Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 15:25

 

Kommersant: România se pregătește de absorbția R. Moldova

adăugat 02 noiembrie 2009, 10:44, la Ştiri de Top

România se pregateste pentru absortie, scrie vineri publicatia rusa Kommersant, referindu-se la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a amendamentelor legislative cu privire la simplificarea redobandirii cetateniei romane pentru cetatenii R. Moldova, informeaza NewsIn.

Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii cetateniei prin care este usurata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor.

Potrivit ordonantei adoptate, persoanele care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor si descendentii acestora pana la gradul III pot depune cererea de redobandire sau acordare a cetateniei dupa obtinereaionurusciuc.wordpress.com dreptului de sedere, fiind eliminat termenul de patru ani de la data obtinerii acestui drept, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei.

Un alt amendament votat in comisie majoreaza numarul membrilor Comisiei de acordare a cetateniei din cadrul Ministerului Justitiei de la opt la 12, pentru a accelera examinarea dosarelor, mai scrie publicatia rusa. "In acest sens, vor fi infiintate oficii suplimentare in regiunile de est ale Romaniei. Iar cheltuielile deja au fost incluse in proiectul de buget", scrie Kommersant. Nu in ultimul rand, legea a fost modificata astfel incat termenul de verificare a conditiilor necesare acordarii sau redobandirii cetateniei romane a fost redus de la minimum sase luni la maximum cinci luni de la data inregistrarii cererii, iar interviul prin care se facea dovada cunoasterii limbii romane a fost eliminat in cazul redobandirii cetateniei.
Kommersant mai noteaza ca "doritorii de a obtine cetatenia romana printr-o schema simpificata isi puteau realiza visul si anterior. In anii precedenti, Bucurestiul a organizat de cateva ori actiuni speciale in acest sens. Atunci, pentru obtinerea cetateniei romane locuitorii R. Moldova trebuiau sa faca o cerere in acest sens, in care indice numele, prenumele, adresa si sa o trimita la Consulatul Romaniei". "Este adevarat, scrie cotidianul rus, ca astfel de actiuni au fost de scurta durata si au starnit reatiii negative la Chisinau, care l-a acuzat pe vecinul sau de "tendinte extremiste". De exemplu, in toamna anului 2006, in timpul unei astfel de actiuni, cetetenii R. Moldova au trimis peste 500.000 de cereri in vederea redobandirii cetateniei romane, scrie Kommersant.

"Numarul doritorilor de a obtine cetatenia romana a crescut dupa ce Romania devenit stat mebru al UE. Atunci Bruxelles-ul si-a manifestat ingrijorarea fata de actiunile Bucurestiului. Inca din etapa de discutie a amendamentelor legislative Comisia Europeana a numit "ingrijoratoare" intentiile Romaniei de simplificare a acordarii cetateniei pentru locuitorii R. Moldova, mai scrie cotidianul rus. Comisia Europeana sublinia, sustine Kommersant, ca procedura simplificata de acordare a cetateniei ar putea permite Bucurestiului "sa anexeze a patra parte din populatia R. Moldova". Insa autoritatile romane nu au tinut cont de temerile Bruxellesului. "Obligatia politica si morala a Romaniei si a romanilor este sa lupte pentru ca familiile noastre de pe malul de est al Prutului sa se intoarca acasa, in Europa", a spus presedintele Basescu in Parlamentul European.

La Chisinau aceasta retorica nu a fost tocmai salutata, dar "autoritatile R. Moldova nu sunt tentate sa dramatizeze situatia", potrivit publicatiei ruse. Mai mult, spre deosebire fostele autoritati ale R. Moldova, puterea actuala are o atitudine mai intelegatoare fata de aspiratia cetatenilor de a obtine cetatenia romana, care le permite sa calatoreasca in UE", adauga Kommersant. De asemenea, R. Moldova nu este ingrijorata de posibilitatea unei anexari.

"Potrivit statisticilor romanesti, pana in prezent cetatenia romana au obtinut-o doar 120.000 de locuitori ai R. Moldova", a declarat pentru Kommersant Andrei Popov, membru in Comisia de politica externa si integrare europeana din Parlamentul moldovean. "La urma urmelor, pe teritoriul R. Moldova locuiesc mai multi cetateni rusi decat romani", a adaugat el. In acelasi timp, deputatul Partidului Democrat spune ca actiunile Bucurestiului ii ofera un argument in plus Chisinaului in dialgul cu Bruxellesul in vederea incheierii acordului referitor la regimul de anulare a vizelor dintre R. Moldova si UE, conchide Kommersant.

Autor: Jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md
astai bine ,,rusilor gata MDA nui a woastra!!
A comentat roman roman 02 noiembrie 2009, 16:56
Avand in vedere faptul ca exista ATATA ANTIROMANISM in Moldova si atata ura ptr romani (dar nu si ptr pasaportul romanesc, as vrea sa o vad si pe asta. Doamne fereste sa ne pricopsim cu maldavanii iubitori de comunism si de ruseste!
