Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

17 aprilie 2024, ora locală: 02:12

 

Mituri despre Unirea cu Basarabia

adăugat 11 noiembrie 2009, 10:47, la Eveniment

Despre posibilele consecinte negative ale unirii dintre Romania si Republica Moldova asupra economiei s-a mai scris. In general s-a spus ca unirea celor doua state ar fi o grea povara pentru statul roman. Dar analizele cu pricina au fost tendentioase. In locul cautarii adevarului, s-a preferat demonstrarea cu orice pret a faptului ca unirea este imposibila. Propagandistii antiromani au adunat mere cu pere pentru a socoti un cost astronomic al unirii, menit sa compromita orice idee de apropiere a celor doua state romanesti.

Economia Moldovei nu prea conteaza


Mitul costurilor unirii asupra economiei romanesti ar putea fi demolat intr-o singura fraza si cu asta am putea incheia demonstratia. Produsul Intern Brut (PIB), de 6 miliarde dolari al Republicii Moldova reprezinta doar 3% din cel al Romaniei, de 200 miliarde dolari in 2008.

De exemplu, PIB-ul romanesc a scazut cu 9% in 2009 fata de 2008 din cauza crizei. Carevasazica din economia romaneasca a disparut intr-un singur an o bucata cat trei ori Moldove la un loc. Cam asta este raportul dintre cele doua economii.

O crestere economica de 7-8% este considerata un record in Europa. Republica Moldova nici nu mai poate spera la asa ceva in urmatorii ani, aflata intr-o grava recesiune din cauza crizei mondiale si a grelei mosteniri comuniste. Pe de alta parte, transferurile din Romania ar putea asigura aceasta crestere accelerata. Pentru ca 7-8% din PIB-ul Moldovei reprezinta doar 0,2% din PIB-ul Romaniei, adica o piscatura de tantar.

Culisele reunificarii germane

Ni se da tot timpul peste nas cu exemplul reunificarii germane. Pasamite, Romania nu ar fi capabila de efortul economic respectiv, fiind mult mai saraca decat Republica Federala a Germaniei, care a cheltuit 7-800 sute miliarde marci pentru a pune pe picioare landurile rasaritene.

La prima vedere, nu se intelege cum a putut Germania sa faca acest efort si totusi sa aiba crestere economica constanta si sa fie permanent a treia economie a lumii, dupa SUA si Japonia.

Explicatia e simpla. Nemtii nu prea au facut nici un sacrificiu, de fapt doar au mutat banii dintr-un buzunar in altul si au pus mana si pe economia fostei RDG, odinioara vitrina lagarului socialist.

O parte din suma care a intrat in fosta RDG a fost de fapt investitia cu care firmele vestice au cumparat fabricile din Est in cursul procesului de privatizare, facand achizitii avantajoase. Functionarii de la "Treuhand", fondul de privatizare, erau vest-germani si au favorizat firmele de acasa. Alte sume au fost cheltuite pentru reabilitarea infrastructurii ruinate a fostei RDG. Adica niste comenzi nesperate pentru industria din Vest. Autostrazi, cai ferate, telefonie, investitii de mediu, toate au fost efectuate de firme din Germania de Vest. Practic, Helmuth Kohl a subventionat economia vest-germana sau i-a acordat un"stimulus", cum ii spune acum Obama Barack. Banii s-au intors inapoi de unde au plecat.

Minciuni despre povara basarabeana

Presupusa nota de plata a unirii este umflata de propagandisti cu tot felul de cheltuieli imaginare. Bunaoara, Romania ar trebui sa suporte schimbarea documentelor de identitate ale moldovenilor, ceea ce ar fi o cheltuiala foarte mare pentru buget. Prostia este vadita, pentru ca in orice tara din lume costul eliberarii documentelor este suportat de cetatean, nu de stat. Basarabenii si-ar plati singuri costul unui act de identitate sau un pasaport ca si pana acum.

