Iurie Rosca: Romania nu e lasata sa ajute Moldova
adăugat 15 decembrie 2008, 12:54, la Politică
Republica Moldova se afla in stare de razboi cu Federatia Rusa, afirma, intr-un interÂviu pentru NewsIn, Iurie Rosca, vicepresedintele ParlamenÂtului moldovean, liderul Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD). In privinta relatiilor cu Romania, acesta crede ca Bucurestiul vrea sa ajute, dar nu este lasat sa faca acest lucru."Republica Moldova se afla in stare de razboi. Acest razboi este cu caracter non-militar. Noi ne aflam in razboi geopolitic cu Federatia Rusa", a declarat Rosca. Politicianul moldovean a catalogat atitudinea Rusiei drept una "impeÂrialista si agreÂsiva"fata de tarile din spatiul ex-sovietic. Intrebat despre relaÂtiile dintre Romania si Repulica Moldova, oficialul moldovean a vorbit despre acest lucru in terÂmeni de "relatie fraÂteasca"si a criticat clasa politica de la BucuÂresti care, in opinia sa, ar trebui sa se arate mai desÂchisa unui dialog cu Chisinaul. "Sunt doi prieteni, dintre care unul se afla in dificultate. Cel care vrea sa-l ajute, ce trebuie sa spuna?"Frate, esti in dificulÂtate?". PriÂmul raspuns este: "Da!". "Vrei sa te ajut"? "Da!". "Atunci spuÂne-mi te rog cum ai vrea sa te ajut?"- ar trebui sa fie raspunsul firesc. Iata, aceasta a treia intreÂbare trebuie sa si-o formuleze liderii politici de la Bucuresti si sa se intrebe daca intotdeauna si foarte bine stiu cum sa ajute RepuÂblica Moldova. Poate ca ar trebui sa intrebe anumiti prieteni, daca au prieteni la Chisinau", a conÂtinuat politiciaÂnul de la ChisiÂnau.
In opinia sa este "foarte bine ca la Bucuresti s-a decis de mai mult timp sa se inceteze cu schimÂbul de replici si note critice cu ChisiÂnaul.""Daca Chisinaul comite de multe ori excese de limbaj, invinuiri nedrepte si comunicate care deranjeaza, socheaza, supaÂra, nu trebuie sa existe nici un fel de reactie, pentru ca noi sunÂtem fratele ratacit", spune RosÂca, pledand pentru consolidaÂrea raporturilor dintre Romania si Republica Moldova.
SE CITESTE:
"Poate ca ar trebui sa intrebe anumiti prieteni, daca Rosca le este prieten iar in caz ca nu - sa o faca"
Nu va lasati inselati de zambetul "innocent"al curvei de Rosca ce vrea inca sa va pacaleasca asteptarile pentru inca 4 ani de zile.
Exterminati-l politic si aruncati-l la cosul de gunoi al istoriei impreuna cu cripto-comunistii pe care de 8 ani de zile ii pupa doar in fund.
SUNT ANTI-ROSCA & ANTI-VORONIN.
Un fapt este regretabil ca sunt oameni care vor incerca sa inteleaga dar altii sunt incapatinati si lenosi. Dar pentru o informare personala incercati sa gasiti in reluarea intilnirea lui Rosca cu studentii de la ASM, este o intilnire foarte interesanta , pe linga faptul ca ia spus reprezentantei PROTV adevarul, a explicat foarte clar pozitia sa si a dezvaluit multe fapte de care nici idee nu aveti.
ROMANIA MARE
Oamenii inutili,oamenii care mai mult incurca itele guvernarii peste Prut,aliindu-se cu cripto-comunistii mai bine dispar din viitorul parlament decat sa va tradeze din nou.
Ganditi practic,iar nu emotiv prin prisma trecutului!
Locul PPCD-ul este la cosul de gunoi al istoriei alaturi de deja dufunctul PRM .
Votati oameni noi,votati partide noi si nu va mai uitati in gura mizerabirului astuia tradator si nu va temeti de schimbare,pentru ca schimbarea este innoitoare si datatoare de noi sperante.