A comentat COMMIEKILLER 02 noiembrie 2009, 19:33
COMMIEKILLER, sa ne unim eforturile pentru a determina autoritatile romane sa inceteze cu pomenile facute basarabenilor. STOP acordarii cetateniei romane basarabenilor! STOP burselor acordate basarabenilor! Toate aceste pomeni acordate strainilor basarabeni afecteaza nivelul de trai al romanilor!
A comentat unul de la Iasi 03 noiembrie 2009, 15:29
Este adevarat ce spune Andrei Popov ca pe teritoriul Rep. Moldova locuiesc mai multi rusi decat romani?
A comentat hmmm 03 noiembrie 2009, 16:10
Nu cred ca toti moldovenii sunt asa! Consider ca bursele si cetatenia romana trebuie data celor care au pierdut-o fara voia lor! Dam case nationalizate inapoi urmasilor proprietarilor(chiar straini ex. castelul Bran), dar nu dam cetatenia inapoi celor care le-a fost luata fara voia lor? N-ar fi prea corect nu? Totusi nu cred ca trebuie data la gramada si ar trebui conditionata de cunoasterea limbii romane!
A comentat hmmm 03 noiembrie 2009, 16:17
Da hmmm, intre Prut si Nistru se vorbeste mai ales ruseste, apoi ucraineste si turceste. Oriunde mergi pe la ei, mai ales ruseste se aude. Si au un cult deosebit pentru tot ce este rusesc, ucrainean, intr-un cuvant pentru tot ce este slav etc. Si apoi, conform recensamintului si statisticilor lor, intre Prut si Nistru traiesc doar 2% romani, dar si acestia au parasit acest teritoriu de multa vreme. Asa ca actualmente nu mai sunt romani aproape deloc intre Prut si Nistru.
A comentat Raspuns lui hmmm 03 noiembrie 2009, 16:19
O solutie ar fi ca acordarea cetateniei romane sa fie conditionata si de faptul ca la ultimul recensamant s-au declarat romani. Nu ar trebui acordata cetatenia celor care s-au declarat moldoveni, rusi etc.
Nu stiu exact care este situatia in rep. moldova dar in ceea ce priveste cultul pentru tot ceea ce este rusesc l-am observat si eu la aproape toti moldovenii! Insa unii sunt baieti de treaba!
A comentat hmmm 03 noiembrie 2009, 16:29
Toate cele bune fratilor nostri din Basarabia. STIU CA NU A FOST USOR SUB DOMINATIA SOVIETICA. Asteptam unirea.
A comentat ioan ion - olt 04 noiembrie 2009, 19:36
ioan ion, FEREaSCA DUMNEZEU! De ce doresti sa introduci in Romania 2 - 3 milioane de dusmani rusofoni? Sau nu stii versurile lui Mihai Eminescu, poetul national al romanilor:

"Cine-au indragit strainii,
Manca-i-ar inima cainii,
Manca-i-ar casa pustia,
Si neamul nemernicia!"
A comentat Piaza rea 05 noiembrie 2009, 13:49
Nu e adevarat faptul ca moldovenii au un cult deosebit pr tot ce este rusesc,ucrainean s.a.Cit priveste rusificarea si sovietizarea aici e vinovata numai politica si cel deal 2 razboi mondial,cultul pr tot ce e rusesc o au rusii care au evadat moldova cindva si au prins radacini aici,iar noi suntem cei care rabdam si suferim.Limba moldoveneasca e un dialect al limbii romine ca multe atele si sa ne numim moldoveni nu e o rusine, iar etnia oricum nu o poti schimba cu nimic.Dorim noi sau nu o trasatura comuna o avem cu totii-strabunii nostri au avut un singe. Sa stiti ca sunt si oameni minunati cu suflet mare
A comentat hommosapiens 05 noiembrie 2009, 21:12 | mergi sus ▲
Bre hommosapiens, da naiv mai esti . Cui incerci tu sa lamuresti. Tu chiar nu vezi ce public roman sau adunat aici , niste lepadaturi nespalate .
A comentat 05 noiembrie 2009, 21:26 | mergi sus ▲
Cu mare parere de rau asa baieti ca ioan ion - olt sunt foarte putini . Ma, omul acesta nu trebue mult sa povesteasca ,dintr'o propozitie te face sa-l stimez. Tot respectul !!!!
A comentat tot eu 05 noiembrie 2009, 21:30 | mergi sus ▲
Dar tu hmmm mai bine ti-ai gasi ceva timp si ai face o plimbare pina in Basarabia sa vazi singur ce si cum . Nu asculta toti idiotii si handicapatii!
A comentat tot eu 05 noiembrie 2009, 21:33 | mergi sus ▲
Si rusii, si romanii uita ca basarabenii nu sunt un soi de necuvantatoare, pe care le poto remorca ba spre est, ba spre vest, fara a le fi intrebata vointa. A vrea, a pofti - nu interzice nimeni, dar traim nu in "Ferma animalelor", ci in Pretinsa democratie vecina cu UE sau chiar din UE. Au luptat cei din vest sau est pentru libertatea si independenta de azi a R.Moldova? Cu ce trept strainii sa ne ia drept moneda de schimb - de vor ne iau, de nu vor - ne dau pe degeaba. Pana aici. Exista organisme internationale, acte semnate de aceeasi Rusia si Romania si e timpul de conformat obligatiunilor luate in fata comunitatii internationale, inclusiv in ceea ce priveste statul independent si suveran - R.Moldova. Apropo nu numai Cehia, dar si romania nu mai este stat suveran si independent.