Alta prostie care s-a spus este aceea ca Romania ar trebui sa suporte costurile cu energia pentru Republica Moldova, adica curent electric, gaze, pacura etc. Dar basarabenii si le vor plati singuri intr-o Romanie unita asa cum si le platesc si in prezent. Consumatorii casnici si firmele din Basarabia sunt cu platile la zi. Cam 80% din datoria Republicii Moldova catre Gazprom apartine de fapt Transnistriei. Se spune ca basarabenii importa 80-90% din energia electrica din Ucraina si Rusia, de parca i-ar impiedica cineva dupa unire sa cumpere energie din Rusia, Romania sau din orice tara doresc.

Un alt obstacol scornit de propagandisti ar fi costul pentru aducerea caii ferate din Basarabia la ecartamentul, adica latimea, celor din Romania. Calea ferata din Basarabia, din cauza mostenirii sovietice, are ecartamentul mai mare decat cea din Romania. Schimbarea ecartamentului caii ferate nu este o urgenta. Tarile Baltice, care au intrat in UE din 2004 au si acum ecartamentul sovietic, la fel ca Finlanda, care a parasit Rusia inca din 1918. Ba mai mult, in Spania exista fara probleme nu mai putin de trei ecartamente diferite.

Alta cheltuiala imaginara ar fi uniformizarea administratiei locale din cele doua state. Basarabenii, de-a lungul ultimelor doua decenii oricum au trecut de la raioane la judete si iar la raioane si s-au descurcat si singuri. Trecerea din nou la judete, pentru a avea aceeasi organizare ca Romania, ar aduce de fapt economii, prin reducerea aparatului birocratic.

O sperietoare este si cu salariatii bugetarii moldoveni, care ar urma sa fie platiti din bugetul Romaniei. Dar societatea moldoveneasca este mult mai sanatoasa din acest punct de vedere decat cea romaneasca. In Romania raportul dintre salariatii bugetari si cei din sectorul privat este de 1,3 la 1, cei dintai avand si salarii mai mari. Basarabia sta foarte bine, cu un bugetar la patru salariati, adica media din UE. Reiese ca mai degraba Romania ar trage Basarabia in jos din acest punct de vedere.

Schimbarea leilor moldovenesti, cu care suntem de asemenea speriati, nu ar reprezenta o cheltuiala semnificativa, pentru ca masa monetara, cantitatea de bani din Basarabia, este neglijabila fata de cea din Romania. Iar cele doua monede ar putea circula si paralel, cum s-a mai intamplat in Franta, Jugoslavia etc, leul moldovenesc urmand a fi retras treptat de pe piata.

Boom economic dupa unire

Daca s-ar face unirea, Basarabia nu ar fi o piatra de gatul economiei romanesti, ba dimpotriva, ar deveni unul dintre motoarele cresterii economice romanesti. In primul rand Romania in sine va deveni mai atractiva pentru investitori, pentru ca dupa unire ar deveni una dintre pietele europene cele mai mari, cu peste 25 milioane consumatori. Apoi, cota de fonduri europene alocate Romaniei se va majora dupa adaugarea Basarabiei pe nota de plata prezentata la Bruxelles. La fel si in ce priveste subventiile pentru agricultorii basarabeni. O buna parte dintre investitiile ce se vor realiza in Basarabia cu fonduri europene vor fi executate de firme romanesti, ceea ar contribui la cresterea economica din Romania.

Daca se repeta modelul romanesc din anii 2000-2008, in Basarabia ar incepe sa curga investitiile straine dupa ipotetica unire. Acum, nu prea investeste nimeni intr-o tara din zona gri a spatiului ex-sovietic si cu o piata mica, de 3,5 milioane locuitori. Dupa unire, investitorii ar considera ca investitia lor este protejata de umbrela euro-atlantica. De asemenea, viitoarea investitie in Basarabia ar fi facuta in interiorul Pietei Unice Europene, deci nu ar fi obstacole vamale si nevamale pentru circulatia in toata Europa a bunurilor si serviciilor produse de investitori straini intre Prut si Nistru.