Invatati ceva bun de la Patria Mama,schimbatii ,rotitii la guvernare pana vor ajunge sa se manance intre ei precum fiarele salbatice,iar nu sa fie toti in cardasie cum sunt acum peste Prut, PPCD-istii cu cripto-comunistii.
Stefane,frate ,te rog un singur lucru :fii serios !
Tu ai impresia ca mai poti speria un om care a trecut prin ciur si mal cu asemenea aberatii :"Voronin delult nu mai este sluga Moscovei, daca ar fi fost, demult eram tara faderala si transnistria hotara soarta fiecaruia,inclusiv a ta, Micael."
Tu realizeze oare ca prin aberatia spusa de tine mai sus,il scoti pe Voronin nu numai aparatorul romanismului din Basarabia,dar si aparatorul integritatii teritoriale a Romaniei.
Norocul tau e ca pari om cu bun simt si basarabean pe deasupra,deci o sa ai parte de torelanta maxima din partea mea,dar incearca sa fii mai rezonabil in afirmatii,pentru ca greu se mai intimpla sa aburesti o persoana din Tara Mama prin asemenea ipoteze absurde .
Nu imi vine sa cred ca am trait sa o aud si pe asta,ai grija sa nu ajungi sa-l consideri pe criminarul de Voronin vreun sfant,ca atunci chiar ca vinzi castravesti la gradinar. :-)
Interviu cu preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova
Întrebare: Domnule Iurie Roşca, recentul congres al Partidului Populat Creştin Democrat (PPCD) a decis că partidul va merge singur în alegeri. Care va fi strategia PPCD pentru alegerile parlamentare din primăvară?
Iurie Roşca: Am mers mereu singuri în alegeri, cu excepţia anului 1998, când am mers în Convenţia Democrată, pentru ca să ne convingem după alegeri că nici atunci nu trebuia să facem acea alianţă.
Am pornit de la idea că o democraţie în tranziţie trebuie să tindă spre o consolidare a partidelor ca instituţii democratice fundamentale pentru o democraţie pluralistă. Altfel nu se poate, pentru că partidele politice care reprezintă nişte proiecte politice improvizate în preajma campaniilor electorale, sau blocurile, nu reprezintă niciun fel de garanţie a stabilităţii politice şi a continuităţii unei platforme, a unei viziuni pe termen scurt asupra viitorului societăţii pe care o presupune activitatea unui partid parlamentar.
Propunerea mi-a aparţinut - să ridicăm pragul electoral şi să limităm participarea în formulă de alianţă, urmând ca acestea să fie formate doar după alegeri, aşa cum există în foarte multe ţări. Prin urmare trebuie să dău exemplu.
Sperăm că şi această reformă care se înscrie într-o serie de alte măsuri propuse de noi - cum ar fi mărirea numărului de membri de partid politic, încă din 1999, noua lege a partidelor, dar şi altele, să stimuleze consolidarea acestor instituţii care trebuie să aibă o dinamică normală de dezvoltare şi care să fie durabile şi previzibile. Acest lucru contează foarte mult.
Există două extreme de abordare - unii spun "Libertate de asociere! Trei oameni pot face un partid! Libertate de a penetra în Parlament!". Foarte bine, libertatea de asociere e ok, dar modul în care se accede în Parlament, decid legislatorii.
Şi eu sunt extrem de surprins şi contrariat de reacţiile nu întotdeauna foarte clare ale unor demnitari sau experţi internaţionali care găsesc motive de critici. Şi atunci când le pui întrebarea "Da de ce în jumătate din ţările europene modelul este tocmai acesta?", răspunsul este: "Acolo se poate, voi încă nu v-aţi maturizat până la acest model".