A comentat ionica 06 noiembrie 2009, 13:12 | mergi sus ▲
ROMANIA nu are ce face cu fosta reublica moldoveneasca! O SA DEA CATE 50000 de vize anual ca sa-i ia SEVA adica tinerii pana in 30 ani care in cativa ani de stat in Romania se romanizeaza rapid! CE SA FACA ROMANIA CU 3 MILIOANE DE ASISTATI SOCIAL? SA-SI RUINEZE BUGETUL SA PLATEASCA CATE 20 MILIARDE DE DOLARI PE AN PT PENSII SOMAJ SI AJUTOARE SOCIALE? NU MAI BINE SA STEA IN FOSTA REP MOLDOVENEASCA CU CAPU SUS iar romanu care si-a pierdut independenta sa umble si sa lucreze in UE ba pe deasupra sa primeasca si cate 50miliarde euro odata la 5 ani de la bugetul UE ca sa pota si romanul sa mearga in croaziera in Caraibe cum merge chisinaueanul la Vadu lui Voda! STATI CU CAPUL SUS LA VOI IN TARA SI SA veniti in Romania CATI AM BOTEZAT EU! TRAIASCA UNIREA(urziceni)!
A comentat 06 11 2009 06 noiembrie 2009, 13:23 | mergi sus ▲
Tovarăşa ionica, dumneata nu ai observat incă că România şi românii nu vă vor în ţara noastră? Ce motiv avem să ne legăm la cap cu vreo 3 milioane de rusofoni duşmani? Ce Dumnezeu să facem noi cu voi? Nu aveţi mai nimic, în afară de ceva păpuşoi şi ceva poamă acră bun[ de poşircă pentru ruşi. Să vă asistăm social din banii contribuabilului român? Da, eu accept ca banii mei să ajute un român ajuns la ananghie, dar nu nişte antiromâni rusofoni şi rusofili şi cu mentalitate comunistă pe deasupra. Aşa că stai dumneata în republica dumitale şi fii sigură că România şi românii nu-ţi afectează nici independenţa, nici integritatea teritorială şi nici nu tratează Basarabia ca pe o monedă de schimb. România trebuie să trateze Basarabia exact ca pe orice ţară străină din orice parte a globului. Dixit!
A comentat Ionică fără frică 06 noiembrie 2009, 13:53 | mergi sus ▲
Ce mai atita galagie,dragii mei/ Unirea nu se face cu dea-sila. Trebuie sa vreti si voi si noi. Dar azi acest lucru nu-l vrea nimeni. Asa ca limistiti-va. La avera voastra nu pretindem. Mai ales ca am avut prilejul sa vad sate romanesti. Doamne ce saracie si mizerie/ Cum de v-au primit in Europa/? Noi, basarabenii suntem loviti din doua parti: de rusiii care ne urasc ca suntem romani si de romanii, care ne numesc '"rusnaci". Dar de faptul, ca r. Moldova se afla in impas , e vinovata foarte mult si Romania/studiati istotia/, care ar trebui sa recunoasca acest lucru si sa-si corecteze/ in masura posibilitatilor/greselile.Cu multa dragoste pentru romanii ce ne iubesc Larisa , or.Chisinau
A comentat Larisa 06 noiembrie 2009, 17:30 | mergi sus ▲
Larisa, multi romani v-ar iubi pe voi daca ar avea creier ca tine mai multi basarabeni. Dar cati mai sunt ca tine in Basarabia, Lariso? Tu esti o "rara avis" in Basarabia. Restul sunt cioroi voronisti si comunisti. Grohaiesc ruseste de te-apuca groaza. Eu am fost la voi in vizita si m-am ingrozit. Cand am vazut ce-i acolo, mi-am jurat in barba ca pe la voi nu mai calc!
