Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 22:41

 

Lacat pe Basarabia

adăugat 10 aprilie 2009, 12:42, la Politică

Comunistii de la Chisinau blocheaza accesul jurnalistilor in stanga Prutului

Regimul comunist de la Chisinau a declansat incepand de ieri represiunea impotriva manifestantilor care au cerut reluarea alegerilor. Ieri la Chisinau a avut loc un mic protest in cadrul caruia 200 de persoane au strigat sloganuri anticomuniste. In schimb, serviciile speciale au fost ocupate cu ridicarea tinerilor protestatari din spitale, licee si facultati. Voronin (foto) a declansat ieri operatiunea de izolare informationala a Basarabiei, interzicand accesul jurnalistilor, indiferent de cetatenie - tinta preferata fiind totusi ziaristii romani.

La Tbilisi s-a declansat ieri o revolta impotriva presedintelui pro-occidental Mihail Saakasvili, zeci de mii de oameni cerand demisia lui. CNN a transmis in direct imagini de la Tbilisi, unde 50.000 de oameni asediaza Parlamentul georgian.

Arestari in masa

Politia moldoveneasca impreuna cu fortele de securitate au operat, pana in prezent, peste 200 de arestari. Tinerii sunt dusi undeva in afara Chisinaului pentru a fi interogati. Presa de la Chisinau a prezentat ieri mai multe inregistrari video cu tineri care erau inconjurati, batuti si apoi arestati de catre oameni in civil. Unii dintre presupusii lideri ai revoltelor au fost ridicati de la domiciliile proprii. Potrivit portalului Unimedia, ieri, in jurul pranzului, la Universitatea Agrara din Chisinau, au sosit doua masini pline cu indivizi care apoi au intrat in incinta institutiei de unde au ridicat in jur de 10 studenti sub acuzatia ca ar fi instigatorii actiunilor de protest din aceste zile. Apoi au demarat in tromba spre o destinatie necunoscuta. Vladimir Voronin a declarat ieri pentru agentia Moldpres ca reparatiile pentru cladirile Parlamentului si Presedintiei, incendiate in cursul zilei de marti, se ridica la 300 de milioane de lei moldovenesti si ca vor fi suportate din contul alocatiilor de la bugetul de stat, destinate institutiilor de invatamant in care invata protestatarii.

Stati legat

Omul de afaceri Gabriel Stati, originar din Republica Moldova, a fost arestat ieri la Odessa, in Ucraina, a declarat o sursa din cadrul Parchetului General de la Chisinau, preluata de Agerpres. El a fost acuzat de Vladimir Voronin ca ar fi "sponsorul" protestelor din capitala Republicii Moldova. Gabriel Stati este acuzat de "tentativa de lovitura de stat". Gabriel Stati este fiul miliardarului moldovean Anatol Stati, patronul companiei de extractie de petrol si gaze "Askom" care activeaza pe teritoriul Kazahstanului si in tari de pe continentul african. Oficiosul procomunist de la Chisinau, Moldova Suverana anunta miercuri ca Gabriel Stati, dupa organizarea protestelor, s-ar fi refugiat in Romania.

Jurnalisti expulzati

Autoritatile comuniste moldo­vene vor expulza trei ziaristi romani, nota ieri Reuters. Potrivit unei surse anonime din cadrul serviciilor de securitate moldovene, citate de agentia rusa RIA Novosti, ziaristii romani ar fi fost implicati in "activitati incompatibile" cu legea nationala. Totodata, un cameraman al unei televiziuni particulare din Republica Moldova a fost batut miercuri seara de mai multi politisti imbracati in civil in incercarea de a filma cateva scene cu tineri care erau agresati de fortele de ordine in spatele Guvernului. Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, a declarat ca printre persoanele retinute la Chisinau se numara si cativa cetateni straini, conform Mediafax. Gurbulea a confirmat si faptul ca jurnalista arestata in cursul zilei de miercuri, care lucreaza la o revista rusesca, a fost acuzata oficial de instigare la proteste. De asemenea, mai multor ziaristi din Georgia li s-a refuzat intrarea in Republica Moldova. Ziaristii romani care au incercat ieri si alaltaieri sa intre in Republica Moldova au fost refuzati la granita, initial sub pretexte lipsite de baza juridica, iar dupa ora 12:00 din noaptea de joi sub pretextul ca nu au vize de intrare.

Organizatiile "Reporteri fara Frontiere "(RSF) si "Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor" (CPJ) au condamnat decizia autoritatilor din Republica Moldova, care au interzis accesul mai multor jurnalisti romani (Adevarul, Evenimentul Zilei, Jurnalul National, TVR si Realitatea) si internationali (Reuters, AP, EPA, AFP,) in aceasta tara.

