne uitam la cetele de provocatori, cărora le spuneam să înceteze cu debandada. Dintr-o dată, în spatele nostru am auzit zgomot sacadat de lovituri în scuturi. Ne-am întors şi ne-am trezit faţă în faţă cu un cordon de scutieri care înainta spre noi. «Struniţi-vă, măi, copii! Aici sunt fraţii şi surorile voastre. De ce să îi loviţi?!», i-am întrebat. S-au oprit. Atunci, un colonel în haine de poliţie, dar neechipat de luptă, i-a asmuţit din nou, în timp ce înjura pe ruseşte. Le-am zis din nou să stea pe loc şi unii m-au ascultat. Au dat cu bastoanele şi cu bocancii. Au dat în tot ce mişca în faţa lor. Nu am ripostat, dar încercam să nu ne mişcăm din loc. Atunci m-au lovit în cap şi mi-au schilodit mâinile", povesteşte Ivanţoc.

"Ne-am întors în Piaţă, deşi eram strivit!"

Aşezată alături de el, pe o bancă din holul
spitalului în care îl veghează zi şi noapte, soţia eroului îşi aminteşte şi ea asaltul scutierilor: "Pe mine m-au împins cu scuturile şi am zburat câţiva metri. Am căzut şi, când m-am ridicat, nu îl mai puteam găsi pe Andrei. L-am tot căutat până când am aflat că l-au dus cu o maşină la spital".

Ajuns la urgenţă, Andrei Ivanţoc a refuzat internarea, deşi avea răni grave, iar medicii îl sfătuiau să rămână acolo. Le-a spus că nu e momentul să stea pe un pat de spital. "Afară, tinerii aceia se luptau cu miliţia lui Voronin. Erau la fel de sălbatici ca în 90, când Voronin era ministru de interne. Erau aceleaşi metode. Grupurile de bătăuşi care vorbeau ruseşte au făcut parte din diversiunea sovieticilor. A fost o diversiune. Erau beţi mulţi dintre ei şi am auzit cu urechile mele, niciunul nu vorbea moldoveneşte. Neam întors în Piaţă, deşi eram strivit. Spre dimineaţă am început să mă simt rău: mi s-au umflat mâinile, mă durea capul şi abia puteam să merg cu un picior. Atunci m-au dus cu salvarea la spital. Eram ameţit", spune Ivanţoc.

"Dacă mâine vor ieşi în stradă, voi fi lângă ei!"

Acum, el a făcut plângere împotriva poliţiei şi a dat Ministerul de Interne în judecată.

Certificatul medical este de fapt un rechizitoriu al brutalităţilor marca Voronin: comoţie cranio-cerebrală, plăgi deschise la cap, fractură la antebraţ, lovituri la picioare.

În ciuda evidenţei, lui Ivanţoc i s-au pus însă beţe în roate: poliţia nu vrea să-i dea "îndreptarea" (n.r. - adeverinţa legalizată care trebuie ataşată certificatului medico-legal). "M-au întrebat: «Dar tu ce-ai căutat acolo?». Păi, cum ce-am căutat?! M-am alăturat copiilor ălora şi, dacă mâine vor ieşi în stradă, voi fi lângă ei!", zâmbeşte eroul. Anii grei de temniţă din Transnistria şi bătaia încasată zilele trecute nu l-au încrâncenat. Cel mult i-au călit nervii, optimismul şi convingerea în lupta pentru o cauză dreaptă.

TRECUT DE MARTIR

15 ani de torturi pentru integritatea Republicii Moldova


În perioada 1990-1992, Andrei Ivanţoc a fost unul dintre cei mai vehemenţi membri ai rezistenţei româneşti, care se opunea separării Transnistriei de Moldova.

Alături de Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, el a fost acuzat de regimul pro-rus din Transnistria de terorism şi instigare la răsturnarea puterii de stat. La procesul în care a fost condamnat la 15 ani de închisoare, Ivanţoc a fost ţinut, alături de Ilaşcu şi Petrov- Popa, într-o cuşcă de fier. Deşi OSCE şi Curtea Europenă a Drepturilor Omului au făcut mai multe apeluri pentru a fi pus în libertate, Ivanţoc şi-a executat întreaga pedeapsă.