A comentat Ionică fără frică 06 noiembrie 2009, 17:41 | mergi sus ▲
si ce ati fi zis voi cei romani , daca intr-o zi ati fi fost dati strainilor fara voia voastra , bine ca s-a pus granita la Prut dar daca se punea mai in mijlocul Tarii Romanesti.!!!!Ati avut fericirea sa scapati de Rusi ,iar Basarabenii au avut nenorocul sa nu scape . Punetiva in locul lor si o sa vedeti cit e de bine ,ati fost cite o data pe la Chisinau si v-ati jurat pentru toti svintii ca nu mai calcati pe acolo ,dar ce sa zica bastinasii ,.\bastinasii sunt de natura pasnica ei le sufera pe toate ,si pe Rusi si nepasarea Romaniei fata de Ie de la 1989 incoace.Unicul BASESCU A vazut In BASARABENI oameni suferinzi Unicul BASESCU ii compatimeste ii considera de oameni ,martiri ai neamului ROMANESC,ASACA ma Adresez la toti ceoi Basarabeni redobinditi Mergeri La ALEGERI votatil pe Basescu nu pentru Voi dar pentru acele sute de mii deoameni care asteapta saintre in drepturile cetateniei ,nu lasati sa vina altcineva la putere sa fie nepasator fata de Basarabeni Mergeti la vot ,ajutatii pe cei care vin in urma voastra.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,Cine nu vrea Basarabie saraca sa stea linistit cu conceptiile sale ,Menirea Unui conducator dintotdeauna a fost si va fi Mentinerea hotarelor ,necedarea nici unui petic de pamint vrajmasilor ,Domnitori au fost multi ,dar in istorie au ramas putini cu adevarar patrioti ai neamului Romanesc precum A Fost stefan Cel mare si Sfint Pentru toti Moldovenii si Basarabenii,m,!!!!! Cred ca si bASESCU VA RAMINE IN ISTORIE PRESEDINTE CARE I-a OCROTOT PE BASARABENI ,PRESEDINTE CARE A CONTRIBUIT LA REINTREGIREA NEAMULUI<<<<<<<<VOTATIL PE BASESCU11111111
A comentat laura 06 noiembrie 2009, 21:36 | mergi sus ▲
Ptr Larisa- Ce rahat mananci malavanco! Ce zici, pasareo-" ce saracie si mizerie in satele romanesti" hahaha Daca unele sate romanesti sunt sarace , sa vedeti dragi romani ce ste prin Rep Malvadka, CA EU AM FOST ACOLO, SI NU O DATA: Lasati-ma sa va explic ca sa intelegeti mai bine. Am trecutgranita la Galati; primul lucru care l-am observat pe granita a fost numarul extrem de mic de masini care treceau si care veneau spre romania, vreo 2-3. Eu sunt din vestul Romaniaei si de cte ori ma duc in Ungaria ma enervez ca sunt zeci si zeci de masini si tiruri la granita, Ce-i drept merge repede. Bun. Am trecut in Moalvadka si acolo ce sa vezi? AM FACUT STANGA si am inceput sa trec prin ceva sate ATAT DE PRAFUITE incat oamenii maturau praful din porti si de pe strada cu maturile. Mam uitat prin curti din fuga masinii sa vad niscaiva gradini. Eu sunt ardelean si la buna-mea si la vecini totul e pus la punc, in gradina are DE TOATE ABSOLUT plus o ceata de gaini in curte. GOSPODARIE ARDELENEASCA. Fratilor ce sa va spun? Ma uitam ca chiorul la mere , da' de unde mere ca toate casele erau ATAT DE PONOSITE, ca nu am vazut asa ceva. Casele sunt tencuite brutal pe dinafara cu acoperisuri de azbest, aspectul gri total al satelor este ABSOLUT DEPLORABIL. NU MA VAZUT GRADINI, SERE cu exceptia unei ratarii (cu rate) pe malul prutului. Traficul de masini este APROAPE INEXISTENT, ici colo cate o lada sau vreo masina veche adusa de dincolo. IN PESTE 250 DE KM PANA LA CHISINAU AM VAZUT O SINGURA HALA ALBASTRA APROAPE DE CHISINAU. In rest alte alte amanunte; VA ROG SA MA CREDETI cand va spun ca 90% din maldaveni nu stiu ce este un veceu cu apa sau cum functioneaza acesta. CHIAR SI LA BENZINARIE AU O GROAPA UNDE SA-TI FACI TREABA. ESTE INCREDIBIL. Am fost si la oameni acasa-saracie lucie, lucie si veceuri la groapa. Iar acum cafapt divers ptr moderna de Larisa-Pib-ul maldvadkai este de 2500 de $ din care 80% provine din taxe si accize si banii adusi de cei de dincolo. Ce produceti voi natarailor? Nimic! In orase comertul se face la piata, babe stau cu peste pe strada sa-l vanda etc. SE VORBESTE RUSA PESTE TOT-ESTE ABSOLUT DEZGUSTATOR. Se uita urat la masina mea -nissan qashqai-ba chiar mi-au taiat fata violent. SUNT UN POPOR INCRUNTAT SI CIUDOS TOT TIMPUL.Cel putin asa mi s-a parut. PE ACESTI RUSNECI II VRETI IN ROMANIA , ROMANI? Va invit sa vizitati republica de cersetori inainte sa spuneti da!
A comentat commiekiller 06 noiembrie 2009, 23:19 | mergi sus ▲
Pt. commiekiller - am o rugaminte la tine. Da-mi de stire chind si cum mai pleci la Moldova . Tie iti trebue un ghid sa-ti faca o excursie ,sa-ti arate , sa-ti povesteasca ,ca doar sunt si la noi locuri frumoase . Ca sa-ti mai schimbi parerile . Ce faci ,imi spui cum ,pe unde si cu ce masina (matricula)te duci incolo. Ca eu doar nu pot sa te intilnesc,nu sunt in Moldova . Dar pentru tine gasesc pe cineva ,sal rog sa te ajute .Eu astept !!!
