Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 12:46

 

Experţii moldoveni văd indicii că PCRM se pregăteşte de anticipate, mizând pe susţinerea Rusiei

adăugat 08 august 2009, 10:52, la Politică

O publicaţie procomunistă de la Chişinău îşi extinde criticile de la România la întreg Occidentul, acuzându-l de susţinerea opoziţiei, iar experţii consideră că acest lucru este un prim indiciu că PCRM ar intenţiona să provoace noi alegeri anticipate în care va miza pe susţinerea Rusiei.

Ziarul Moldova Suverană, apropiat Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a publicat joi un articol critic la adresa Uniunii Europene şi Statelor Unite, în care le acuză acuză că ar susţine opoziţia şi că ar dori să debarce de la putere PCRM, scrie buletinul analitic Imedia.

"Aceste partide (partidele aflate în opoziţie până pe 29 iulie – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră) sunt mercenarii ideali ai Vestului, deoarece ele nu sunt partide politice în sensul clasic al cuvântului, fiind constituite pe interese de clanuri financiare sau de tip mafiot, motiv pentru care, pentru liderii lor, interesul naţional este doar o anexă neimportantă, demagogică.

(...) E vorba de o adevarată conjuraţie internaţională menită să-i înlăture de la putere, cu orice preţ, pe comunişti", scrie publicaţia controlată de PCRM.

"Este prea bine cunoscut sprijinul acordat de România liberalilor, dar deja se ştie că şi nou-vechiul politician Marian Lupu reprezintă achiziţia de ultima oră a unor grupări exterioare. Sprijinul acordat la nivel înalt acestuia de către demnitarii din Internaţionala Socialistă, întâlnirile cu ambasadorii Italiei, Poloniei, SUA etc., explică de la sine nu doar încurajările 'frăţeşti' de identitate politică, ci includerea partidului acestuia în conjuraţia de partide care vor să guverneze Moldova pe viitor. Când au aflat rezultatele alegerilor, unii ambasadori şi misionari europeni dansau cu sticlele de şampanie la gură! Zilele trecute, un înalt demnitar american spunea ca Republica Moldova nu trebuie să facă parte din disputele privind aşa-zisele sfere de influenţe. Atunci de ce se fac atâtea presiuni externe pentru ca Partidul Comuniştilor să facă transferul de putere către o coaliţie improvizată şi incompatibilă în plan, să zicem, doctrinar?", scrie Moldova Suverană.

Expertul independent Vlad Lupan notează faptul că mesajul din Moldova Suverană ar trebui în realitate atribuit PCRM care controlează această publicaţie. "Putem presupune, deci, că există un scenariu potrivit căruia PCRM se pregăteşte de alegeri anticipate, cu toate discuţiile despre faptul că ar putea trece în 'opoziţie responsabilă'. Se pare că PCRM ar intenţiona să blocheze alegerea preşedintelui. Ne aflăm în situaţia exact inversă decât cea de după alegerile din 5 aprilie. În aceste circumstanţe, dacă nu se va reuşi alegerea şefului statului, dacă alegerea acestuia va fi blocată de PCRM, s-ar putea să avem alegeri anticipate în 2010", spune Vlad Lupan, menţionând că cel mai probabil, la aceste eventuale noi alegeri, comuniştii vor miza pe susţinerea altcuiva decât a UE şi SUA – pe cea a Federaţiei Ruse.

Expertul Oleg Cristal, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, este şi el de părere că PCRM continuă de fapt campania electorală şi că mesajul din publicaţia controlată de comunişti este un semnal alarmant care arată că în viitorul apropiat vor avea loc încercări de "belarusizare" a Republicii Moldova, cu scopul de a restabili influenţa PCRM la viitoarele alegeri anticipate.

Acuzaţiile la adresa UE şi SUA, a Occidentului în general, pe fodul ridicării în slăvi a Rusiei, sunt o continuare a mesajului din recenta campanie electorală, când s-a inventat "duşmanul din exterior", crede Oleg Cristal. "Doar că de această dată faţa 'duşmanului din exterior' este extinsă de la România la întregul Occident. Astfel, PCRM încearcă să recapete întreaga susţinere din partea Rusiei în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor de opinie publică, Rusia are o imagine mai bună printre cetăţenii moldoveni decât UE şi SUA. Respectiv, pe seama 'sprijinului rusesc' se poate specula în alegeri. La fel, mesajul din articol poate fi interpretat ca o renunţare la respectarea anumitor angajamente asumate faţă de Occident, în special în ceea ce ţine de funcţionarea instiţuţiilor democratice. Prin urmare, ne putem aştepta la o belorusizare a Republicii Moldova în viitorul apropiat, cu scopul de a restabili influenţa PCRM la viitoarele alegeri anticipate", spune Oleg Cristal.