În timpul detenţiei a fost izolat, torturat fizic şi psihic şi i s-au dat doar pâine şi apă. În 2005, deşi aflat în captivitate, eroul a participat la alegerile parlamentare din Republica Moldova şi a fost propus de Partidul Social-Liberal pentru funcţia de preşedinte al ţării.


3 IULIE 2007. Palatul Cotroceni, Bucureşti: după 15 ani de temniţă, eroul a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler


9 DECEMBRIE 1993. Uzinele Kirov, Tiraspol: Ivanţoc (centru) era condamnat la închisoare fiindcă luptase pentru integritatea teritorială a Moldovei

ŢÂBULEAC, MORT LA 22 DE ANI

Răni la tâmple şi un picior fracturat


Numărul persoanelor decedate în urma protestelor de la Chişinău creşte de la o zi la alta.

Lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit săptămâna trecută, în condiţii neelucidate, i se adaugă Ion Ţâbuleac (22 de ani). "Jurnal de Chişinău" precizează în ediţia electronică faptul că trupul neînsufleţit al lui Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 spre 8 aprilie în curtea Spitalului de Urgenţă din capitala Moldovei, dintr-o maşină aparţinând Ministerului de Interne.

Potrivit martorilor citaţi, corpul lui Ion Ţâbuleac prezenta urme vizibile ale violenţelor la care a fost supus: coaste rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat.

Deşi Ion era aşteptat acasă marţea trecută, familia a fost anunţată că tânărul a murit şi se află la Spitalul de Urgenţă. Tatiana şi Semion Ţâbuleac, părinţii victimei, au precizat pentru "Jurnal de Chişinău" că au mers la morgă pentru a vedea corpul neînsufleţit al copilului lor, dar accesul le-a fost interzis. Deşi prezenta urme vizibile de lovituri, autorităţile de la Chişinău susţin că Ion Ţâbuleac ar fi murit electrocutat.


DRAMĂ. Ion Ţâbuleac a fost înmormântat sâmbătă

APEL ÎNŞELĂTOR

Amnistiere parţială de la Voronin


Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a solicitat ieriseară autorităţilor judiciare amnistierea participanţilor la protestele postelectorale din 7 aprilie şi sistarea oricărei forme de urmărire penală demarate împotriva acestora, transmite France Presse .

Totuşi, "reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii care sau folosit de situaţia politică vor rămâne în locurile lor de detenţie", a precizat Vladimir Voronin. Anterior, liderul comunist de la Chişinău organizase o şedinţă de lucru, cu participarea oficialilor din cadrul mai multor structuri ale statului, pe tema manifestaţiilor violente din capitala ţării. Preşedintele Republicii Moldova i-a informat pe aceştia în legătură cu discuţiile purtate cu oficialii europeni şi internaţionali despre manifestaţiile violente izbucnite la Chişinău.

Autor: Mihai Munteanu, Oana Dobre
Sursa: www.evz.ro
Mult mai trebuie sa chinuiasca neamul asta romanesc ... de ce lu se lasa Voronin sa plece in liniste, mai are putin , la ce se agata acum sa faca rau poporului ce-l conduce?
A comentat Ana 16 aprilie 2009, 10:27
subscriu
A comentat mainela 16 aprilie 2009, 21:27
Voronin vrea sa fie vesnic ca in Koreea de Nord, iar cind va muri vrea sa lase puterea si stapinirea asupra celr trei milioane de locuitori ai bucatii din moldova(cei din strainatate sint partial liberi) urmasilor lui din neam in neam! Voronin nu poate decit sa-i omoare pe romanii pe care i-a transformat in moldoveni, are drept de viata si de moarte asupra lor, insa daca ar putea le-ar lua si sufletele in iad, sa putrezeasca odata cu el In moldova nelegiuirile uneltei diavolului anbia au inceput, Voronin vrea sda-i distruga complet pe romani!
A comentat bellaurrul 17 aprilie 2009, 10:17


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0720 secunde