A comentat j.PHILIPS 06 noiembrie 2009, 23:41 | mergi sus ▲
Si eu am vizitat Basarabia si am avut aproximativ aceeasi impresie. Numai ca eu nu am indraznit sau nu am riscat sa intru cu masina mea personala la ei. Ce am constatat? In primul rand omniprezenta strivitoare a limbii ruse peste tot, ura viscerala fata de romani, Romania si tot ce este romanesc, veneratia a tot ce este rusesc si o saracie crunta mai ales spirituala dar si materiala. Cand intri in Balti, zici ca esti in Siberia. Nimeni, dar absolut nimeni, nu poate vorbi romaneste sau alta limba cu exceptia rusei si probabil ucrainenei. In magazine daca vorbesti romaneste, pur si simplu ti se intoarce spatele, dar poti fi si apostrofat, injurat pe ruseste sau bruscat. Nu voi mai repeta vreodata greseala de a mai trece vreodata Prutul in republica rusofona, dar ma intriga faptul ca basarabenii vin la noi si au pretentii de la tara noastra mai ceva ca romanii bastinasi. Ai zice ca ei sunt romani si s-au nascut in Romania, si nu noi romanii bastinasi ai Romaniei. Mi-au dat de multe ori impresia ca ei se cred urmasii lui Stefan cel Mare, iar noi adevaratii urmasi ai lui Stefan cel Mare am fi niste impostori. Ce mai la deal la vale, toate valorile sunt inversate in republica rusofona dintre Prut si Nistru. La ei intr-adevar: "S-a intors masina lumii, s-a intors cu fundu-n sus!" La basarabeni albul e negru iar negrul e alb.
A comentat un roman de la Vaslui 07 noiembrie 2009, 06:57 | mergi sus ▲
OAMENI BUNI DE CE RIDICATI RAUL IN RANNG DE ICOANA,ANTIROMANI SUNT MULTI,DAR EI NU MERITA NICIUN PIC DE ATENTIE. DOINA SI ION ALDEA TEODOROVICI CANTAU LUCRURI SFINTE PE CARE NU AR TREBUI SA LE UITAM:NOI NU AVEM CE IMPARTI,NOI AVEM CE ADUNA-GRAIUL,DOINA,DATINA.
A comentat tgh 07 noiembrie 2009, 11:18 | mergi sus ▲
Citesc aceste mesaje si nu-mi vine sa cred ca sunt scrise de romani pt. romani. Voi nu stiti istorie? Nu stiti de ce Basarabia este acum atat de saraca ? Pt. ca a fost saracita si dominata cu forta de vecinii din est. Credeti ca ei nu vor sa aibe conditii mai bune si trai mai bun ? De ce pleaca tinerii in alte zari sa-si faureasca un destin ? Voi comparati Ardealul cu Baarabia? Ardealul a fost o perioada sub dominatia austro-ungara , care a transmis si gradul de civilizatie. de ce nu comparati Ardealul cu Oltenia, si mai ales cu Gorjul sau Doljul, sau sudul Dobrogei ? Aceste tinuturi sunt de o saracie lucie, si o mizerie crunta din toate punctele de vedere.
Nu va este rusine sa radeti de necazurile altora ? Basarabenii sunt oameni destepti, capabili dar saraci caci fosta uniune n-a avut interesul sa dezvolte aici industria pt. a fi dominata mai usor.
Tineti minte ca indiferent de zona, toti care vorbesc romaneste sunt romani si au o tara -Romania. Va laudati ca ati fost cu masinile voastre bune, din care bani le-ati cumparat, din bisnita ? Eu sunt roman, de langa Bucuresti si sunt uimit de inversunarea si ura voastra fata de oamenii care stiu romaneste pt. ca parintii asa au vorbit in casa, caci la scoala sau pe strada era interzis de vecinii din est. Parintii vostri ce v-au invatat ?Ca vreti sau nu, Prutul nu va mai fi granita, dar acest lucru il vor realiza copii celor ce invata acum aici. Sa ne gandim ca cele 2 Germanii s-au unit, ca Ungaria vrea sa rupa din teritoriul romanesc, iar voi sunteti batjocoritori. Sa va fie rusine !
Am fost in vara la castelul Bran, ghid era un pui de ungur care ne convingea ca acest castel a fost al familiei regale. Copiii/elevii au pus intrebari despre Vlad Tepes, si i-au dat o lectie de istorie ghidului, care si-a chemat ajutoare caci nu facea fata explicatiilor venite de la elevi, am vrut sa inregistrez pe film si mi s-a interzis aceasta lectie de istorie.
Vi s-a intamplat sa intrati intr-un magazin din jud. Harghita ( de exemplu), si sa nu va raspunda la intrebari pt. ca ati vorbit romaneste ? Mie mi s-a intamplat si eu in Romania am fost apostrofat ca vorbesc romaneste !
Sunt roman, gandesc, simt romaneste, si nu mi-e rusine. Si cat voi trai voi ajuta cat pot un alt roman care va avea nevoie de ajutor, indiferent de unde ar fi.
Iata de ce neamul romanec a rezistat si va dainui peste veacuri !
