Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 septembrie 2023, ora locală: 17:25

 

Moscova isi extinde tentaculele. Tintele noii Rusii

adăugat 22 martie 2010, 10:34, la Politică

Moscova isi extinde tentaculele. Tintele noii Rusii

Moldova este o tara prea putin importanta pentru Rusia, prezentand mai multe probleme decat avantaje, iar Romania nu se gaseste pe lista de prioritati a Kremlinului – sustine agentia americana de analiza Stratfor. Sub titlul de mai sus Stratfor afirma ca implicarea Statelor Unite in Orientul Mijlociu – razboaiele din Irak si Afganistan si blocajul cu Iranul in privinta programului nuclear de la Teheran a dat Rusiei ocazia de a-si extinde influenta in fosta Uniune Sovietica. Moscova a avut deja cateva succese in consolidarea controlului asupra a ceea ce considera ca fiind cele patru tari cruciale, insa ar dori sa reduca influenata Occidentului in alte cateva tari daca va avea timp pentru asta inainte ca atentia Washingtonului sa revina catre Eurasia, apreciaza Stratfor.

Agentia citata sustine ca Rusia din ziua de azi este extrem de diferita fata de Rusia de acum 10 sau 20 de ani. Dupa caderea Uniunii Sovietice, Occidentul a demarat o ofensiva geopolitica in vecinatatea imediata a Rusiei avand un succes limitat. In ultimele doua luni s-a vazut o restrangere drastica a influentei occidentale in fosta Uniune Sovietica, Rusia formand uniuni cu Kazahstan si Belarus, iar in Ucraina revenind un guvern pro-rus. Moscova progreseaza in planul sau major de solidificare a pozitiei sale de putere regionala in Eurasia, respingand ceea ce socoteste drept o infiltrare occidentala. Problema in prezent este cat de mult vrea Rusia sa mearga – si cat de mult simte ca trebuie si poate sa mearga – in aceasta intreprindere.

Lupta inevitabila

Stratfor apreciaza ca problema definitorie a Rusiei provine din faptul ca geografia sa nu ii permite sa se apere eficient. Rusia nu are fluvii, oceane, mlastini sau alte elemente naturale care sa o protejeze cu adevarat. Pentru a compensa aceste vulnerabilitati Rusia a trebuit sa intreprinda doua seturi de actiuni in decursul istoriei: sa isi consolideze fortele interne extirpand influentele externe si sa se extinda pentru a crea zone tampon in jurul granitelor sale. Din cand in cand Rusia s-a extins prea mult si a suferit un colaps, fiind silita sa reia procesul de la inceput. Cel mai bun exemplu in aceasta directie a fost Uniunea Sovietica, cand Rusia s-a inconjurat cu o sfera de tari aflate sub controlul sau, din Asia Centrala pana in Caucaz si Europa de Est. Acest lucru a permis Moscovei sa isi proiecteze influenta mult dincolo de granitele sale.

Insa in 1989 Uniunea Sovietica a pierdut controlul asupra Europei de Est si s-a dezintegrat in 1991, revenind la ceea ce erau granitele Rusiei din secolul al XVII lea, cu exceptia Siberiei. Rusia era infranta, vulnerabila si slabita.

Pe de cealalta parte, Statele Unite au iesit din Razboiul Rece cu o ocazie imensa de a ingradi Rusia si a preveni revenirea ei ca o mare putere in Eurasia. Dezintegrarea sovietica nu a garantat in nici un fel faptul ca Moscova nu va reveni intr-o alta forma, astfel ca Occidentul a trebuit sa neutralizeze Rusia atat intern cat si extern. In primul rand Statele Unite a hranit fortele pro-democratice si capitaliste din Rusia incercand sa schimbe natura Kremlinului. Teoretic, aceasta a dus la experimentul democratic din anii ’90 care a dus la haos in loc de democratie. Si totusi aceasta nu a impiedicat guvernul rus sa devina o entitate consolidata si puternica.

