Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 02:15

 

George SCARLAT:Candidatul basarabenilor

adăugat 01 noiembrie 2009, 11:56, la Ştiri de Top

Românii îşi vor alege preşedintele, primul tur fiind pe 22 noiembrie iar turul doi pe 6 decembrie. Sunt aşteptaţi la urne toţi românii cu drept de vot, inclusiv cei ce locuiesc în Republica Moldova. Ultima dată, la alegerile generale, din toamna anului trecut, regimul Voronin a încercat să limiteze dreptul de vot al românilor basarabeni şi nu a permis decât deschiderea a patru secţii de votare, la Amabasada şi Consulatul României din Chişinău. La alegerile prezidenţiale ce urmează în curând, cetăţenii români din Republica Moldova vor putea vota în 13 secţii de votare, dintre care patru la Chişinău şi câte una la Orhei, Nisporeni, Ungheni, Bălţi, Cahul, Giurgiuleşti, Anenii Noi, Căuşeni şi Soroca.

Cetăţenii români trebuie să-şi facă datoria şi să se ducă la vot. Votul este una dintre legăturile cu ţara ai cărei cetăţeni sunt. Pe de altă parte, rezultatul alegerilor le influenţează viaţa chiar dacă locuiesc peste Prut. România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova şi este principalul său susţinător privind aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit Constituţiei, preşedintele României conduce politica externă. El poate să susţină interesele integrarea Republicii Moldova în Consiliul European, forul suprem al Uniunii Europene, care reuneşte şefii de state şi de guverne.

La Bucureşti se adoptă legile privind redobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o fără voia lor şi pentru urmaşii acestora. Aici se stabilesc anual numărul de permise de muncă acordate cetăţenilor Republicii Moldova care doresc să lucreze în România şi numărul de locuri la liceele şi şcolile din România rezervate tinerilor din Basarabia.

Aşadar, pentru toţi basarabenii, indiferent dacă au sau nu cetăţenie română, este important ca la Bucureşti să fie un preşedinte căruia să îi pese de ei.

Dintre candidaţii la preşedinţie, Traian Băsescu s-a arătat foarte interesat de soarta românilor de peste Prut. Încă din primul an de mandat Băsescu a promovat vinurile moldoveneşti în România într-un moment foarte greu, când Rusia impusese embargo din motive politice asupra importurilor de vin moldovenesc şi georgian. Acum se ia în derâdere aşa-zisa diplomaţie a vinului, practicată de Băsescu, dar e vorba despre principalul produs moldovenesc de export şi de 10% din locurile de muncă din republică iar măsura abuzivă a Rusiei aruncase economia moldovenească în criză.

Băsescu a susţinut permanent integrarea europeană a Republicii Moldova, mergând până la a cere ca ambele state să intre împreună în UE în anul 2007. Mai apoi propus ca Moldova să nu mai fie considerată de către UE în Parteneriatul Estic, unde nu există nici o ţară candidată, ci să fie mutată în pachetul statelor din Balcanii de Vest cărora UE le-a recunoscut oficial fie calitatea de state candidate, fie de state potenţial candidate, toate având încheiate tratate de asociere cu UE. De asemenea, după câştigarea alegerilor din Moldova de către forţele democratice a declarat că România va face pentru Republica Moldova mai mult decât au făcut Suedia pentru }ările Baltice sau Germania pentru Croaţia.

După alegerile din 5 aprilie, marcate de fraude electorale masive au urmat evenimentele din 7 aprilie şi apoi atacurile lui Voronin împotriva României.

În faţa parlamentului român, Băsescu a cerut guvernului să uşureze condiţiile pentru acordarea cetăţeniei române basarabenilor, cerere urmată de adoptarea de către guvern, prin ordonanţă de urgenţă a modificărilor propuse de Băsescu. În acelaşi discurs, Băsescu a ameninţat-o pe Greceanăi şi pe ceilalţi reprezentanţi ai regimului Voronin că vor fi aduşi în faţa justiţiei dacă vor folosi arme de foc împotriva manifestanţilor. Băsescu a reacţionat astfel la declaraţia lui Greceanâi care la rândul ei ameninţase pe mamele tinerilor din piaţă cu jertfe omeneşti. Ca urmare, comuniştii au renunţat la violenţe şi mai apoi au eliberat persoanele arestate ilegal.

Alegerile din 29 iulie au fost corecte în mai mare măsură decât cele din 5 aprilie şi pentru că în fruntea comisiei Parlamentului European care a venit să observe alegerile s-a aflat un om al lui Băsescu, europarlamentarul român Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Partidului Popular European, numit în locul socialistei estoniene Marianne Mikko, care pe 5 aprilie a încercat să ascundă fraudele comuniştilor.