A comentat valeriast 07 noiembrie 2009, 11:50 | mergi sus ▲
PT. VALERIAST.MLTUMESC FRUMOS.DACA AVETI POSIBILITATE SA AJUTATI NISTE COPII DIN VALEA STREJII SUNATI LA TEL.0744 290 471 D-NA TATIANA SAMOILA.FUNDATIA PRO VITA.NOI IN MASURA POSIBILITATILOR O SA LE OFERIM AJUTOR MEDICAL.
A comentat tgh 07 noiembrie 2009, 13:21 | mergi sus ▲
A. bai commiekiller gresesti profund din mai multe motive!
1. Nu are nici o importanta daca moldovenii sunt mai saraci ca noi sau mai bogati ca noi!
2. Indiferent cat de sarac este un BASARABEAN ROMAN din Rep. Moldova statul Roman are datoria sa-l aprere, sa-i redea cetatenia, sai acorde dreptul la educatie(burse), sa-i predea istoria etc. Daca populatia majoritara din Rep. Moldova ar fi formata din romani trebuie neaparat ca Romania sa faca tot ce poate ptr. Unire, ceea ce nu este cazul dupa cum am vazut in rezultatele alegerilor care au aratat clar ca populatia proromana este undeva in jurul a 35%, dar chiar si asa acesti 35% trebuiesc respectati si tratati ca oricare Roman!
Ptr. Valeriast! Si tu gresesti profund cand spui ca Moldova este saraca ptr. ca inainte de unire Romania nu a construit fabrici la voi! Majoritatea fabricilor din actuala Romanie au fost construite dupa 1950 asa ca voi sau rusi nu v-ati construit fabrici!
Mare parte din huzurul de dinainte de 1989 se datora faptului ca tari ca Romania au platit daune de razboi URSS si ca uniunea asta de rahat fura de la popoarele mai mici!
A comentat 07 noiembrie 2009, 13:44 | mergi sus ▲
Sunt multi antimoldoveni in romania, dar numarul antiromanilor din basarabia este mai mare.Asta nu inseamna ca atunci cand raspunzi unui idiot trebuie sa jignesti tot poporul! Si am o rugaminte .... hai sa nu ne mai masuram in saracie... hai sa ne masuram in inteligenta, patriotism, frumusete, etc
A comentat hmmm 07 noiembrie 2009, 13:50 | mergi sus ▲
Pt. cel care nu are psudonim, se pare ca o parte a mesajului meu a fost inteles gresit sau nu m-am facut inteles. cand am spus ca in Basarabia nu a fost dezvoltata industria, m-am referit la perioada cand Basarabia era parte din URSS. Se stie ca acel regim nu avea interesul dezvoltarii economiei in provincii pt. a mentine cat mai bine dependenta acestora de \"mama Rusie\". Si noi , aici in Romania ne-am confruntat si in iara trecuta cu criza/taierea gazului.
Si nu ma supar , e bine ca am facut precizari.
Se spune ca sunt mai multe adevaruri pt. ca si oamenii sunt diferiti !
Eu cred in adevar !
Inteleg si simt lucrurile si faptele din 2 perspective:
-- din punct de vedere al refugiatului, al celui ce si-a lasat averea in van, pt a-si salva copiii de foama sau Siberia,
-- din punct de vedere al romanului de aici care se simte invadat de altii.
Referitor la mesajul d-nei Tatiana Samoila, care daca imi aduc bine aminte este invatatoare su prof. de biologie, am un mesaj f. clar : ca nu am incredere in asociatii sau fundatii umanitare, pt. ca in spatele denumirii pompoase se ascunde interesul personal. Stiu atat de multe exemple... Sunteti o fundatie si vreti ajutorul unei persoane fizice ? Stiu ce este la Valea Strejii, desfiintati-va fundatia ( daca n-are folos) si adresati-va Societatii de Cruce Rosie cu un Proiect umanitar realizat de d-v, pt. ca se primesc prin Crucea Rosie de la Banca Mondiala tot felul de ajutoare . Se vede ca nu aveti nimic in comun cu Basarabia, caci acesta era subiectul, romanii de acolo sunt infometati de lipsa de identitate, de carte romaneasca, de libertati si drepturi si multe altele.
A comentat valeriast 07 noiembrie 2009, 16:30 | mergi sus ▲
Ptr Valeriast- Bai mujicule comunist caci altfel nu am cum sa-ti spun, cum adica ne laudam cu masinile noastre bune luate pe bani din bisnita? Cum adica pe care bani le-am cumparat, saracie? Tu esti ori prost or prost! Tu crezi ca toata lumea e rupta-n gura ca tine fraiere? Sau ce te miri ca prostul cand auzi de o masina \"buna\"-cum i zici tu tzarane? Zici ca stai pe langa Bucuresti, tu nu ai vazut in Bucuresti si peste tot in Romania milioane de masini \"bune\"? Spune tzarane? Toti oamenii fac bisnita ca sa-si ia masini? VAI E KURU TAU PROSTANACULE! Pune mana pe munca si pe carte ca sa ajungi sa-ti iei si tu o masine, nemuricu dracu comunist ciudos ce esti. Hai valea, lepadatura tzaraneasca!
