Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
adăugat 28 decembrie 2009, 21:35, la Ştiri de Top
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin prestanţe deosebite la limba şi literatura romană, cît şi la alte materii. Secretarul de Stat, Eugen Tomac a remarcat că Romania a avut întotdeauna o deschidere pentru tinerii din Republica Moldova şi indiferent de relaţiile politice tensionate din ultimii ani, Ministerul Educaţiei a continuat să ofere burse de studii.
- Nu pot să nu menţionez faptul că anul acesta Primul Ministru, Emil Boc a suplimentat numărul de burse la studii în Universităţile din Romania cu o mie de locuri în plus pentru tinerii din Moldova, care doresc să studieze în Romania, a mentionat Eugen Tomac, secretar de stat, MAE, Romania.
Totodată, oficialul roman a menţionat că cele 10 volume de clasici romani, care le-au primit olimpicii vor fi distribuite pe gratis în toate şcolile din Basarabia, deoarece acestea sunt incluse în programa de învăţămînt. În acest sens, Departamentul pentru Relaţii cu Romanii de Pretutindeni a editat peste 30 000 de volume. Ministrul Învăţămîntului, Leonid Bujor a spus că susţine iniţiativele venite din partea Bucureşti-ului şi în cel mai scurt timp va fi revăzut şi acordul cu privire la învăţămînt între cele două Ministere.
- Aducem cele mai sincere mulţumiri statului roman, care este cel mai credibil prieten al RM, chiar dacă în ultimii patru ani situaţia la capitolul relaţiile RM-Romania au fost dificile. Dar în ciuda acestor greutăţi, Romania pretutindeni, şi în special în plan internaţional, a sprijinit toate iniţiativele Republicii Moldova, a subliniat Leonid Bujor, ministrul educaţiei al RM.
Premianţii au reiterat că graţie profesorilor şi părinţilor au descoperit bogăţia limbii romane, profunzimea gînditorilor romani şi elementele istorice comune celor două state.
- Trăiesc mereu cu speranţa că poate vom ajunge la o eventuală unire cu Romania. Pare imposibil, dar în opinia mea cred că aşa ar fi corect, a spus Dragoş Nicolai, raionul Nisporeni...
Veronica Onea, satul Baraboi, raionul Donduşeni: - Vreau să adresez sincere mulţumiri statului roman pentru această susţinere.
- Putem fi liniştiţi încă odată că limba romană, istoria romanilor se află pe maini bune şi aceşti tineri vor duce acest simbol al Romaniei mai departe cu brio, a conchis Alexandru Mureşan, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în RM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