Întrebare: Comisia de la Veneţia a avut recent recomandări de a reduce pragul electoral şi a permite crearea de alianţe preelectorale, iar amabsadorii ţărilor UE şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu deteriorarea climatului democratic în ajunul alegerilor…
Iurie Roşca: Comisia de la Veneţia ar face bine să-şi trimită experţii să examineze disfuncţiile şi lacunele legii de bază a Republicii Moldova - a Constituţiei. Acolo sunt cele mai importante piedici în consolidarea şi buna funcţionare a instituţiilor statului. Cât priveşte criticile aduse Codului Electoral, eu cred că Comisia de la Veneţia şi declaraţia ambasadorilor UE care a urmat sunt nişte manifestări fireşti, deşi voalate, ale unui anticomunism sănătos pentru orice om cât decât teafăr în perceperea istoriei recente a acestei părţi a Europei aflate sub dominaţia Rusiei comuniste. Prin urmare eu cred că reacţia nu are nimic în comun cu normele şi practicile, ci cu intenţia clară de a contribui la schimbarea partidului de guvernământ din Republica Moldova.
În ceea ce priveşte amabsadorii, eu am discutat cu mai toţi ambasadorii din Republica Moldova nu o singură dată şi daţi-mi voie să pun la îndoială competenţa lor juridică şi priceperea în ceea ce priveşte procedurile de organizare. Ei sunt demnitari care încearcă să îndemne în acest fel autorităţile Republicii Moldova să fie mai democratice, să organizeze alegeri mai transparente. Ceea ce este foarte bine. Dar atunci când vin cu sfaturi cum să arate o normă legală, mi se pare că este un exces inadmisibil, pentru că nici măcar Planul de Acţiuni UE-Republica Moldova, nici măcar recomandările Consiliului Europei sau ale OSCE nu dau niciodată sfaturi de ordin tehnic, ce articol şi cum trebuie să-l scrii.
Astfel încât trebuie să înţelegem că acest anticomunism sănătos a provocat o aversiune de ordin ideologic dacă vreţi, sau politic, faţă de partidul de guvernământ şi dorinţa de a contribui la diminuarea şanselor electorale ale acestui partid.
Eu nu am această preocupare. Eu cred că dacă suntem un stat democratic trebuie să ne gândim că trebuie să guverneze cel care acumulează majoritatea.
Ceea ce trebuie să reţinem este că noi nu suntem maimuţe şi nici persoane fără creier. Noi primim recomandări şi sugestii şi ne rezervăm dreptul să polemizăm, inclusiv cu amabsadorii. Deci noi nu suntem în poziţia când trebuie să executăm orbeşte orice indicaţie venită dintr-o parte sau alta. Suntem stat suveran, avem mintea noastră, ştim cum trebuie să facem reformele şi ne asumăm critici atunci când este cazul.
Şi dacă acest interviu merge spre România, să facem o paranteză aici. Dar oare toată clasa politică din România şi toate instituţiile intenţionale au fost fericite cu reforma electorală cu care s-a făcut acolo? Cred că numai după ce s-a consumat campania electorală oamenii din România care se ocupă de politică, practică politica sau examinează fenomenul politic au văzut care sunt consecinţele acestei formule electorale cel puţin discutabile. Şi asta nu împiedică România să fie o ţară democratică.
Întrebare: PPCD-ul are mereu un as în mânecă pe care îl scoate în campanii electorale. Ce pregătiţi pentru campania din primăvară?
Iurie Roşca: Asul din mânecă pe care nu-l observă analiştii politici şi jurnaliştii este starea de spirit din interiorul partidului nostru. Este greu să înţeleagă acest lucru cinicii şi mulţumiţii de sine sau oamenii care gândesc doar raţional politica şi o consideră doar un loc al jocului de imagine şi al captării cu orice preţ al simpatiilor electoratului. Noi suntem o mişcare apărută în condiţii limită şi asta a impus un anumit vector moral extrem de puternic în sânul partidului. Iată de ce în partidul nostru combustia interioară este extrem de puternică - nimeni nu are un vehicul moral mai puternic decât PPCD. Trecutul nostru, momentul în care am apărut şi felul în care ne-am manifestat ne-a impus un anumit stil, un anumit comportament, care este atipic. Şi ceea ce mă amuză uneori, iar alteori mă scandalizează, este că toată lumea din exteriorul PPCD tot încearcă să ne dea şuturi să ne bage în şirul comun al celorlalţi politicieni şi partide politice. "De ce PPCD, de ce Iurie Rosca face altfel decât am crezut noi? De ce face altfel decât i-am recomandat noi?" Pentru că are personalitate şi ştie ce vrea şi ştie că politica înseamnă tactică, înseamnă arta războiului şi înseamnă capacitate de a lua prin surprindere concurentul.
