Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 mai 2024, ora locală: 19:45

 

Ministerul rus de Externe trece la provocari: Seful Ministerului de Externe al Romaniei denatureaza faptele

adăugat 28 mai 2009, 10:51, la Ştiri de Top

Purtatorul de cuvant al MAE rus: "In istoria noastra comuna au fost multe evenimente ambigue, precum acapararea de catre trupele romane a proprietatilor militare dupa demobilizarea armatei ruse la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ocuparea de catre Romania a Basarabiei si Bucovinei de Nord in anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial". La momentul transmiterii acestei stiri, MAE de la Bucuresti analiza informatiile, urmand sa decida daca este cazul sa prezinte o reactie oficiala.

Rusia a calificat joi drept "o denaturare a faptelor" afirmatiile Bucurestiului cu privire la reluarea discutiilor in problema Tezaurului Romanesc, in cadrul Comisiei mixte romano-ruse, dupa vizita efectuata la Moscova, la sfarsitul lunii februarie, de ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu, transmite Agerpres. "Comisia mixta ruso-romana trebuie sa examineze intregul complex de probleme al relatiilor bilaterale in prima jumatate a secolului al XX-lea si nu sa se ocupe de aspecte separate", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe Andrei Nesterenko, citat de ITAR-TASS. Afirmatia diplomatului rus este un raspuns la declaratiile ministrului roman de externe Cristian Diaconescu legate de "intelegerile de a fi reluate intalnirile bilaterale" in problema "tezaurului romanesc", scrie agentia de presa rusa.

"Din pacate, seful Ministerului de Externe al Romaniei denatureaza faptele", a afirmat Andrei Nesterenko. "In cadrul convorbirilor ruso-romane din 27 februarie a.c., desfasurate la nivel de ministri de externe, a fost vorba nu de reluarea convorbirilor privind 'aurul romanesc', ci despre intensificarea activitatii Comisiei mixte pentru studierea problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale",a adaugat reprezentantul diplomatiei de la Moscova. "Scopul activitatii acestei structuri, cu statut social, nu este in niciun caz 'restituirea tezaurului romanesc'", a precizat el.

"Comisia a fost creata pentru examinarea intregului complex de chestiuni-problema, a acelor numite 'pete albe' din istoria complicata a relatiilor dintre cele doua tari", a explicat in continuare diplomatul rus. "Si aceasta trebuie recunoscut, deoarece in istoria noastra comuna au fost multe evenimente ambigue, precum acapararea de catre trupele romane a proprietatilor militare dupa demobilizarea armatei ruse la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ocuparea de catre Romania a Basarabiei si Bucovinei de Nord in anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial", a declarat Andrei Nesterenko.

In opinia sa, "pentru a obtine un tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze intreg complexul relatiilor complicate dintre cele doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si nu sa se ocupe doar de aspecte separate, ce intereseaza doar una dintre parti".

Autor: ZIUA Online
Sursa: www.ziua.ro
măgarii tot măgari...multă răbdare d-nului Diaconescu și mult tact! Dumnealui este un bun diplomat dar a face politică cu niște retardați, care ignoră până și istoria (pentru a nu ceda nimic) din ambiții grandomane, e foarte dificil...
A comentat ana 28 mai 2009, 14:15
Ana, cu asemenea porci ca rusii e greu sa discuti. Rusii nu au limite in grosolania lor, in lipsa de bun simt si niciun fel de tact diplomatic. Singurul lor argument este maciuca, forta bruta. Oare cum si-au construit ei uriasul imperiu care este Rusia actuala? Ma intreb si cand se va prabusi in sfarsit Rusia? Multi cred ca China ii va da lovitura finala si ca momentul nu poate fi prea indepartat. Deja China se inarmeaza puternic, cu cea mai moderna tehnica militara, in special pentru a recupera Siberia. Vom trai si vom vedea! Eu cred ca populatia Europei, Americii etc ar trebui sa sustina China in acest demers impotriva Rusiei care a fost si inca este cancerul lumii actuale. Si mai bine cu chinezii decat cu rusii salbatici si necizelati.
A comentat un roman 28 mai 2009, 14:45
Porcul porc ramine !
Asa procedeaza ei si cu insulile Curile ocupate de la japoneji. Inca mai pot deschide gura sa spue ca ocuparea de catre Romania a Basarabiei si Bucovinei de Nord in anii 1918-1940 a fost nelegitima, parca acolo nui pamintul Moldovei....Dar in 1812 ce a fost ???!
Trebue de luptat sistematic pe cale diplomatica pentru tezaurul rominesc.
A comentat Ivan Turbinca 28 mai 2009, 15:10
Sper sa nu li se raspunda, se va spune ca lipsa de reactie e grava, da tot atat de grav ar fi pentru rusia daca romania pur si simplu o ignora.
A comentat gigel 28 mai 2009, 16:03
II doresc rusie(rusilor) sa vina Tatarii peste ei sa sa-i impuie sa-i vorbeasca limba.
A comentat Cristina 28 mai 2009, 17:37
Cristi Diaconescu e cel mai bun ministru de externe pe care l-am avut dupa `89 incoace,asa ca aveti incredere in Bucuresti.
Moscova inca nu poate sa accepte in subconstient ca numai suntem sub influenta lor si ca avem propria noastra politica referitoare la estul europeana post-sovietic,si in special asupra Basarabiei.
Important este ca si voi sa va afirmativa din ce in ce mai puternis si pe sleau romanitate in fata etnicilor rusi si sa va impuneti in fata lor,vorbind in limba romana ca doar sunt la noi acasa.
A comentat micael 28 mai 2009, 20:22