A comentat commiekiller 08 noiembrie 2009, 06:53 | mergi sus ▲
commiekiller, multi romani cred ca depasesti cu mult limitele bunei cuviinte. Fii mai rezervat cand ii jignesti pe toti basarabenii ca populatie. Nu toti "merita" jigniti. Sunt si basarabeni de treaba, oameni adevarati. Cam putini, dar sunt. Si acestia nu merita sa fie jigniti in felul in care faci tu. Daca nu toti, macar majoritatea. Asa ca abandoneaza cuvintele vulgare daca esti roman cu adevarat. Romanii trebuie sa fie civilizati, mai civilizati decat basarabenii. Si este degradant sa te numer iprintre necivilizati, printre vulgari, printre cei care sunt pleava societatii. Corecteaza-ti comportamentul si vocabularul, commiekiller!
A comentat un roman de la Iasi 08 noiembrie 2009, 08:50 | mergi sus ▲
basarabenii nu sunt romani . ce sunt ? o adunatura de asiatici ce contrloleaza inca niste aborigeni ce vorbesc limba romana cu atatea regionalisme si un accent de nu intelegi nimik din ce zic . aborigenii din cauza a n-spemii de motive ( unele mai tampite ca altele ) nu se simt romani . numai cand vor sa profite de pe urma romanilor : cetatenie , burse , studii fara plata , pensii ( desi au muncit pentru urss ) etc. aici si multi asiatici au inceput sa simta ca e loc sa-i prostesti pe romani ( care pun botu la orice jeg care vine si ii spune ca e roman )
A comentat vali 10 noiembrie 2009, 10:28 | mergi sus ▲
Rusii ne-au luat cu japca fara sa ne intrebe de sanatate,nu sa-u uitat la saracia noastra cum se uita unii romani din Ardeal.Ce mai vorba,ei nu-i vor pe moldovenii din Moldova dar pe noi basarabeni nici atat. NOI NU AM STIUT DE EXISTENTA ROMANIEI,CA E PATRIA NOASTRA MAMA A FOST TOT ASCUNS.AM AFLAT ADEVARU CAND A CAZUT S.S.R. De ce nu ne luati si voi cu japca cum au facut rusii sa ne romanizati''
A comentat O BASARABEANCA 26 aprilie 2010, 11:58 | mergi sus ▲
O BASARABEANCA, fii fara teama ca Romania nu va ia pe voi cu japca chiar daca va da cineva de pomana. Tu nu ai inteles inca ca noi romanii nu va vrem pe voi basarabenii pentru ca nu ne plac strainii? Oare ce roman isi doreste straini in tara noastra, si inca strainii basarabeni? Stati dom-le acolo in republica voastra, iar noi sa stam aici in tara noastra. Noi nu vrem sa ne amestecam cu voi!
A comentat roman de langa Prut 26 aprilie 2010, 14:36 | mergi sus ▲
TU SĂ VORBEŞTI ÎN NUMELE TĂU GULOIULE DE LÂNGĂ PRUT .......... DACĂ ŢIA FURAT VRUN BASARABEAN FEMEIA ÎNSEAMNĂ CĂ A GĂSIT LA EL CE NAI TU ........ ŞI FOARTE BINE A FĂCUT
A comentat PENTRU roman de langa Prut 26 aprilie 2010, 15:59 | mergi sus ▲
ŢI-AM FĂCUT O DEDICAŢIE GUNOIULE DE LÂNGĂ PRUT .............APROPO EU NU-S BASARABEAN 0257 511002 ARAD
A comentat PENTRU ROMAN DE LÎNGĂ PRUT 26 aprilie 2010, 16:02 | mergi sus ▲
degeaba va certati ......nimik nu rezolvati cu rasismul asta in voi.....plus de asta intradevar sunt multi din moldova care aspira pt pasaport romanesc si manifesta ura pt romani ....dar de ce sa te cobori tu ca roman la nivelul lor ....???....si plus de asta orice cetatean are voie la dubla cetatrnie nu ne interzice nimeni sa avem o a doua cetatenie ...si ca am ales noi moldovenii romania e dovada ca inca unii din noi se simt romani padure fara uscaturi nu exista ...suntem buni si noi moldovenii si voi aveti problemele voastre
A comentat grav 27 aprilie 2010, 12:04 | mergi sus ▲
UNII ROMANI CARE NE CONSIDERA STRAINI PE NOI BASARABENI SANT DE RASUL CANELOR PENTRUCA NU CUNOSC ISTORIA NEAMULUI ROMANESC.