Un alt mit care ar trebui dezminţit este că PPCD-ul a ajuns în Parlament datorită unor armăsari electorali pe care i-am încălecat. Haideţi să-i luăm pe rând. Care au fost acei armăsari?
Ilie Ilaşcu. În momentul în care era deţinut politic a fost plasat pe lista noastră. Dacă Ilie Ilaşcu ar fi fost armăsarul care ne-a adus pe noi în Parlament, asta ar fi înseamnat că în celelalte cicluri electorale din 1998 încoace când nu am mai avut pe listă o persoană ca Ilaşcu, PPCD trebuia să dispară.
Dar alte două figuri sunt şi mai interesante - că tot le citesc în ziarele care nu ne agrează.
Carismaticul Mircea Snegur, care în 1998 a mers împreună cu noi, iar în 2001 nu a trecut pragul electoral.
Următorul personaj la fel de carismatic. Generalul Alexei. Care în 2001 a mers pe lista noastră, iar în 2005 nu a intrat în Parlament.
Deci şi Snegur, şi Alexei, au mers la un moment dat împreună cu noi, după care şi-au încercat puterile separat. PPCD-ul de fiecare dată a fost din partid parlamentar, iar proiectele politice respective care s-au disociat de noi şi au încercat să meargă pe cont propriu s-au înecat.
Prin urmare noi nu ne gîndim la vreo personalitate pe care să o plasăm pe listă să ne aducă un spor de imagine. Eu cred că noi avem suficiente şanse şi vă veţi convinge şi dumneavoastră cât de spectaculoasă va fi campania aceasta electorală.
Numai că ceea ce este cazul să spun, deşi sunt conştient de faptul că mai nimeni nu va înţelege, este că Republica Moldova se află în stare de război. Acest război este cu caracter non-militar. Noi ne aflăm în război geopolitic cu Federaţia Rusă. Război pe care trebuie să ni-l asumăm, pentru că noi suntem ţară agresată şi avem în faţă un stat agresor, care agresează în egală măsură şi Ucraina şi Georgia şi Republica Moldova şi ţările Baltice, care deja sunt în NATO şi suportă consecinţele acestei inadecvări la noile realităţi politice şi geopolitice pe care o manifestă clasa politică de la Moscova, care insistă pe linie expansionistă şi imperială.
Prin urmare, în această conjunctură, noi, ca partid politic care am apărut din nevoia de a ne separa de Federaţia Rusă, nu putem să ne gândim altfel prezenţa în viaţa publică decât raportându-ne la acest factor de presiune, la acest factor care insistă să subordoneze Republica Moldova politicii externe a colosului de la Răsărit. De aici vine şi comportamentul nostru, "sfidarea nornalităţii" şi combinaţiile electorale şi post-electorale care surprind. Suntem în război. Şi într-un război trebuie să învingi sau să rezişti cu orice metodă. În cazul dat, ca partid politic, sarcina noastră este ca aceste metode să fie democratice. Cui îi plac metodele noastre - bine, cine nu - să voteze cu altcineva. Asta-i toată treaba.
Regretul meu profund este că o parte din politicienii de la Chişinău este subordonată intereselor imperiale ruseşti, iar o altă parte nu are această preocupare, cum nu a avut-o nici acum 20 de ani. Luaţi de exemplu tot şirul de foşti komsomolişti şi comunişti din perioada sovietică, sau pur şi simplu pe actualii conducători de partide care deşi au peste 40 de ani nu au avut nicio atribuţie la mişcarea de eliberare naţională şi la toată devenirea democratică a Republicii Moldova.
