Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 02:21

 

Metodologia de scolarizare a fost supusa dezbaterii publice. Vino cu propuneri chiar aici

adăugat 27 mai 2010, 21:20, la Eveniment

admitere Romania, metodologia admiterii, studenti basarabeni, studii in Romania, universitati, licee, edu, ministerul educatiei, burse,

Proiectul de Metodologie de scolarizare a cetatenilor de origine etnica romana din Republica Moldova, Republica Albania, Republica Bulgaria, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Serbia, Ucraina, Republica Ungara si a cetatenilor de origine etnica romana cu domiciliul stabil in strainatate in invatamantul de stat din Romania, in anul scolar/universitar 2010 – 2011, a fost supus spre dezbatere publica pana la data de 1 iunie.

Basarabeni.ro indeamna societatea civila sa vina cu propuneri in vederea imbunatatirii metodologiei de scolarizare pentru etnicii romani cu domiciliul stabilit in strainate.

Toate propunerile relevante vor fi selectate, iar ulterior OSB Bucuresti si OSB Timisoara impreuna cu alte organizatii vor transmite propunerile Ministerului Educatiei si Departamentului Pentru Romanii de Pretutindeni.


DESCARCA METODOLOGIA DE AICI!


Autor: Basarabeni.ro cu referinte la edu.ro
Sursa: www.basarabeni.ro
De ce nu se prevad locuri la buget/fara taxa pentru cei care solicita locuri la masterat, dar au sustinut licenta in Moldova?
A comentat andrinel 28 mai 2010, 09:49
perfecta dreptate are andrinel.Eu ma zbat de 2 ani de zile cu aceeasi problema de ce nu ofera locuri la master studentilor cu licenta in Moldova.Am fost nevoit sa vin in Romania ca sa o iau de la inceput sa ma inscriu la a doua facultate cind era mult mai usor sa fac un master si atit asa stau cu pustani facind a doua facultate si va trebui sa mai astept sa o termin ca dupa aia sa-mi fac si masteru o sa ies cu barba de aici. Si banuiesc ca sunt multi care isi doresc sa faca un master in Romania.Au incheiat un acord de colaborare care ma gindeam ca o sa dea ceva rezultate ca cica o sa se recunoasca diplomele noastre reciproc.... vrajeala is buni numai de publicitate ieftina si atit bataie de joc.Si baietilor astia de la basarabeni de cite ori le-am scris sa vad poate fac ei ceva ei pe dracu is cointeresati si ei ii doare undeva....ma rog asta e situatia ce sa-i faci nu gasesti dreptate in tara asta asta e........
A comentat vlad.pruteanu 28 mai 2010, 10:33
Vreau sa va atrag atentia asupra unui fapt, domnule Vlad Pruteanu, Basarabeni.ro nu este o organizatie guvernamentala si nu putem schimba noi aceste aspecte. Ce tine de problema pe care o invocati atat organizatia noastra cat si alte ONG-uri studentesti au facut in nenumarate randuri demersuri la Ministerul Educatiei vizavi de aceasta problema si in forma scrisa dar si la numeroase dezbateri.
Daca ati observat in fiecare an am oferit spatiu pentru dezbaterea publica vizavi de problemele basarabenilor si intodeauna am actionat promt si am transmis toate solicitarile catre MEC, ceea ce vom face si in acest an.
A comentat Basarabeni Media Grup 28 mai 2010, 10:56
In primul rand, anul asta de studiu(2009-2010) a fost modificata, fara preintampinare si informare Metodologia de admitere, dupa ce avuse deja loc procesul de depunere a dosarelor. A fost neglijat totalmente examenul de Bacalaureat, ceea ce dupa parerea multor persoane este ilegal, avand in vedere si faptul ca anterior a fost afisata o metodologie care evalua si media de bac care valora 40% din media de admitere.
A comentat Irina 28 mai 2010, 11:52