Eşecul repetat al Parlamentului ales la 5 aprilie de a numi un preşedinte al ţării a dus la convocarea alegerilor anticipate pentru 29 iulie. În precedentul legislativ, comuniştii dispuneau de 60 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, lipsindu-le astfel un singur vot pentru a-şi impune candidatul la Preşedinţie.

După scrutinul din 29 iulie, cele patru partide necomuniste care au trecut pragul electoral au decis să constituie o coaliţie liberal-democrată, care va deţine 53 de mandate, contra celor 48 ale comuniştilor. Ar fi pentru prima dată în ultimii 8 ani când Partidul Comuniştilor ar pierde puterea şi ar trece în opoziţie. Cele 53 de mandate ale fostei opoziţii sunt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar numărul de deputaţi este cu 8 mai mic decât necesarul pentru a vota un şef de stat. Liderii partidelor de opoziţie au declarat că Partidul Comuniştilor ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să delege minim 8 deputaţi pentru a vota noul preşedinte şi a evita astfel o nouă criză politică şi dizolvarea Parlamentului ales la 29 iulie.

Autor: NewsIn
Sursa: www.unimedia.md
Vrem stadion olimpic construit de chinezi la Chisinau, vrem electrificarea cailor ferate si constructii de noi segmente ce ar ocoli Transnistria, vrem drumuri noi europene si reparatia celora ce leaga localitatile de centrele raionale, vrem in sate conducte de apa si gaz. Poate Romania sau Europa sa ne ajute cu ceva concret - in conditiile crizei e greu de spus. Dar fratii chinezi la sigur ca sunt gata sa ne apropiem visul de realitate, daca ... ramane PCRM. Si Rusia ne deschide larg hotarele la vinurile, conservele, fructele si legumele din Moldova, daca... la fel. Ce poate oferi Basecu in domeniul constructiiilor, daca cu tot cu fonduri europene drumurile si caile ferate spre munte si mare se construiesc cu pasii de melci, in timp ce R.Moldova din mijloace proprii in mai putin de 2 ani a construit 50 km de cale ferata pana la Giurgiulesti, a deschis portul fluvial-maritim, a refacut drumul Leuseni-Chisinau etc. etc.? Evident ca se creaza un fundal comparativ si competitiv, ce ar putea sa nu placa, deacea PCRM trebuie sa plece. Lumea insa va cere si de la noii liberali fapte concrete, dar ce pot permite fara fonduri si experienta in constructie-montare, in timp ce ei promit demontare, care e desigur mai usor de realizat. Balanta o poate inclina UE, dar nu cu promisiuni de simplificare a vizelor, ci deja cu faptul implinit al ridicarii regimului de vize la fel ca pentru sarbi, muntenegreni si macedonieni. Altceva a mai fost promis si nu s-a schimbat nimic.
A comentat Bejenar 08 august 2009, 23:19
Bree bejenar ca prost mai esti comunistii wor fura jumatate din miliardul primit de la chineji si pe urma cine va plati acest imprumut:woronin sau noi poporul. te vei dezvolta acum putin dar pe urma nu vom putea iesi din datorii. wrei sa ramii sluga rusiei pe vec,i cine crezi ca impiedica rezolvarea conflictului transnistrean. stii citi bani au venit in 8 ani de la FMI si banca mondiala in Md si cite ajutoare au venit cul toate acestea omunistii trebiau sa faca Inzecit dar ei au furat inzecit.
A comentat WapSter 08 august 2009, 23:38
bravo wapster..esti foarte corect..iar pentru persoane ca bejenar care se cred informate dar in real sunt orbi ar trebui de deschis o clinica pentru ca acestia sa fie ajutati..fiindca comunismul e o boala ca si dependenta de droguri..ce trebuie nimicita !!!!
A comentat danny 09 august 2009, 02:26


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1023 secunde