Eu de pildă sunt foarte nemulţumit de situaţia care este în presă. Sunt prea multe elemente degradate în presă, sunt prea multe persoane corupte şi analfabete, care dau lecţii politicienilor. Şi, în general, este o deformare clasică devenită tradiţie şi în Europa Occidentală, când jurnalistul este cel care are dreptate prin excelenţă, iar politicianul - cel care nu are dreptate prin excelenţă. Deci dacă suntem actori publici şi publicul trebuie să ne judece, trebuie să ne obişnuim să discutăm în contradictoriu. Şi s-ar putea ca uneori politicienii să aibă mai multă dreptate decât unii jurnalişti.
În general, în ultima vreme este foarte comod să fii în opoziţie în Republica Moldova. E suficient să fii în opoziţie ca să fii perceput ca personaj pozitiv. Şi aceasta este capcana psihologică în care cad foarte mulţi observatori din exterior ai fenomenului politic din Republica Moldova. De ce? Repet - partidul de guvernământ are un dezavantaj enorm, pe care şi l-a asumat - se cheamă al Comuniştilor. Şi oricine îl critică devine pozitiv prin contrast.
Întrebare: Să înţelegem că Dumneavoastră nu vă consideraţi partid de opoziţie?
Iurie Roşca: Nu, eu mă consider partid de opoziţie, dar eu nu vreau să fiu bun prin contrast. Vreau să fiu bun în sine, prin ceea ce fac, nu prin faptul că contrastez şi am retorici critice. Pe mine mă interesează mai mult faptele decât retoricile, deşi în democraţie trebuie să te intereseze în egală măsură şi una şi alta. Retoricile mele sunt subordonate însă, ca şi faptele, respinderii imperialismului rusesc. Este obsesia generaţiei mele pe care trebuie să o transformăm în acţiuni pozitive pentru salvarea intereselor naţionale ale ţării.
Întrebare: Deci tot ce aţi făcut Dumneavoastră în toţi aceşti ani, inclusiv votul din 2005 dat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte şi menţinerea şi până în prezent a aceste cooperări cu Partidul Comuniştilor, toate acestea au fost pentru respingerea imperialismului rusesc?
Iurie Roşca: Absolut! Este un joc dacă vreţi, este o manieră de a menţne cooperarea şi comunicarea cu preşedintele Voronin şi cu partidul majoritar.
Revin la ce am mai spus - atenţie maximă la detalii! Din noiembrie 2003 Federaţia Rusă are o mare problemă cu Republica Moldova - nu-şi poate legaliza prezenţa militară şi nici măcar nu ne poate agresa militar pentru că avem Ucraina în mijloc. Aceasta este marea deosebire dintre noi şi georgieni. Dar preşedintele Voronin, care păstrează retorici pozitive în raport cu Federaţia Rusă, nu semnează ceea ce i se cere. Putin, când a fost recent la Chişinău, a spus ce repetă diplomaţia rusească timp de 5 ani de zile invariabil - planul Kozak, planul Kozak, planul Kozak! "Trebuie să revenim la planul Kozak, regretabil că s-a răsturnat planul Kozak".
Ce spunea planul Kozak? Legalizarea prezenţei militare a Federaţiei Ruse. De aici trebuie să dansăm, nu de la aproximări. Celelalte aspecte sunt secundare, pentru că dacă se legalizează prezenţa militară rusă şi dacă este distrus sistemul constituţional, Republica Moldova devine pentru un termen istoric imprevizibil de lung anexă geopolitică a Federaţiei Ruse. Asta este foarte grav. Iar şeful statului care se află în această situaţie trebuie să fie conştient că îşi asumă riscuri foarte mari - exact la fel cum îşi asumă riscuri preşedintele Georgiei sau preşedintele Ucrainei - atunci când spune "Nu" Federaţiei Ruse. Nu numai costuri energetice, comerciale, dar şi riscuri foarte personale.