.... nu inteleg un lucru ,,Candidaţii declaraţi admişi la studii universitare de licenţă ca bursieri ai statului român (pe locuri subvenţionate de la buget) au obligaţia ca în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor să confirme locul de studiistudii, prin depunerea dosarului cu acte de studii în original la instituţia de învăţământ. În caz contrar, candidaţii admişi pierd locul de studii prin neprezentare în termenul menţionat, iar locurile rămase disponibile nu pot fi realocate” .... asta inseamna ca daca un student basarabean nu a fost la curent cu publicarea listei de admitere .... sau mai rau nu dispune de toate mijloacele financiare pentru moment ca sa se deplaseze in România .... atunci ,,la revedere Mama Românie”
Vedeți ce face-ti cu acest termen(macar sa fie de 14 zile) ....
si inca ceva cu viza cum va rezolva problema vizei??? asta ar insemna ca indeferent de rezultatele care for fi publicate la data respectiva fiecare candidat va trebuie in prealabil sa obtina viza ... in baza la ce o va obtine ????
A comentat maximus 28 mai 2010, 12:06
Eu vreau sa urmez facultatea, si ma intrebam daca este necesar de avut copii legalizate la notar ale tuturor actelor mentionate in tabel, stiu ca anul trecut nu a fost nevoie, era important sa ai actele in originar la ambasada, si deja pt dsar predai doar copii simple (xerox) Apropo, cind va fi afisata repartizarea locurilor pentru basarabeni in dependenta de facultati si orase... Nu am rabdare! Vrea la drept, ma sfatuie cineva> daca am 9.46 media de abs a liceului, am sanse sa fiu admisa anume in acest domeniu (Cluj, Brasov, Suceava) ?
A comentat MIHAELA MUNTEAN 28 mai 2010, 14:05
p/u maximus
frate ce fel citesti metodologia? fii mai atent acesta optiune este pentru cei care au absolvit liceul in Romania.
Pentru noi de aici din R.Moldova nu se refera. Citeste mai atent si mai apoi critica
A comentat andreiprc_91 28 mai 2010, 14:17
p/u mihaela
pentru orice eventualitate e mai bine sa le ai.
A comentat andreiprc_91 28 mai 2010, 14:18
din metodologia din anul trecut
,,Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget pentru un
singur (1) domeniu pe durata studiilor, un al doilea domeniu de studiu putind fi
urmat doar in regim cu taxa in lei, in cuantumul prevăzut pentru cetătenii romani.
Pentru specializările din domeniile de studii universitare de licentă de educatie
fizică şi sport, teologie, artistic, limbi moderne aplicate, arhitectură şi urbanism,
inmatricularea este conditionată de sustinerea unor probe de aptitudini, locurile fiind
distribuite numai celor declarati promovati şi in ordinea descrescătoare a mediei generale. ''
in metodologia de anul acesta secventa data nu se prevede,nu este.......sau cel putin nu am vazut. Asta ar insemna ca nu se mai sutine examen de promovare a domeniilor respective?
A comentat andreiprc_91 28 mai 2010, 14:42
Si.. deci pentru cei care au facut masteru in md nu se ofera absolut nimc??? Imi pare rau... Nici macar citeva scutiri...
A comentat MIHAELA MUNTEAN 28 mai 2010, 19:41 | mergi sus ▲
eu cred ca OSB au fost foarte bravo in an cind au optinut acele 1000 de locusore .Care poate nu sau ocupat toate dar au fost brava . Anul asta sa optina astea 5000 sau o cifra mai aproape de acest nr. ar fi splendit . Si cred ca aceste locuri ar trebui sa fie la spesialitatile cale mai solicitate sau cumva ponderat .
UN LUCRU FOARTE INMOSTANT IN METODOLOGIE CRED CA TREBU INCLUS ESTE POSIBILITATEA CELOR CARE APLICA LA UNIVERSITATE SA POATA INCLUDE 2 DOMENI SI 3 UNIVERSITATI CUM A MAI FOST IN ALTI ANI ASTA OFERA 2 AVANTAJE : SELECTAREA COPIILOR CU NOTE MARI SI SATISFACEREA ABITURIENTILOR IN CAZ DACA NU TREC LA 1 DOMENIU .
A comentat alexandru 28 mai 2010, 22:24 | mergi sus ▲
ar fi minunat daca media de admitere s-ar calcula pe baza notelor de la obiectele de profil, sau pe baza domeniului ales. (ex. filologie: romana etc.) e cel putin mai logic, si in dependenta de capacitati s-ar face si repartizarea. pentru ca eu spre ex., fiind la uman, nu am avut niciodata note ok la fizica sau mate, ceea ce imi scade enorm media generala.
A comentat Basarab 29 mai 2010, 21:52 | mergi sus ▲
asa si se calcculeaza,cu toate ca e dupa formula,dar se atrage atentie la obictele legate de domeniul ales