In Romania, intre 1990-1999, investitiile straine au fost de un miliard de dolari. Asadar, in Romania, in primul deceniu de tranzitie s-au investit circa 100 milioane dolari pe an, adica mai nimic. Dupa anul 2000, pe fondul deschiderii economiei si apropierii aderarii Romaniei la UE, banii au inceput sa curga. Astfel s-a ajuns ca intre 2004-2008 in Romania sa intre sume fabuloase, de 10 miliarde euro pe an. Adica intr-un singur an s-au investit cat in doua decenii de tranzitie. Aceasta este diferenta intre a fi in NATO si UE sau in afara acestora. Si Romania s-a descurcat singura, spre deosebire de est-germani sau basarabeni nu a avut o patrie mama in spatiul euro-atlantic care s-o ajute.

Basarabia ar avea dupa unire acelasi parcurs social-economic pe care l-a avut Romania dupa aderarea la UE. Nu exista nici o explicatie logica, nici un argument cu care sa se sustina ca Basarabia va ramane saraca dupa unire sau mai rau, ca ar trage si Romania dupa ea. Restul fie sunt balivernele unor nechemati, fie de-a dreptul propaganda antiromaneasca.

Autor: George SCARLAT
Sursa: www.ziua.ro
atunci de ce sa ne mai unim? daca oricum fiecare se descurca cum poate? poate chiar mai bine separat decat impreuna...
A comentat :) 11 noiembrie 2009, 13:27
Singura teama este ca dupa unire mai da Moscova un ultimat ca in 1940 si Romania cedeaza din nou Basarabia, nevrand sa si-o asume. In rest totul e teoretizare pe tema n-ar fi rau sa fie bine...
A comentat Emil 11 noiembrie 2009, 16:06
Mai bine, mai frumos si mai util ar fi ca Romania sa ne recunoasca cetatenia, nu sa ne umileasca, fortandu-ne sa ne-o redobandim. Sa ia Bucurestiul exemplu de la nemti si de la baltici, si sa nu ne momeasca ca pe niste prosti cu tot felul de avantaje pe care nici romanii din tara nu le au.
A comentat Eu 11 noiembrie 2009, 16:10
amin si Doamne ajuta
A comentat Janos Mathias 11 noiembrie 2009, 16:58
tarani fara obraz sunteti,dau cei care au murit pu Romania binevol clar sau pu moldova,siau dat viata asa pur si simplu?sunteti niste comunisti zabalosi,treb sa traim sub acelasi acoperis.
A comentat cdm 11 noiembrie 2009, 17:05
STititi ce nu inteleg eu ...Marea Majoritate erati cu Rusia pana nu de mult....iar cand ati vazut ...ca alaturi de ROmania e o paine de mancat ..toti sunteti cu ROMANIA,Mie sincer numi convine unirea ...pt ce sa luam noi la remorca o TARA RUSOFONA NEINGRIJITA CARE NE UMILESHTE CUM ARE POSIBILITATEA, DAR DACA STAM SA NE GANDIM NOI NU AM UITAT CA VOI CANDVA ATI FOST ROMANI(Si ne-ati tot spus oricum povestea jandarmului ROman da la...RUsi nimic nu spuneti ...aveti panataloni uzi) FRATILOR ....OM FI NOI FRATI ....DAR INVATATI SA NU NE MAI URATI SI APOI POATE VOM VORBI DE UNIRE
