Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2024, ora locală: 20:33

 

Guvernul a aprobat componenţa nominală a delegaţiei naţionale a negociatorilor pentru noul Acord cu UE

adăugat 05 februarie 2009, 11:51, la Ştiri de Top

Potrivit schemei delegaţiei prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Şeful delegaţiei Moldovei (Andrei Stratan) va coordona la nivel strategic procesul de negocieri în conformitate cu Mandatul de negocieri şi va informa membrii Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană despre evoluţiile acestuia, Funcţiile de Ajunct al şefului delegaţiei şi negociator şef vor fi atribuite ministrului adjunct al MAEIE (Valeriu Ostalep). Şeful Misiunii RM pe lângă UE (Daniela Cujbă) va asigura dialogul permanent între Delegaţia Moldovei şi UE în procesul de negocieri.

Echipa de negociatori va include reprezentanţi ai grupurilor sectoriale de lucru, care vor fi structurate în 5 comitete, coordonate de 5 membri ai delegaţiei RM: ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului (Iurie Munranu), ministrul adjunct al Justiţiei (Nicolae Eşanu), ministrul adjunct al Afacerilor Interne (Valentin Zubic), ministrul adjunct al Educaţiei şi Tineretului (Valantina Bulat), ministrul adjunct al Agriculturii şi Industriei Alimentare (Ion Perju). Totodată, ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului, precum şi ministrul adjunct al Justiţiei vor îndepini funcţia de negociatori şefi adjuncţi.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va prezenta în termen de o lună un raport de evaluare a necesităţilor pentru pregătirea delegaţiei RM, precum şi proiectul planului de instruire operativă a echipei de negocietori pentru perioada martie-iunie 2009.

În viziunea Chişinăului, noul document politic cu UE trebuie să fie un Acord de Asociere care să prevadă calea clar definită pentru integrarea graduală a Moldovei în UE, stabilirea graduală a unui regim de comerţ liber cu UE prin negocierea unui Acord de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, care să ofere perspectiva accesului la libertăţile UE. De asemenea, noul Acord trebuie să prevadă integrarea sectorială în domeniile cheie ale UE: transport, energie, agricultură, precum şi recunoaşterea necesităţii introducerii unui regim fără vize pentru cetăţenii moldoveni într-o perspectivă redusă de timp.

Proiectul mandatului de negocieri pentru noul Acord RM-UE a fost aprobat de Comisia Europeană la 3 decembrie 2008 şi prezentat membrilor UE spre examinare. Adoptarea mandatului de negocieri este preconizată eventual pentru februarie-martie 2009, negocierile propriu-zise urmând să înceapă până la sfârşitul Preşedinţiei cehe în UE - iunie 2009.

Autor: Interlic.md
Sursa: www.interlic.md
CU TOATA OPOZITIA STATULUI ROMAN CARE INCEARCA SA ACREDITEZE IDEEA PE PLAN EUROPEAN CA MOLDOVA VA FI INTEGRATA UNIUNII EUROPENE DOAR PRIN INTERMEDIUL ROMANIEI SI ASTFEL SA-SI ASIGURE UN ASCENDENT PENTRU A INREGIMENTA REPUBLICA MOLDOVA INTR-o pozitie de vasalitate fata de Bucuresti, tertipul romanilor de a incetini cit mai mult calea europeana a moldovei este sortit esecului! Moldova va incheia acordul de asociere cu uniunea europeana care va liberaliza dreptul la libera circulatie si astfel pasaportul romanesc nu va mai fi bun de nimic, iar Moldova va primi o foaie de parcurs pt integrarea in U E! Dar o integrare care sa tina cont de pozitia Moldovei si nu asa cum au facut romanii in 2004 cind au incheiat negocierile de aderare cu U E in genunchi- nu o spun eu, a spus-o atunci intreaga presa si mari oameni politici de peste prut cum ar fi pres basescu si ex pr min tariceanu, care pe atunci se aflau in opozitie! Romanilor le e frica ca prin integrarea Moldovei vor pierde multe fonduri europene care se cuveneau basarabiei dar le iau ei de la uniunea europeana pt ca fac tot posibilul pe plan diplomatic, la Bruxelles sa ponegreasca si sa discrediteze moldova si ca cetatenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de pasaport romanesc pt a circula in spatiul comunitar si astfel Moldova nu va mai putea fi alipita in nici un fel la statul roman, care oricum este pe cale sa se dezmembreze( maghiarii din ardealul de nord vor autonomie teritoriala pe criterii etnice iar primarul Timisoarei ales de 4 mandate succesiv nu-i mai suporta pe oficialii de la Bucuresti si toti banatenii sint favorabili unei cit mai largi autonomii fata de miticii corupti si nesimtiti de la bucuresti)!
A comentat Bellaurrul 05 februarie 2009, 14:56
Spui prostii ca de obicei.Propaganda sovietica si cea comunista de acum isi spun cuvantul,mai ales in modul tau de gandire.Comunistii va indoctrineaza pe toate canalele posibile(radio,tv,ziare,etc)ca economia merge f.bine,nivelul de trai va creste vom intra curand si in UE.Din pacate ,realitatea este alta după 8 ani de guvernare comunistă,RM a ajuns cea mai saracă tara din Europa(analistii economici afirma acest lucru).Ca roman din patria mama nu ma bucură acest fapt(sincer o spun).
A comentat Opinie 05 februarie 2009, 20:29
MICAELEEE....iarasi spune aberatii Bellaurrul asta.,dar mai bine sa nu-l mai bagam in seama.Pierdem timpul de pomana.
A comentat Gogu 07 februarie 2009, 20:02
Ballaurre asteapta mult si bine pana va integreaza comunisti in UE, spor la sateptare, se vede ca, a inceput campania electoral cioronin&co si bolsevici lor
A comentat chris 07 februarie 2009, 21:22
Gogule,frate,mai explicai si tu adevarata istorie,nu lasati greu doar pe umerii mei,pentru ca sunt convins ca iai face fata si l-ai pune la respect foarte usor,dat fiind ca adevarul e de partea noastra !
Implicate, si daca o sa ai mici probleme de "comunicare" cu astia mai duri si mai rai,crede-ma o sa ai intotdeauna un "back up",o mana de ajutor de la un oltean mai nebun si mai saritor din fire in lupta pentru adevar si refacerea unitatii nationale si spirituale a romanilor de pretutindeni . :-)
Si apropo,timpul niciodata nu-i timp pierdut cand lupti pentru o cauza nobila,indiferent care ar fi aceea.
A comentat micael 07 februarie 2009, 22:04


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0628 secunde