Din păcate, adversarii lui Băsescu i-au criticat toate aceste acţiuni, pe motiv că Băsescu şi-ar face campanie electorală pentru a câştiga voturile de peste Prut. Chiar dacă ar fi aşa, nimic nu i-a împiedicat pe aceştia să facă ceva pentru basarabeni pentru ca apoi să le ceară voturile pentru ei. În schimb, nu au făcut nimic, doar l-au arătat cu degetul pe Băsescu. Dar criticile au devenit de-a dreptul antinaţionale atunci când adversarii politici ai lui Traian Băsescu, din ură faţă de aceştia, pur şi simplu au îmbrăţişat discursul lui Voronin. Nu mi-a venit să-mi cred urechilor când am auzit politicieni români spunând cu seninătate că deteriorarea relaţiilor cu regimul de la Chişinău, expulzarea ambasadorului român şi retragerea ambasadorului moldovean de la Bucureşti, impunerea ilegală a vizelor pentru cetăţenii români, s-ar datora lui Băsescu şi declaraţiilor sale calificate ca iresponsabile. Numai că basarabenii ştiu mai bine decât nişte politicieni de la Bucureşti cine a otrăvit relaţiile dintre România şi Republica Moldova.

Când Guvernul Boc a dat ordonanţa pentru acordarea cetăţeniei române basarabenilor, adversarii lui Băsescu s-au opus spunând că Băsescu vrea să dea cetăţenie în masă basarabenilor pentru a fi votat de aceştia.

Regimul Voronin a împiedicat deschiderea de secţii de votare pentru alegerile din România şi s-a opus cât a putut ca basarabenii cu cetăţenie română să voteze. Acum s-au deschis 13 secţii de votare, pentru ca românii din Republica Moldova să-şi exercite drepturile, dar Titus Corlăţean, omul lui Geoană, contracandidatul lui Băsescu, a atacat decizia spunând că s-au deschis secţii de vot peste hotare pentru ca Băsescu să fure alegerile. Acuzaţia e prostească, pentru că Partidul Social Democrat (PSD) va avea oricum reprezentanţi la aceste secţii. Dar Corlăţean, care călătorise cu ceva timp înainte la Chişinău ca să facă promisiuni deşarte moldovenilo,r acum nu vrea să-i lase să voteze.

În general reprezentanţii PSD au spus mai mereu lucruri trăsnite despre Moldova şi moldoveni pentru că nu cunosc situaţia şi nici nu prea îi interesează. De exemplu, europarlamentarul psd Adrian Severin, într-un articol din ziarul Timpul din Chişinău, spunea stupidităţi de genul că Moldova mai înainte de integrare europeană are nevoie de integrare moldoveană. {eful său, Mircea Geoană, s-a opus acordării de cetăţenie română moldovenilor şi a propus în schimb o loterie a vizelor, la care să fie selectaţi pentru muncă doar cei cu calităţi profesionale deosebite. El a motivat că în tratatul de aderare al României la UE nu se pomenea că România, la cei 22 milioane locuitori va mai adăuga un milion de moldoveni care vor obţine cetăţenie română.

Mircea Geoană ori minte, ori nu ştie ce vorbeşte, deşi a fost ministru de Externe. În primul rând acordarea cetăţeniei este un drept suveran al statelor iar UE nu se poate amesteca. În al doilea rând, comisarul de extindere de la acea vreme, Oli Rehn, pe când România era ţară candidată a fost întrebat clar dacă este vreo problemă cu acordarea cetăţeniei române moldovenilor iar acesta a răspuns, firesc, că este o problemă internă a României, care nu e de competenţa UE.

Traian Băsescu este candidatul basarabenilor. {i nu o spun eu, o recunosc adversarii săi, în frunte cu Geoană. Ei se opun acordării de cetăţenie română basarabenilor de teamă ca aceştia să nu-l voteze pe Băsescu şi din acelaşi motiv se opun şi deschiderii secţiilor de votare în Republica Moldova. E cea mai bună recunoaştere.









Autor: George SCARLAT
Sursa: www.voceabasarabiei.net
Nu comunic
A comentat Om 01 noiembrie 2009, 12:37
BINE SPUS SCARLATE.
DUPA 89 NU A EXZISTAT UN ASTFEL DE PRESEDINTE DEVOATAT TARII CA SI BASESCU (ARE SI EL INCLINARI NEGATIVE DAR CINE NU LE ARE).
SA TE INFIRME CINEVA CINE DECIT O PERSOANA CARE NU VEDE REALITATEA.
BASESCU E OMUL TARII SI VA RAMANE IN URMATORII ANI.
DAR CU SUSTINEREA NOASTRA A CELOR CE DORIM O TARA MARE, LIBERA SI PROSPERA.
SA NE AJUTE DOMNUL PE NOI CU BASESCU IN FRUNTE.
I.C.
A comentat ION CONDREA 01 noiembrie 2009, 22:12
Salut
A comentat Italia 08 noiembrie 2009, 14:47
Nu comunic
A comentat Om 08 noiembrie 2009, 14:59
Nu comunic
A comentat Om 08 noiembrie 2009, 15:28
Salut
A comentat Italia 08 noiembrie 2009, 17:33


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1596 secunde