A comentat Eminem 11 noiembrie 2009, 18:03
suntem romani si punctum!!!singele apa nu se face,cum nu s-ar intoarce guvernele,cum nu ar face declaratii despre istorie,, iubitii\'\'comunisti din RM.Ne pare f.f.f.rau ca nu vom participala alegerile din RO,am dat in 2004 la cetatenie.dar... Domnul sa aiba grija de Traian Basescu si de familia sa,care necatind la prostiile declarate de comunisti a avut mereu grija de poporul roman de pretutindeni!Multumesc Statului Roman ca a acordat burse celor 3 copii ai nostri ce fac studii de calitate in Tara-mama!Dumnezeu sa inmulteasca dragostea de neam si tara!
A comentat familia mea 11 noiembrie 2009, 19:12
Daca Romania n-ar fi codasa UE - am mai putea viss... Eu cred ca prin aceste vorbe despre ceea ce putea avea loc, dar nu s-a produs atat timp cat a fost stat suveran si independent, cu propriul ministru de externe si presedinte, actuali guvernanti abat opinia publica de la reformele in justitie, administratia publica, invatamant etc etc. Faceti,domnilor, ordine, curatenie in casa, recultivati tara intr-o "gradina a Maicii Domnului", civilizati-i pe orientalii nomazi, sa nu mai faca de ras numele de roman in toata Europa si abia dupa ce veti epuiza dezvoltarea intensiva pe verticacala, puteti sa aspirati si la o extindere pe verticala. In caz contrar riscati sa aduceti in Basarabia nu ceea ce ei asteapta, ci aceeasi subdezvoltare fara capat de la Botosani, Vaslui si alte judete moldovene. Efectul va fi acela din perioada interbelica de care basarbenii si acum nu au ce-si aminti nimic frumos, atragator, demn de respect. Intrata in UE Romania trebuie sasi cultive valorile europene, dar nu nostalgiile sale vechi dupa o tara cat mai mare, dar de rasul lumii. Daca azi ar fi la ele acasa valorile europene, nu cred ca cineva s-ar gandi la tot felul de smecherii prin care basrabenii sa fie manipulati si bagati contrar vointei lor intr-o unire de care au teama.
A comentat Ion 12 noiembrie 2009, 02:43
cred ca ar trebui sa ne intelegem normal macar ca state vecine, sa ne respectam unul pe altul, si apoi sa vorbim de unire..
A comentat lia 12 noiembrie 2009, 11:53
Pentru Ion si ceilalti basarabeni antiromani:


Va faceti iluzii desarte cu unirea Basarabiei cu Romania. Romanii, in marea lor majoritate, nu doresc absolut deloc sa intre Basarabia in componenta Romaniei. Si in acelasi timp dorim sa nu mai vedem basarabeni in tara noastra, fie cu cetatenie, fie fara cetatenie! Si nici voi basarabenii nu doriti unirea cu Romania. Va repugna numele de roman si Romania? Sa va fie de bine. Si noua ne repugna sa avem vecini o lifta rusofona dusmanoasa asa cum sunteti voi. Deocamdata, cu cat mai rarut, cu atat mai dragut! Mai tarziu vom lua toate masurile pentru a va face sa parasiti teritoriul Romaniei. Aveti tara voastra si acces in Rusia si Ucraina. De ce nu va satura Dumnezeu? Ajunga-va!!!!! Altfel nemultumitului i se ia darul! Nu fortati nota mai mult pentru ca s-ar putea sa reactionam foarte urat in ceea ce va priveste!



Noi romanii suntem totalmente diferiti de voi basarabenii in ceea ce priveste limba, istoria, mentalitatea, religia, cultura, civilizatia si traditiile. Iar daca doriti relatii cat de cat normale cu Romania, apoi atunci respectati Romania si poporul roman ca popor strain care din nefericire va este vecin. Iar ca raspuns, si noi romanii va vom respecta ca pe o populatie straina, demna si cu bun simt. Pe care deocamdata nu-l aveti!
A comentat un roman de la Iasi 12 noiembrie 2009, 13:00 | mergi sus ▲
Vad ca si pe acest portal e plin de oameni cu sentimente antiromanesti clare, sustinute de multa incultura si prostie!!!
1.Cum adica romanii au alta limba, istorie si asa mai departe? Numai niste rau-intentionati sau analfabeti ar pute spune asa ceva.
2. In ceea ce priveste asa-zisa "chinuire" a Basarabiei dupa Marea Unire-care s-a produs pentru ca sa a vrut, a decis Sfatul Tarii-, aceasta este pura propaganda sovietica. De fapt atunci s-a dezvoltata si aceasta zona, atat economic , cat si cultural si social.
3. Cum arata Basarabia in timpul ocupatiei tariste? Curgea lapte si miere? Nu, dimpotriva.
4. Cat de dezvoltata a fost Republica Socialista Sovietica Moldova? Stiti cu totii raspunsul.
5. Uitati-va la regiunea Transnistriana si amintiti-va ca a fost Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca prin anii '20 si vedeti ce este acuma, sub toate aspectele:cultural, lingvistic, economic, social, ca mentalitate.
In rest, numai de bine!
A comentat Pentru toti anitromanii 12 noiembrie 2009, 20:00 | mergi sus ▲
Pentru "Pentru toti anitromanii pe 12.11.2009, ora 22:00":


Omule, gresesti! Basarabenii nu sunt romani si nu vorbesc romaneste. Sau pentru tine limba rusa si maldavneaska lor basarabeaska inseamna limba romana? Iar istoria lor integrata bolsevica sau ce alta istorie bolsevica mai vor ei sa-si faca numai romaneasca nu poate fi. Asa sa fie oare? Deci numai un rau-intentionat sau analfabet ca tine ar pute spune asa ceva.
A comentat un roman de la Iasi 12 noiembrie 2009, 20:52 | mergi sus ▲
Pentru un român de la Iaşi şi pentru toţi antiromânii. Atâta fobie pentru românii din Moldova, la care domniile voastre îi ziceţi Basarabia, am întâlnit doar la comuniştii în frunte cu tov. Voronin şi la proaspătul moldovean Conţiu. Cine a susţinut sus şi tare că românii din R.Moldova vor unirea cu Patria-mamă care se numeşte România?Încă de prin anii 90 am putut călători în Patria-mamă, 2 dintre cei 3 copii ai mei îşi făceau studiile la liceele din Tară, am fost şi la nişte cursuri de perfecţionare la Bucureşti şi încă de pe atunci ştiu că românii de acolo, în marea lor majoritate, se gândeau, dar şi se exprimau deschis că trebuie să aibă loc unirea: mintea lor deşteaptă şi mâinile noastre harnice ar transforma România Mare într-un stat puternic şi înfloritor. Bine, mersi. Trebuie să vină alte generaţii pe ambele maluri ale Prutului, trebiue să vină alte vremuri, pentru ca să se schimbe ceva în problema statalităţii. Voi aţi cedat de nenumărate ori Basarabia, dar ea nu mai există. Este statul independent Moldova pe aşchia de pământ care cândva era Basarabia. Suntem mulţi români în Moldova şi vrem în UE, iar dobândirea de către moşdoveni a cetăţeniei române este o cale de a ajunge acolo mai repede.Problema noastră seamănă f. mult cu cea a ungurilor de la Dvs. Şi nu mai faceţi atâta spumă la gură, că uneori, char de cele mai multe ori, ne produceţi greaţă. Cât se poate!
A comentat mara 12 noiembrie 2009, 22:08 | mergi sus ▲
eu una nu inteleg ce ne trebu noua unire cu Romania doer nimanui nui trebu a 5 roata la caruta, nu mai bine sa ne unim cu Europa?????????
A comentat x 13 noiembrie 2009, 12:06 | mergi sus ▲
Multe prostii poţi citi pe forumuri, dar asta e cea mai mare: "românii sunt total diferiţi de basarabeni ca limbă, tradiţii, istorie ... şamd". Nerozia aceasta este scrisă de un anume "român din Iaşi".