A comentat andreiprc_91 30 mai 2010, 05:20 | mergi sus ▲
Sper că aşa este
A comentat Basarab 30 mai 2010, 07:46 | mergi sus ▲
cum credeti, mai este posibila modificarea tabelului nr.3, cea cu bonificatiile pe domeniu? asta doar e abia metodologia preliminara, da? am vrut sa fac economie, dar vad ca in anul asta coeficientul e cel mai mic anume la stiinte economice si acuma idee n-am ce sa fac....
A comentat ombun 30 mai 2010, 15:47 | mergi sus ▲
pentru ambum : bonificatia nu conteaza omule .daca concurezi in tre economisti deci la toti e aceiasi bonificatie. mai bine mas inteba de ce vreu eu sa fac ecomomie ? asta cred ca e mai important.
A comentat alexandru 30 mai 2010, 16:32 | mergi sus ▲
A comentat alexandru 30 mai 2010, 23:30 | mergi sus ▲
din metodologia de admitere de anul trecut se spune ca actele se depun in original... dar daca le depui in original si nu esti admis ce se intimpla cu ele??
A comentat valentina 01 iunie 2010, 19:02 | mergi sus ▲
Din cite stiu eu, actele la ambasada trebuiesc depuse sub forma de copii (daca legalizate la notar or nu , asta nici eu nu stiu), si deja daca ai fost admis in Ro , este un anumit termen in care trebuie sa depui diploma in original, dar deja la sediul universitatii, astfel confirmindu-ti inscrierea. Eu tot anul acesta termin liceul in Md, si vreau sa dau in Ro, de aceea ma interesez, pe cit de mult posibil! Succes noua la admitere! ;)
A comentat MIHAELA MUNTEAN 01 iunie 2010, 20:12 | mergi sus ▲
Nu am inteles, e posibil sau nu de obtinut o bursa de master cu bursa si fara taxa in romania, daca am fost licentiat in Republica Moldova?
A comentat mocanus 01 iunie 2010, 23:00 | mergi sus ▲
@mocanu
NU!
A comentat Lynx Webalizer 01 iunie 2010, 23:26 | mergi sus ▲
Oameni buni,e posibil sa nu se mai perceapa taxa de inscriere si de admitere ptr absolventii cu liceul in romania? Destul cat cheltuim ptr deplasarea la centrele universitare ptr depunerea dosarelor.
A comentat lioncik 04 iunie 2010, 10:58 | mergi sus ▲
Anul trecut cind am depus actele am scris pe copiile actelor "Conform cu originalul" si nu mi-au cerut copiile legalizate la notar! Anul acesta s-ar putea sa fie la fel!!!Bafta!!!
A comentat Pierro 06 iunie 2010, 14:45 | mergi sus ▲
Pt ombun, acest coeficient de bonificatie o sa fie calculat la toti cei care aleg domeniul Stiinte economice, adica daca tu consideri ca ai o medie cit de cit buna, atunci nu ar trebui sa iti faci griji, caci toti cei care vor opta pt Stiinte economice vor fi "penalizati" cu aceleasi zecimi, sutimi!!
A comentat Pierro 06 iunie 2010, 14:47 | mergi sus ▲
am inteles, multumesc :)
A comentat ombun 08 iunie 2010, 15:47 | mergi sus ▲
ma ajuta cineva!care sunt etapele de depunere a actelor in rominia la liceu?deja sunt confuza si nustiu ce si cum!!!se achita vreo taxa?in cit timp iti vine raspunsul referitor la bucuresti?
A comentat nicko 18 iunie 2010, 20:49 | mergi sus ▲
imi pare nespus de rau ca nu se ofera sansa celor licentiali in MD, sa faca master fara taxa in RO... sunt foarte descurajata :( si in plus ca abia acum am aflat... chiar daca am urmarit de foarte mult timp noutatile pe edu.md ...
A comentat victoria.ro 22 iunie 2010, 22:46 | mergi sus ▲
Dezbateri,intrebari si raspunsuri pe forumul site-ului
http://forum.basarabeni.ro/viewtopic.php?t=1263
A comentat ANDREI 23 iunie 2010, 13:15 | mergi sus ▲
salut, am nevoie de ajutor... cine poate sa-mi spuna, unde se face certificatul medical pt admitere la studii in RO? merci anticipat!
A comentat victoria.ro 23 iunie 2010, 19:41 | mergi sus ▲
Pentru Victoria.
Intreaba aici http://forum.basarabeni.ro/viewtopic.php?t=1263 si neaparat iti voi raspunde...
Repet,toate intrebarile si raspunsurile pentru ADMITEREA IN ROMANIA se discuta pe forum,aici: http://forum.basarabeni.ro/viewtopic.php?t=1263
A comentat ANDREI 24 iunie 2010, 05:50 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2599 secunde