Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 aprilie 2024, ora locală: 17:46

 

Ion Costaş: «Zile de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat»

adăugat 29 aprilie 2011, 11:03, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Ion Costaş, Zile de eclipsă, Cronica, război nedeclarat

În februarie 2011, la Chişinău a fost lansată cartea  generalului Ion Costaş «Zile de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat». Volumul este dedicat memoriei celor căzuţi în conflictul nistrean, două decenii de la încheierea căruia vor fi marcate în 2012.


Cartea-investigaţie încearcă să răspundă la mai multe întrebări importante: cum s-a întâmplat că, obţinându-şi independenţa, R. Moldova a fost nevoită să lupte cu Transnistria, parte integrantă din teritoriul său; cine şi de ce a început războiul şi cine a învins în acel măcel?


Astăzi, când Tiraspolul mai încearcă să-şi arate puterea, atacând Chişinăul, e greu să crezi că, în prima jumătate a anului 1991, liderii transnistreni se temeau real de arest, de judecată şi închisoare, iar Igor Smirnov, sub protecţia MAI, îşi cerea iertare pentru încercarea de a destrăma ţara. Cu toate acestea, anume aşa a fost, mărturiseşte generalul Costaş.


«Arestarea liderilor transnistreni ar fi putut opri dezintegrarea R. Moldova», consideră ex-ministrul de Interne, care în acea perioadă insistase asupra acestei soluţii. «Imediat după dezintegrarea URSS şi proclamarea independenţei R. Moldova, într-o singură noapte (după eşecul puciului de la Moscova), pe 22 spre 23 august, a fost arestat un grup mare de separatişti (Leontiev, Popov, Finaghin, Kendighelean, Topal şi alţii), care au susţinut puciul din august 1991. Aceştia erau criminali de stat. Soarta lui Smirnov şi Maracuţa o decidea Mircea Snegur, eu şi procurorul general, Dumitru Postovan. Împreună cu Snegur insistam asupra arestului, Postovan, timp de două zile, nu ne dădea mandatele de arest», explică Costaş, amintind că, în tot acel timp, Smirnov cu echipa sa se ascundeau nopţile la statul-major al Armatei a 14-a, unde fuseseră primiţi ospitalier de general-locotenentul Ghenadi Iakovlev. Ulterior, prin Odesa, Smirnov a fugit la Kiev. Costaş este sigur că acesta a fost prevenit de la bun început de Vadim Mişin şi Vladimir Molojen, ambii din echipa lui Voronin, viitorul nucleu al PCRM. Liderul separatiştilor şi colegii săi locuiau iniţial în hotelul CC al PC al Ucrainei, apoi în hotelul KGB, fiind păziţi de securitatea de stat a Ucrainei. La insistenţa lui Costaş de a ajuta la reţinerea lui Smirnov, ministrul de Interne al Ucrainei, Andrei Vasilişin, răspundea cu refuz. Atunci a şi fost elaborat planul răpirii lui Smirnov. Operaţia era strict secretă, fiind tăinuită chiar şi de Ministerul Securităţii Naţionale al Moldovei. Costaş l-a delegat pe colonelul Chiril Panteleev, şef de direcţie la MAI, să efectueze operaţiunea. În carte se descrie detaliat cum, pe 27 august, grupul lui Panteleev a efectuat operaţiunea de capturare, în timp ce echipa lui Smirnov bea votcă la restaurantul hotelului…


Separatistul nr. 1 a fost reţinut de colaboratorul brigăzii poliţiei cu destinaţie specială, Alexandru Zelinschi, şi de comisarul de poliţie al sectorului Botanica, Valeriu Apostol. Grupul l-a dus pe Smirnov la Chişinău pe ruta Viniţa-Iampol-Soroca, trecându-l cu un pod plutitor lângă Iampol. Toate acestea au devenit posibile graţie faptului că un singur om şi-a asumat responsabilitatea pentru riscanta operaţiune. Ion Costaş i-a recomandat preşedintelui Snegur, procurorului general, Dumitru Postovan, şi preşedintelui comisiei parlamentare pentru combaterea criminalităţii, Ion Berlinschi, să-i înainteze lui Smirnov acuzaţia de încercare de răsturnare a puterii de stat pe teritoriul R. Moldova.