Amice, parcă ai fi ungur. Şi nu de oricare, ci dintr-ăia răi.

Dacă vorbim altă limbă decât basarabenii, de ce Dumnezeu înţeleg fără probleme ce scriu oamenii ăştia, fără niciun dicţiopnar? De ce aici habar nu prea am care-i din Basarabia şi care-i din România - dacă suntem atât de diferiţi?

Cât despre Unire, este SINGURUL lucru cu sens să aibă loc între România şi Rep. Moldova. Nu acum, căci nu sunt condiţii prielnice, dar pe termen lung.

Nu-i poţi ţine la nesfârşit despărţiţi pe cei "de-o mamă, de-o făptură şi de-o samă". Nu există diferenţe esenţiale între români şi moldoveni decât pentru proşti sau rău-voitori.

Până şi ruşii recunoşteau asta, de aceea au depus atâta sârg în invenţii aberante precum "limba moldovenească" şi celelalte.

"Suntem români şi punctum". Unirea o fi ea costisitoare - mai puţin costisitoare decât se vehiculează - dar este SINGURUL lucru cu sens pe termen lung, fie că-i România în UE, fie că nu.
A comentat Marius Filip 15 noiembrie 2009, 08:49 | mergi sus ▲
Excelent articol !!!

Basarabia nu ar fi o povară legată de gâtul României! Pământul bun, oamenii harnici, nivelul actual mai mic al salariilor sunt atuuri incontestabile în favoarea Moldovei.

Dacă Rep. Moldova stagnează azi, acest lucru se întâmplă din pricina condiţiilor politice, şi nicidecum pt. că nu are ce oferi.

Unirea are sens nu numai dpdv istoric şi naţional ci şi din punct de vedere economic. O piaţă mai mare e mai puternică şi atrage mai mulţi investitori.

Cât despre judeţele Vaslui şi Botoşani de care se plânge un tovarăş pe aici, ele produc mai multe per capita decât Moldova. Şi nu pt. că sunt vasluienii şi botoşenenii mai grozavi ca cei din Orhei sau Cahul, ci pt. că Vasluiul şi Botoşaniul fac parte din România şi UE pe când Orhei şi Cahul nu.

Pune-l pe un om în condiţii prielnice şi va înflori. Aşa va fi şi cu basarabenii, dacă li se oferă o şansă.