Stratfor mai arata ca Statele Unite au inceput de asemenea sa ingradeasca influenta Rusiei si s-au implicat in apararea Moscovei: zonele tampon. Statele Unite si Europa Occidentala au aplicat aceasta strategie in mai multe moduri. Occidentul s-a folosit de influenta si banii sai imediat dupa caderea Uniunii Sovietice pentru a crea legaturi cu fiecare din fostele state sovietice. De asemenea a hranit o serie de revolutii colorate in Georgia, Ucraina, Azerbaijan si Kirghizstan care au consolidat influenta occidentala in aceste tari. NATO si Uniunea Europeana s-au extins de asemenea in fostul teritoriu sovietic incluzand Lituania, Letonia si Estonia.

Moscova a vazut toate acestea ca fiind o amenintare directa si intentionata la securitatea nationala a Rusiei. Insa inainte de a putea macar sa ia in considerare o actiune dincolo de granitele sale pentru a contracara impresurarea geopolitica occidentala, Rusia a trebuit sa-si curete propria casa. Sub fostul presedinte rus (si actual premier) Vladimir Putin a inceput consolidarea interna a Rusiei, Kremlinul recastigand controlul asupra tarii din punct de vedere politic, economic si social, iar in acelasi timp restabilindu-si controlul asupra bogatiei ruse de rezerve energetice. De asemenea Kremlinul a pus capat instabilitatii interne create de oligarhi, crima organizata si razboaiele din Caucaz, Recentralizarea statului sub conducerea lui Putin, cuplata cu cresterea preturilor energiei care a adus sume de bani exorbitante au refacut o Rusie puternica, care inca are nevoie sa-si reia zonele sale tampon.

Fereastra de oportunitate

Agentia Stratfor mai precizeaza ca in vreme ce Rusia s-a reconsolidat, Statele Unite s-au preocupat de lumea islamica. In vreme ce razboaiele americane din Irak si Afganistan s-au dezvoltat au absorbit atentia Washingtonului, ceea ce a oferit Rusiei ocazia sa contrabalanseze cresterea influentei occidentale in Eurasia. Ramane neclar daca Rusia ar fi putut sa contracareze infiltrarea occidentala in fosta Uniune Sovietica daca nu s-ar fi blocat in alte parti.

Stratfor mai arata ca absorbirea SUA in Irak, Iran si Afganistan nu a avut loc fara amestecul Rusiei. Rusia si-a folosit legaturile in Orientul Mijlociu si Afganistan drept parghii in negocierile cu SUA vreme de mai multi ani, cerand ca Washingtonul sa abandoneze miscarile de solidificare a influentei occidentale in fostele state sovietice. Mai mult, planurile Moscovei de extindere a influentei sale in fosta sfera sovietica depind de preocuparea Washingtonului in alte zone. Astfel ca Rusia a sprijinit deschis Iranul cu intelegeri politice, nucleare si militare, facand mai dificile negocierile pentru rutele de aprovizionare militara in Afganistan.

In vreme ce Washingtonul a fost ocupat cu razboaiele sale, Rusia a reusit sa isi reconsolideze influenta in tari care nu s-au aflat niciodata prea departe de mana Moscovei, ca Belarus si Kazahstan. Rusia a dovedit ca occidentul nu poate sa o opreasca de la o invazie militara in fostele sale teritorii prin razboiul ruso-georgian din 2008. Insa victoria cruciala a Rusiei a fost in Ucraina, unde primii patru candidati au fost toti pro-rusi asigurand astfel sfarsitul miscoarii portocalii pro-occidentale.

Stratfor crede ca intrebarea cruciala in acest moment este: ce crede Rusia ca poate obtine inainte ca Statele Unite sa se elibereze de razboaiele din Irak si Afganistan sau de blocajul cu Iranul?

Planul rus

Kremlinul nu cauta sa restabileasca Uniunea Sovietica. Mai degraba Moscova a facut un pas inapoi si s-a uitat la fosta sa sfera sovietica, hotarand ce este imperativ pentru viitorul puterii regionale ruse si stabilitatea sa. In esenta Rusia a plasat tarile fostei sale sfere de influenta si alte puteri regionale in patru categorii:

1. Cele patru tari unde Rusia simte ca trebuie sa isi reconsolideze influenta pe deplin: Belarus, Kazahstan, Ucraina si Georgia. Aceste tari protejeaza Rusia dinspre Asia si Europa si dau Rusiei acces la Marea Neagr si Marea Caspica. De asemenea ele sunt puncte cheie integrate cu zona centrala a Rusiei din punct de vedere agrar si industrial. Fara aceste patru tari Rusia este in esenta lipsita de putere. Pana acum Rusia si-a reconsolidat puterea in Belarus, Kazahstan si Ucraina, Georgia fiind partial ocupata militar. In 2010 Rusia se va concentra asupra intaririi influentei sale in aceste tari.