În timpul interogatoriului, Smirnov i-a turnat pe toţi cei cu care avusese contacte permanente la Moscova, Chişinău şi Tiraspol. Toate mărturiile acestuia au fost imprimate de procurori cu o cameră video. Filmările, însă, nu au fost vizionate vreodată.  Cazul penal împotriva lui Smirnov nu este închis nici până astăzi. Iniţial l-au îngheţat la indicaţia lui Snegur, apoi intenţia a fost confirmată de Lucinschi… Cea mai strălucită operaţiune din istoria MAI a fost dată uitării. Pe participanţii acesteia au încercat să-i captureze, din răzbunare, serviciile speciale ale Tiraspolului, poliţiştii noştri au fost ameninţaţi, familiile lor fiind supuse presiunii. Molojen, creând sistemul «Registru», în scurt timp s-a debarasat de Panteleev. Costaş, după semnarea păcii din 1992 în condiţii ruşinoase şi umilitoare pentru R. Moldova, a fost demis din funcţia de ministru al Apărării sub presiunea politicienilor marginali din Rusia, dar şi cu aprobarea lui Mircea Snegur. Autorul cărţii spune că mai mulţi politicieni din R. Moldova, citind cartea «Zile de eclipsă», şi-au manifestat supărarea pe memoria sa bună. «Numele celor care au semnat documente  convenabile Moscovei şi Tiraspolului sunt bine cunoscute. Astăzi aceşti oameni se numesc «patrioţi ai R. Moldova», iar Tiraspolul şi Moscova continuă să aibă o influenţă enormă asupra politicienilor din Moldova», spune Costaş.

Ion Costaş: «Zile de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat»
Anume astfel explică Costaş faptul că nimeni nu a îndrăznit să facă publice jurnalele lui Anatoli Lukianov, confiscate după puciul din august 1991. «Copiile jurnalelor au fost transmise Procuraturii Generale şi s-au pierdut prin arhive», spune Ion Costaş. El aminteşte că spicherul Sovietului Suprem al URSS, «naşul de botez» al separatismului din Moldova, fixa în ele punctual toate etapele tratativelor de creare a republicii autoproclamate în Transnistria. Lukianov  se întâlnea o dată — de două ori pe zi cu trimişii Tiraspolului şi cu mediatorii lor, dar conducerea de la Chişinău nu a încercat să se întâlnească cu el. Jurnalele sale nu au fost publicate nicăieri şi niciodată.


Costaş spune că a scris această carte pentru ca generaţia nouă să cunoască adevărul despre grozăviile războiului declanşat de Rusia împotriva statului suveran şi independent care era R. Moldova. Generalul a vizitat arhivele ministerelor de Interne şi al Apărării şi a observat că, la comanda celor de la guvernare, numeroase materiale au fost nimicite la mijlocul anilor ’90. «Numai la noi există o asemenea atitudine faţă de trecut»,  — regretă autorul cărţii «Zile de eclipsă», dezvăluind că, de la ’90 încoace, a păstrat cu grijă arhiva personală: circa 20 de kilograme de acte scrise, imprimări video, audio, în special copii ale cadrelor filmate de colaboratorii MAI pe podul din Dubăsari.


Anume aceste acte au şi stat la baza investigaţiei. Pentru a înţelege cine a început războiul şi cine a tras foloase din el, cartea trebuie citită cu multă atenţie. Deşi mai multe documente scrise nu există, ordinele fiind date verbal, există martori, ale căror spuse sunt prezentate în acest volum. Generalul este un cronicar curajos al istoriei anilor ’90.


Până la el, despre războiul de pe Nistru au scris în special transnistrenii şi mass-media din Rusia. «Ar fi putut povesti multe Pavel Creangă, fost şef al statului-major pe lângă comandantul suprem, Mircea Snegur… Anume el îndeplinea ordinele şi coordona acţiunile tuturor structurilor de forţă în timpul războiului cu Rusia», — spune Ion Costaş. Acesta susţine, însă, că generalilor Creangă şi Dabija nu le conveneau aceste amintiri, deoarece anume ei i-au trimis pe soldaţii noştri la apărarea podului de peste Nistru, transportând armele separat. În consecinţă, gardiştii şi cazacii aciuaţi în Cetatea Tighina au tras direct în soldaţii noştri. După război, procuratura  intentase un dosar penal, dar cauza a fost clasată la ordinul superiorilor.