Şi pentru asta preşedintele Voronin merită să fie apreciat de către mine, care îl cunosc mai bine decât alţii. Asta nu înseamnă că tot ce face el este perfect. Dar diferenţa dintre mine şi un comentator politic este că eu trebuie să contribui la schimbările pozitive în societate, nu să le comentez. Deci noi suntem actori, nu comentatori.
Şi când vă gândiţi la 4 aprilie 2005 (când majoritatea comunistă susţinută de mai multe partide de opoziţie l-a votat pe Vladimir Voronin pentru al doilea mandat de preşedinte - n.n.), trebuie să vă gândiţi şi la 22 iulie 2005 (când a fost adoptată Legea privind principiile de bază ale statutului special al raioanelor din stânga Nistrului - n.n.). Sunt convins că mai nimeni în România nu cunoaşte această lege, poate cu excepţia lui Dan Dungaciu, Iulian Chifu şi fraţii Roncea. Nu ştiu dacă mai sunt alţii care cunosc ceva despre Republica Moldova în România. Nici nu ştiu dacă la Amabasada României la Chişinău cineva a citit legea asta, care are o chestie absolut fundamentală pentru apărarea intereselor Republicii Moldova. Şi anume, prevederea potrivit căreia procesul electoral democratic în Transnistria poate avea loc doar după încetarea stării de ocupaţie, după demiltarizarea care presupune retragerea armatei şi dizolvarea trupelor. A fost un câştig extraordinar care a pus punct încercărilor, inclusiv din partea OSCE-ului, care propunea, prin gura demnitarilor internaţionali afiliaţi ruşilor, organizarea de alegeri în Transnistria până la reglementare pentru a aduce reprezentanţii separatiştilor în Parlamentul de la Chişinău. Ca să ce? Ca să transforme ţara asta într-o zonă de totală instabilitate? Deci a fost un câştig extraordinar pentru Republica Moldova.
Întrebare: Dacă lucrurile stau aşa cum spuneţi Dumneavoastră înseamnă că Moscova va continua să caute mijloace de a-şi impune interesele în Republica Moldova. Mai mult decât Partidul Comuniştilor, cine poate susţine aceste intrese?
Iurie Roşca: Sigur. Şi va încerca să obţină o majoritate în viitorul Parlament.
Partidul Comuniţtilor nu susţine interesele Rusiei. Eu mă refer la liderul acestui partid, care înţelege că trebuie de cooperat cu Rusia, trebuie căutate soluţii pozitive pentru rezolvarea problemelor economice, energetice, comerciale, dar nu trebuie neapărat subordonate interesele Republicii Moldova intereselor Federaţiei Ruse. Şi aceasta este diferenţa fundamentală care tebuie reţinută.
Întrebare: De câteva săptămâni sunteţi văzuţi în public cu pază personală, Ministerul de Interne chiar a dat un comunicat în care spunea că are informaţii precum ca s-ar pregăti un atentat. Ce se întâmplă de fapt?
Iurie Roşca: Nu vreau să comentez acum acest subiect, Când va veni momentul o voi face. Ştiu mult mai multe decât pot să spun şi MAI nu ar fi făcut acest comunicat dacă nu ar fi fost conştient - şi Ministerul dar şi alte instituţii din Republica Moldova - că în felul acesta se diminuiază riscurile. Pentru că era dilema următoare: "Ce facem? Sporim şansele anchetei de a prinde faptaşii, eventual la locul faptei, şi menţinem riscurile pentru ţinta vizată de criminali, sau protejăm ţinta şi diminuăm şansele identificării rapide a făptaşilor. Aceasta a fost discuţia al cărei martor şi participant am fost. În rest nu aş mai vrea să mă extind prea mult şi mă bucur că pe subiectul asta nu prea sunt comentarii.
Eu ştiu ce fac, îmi place ce fac şi îmi dau seama că este o mare onoare să rişti pentru nişte valori la care ţii poate chiar mai mult decât adversarii tăi.