UE avertizeaza Chisinaul

Uniunea Europeana a cerut ieri autoritatilor moldovene sa restabileasca "relatii normale" cu Romania si sa respecte "toate libertatile constitutionale", relateaza Mediafax.

Intr-un comunicat publicat de ministrii de Externe francez, ceh si suedez - troika europeana formata din cele trei tari care detin presedintia UE intre iulie 2008 si decembrie 2009 - UE a subliniat ca apreciaza ca fiind "esential sa aiba relatii bune cu vecinii" sai.

"Intelegand complexitatea relatiilor moldo-romane, facem apel la Guvernul moldovean sa restabileasca relatii normale cu Romania", precizeaza comunicatul.

Ministerul rus de Externe continua sa faca presiuni la adresa UE si Romaniei, solicitand acestora ca, pe langa condamnarea publica a violentelor din Chisinau, sa faca tot posibilul ca drapelele romanesti sa nu fie utilizate pentru subminarea statalitatii Republicii Moldova. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat ca "lozincile si stea­gurile care ieri-alaltaieri erau scandate si agitate la Chisinau ne-au ingrijorat foarte mult, ele aratand fara echivoc ca demon­stran­tii, in realitate vandali, erau dominati de ideea distrugerii statalitatii" acestui stat. In aceeasi idee, Lavrov a avertizat asupra faptului ca in cazul in care Re­­publica Moldova isi va pierde statalitatea, Transnistria va dispune automat de dreptul la autodeter­minare, informeaza RIA Novosti, citata de Agerpres. In opinia ministrului rus, o alta chestiune importanta ce implica UE si Romania este faptul ca aceasta din urma nu are un tratat de granita cu Moldova. (I.T.)

Opozitia investigheaza fraudele

Partidele de opozitie din Republica Moldova au inceput ieri verificarea listelor de alegatori, dupa ce Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a permis aceste verificari. Liderii opozitiei au acuzat fraude de anvergura la votul de duminica, in urma carora comunistii ar fi castigat 10-15 procente.

Potrivit liberalilor, Ministerul Dezvoltarii Informationale (Ministerul de Interne -n.red.) ar fi emis ilegal, inainte de alegeri, mii de fise suplimentare, care ar fi fost apoi repartizate membrilor Partidului Comunistilor si acolitilor acestora, care au votat de mai multe ori, in diferite sectii, pentru PCRM. Prin aceasta metoda de fraudare comunistii si-ar fi asigurat cel putin 15 procente su­plimentare la numarul de voturi reale, sunt de parere liberalii. "Noi avem un caz inregistrat in Chisinau, la Ciocana, unde o persoana a venit cu fise de insotire. La fel puteau sa fie patru, sase sau zece. Rezulta ca pe baza acestei fise de insotire, in centrele urbane, pe listele urbane, sau pe listele suplimentare, aceeasi persoana putea sa voteze de 5-10 ori. Se vede foarte clar ca este o modalitate de fraudare care nu atrage atentia observatorilor si nimanui, in genere.", a declarat vice­presedintele PL, Dorin Chirtoaca. Si membrii partidului Alianta Moldova Noastra sustin aceeasi varianta. "Cetatenii nu au avut informatia necesara pentru un vot constient si libertatea de a alege. De exemplu, la Spitalul Republican din Chisinau, o institutie foarte mare, numarul de voturi este suspect de mare.

Acolo votul a fost greu de urmarit si a fost o fluctuactie mare de votanti. Estimam ca nu mai putin de 100.000 de buletine au fost aruncate prin diverse metode in favoarea comunistilor", a declarat pentru ZIUA purtatorul de cuvant al Aliantei Moldova Noastra, Victor Osipov. (M.N.)

Vizele lui Voronin condamnate

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Cristian Diaconescu, a denuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), masurile "arbitrare si discriminatorii" de reintroducere a vizelor obligatorii pentru cetatenii romani care doresc sa intre pe teritoriul Republicii Moldova.

Acesta a reamintit ca autoritatile de la Chisinau au semnat un acord de facilitare a vizelor si unul de Readmisie UE-Moldova care obliga aceasta tara sa anunte Bruxelles-ul cu 48 ore inainte orice decizie referitoare la reintroducerea unor astfel de vize.