A comentat O BASARABEANCA 28 aprilie 2010, 07:41 | mergi sus ▲
un ROMÂN DIN ARDEAL
A comentat de acord cu basarabeanca 28 aprilie 2010, 09:44 | mergi sus ▲
Pentru asa-zisul "roman din Ardeal" si ceilalti basarabeni care se considera romani: Multi romani din dreapta Prutului suntem extrem de rezervati in ceea ce priveste romanismul basarabenilor. Eu am fost o singura data in Basarabia si pot afirma ca m-am intors cu un gust amar. Impresia mea a fost si este inca ca Basarabia e un fel de Rusie la scara foarte micsorata! Asta a fost impresia mea si asta a fost impresia tuturor romanilor din zona Iasilor si botosanilor care au fost la basarabeni. Asa ca nu vad de ce domnii sau tovarasii basarabeni, care se dau drept romani, sunt suparati de ce a spus romanul de langa Prut. Insa fapt este ca voi basarabenii nu v-ati nascut pe pamantul national al Romaniei, ca majoritatea sunteti antiromani dar doriti cetatenia romana din considerente meschine. Eu cred insa ca Romania isi face un urias deserviciu acordandu-va cetatenia si toate facilitatile pecuniare de care se bucura basarabenii aici la noi. Si cu asta am spus tot! Nu va urasc, dar nu doresc sa fim sufocati de basarabeni in propria noastra tara!
A comentat un roman din Moldova adevarata 28 aprilie 2010, 13:07 | mergi sus ▲
LA DREPT VORBIND IA SOCOTEŞTE TU CÎŢI ANI AU TRECUT DIN 1940 PÎNĂ ACUMA ASTA ÎNSEMNÎND OCUPAŢIE RUSEASCĂ ŞI VEI ÎNŢELEGE CE ÎNSEAMNĂ OCUPAŢIE STRĂINĂ ...NICI NU VREAU SĂ MĂ GÎNDESC CUM ERAU ROMÂNII DIN ARDEAL DACĂ ERAM DIN 1940 SUB OCUPAŢIE UNGUREASCĂ 02570511002 ŞI MĂI GUNOIULE EU SUNT ROMÂN GET -BEGET ..... BAGĂ SAMA
A comentat MĂI REZERVATULE 28 aprilie 2010, 13:52 | mergi sus ▲
S-A format ura intre noi pentruca RUSII AU STIUT BINE SA NE SEPARE,NOUA BASARABENILORN NI S-A LUAT GRAIU IAR PE ROMANI IA SARACIT ....ASTA A FACUT RUSU,PE EI TREBUE SAI CONDAMNAM .
A comentat O BASARABEANCA 28 aprilie 2010, 13:57 | mergi sus ▲
AŞA-I
A comentat IARĂ MIS DE ACORD CU TINE BASARABEANCO 28 aprilie 2010, 14:03 | mergi sus ▲
MOLDOVA ADEVARATA A FOST A LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT SI A POI A ROMANIEI MARI .
A comentat O BASARABEANCA 28 aprilie 2010, 14:07 | mergi sus ▲
TREBUE SA NE CREDETI SI SA NE AJUTATI SA NE SIMTIM SI NOI ROMANI NU LASATI SA PERIM,TREBUE SA FITI TARI CU NOI,TREBUE SA NE UNIM.
A comentat O BASARABEANCA 28 aprilie 2010, 14:22 | mergi sus ▲
CAND ROMANII DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI SE CEARTA INTRE EI RUSII CASTIGA. BANUIESC CA UNII DINTRE CEI CARE SUNT ANTIUNIRE SUNT DEFAPT AGENTI RUSI CARE VOR SA NE DEZBINE. MOLDOVA NU EXISTA SI NU A EXISTAT NICIODATA CA STAT. EA ESTE DOAR O PARTE A ROMANIEI CARE A FOST CUCERITA DE COTROPITORII RUSI SI CARE DIN PACATE SE AFLA INCA SUB INFLUENTA ACESTORA. MOLDOVA NU ESTE LIBERA, EA SE AFLA SUB OCUPATIA ARMATEI RUSE( ARMATA 14 DIN TRANSNISTRIA). ACEASTA ARMATA CRIMINALA S-A IMPLICAT IN MOD EVIDENT IN CONFLICTUL DIN TRANSNISTRIA. MAREA MAJORITATE A POLITICIENILOR DE LA CHISINAU SUNT NISTE MARIONETE ALE RUSIEI UNICUL LOR ROL FIIND DE A INDUCE ILUZIA CA MOLDOVA E INDEPENDENTA.
A comentat 28 aprilie 2010, 15:34 | mergi sus ▲
AI SPUS CAM C EEA CE TREB UIA SPUS ..,....BRAVO ............POATE GHIMPATU AR FI PUTUT ADĂUGA CEVA ..... JOS BOLŞEVICII
A comentat de acord cu 28.04 2010 ora 18.34 28 aprilie 2010, 15:38 | mergi sus ▲
INTRADEVAR DOMNUL GHIMPU ESTE UN OM DE BUNA CREDINTA SI UN ROMAN ADEVARAT, PACAT INSA CA SUNT FOARTE PUTINI CA EL IN POLITICA.
SUNT FOARTE BUCUROS CA A REFUZAT SA MEARGA LA PARADA DE LA MOSCOVA, M-A FACUT SA FIU MANDRU CA SUNT ROMAN. A DAT DOVADA DE DEMNITATE SI DE CURAJ. MI-E FRICA INSA PENTRU EL . RUSII SUNT CRUZI SI RAZBUNATORI. SPER SA NU PATEASCA LA FEL CA PRESEDINTELE POLONIEI. SA-I DEA DUMNEZEU SANATATE!
A comentat 28 aprilie 2010, 15:50 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.2379 secunde