Întrebare: Dacă e să ne referim la relaţiile cu România, cu care dintre formaţiunile politice aveţi relaţii mai apropiate? Cum vedeţi alianţele electorale care se prefigurează la Bucureşti?
Iurie Roşca: Noi nu avem niciun fel de atribuţii la procesul electoral de acolo. Am avut simpatiile noastre. Situaţia este în prezent la Bucureşti foarte complexă, pentru că negocierile sunt neplăcute şi în general nu satisfac pe nimeni niciodată. Ca parteneri politici Partidul Democrat Liberal, în calitatea lui de membru al Partidului Popular European, este cel mai apropiat nouă. Asta nu înseamnă că avem vreo aversiune faţă de alte formaţiuni politice, Noi nu ne implicăm în disputele politice interne şi nu cred că este cazul. Republica Moldova oricum are nevoie de sprijinul total şi necondiţionat al tuturor partidelor politice şi a factorilor de decizie din Ţară.
Întrebare: Care ar fi acest sprijin de care spuneţi că are nevoie Republica Moldova din partea României?
Iurie Roşca: Pot să o spun direct, pentru prima dată?
Sunt doi prieteni, unul dintre care se află în dificultate. Cel care vrea să-l ajute, ce trebuie să spună? "Frate, eşti în dificultate?". Primul răspuns este: "Da!". "Vrei să te ajut"? "Da!". "Atunci spune-mi te rog cum ai vrea să te ajut?" - ar trebui să fie răspunsul firesc.
Iată această a treia întrebare trebuie să şi-o formuleze liderii politici de la Bucureşti şi să se întrebe dacă întotdeauna şi foarte bine ştiu cum să ajute Republica Moldova. Poate că ar trebui să întrebe anumiţi prieteni, dacă au prieteni la Chişinău.
Eu cred că există o discrepanţă de mentalitate teribilă între oamenii de aici şi cei de acolo. Şi oricât am glisa noi la suprafaţă, odată şi odată tot vor trebui puse în dezbatere aceste subiecte, cu toată dragostea şi preţuirea. Noi suntem poate un pic mai fracturaţi de istoria noastră nedreaptă pe care am trăit-o, dar acum trebuie să învăţăm să depăşim tragesiile istorice la modul extrem de serios şi pozitiv. Asta trebuie să facă atât clasa politică de la Chişinău, cât şi cea de la Bucureşti. Să nu ne cantonăm la infinit în abordarea unor subiecte identitare care oricum vor rămâne percepute diferit de oameni cu nivel de cultură diferit, cu educaţie diferită. Eu, care am fost unul dintre cei mai activi promotori ai renaşterii naţionale a românilor basarabeni, cred că acest proces trebuie să continuie. Asta înseamnă automat continuara derusificării, care este o problemă pentru Republica Moldova, adică diminuarea influenţei limbii şi culturii ruse în spaţiul public din Republica Moldova.
Dar în acelaşi timp cred că este foarte bine că la Bucureşti s-a decis de mai mult timp să se înceteze cu schimbul de replici şi note critice cu Chişinăul. Dacă Chişinăul comite de multe ori excese de limbaj, învinuiri nedrepte şi comunicate care deranjează, şochiază, supără, nu trebuie să existe niciun fel de reacţie pentru că noi suntem fratele rătăcit. Şi atunci fratele care a suferit un accident istoric atât de grav şi care încearcă să-şi adune mintea laolaltă trebuie înţeles, compătimit şi ajutat. Nu trebuie privită victima unui accident istoric ca adversar.