Diaconescu a mai spus ca MAE va actiona prin toate mijloacele ce ii stau la dispozitie pentru ca exista informatii potrivit carora politia din Moldova cauta cetateni romani pentru a fi expulzati. Totodata, ministrul a precizat ca in urma intalnirii avute azi cu ambasadorii UE si NATO la Bucuresti, carora le-a fost comunicata pozitia Romaniei cu privire la situatia din Moldova, s-a ajuns la concluzia ca in zilele ce urmeaza va fi stabilita si o formula de cooperare comuna in aceasta privinta.

Autor: Madalin NECSUTU, Ioan TUDOR
Sursa: www.ziua.net
Bloggerul Stela Popa care scria pe Unimedia.MD s-a mutat temporal pe Blogul lui Cojocari Vitalie in domeniu RO,deoarece comunistii tot "viruseaza" Unimedia astfel incat rar se mai reuseste sa se intre pe site si sa se citeasca si/sau comenteze articolele postate acolo de diversi Blogeri sau ziaristi care lupta pentru libertatea si independenta presei de peste Prut.
Intrati cati mai multi pe blogul Unimedia mutat temporal pe Cojocari Vitalie si dati-va cu parerea astfel incat sa aratam cu totii ca sfidam actiunile de intimidare si bagare a pumnului in gura tinerilor jurnalisti basarabeni de catre comunisti in lupta lor pentru democratizarea si europenizarea intregii societati de peste Prut.

Nu fiti indiferenti,implicativa si popularizati acest link pe site-urile sau blogurile pe care obisnuiti sa intrati .

http://cojocari.ro/
A comentat micael 10 aprilie 2009, 14:52
Dragi basarabeni! Cand spunem Basarabia, ne referim la tinutul dintre Prut si Nistru si de la Dunare si Marea Neagra pana la hotarul cu Bucovina. Cand spunem Moldova, ne referim la tinutul romanesc dintre Prut si Carpati, de la Tinutul Herta pana la Focsani si Galati. Moldovenii sunt intai si intai romani, romani mai presus de orice. Vorbim romaneste, gandim romaneste si traim ca tot romanul. In ceea ce priveste basarabenii, e greu sa ne pronuntam de ce etnie sunt. Oare pot fi numiti moldoveni Tkaciuk, Voronin, Misin, Tarlev si toata hoarda lor de dictatori comunisti?

In ceea ce ne priveste pe noi romanii, noi nu am ales niciodata comunismul. Comunismul ne-a fost impus cu forta armelor de catre rusi. Primii comunisti din Romania au fost evreii. Cred ca ati auzit de Ana Pauker, Maurer si toata gasca lor de jidani. Cu toate acestea, noi am platit cu sange eliberarea de comunism. Si nici azi nu sunt sigur ca am scapat in totalitate de el.

In ceea ce va priveste pe voi basarabenii, voi cu manuta voastra l-ati votat. De aceea tot cu varsare de sange va puteti elibera de dictatura rosie. Pana nu veti varsa sange, nu va veti putea elibera de comunisti. Pana la eliberare, luati exemplu de la arabi, si afgani, de la Al-Kaida etc. Sa tremure comunistii ca frunza, sa nu stie de unde le vine moartea.

Dar aveti si voi capete, asa ca judecati cu ele si nu le folositi doar ca mobilier. Faceti-va voi dreptate, nu asteptati sa va vina eliberarea din partea altcuiva, fie si a Romaniei. In fond sunteti un stat independent, iar Romania va respecta si va va respecta independenta. Nu credeti minciunile ordinare pe care vi le spun comunistii. Aveti voi vreo bucata din Basarabia ocupata de armata romana? In schimb aveti ocupatie ruseasca, trupe rusesti pe o buna parte a teritoriului basarabean. Si atunci cine va ameninta statalitatea?

Noi va uram bafta, succes in starpirea hidrei voronisto-comuniste! Sa distrugeti toata stirpea dictatorului! Asa cum el a distrus vietile multor tineri nevinovati, asa si voi sa-i distrugeti familia, pe dictatorul insusi, acum, mai tarziu, cand veti putea, si oriunde va fugi el si hoarda lui de dictatori! Sa nu mai poata gasi liniste nici macar in Siberia! Cautati-i peste tot si pedepsiti-i exemplar! Asa sa va ajute Dumnezeu!
A comentat The Vigilante 10 aprilie 2009, 16:31
IMNUL GOLANILOR BASARABENI FACUT DE 1QSAPRO PENTRU A SI ARATA SOLIDARITATEA FATA DE FRATII NOSTRI DIN MOLDOVA

http://www.youtube.com/watch?v=3qjNZXG-Up8
A comentat GABI H 10 aprilie 2009, 20:39


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0703 secunde