Iar Unirea poate fi acea şansă!
A comentat Marius Filip 15 noiembrie 2009, 09:02 | mergi sus ▲
Pai domnule Marius Filip, eu am fost in Basarabia si am auzit vorbindu-se numai in ruseste si in ucraineana (probabil). Si daca eu nu inteleg aceste limbi, cum poti sa spui dumneata ca vorbim aceeasi limba? Am intrat intr-o biserica la Balti si in alta la Chisinau si slujba era in rusa. Apoi biserica basarabenilor se subordoneaza Patriarhiei de la Moscova iar sarbatorile religioase sunt tinute altfel si la alte date decat la noi la romani. Mai mult inca, noi romanii nu avem nici o treaba cu tot amestecul acela absurd si zapacitor de populatii, fiecare cu limba, istoria, civilizatia si literatura lor. Un adevarat talmes-balmes, un fel de Turn Babel. Iar ceea ce m-a socat cel mai mult este ura basarabenilor fata de romani si tot ce este romanesc, si veneratia fata de rusi si tot ce este rusesc. Mass media, cartile din librarii, ziarele si alte publicatii sunt aproape exclusiv in limba rusa si probabil ucraineana. Si atunci cum vrei dumneata ca eu, ca roman responsabil din Iasi, o zona in care rusii sunt considerati cei mai rai oameni de pe pamant, sa accept unirea si intrarea atator straini slavofoni si dusmanosi pe teritoriul tarii mele? Unii mai in varsta de pe aici ar accepta poate unirea Basarabiei cu Romania, dar noi, tineretul roman, NU! Deci noi tinerii, 100%, NU PUTEM ACCEPTA SA NE INTRE IN TARA ATATA AMAR DE STRAINI SLAVOFONI care sa ne pericliteze linistea si saracia noastra! Asa ca retrage-ti cuvintele in mod civilizat, domnule Marius Filip, pentru ca daca ai fi in locul meu si te-ai considera cat de cat ingrijorat sau responsabil de soarta poporului roman caruia i-ai apartine, ai proceda la fel. Sa auzim de bine!
A comentat Un roman de la Iasi 15 noiembrie 2009, 12:17 | mergi sus ▲
asta o fi adevarat ce vb oamenii pe forum si mai cautam vinovatii este lesne ca pe parcursul istoriei ne-am cam izolat si de fapt am fost izolati si asta nu tinea neaparat de vointa noastra s-au bagat rusii acolo a avut loc pai va dati seama din 1918 o spalare de creiere si doar oamenii care sint putin inteligenti si majoritatea romanilor sau nu cunosc cum stau lucrurile sau au o repulsie pentru basarabeni,si asta o zic cei care de fapt nu inteleg si nu cunosc ceea ce s-a intimplat stati putin Romania a vindut partea ceea si nu invers au fost obligati ca in 40\' sau cum a fost nu se stie sigur asa ca vina aici o purtam noi romanii sau elita politica a acelor vremuri si sincer imi pare rau de aberatiile multor oameni pe forumul asta care se vede ca au putina carte si ii urasc atit pe cetatenii Republicii Moldova
A comentat Vlad 17 noiembrie 2009, 21:46 | mergi sus ▲
sa ne........ ,poate, dar ......... mai bine nu......... da, hai ca uite au fete frumoase....... dar sunt saraci..... insa o Romanie mai mare!......... dar unii vorbesc rusa sau ukrainiana..... etc.
Problemele unor idioti! Conteaza doar daca populatia majoritara din Rep. Moldova doreste unirea cu ROMANIA si populatia majoritara din Romania doreste unirea cu Rep. Moldova.
In momentul de fata este clar ca doar 30-35% dintre moldoveni doresc unirea cu Romania!
DECI NU MAI ARE ROST SA MAI DISCUTAM!
si nici procentul de romani nu e mai mare!
SOLUTIE> Cei care dovedesc ca vorbesc limba romana si au stramosi romani si vor- sa li se acorde cetatenia romana, restul mars la TATUCA acasa!
A comentat hmmm 18 noiembrie 2009, 15:46 | mergi sus ▲
hmmm, mai bine sa stam fiecare in tara in care ne-am nascut. Cine s-a nascut in Romania sa stea aici, iar cine s-a nascut in Basarabia sa stea acolo. Asa si eu sa dori cetatenia SUA, iar americanii ar trebui sa mi-o dea. Prin urmare, dupa alegeri, Romania va trebui sa sisteze acordarea cetateniei romane populatiei basarabene care este straina de neamul romanesc.
A comentat un vasluian 18 noiembrie 2009, 19:34 | mergi sus ▲
Curvelor pro-ruse care comenteaza aici (pioneri de-a lui Iliescu) UNIREA va fi posibila atunci cind nu va ma ramine nici un tigan, ungur, rus si evident corciturile acestora. Toti astia au venit din Siberia-- in Siberia trebuie deportat. Asa se va restabili adevarul istoric
A comentat british 29 martie 2014, 14:26 | mergi sus ▲
Am facut sondaje pe ambele maluri ale prutului : romanii nu vor unirea din cauza rusilor care reprezinta 20% plus vreo 20% de corcituri moldoboi care la rindul lor nu vor unirea cu Romania din cauza tiganilor care au furat romania si acum vor sa fure si in Moldova
A comentat british 29 martie 2014, 14:31 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1625 secunde