Votaţi PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

Aruncaţii la groapa de gunoi a istoriei, la alegerile repetate din 26 iulie pe cripto-comunisti ☭ ,pe ciocoii şi slugoii fără pic de coloană vetebrală ai Moscovei, ce vă prostesc pe faţă,promiţându-vă aderarea la UE si NATO cu ajutorul Rusiei !!! Ce cretinătate,ce creiere atrofiate !

"Basarabia, lacrima neamului românesc"

"România nu uita,Basarabia este a ta."

Votaţi schimbarea cu gândul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam românesc .

Nu vă vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani.

Victimile inocente ale cripto-comunismului.

Pink - Dear Mr President subs in romanian SOS Moldova

http://www.youtube.com/watch?v=biYav5QGZ1A

Basarabia Lui Dumnezeu

http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/basarabia-lui-dumnezeu-material-video-395/
A comentat micael 28 mai 2009, 20:23
Nimeni nu are interesul sa dispara Rusia de pe scena politica mondiala pt ca s-ar rupe echilibrul de forte mondial iar China ar deveni mult prea puternica! Occidentul are interesul ca Rusia sa constituie o contrapondere a Chinei si sa vinda pe piata mondiala hidrocarburi cit mai multe pt ca altfel statele arabe ar vinde petrolul la un pret de specula! Romania e in curtea NATO si iar Rusia care e dincolo de gard latra! Tezaurul valora la pretul actual cam 6 md dolari iar romania primeste suma asta in fiecare an de la Uniunea Europeana!
A comentat belleurrul 29 mai 2009, 06:53
Care-i treaba ? Ar trebui de inteles dupa foto si text ca Diaconescu a avut o intilnire cu omologul sau rus. Si rusul sa purtat cam porceste .Dar cine la incurcat sau la tinut cineva de gura pe Diaconescu sai reproseze acolo in cadrul discutiei, tot intrun mod cam ca a rusilor. Cine la incurcat ? Si va rog nu mai numiti ca e tacticos si diplomat. Sa fost altul , din alta tara ,nu mai tacea . Trebuia sa i raspunda cu aceias moneda . Diplomatii chind discuta fara presa vai de capul lor ce discutii si ce limbaj. In fata presei e alta gisca. Unde-i ,la ce spune rusul , reprosul romanului. A tacut si hai acasa .
A comentat j.PHILIPS 30 mai 2009, 14:42
j.PHILIPS, Diaconescu şi în general românii sunt mult mai cizelaţi decât mojicii vulgari ruşi. La grosolănia unui idiot nu se răspunde cu altă grosolănie pentru că astfel nu mai eşti diferit de acel idiot. Ai auzit tu vreun reprezentant UE sau USA răspunzând tăios sau vulgar la vulgarităţile ruseşti? Nu! Se ia civilizat notă de grosolănia rusească şi se acţionază în consecinţă. Hai să trăieşti j.PHILIPS! La revedere!
A comentat Manole 30 mai 2009, 15:14 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1011 secunde