Ion Costaş a dezvăluit pentru prima dată tema trădării şi «forţei a treia» în războiul din 1992. Până la el, nimeni nu se încumeta să meargă mai departe de aluzii timide, netransparente. «Vorbesc deschis despre ceea ce gândesc şi prin ce am trecut personal, — spune generalul. — Nu am ce pierde, nu sunt angajat de forţele politice. Adevărul este mai presus de toate. Ca militar, pun pe prim-plan onoarea şi demnitatea. Aceste calităţi astăzi nu au căutare la majoritatea politicienilor».


Astăzi, ca şi la sfârşitul anilor ’80 — începutul anilor ’90, Moscova face totul pentru a menţine R. Moldova în sfera sa de influenţă, spune generalul Costaş. Doar această regiune servea drept cap de pod al expansiunii Imperiului rus în Balcani, începând cu sec. XVII. În anii ’20, după pacea de la Brest, bolşevicii ruşi, purtători ai doctrinei troţkiste a «revoluţiei mondiale», planificau să folosească RASS Moldovenească în calitate de cap de pod pentru cucerirea României, iar apoi a Bulgariei şi a Iugoslaviei. Într-o anumită măsură, actuala rmn autoproclamată este succesoarea RASSM, un mijloc de presiune politică asupra Occidentului. R. Moldova a ajuns jertfă a intrigilor internaţionale, a lipsei de experienţă şi a egoismului politicienilor moldoveni. Cât timp nu vom dezvălui adevărul, situaţia nu se va schimba. Dar cine este interesat ca oamenii să cunoască acest adevăr? Politicienii anilor ’90, care nu şi-au recunoscut vina pentru cele întâmplate, sunt influenţi şi astăzi, ei determinând vectorul dezvoltării R. Moldova.

 

Mă uimeşte cum au uitat toţi că anume Voronin a condus MAI în acele zile, când au fost bătuţi deputaţii parlamentului (1990), în timpul dezordinilor stradale. Ministrul nu a mişcat un deget pentru a face ordine în Chişinău. În această situaţie tulbure s-a produs ceea ce s-a produs.» Nimeni nu a dorit să-l ajute pe Costaş în cercetările sale, în afară de prietenii apropiaţi. Fondatorul poliţiei şi armatei moldoveneşti a dedicat această carte, editată din mijloace proprii, celor căzuţi pentru independenţa şi integritatea R. Moldova, celor care au supravieţuit şi păstrează amintirea despre lupta pentru integritatea statului. «Foarte mulţi îşi riscau vieţile, spune Costaş. Aş vrea să amintesc despre generalul Victor Gusleacov, care a apărat comisariatul de poliţie Bender, despre generalul Anton Gămurari, care sub o ploaie de gloanţe a venit în ajutorul poliţiştilor, despre colonelul Leonid Carasiov, care apăra podul pe care înaintau asupra noastră tancurile Armatei a 14-a. Aceşti oameni duc azi un trai modest, nu cer de la nimeni nimic, îi ajută pe cei care au supravieţuit războiului, pe văduvele celor căzuţi. Spre marele nostru regret şi ruşine, Patria i-a uitat pe mulţi, veteranii nu se bucură de atenţie şi grijă. În politică, evenimentele au continuat să se dezvolte conform planului trasat de Moscova, iar toţi acei care se împotriveau erau înlăturaţi.»


Ion Costaş, general de divizie în rezervă, ex-ministru de Interne, ex-ministru al Apărării (1990-1992)


— Este descendent dintr-o familie de deportaţi din satul Ţarigrad, raionul Drochia.

— Este absolvent al Şcolii superioare militare de aviaţie din Harkov, al Academiei forţelor militare aeriene «Iuri Gagarin» şi al Academiei Marelui Stat Major General al Armatei Sovietice.

— În 1967 şi-a început cariera militară ca pilot, ulterior devenind comandant de escadrilă de avioane tip IaK-28 RB (recunoaştere-bombardier). Din 1984 este comandant adjunct al Armatei a 14-a terestre pe problemele aviaţiei, iar doi ani mai târziu este numit în funcţia de preşedinte al CC al DOSAAF al RSSM.

— Deputat în primul Parlament al R. Moldova, preşedinte al comisiei permanente pentru securitate şi problemele militare.

— Din iunie 1990 – ministru al Afacerilor Interne, reformator al ministerului şi fondator al poliţiei R. Moldova.

— Din februarie 1992 – fondator şi primul ministru al Ministerului Apărării.


Autor: Ziarul de Garda
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2748 secunde