Eu abia aştept să vin în următorul Parlament ca să pot fi mai vocal, pentru că în acest moment eu nu reprezint autorităţile Republicii Moldova ca să le spun autorităţilor române cum putem fi mai aproape, mai funcţionali, să lăsăm plânsetele şi lacrimile şi toate chestiile astea care deja disgustă, tot patriotismul asta folcloric care nu mai serveşte la nimic, şi să construim poduri, să facem treabă serioasă. Să încetăm să deschidem monumente oribile, făcute de sculptori fără gust, care populează grădina publică Ştefan cel Mare cu tot felul de monstruozităţi artistice. Încetaţi lucrurile astia! Vreau poduri calitative, vreau liberă circulaţie a oamenilor din Republica Moldova în România şi să nu mai existe bariere de comunicare. Nu să discutîm despre care şi cât a greşit şi să ne scoatem ochii unii la alţii, fiecare cu jumătatea lui de dreptate şi cu nedorinţa de a-l înţelege pe celălalt.
Şi discuţiile astea prosteşti cu tratatele - eu le-am citit pe ambele şi sunt ambele foarte bune. Nicăieri nu se spune de limbă moldovenească, nicăieri nu se spune că nu a fost pactul Ribentrop-Molotov. Două documente standard. Nu, Domnule! Se merge pe principiul "daca îl propune celălalt, eu în resping". Şi jucăm pinc-pong aiurea - cine câştigă? Din conflictele regionale de acest fel câştigă statul agresor - al treilea. Este un principiu de manual care tebuie cunoscut.
Prin urmare sarcina noastră este să eliminăm subiectele conflictuale şi să consolidăm raporturile între noi.
Să înţelegem lucrurile corect - România vrea să ajute, dar nu este lăsată să facă acest lucru. România a fost scoasă din jocul geopolitic din regiune în 1992 prin semnătura lui Snegur, care s-a speriat şi a semnat ce i-a spus Ruţkoi împreună cu Elţin şi România astfel a fost eliminată din formatul cvadripartit pentru reglementarea transnsitreană.
România nu este admisă nici astăzi - de cine? - hai să o spunem cu gură tare: de Uniunea Europeană - în formatul de negocieri. Ucraina este admisă, că e vecin, iar România nu este admisă că nu e vecin, da? Noi vedem toate lucrurile astea.
România este într-o situaţie extrem de dificilă - ea nu este lăsată să ajute Republica Moldova în măsura în care ar putea şi ar dori. Noi înţelegem chestiile astia. Şi din acest punct de vedere faptul că ea este ţinută la distanţă este unul evident şi cred că în felul acesta preşedintele Voronin şi echipa lui caută să menţină cumva o minimă relaţie pozitivă cu Federaţia Rusă. Pentru că se ştie - îndepărtarea de Bucureşti înseamnă apropierea de Moscova şi viceversa.
Singura chestie care nu o face Voronin este cea pe are am amintit-o mai sus şi care este de o importanţă strategică pentru Republica Moldova - nu vrea să legalizeze prezenţa militară rusă şi să distrugă Constituţia. Vor veni alţii după el, vor face mai mult. Pentru momentul de faţă însă Voronin s-a arătat şi se arată o stavilă foarte bună împotriva expansionismului rusesc. Şi asta mă satisface.
Lina Grau - NewsIn
Unii dintre ei au avut putere suprema in mana ani de a randul.Acum te intreb eu pe tine:Ce Draqul au facut astia concret pentru Basarabia de Exemplu,pentru Romania?!
Stii ce? Doar simple declaratii publice de sustinere a romanismului din Basarabia,atat,precum nenorocitul asta de Rosca.
Cum poti sa-mi ceri sa respect asemenea creaturi pervese cu mii de fete,nu doar cu doua,asa ca duca-se draqu` pe pustii,patriotii astia telegenisti si fotogenisti.
Acum avem nevoie de patrioti adevarati,care vorbesc mai putin si actioneaza cu adevarat spre unitatea noastra de neam si tara.
Lasati-l sa moara,sa iasa din viitorul parlament,astfel incat sa dati ocazie altora sa-i inlocuiasca,alti nepatati care intr-adevar isi doresc idealul de tara,de ROMANIA MARE.
Cunosc multa lume care a stat in corturi pe piatsa condusi de Rosca, si zice lumea ca nu ar mai face asta niciodata pentru el
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