2. Urmeaza sase tari in care Rusiei i-ar placea sa isi reconsolideze influenta daca va avea ocazia inainte ca atentia Washingtonului sa se intoarca spre Eurasia: Estonia, Letonia, Lituania, Azerbaidjan, Turkmenistan si Uzbekistan. Rusia nu are nevoie de aceste tari pentru a fi puternica, insa fara ele Occidentul este mult prea aproape de centrul rus. Aceste tari fie au locatii geografice strategice, legaturi cu Rusia sau alte proprietati valoroase. Estonia poate fi pusa in prima categorie, de vreme ce unele forte de la Moscova considera ca este mai importanta datorita apropierii de cel de-al doilea oras rus ca marime, St. Petersburg. Rusia va incerca sa aiba de a face cu aceste tari abia dupa ce primele patru prioritati ale sale vor fi atinse.

3. Al treilea grup din lista Rusiei consta din tari care nu au o importanta critica pentru Kremlin, insa Moscova simte ca ar putea fi controlate cu usurinta datorita vulnerabilitatilor lor de ne-evitat. Aceste tari – Moldova, Kirghizstan, Tadjikistan si Armenia – nu sunt importante din punct de vedere geografic, politic sau economic si sunt atat de instabile incat Moscova isi va putea consolida controlul asupra lor cu repeziciune. Unele dintre aceste tari se afla deja sub control rus, in lipsa unui efort concentrat din partea Moscovei, insa instabilitatea lor naturala si slabiciunea lor le pot face sa fie o problema mai mare decat merita.

4. Grupul final din lista rusa este format de tari care nu sunt foste tari sovietice, pe care Rusia crede ca le poate atrage sub influenta sa. Aceste ultime tari – Germania, Turcia, Franta si Polonia – sunt puteri regionale (sau puteri de viitor) in Eurasia, care ar putea complica eforturile Rusiei. Moscova simte ca este nevoie sa formeze o relatie puternica sau cel putin o intelegere cu aceste tari asupra dominatiei ruse in fosta sfera sovietica. Aceste tari sunt toate membre NATO si fiecare are propriile relatii complexe cu Statele Unite. Insa Moscova se foloseste inca o data de distragerea SUA pentru a-si aranja relatiile cu aceste tari. Moscova va trebui sa joace un joc foarte delicat cu acesti jucatori regionali grei pentru a fi sigura ca  nu ii transforma in inamici.

O fereastra in curs de inchidere

Rusia a avut un oarecare succes in atingerea scopurilor sale in vreme ce Statele Unite au fost ocupate, insa in acelasi timp stie ca Washingtonul incearca sa isi inchida afacerile din Irak, Iran si Afganistan pentru a avea mana libera in alte zone. Pentru Rusia timpul se scurge.

Agentia Stratfor mai apreciaza ca Rusia are avantajul ca pentru SUA ar fi fost mai usor sa previna aparitia unui hegemon regional decat sa controleze unul deja aparut. Atentia SUA va reveni spre Eurasia dupa ce Rusia va fi facut deja progrese semnificative in lista sa de actiuni. Insa aceasta nu inseamna ca Rusia este castigatoare definitiv. Imperativele geopolitice ale Rusiei raman aceleasia: tara trebuie sa se extinda, sa ramana unita si sa apere imperiul, chiar daca expansiunea va crea probleme in centrul rus. Aceaste deja este o sarcina dificila – va deveni si mai dificila atunci cand Statele Unite vor fi libere sa contrabalanseze Rusia.


Autor: George DAMIAN
Sursa: www.ziuaveche.ro
nu ne intereseaza subiectul, total neinteresant si insignifiant.
A comentat . 22 martie 2010, 20:44
Din contra, subiectul mi se pare interesant, numai ca toate informatiile e mai bine de luat direct din mas-media rusa.
A comentat ion 23 martie 2010, 10:50


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1042 secunde