Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 11:35

 

O ancheta a ziarului ZIUA pune pe jar clasa politica si presa de la Chisinau

adăugat 13 martie 2009, 11:07, la Ştiri de Top

Mass-media moldovene acuza Romania ca sprijina economia Transnistriei, dupa ce in ziarul ZIUA a aparut un articol potrivit caruia 20 de firme romanesti coopereaza in mod activ cu Uzina Metalurgica din Moldova (Rabnita - in regiunea transnistreana) unde s-ar produce arme de foc, scrie Nezavisimaia Gazeta. La inceputul lunii martie, sub titlul "Gloante transnistrene din fier vechi romanesc", ZIUA (http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-03-07&id=250240&kword=Rabnita)tragea un semnal de alarma, precizand ca, "oficial, regiunea separatista Transnistria, situata pe teritoriul Republicii Moldova, este tinuta in viata de Federatia Rusa. Ceea ce nu s-a spus este ca la aceasta "viata artificiala" contribuie Romania. Zona separatista Transnistria, nerecunoscuta international, a ajuns proprietatea unor clanuri agresive, impanate cu indivizi acuzati de crime de razboi sau urmariti prin Interpol. Cel putin 20 de firme din Romania 'fac afaceri' cu zona separatista, transportand, de exemplu, fier vechi catre Uzina Metalurgica Rabnita, acolo unde se suspecteaza ca este produs armament usor".

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres, elementul scandalos al acestei dezvaluiri il constituie acela ca printre coproprietarii uzinei se numara omul de afaceri rus, Aliser Usmanov, si cel ucrainean, Rinat Ahmetov, reprezentanti ai unor tari mediatoare ale conflictului transnistrean. Versiunea lansata de presa de la Bucuresti a fost adusa la cunostinta cetatenilor moldoveni de publicatia de limba rusa Moldavskie Vedomosti, pentru ca apoi sa fie preluata de toata presa. Aceasta dezvaluire a avut un ecou cu atat mai mare cu cat tematica transnistreana este una de baza in alegerile parlamentare din Republica Moldova, fixate pentru data de 5 aprilie.

La aceste alegeri participa 15 partide si fiecare dintre ele a inclus in programul sau un punct privind reglementarea conflictului transnistrean. In ceea ce priveste Partidul Comunistilor, aflat la conducere in republica si al carui lider este presedintele Vladimir Voronin, acest subiect este unul determinant.

Nezavisimaia Gazeta (http://www.ng.ru/cis/2009-03-12/1_Usmanov.html) aminteste ca, in urma cu 8 ani, cand a venit la putere, Vladimir Voronin a asigurat electoratul comunist ca Transnistria va fi readusa in sanul Republicii Moldova in viitorul cel mai apropiat. Comunistii au castigat de doua ori alegerile cu acest slogan, iar acum mizeaza din nou pe aceeasi carte si incearca sa-si asigure in primul rand sprijinul populatiei rusofone, convingand aceasta categorie de alegatori ca partidul lor este principalul garant al bunelor relatii dintre Rusia si Republica Moldova. Tinand cont de acest lucru, dezvaluirile facute de presa romana capata o importanta aparte.

La Chisinau si in Transnistria, dezvaluirile din ZIUA sunt interpretate in mod diferit. Asa-zisul ministru al afacerilor externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca informatiile din presa romana constituie o calomnie evidenta: la Rabnita nu se produc niciun fel de pistoale si lansatoare de rachete. "In afara de aceasta, cine ar avea nevoie de o productie realizata in mod rudimentar: la MMZ nu exista posibilitati tehnologice", a declarat "ministrul" transnistrean. In opinia sa, aceste informatii reprezinta o consecinta a declaratiilor lui Vladimir Voronin, care acuzase Tiraspolul ca ar produce si ar face contrabanda de arme cu pirati somalezi.

De altfel, noteaza Nezavisimaia Gazeta, si liderul transnistrean Igor Smirnov declarase mai demult ca la uzinele din Transnistria se produc arme, insa doar pentru nevoile armatei transnistrene.

Potrivit fostului premier al Republicii Moldova, deputatul Dumitru Braghis, o lista a intreprinderilor transnistrene unde se produc pistoale si sisteme de racheta 'Grad' exista mai demult, insa in ea nu era mentionata Uzina Metalurgica din Rabnita.

In opinia altui politician moldovean, fostul presedinte al parlamentului de la Chisinau, Dumitru Diacov, pentru a afirma ca la Rabnita se produc arme trebuie sa detii dovezi concludente, insa acestea nu exista, inclusiv pentru ca la uzina nu sunt admisi experti militari. In acelasi timp, Diacov nu exclude o legatura intre informatiile din presa romana si alegerile din Republica Moldova: aceste dezvaluiri ar putea fi folosite de unele partide din republica pentru a denigra atat formatiunile de orientare prorusa, cat si cele de orientare proromana. O reactie oficiala a liderilor moldoveni la articolul din presa romana nu exista deocamdata.

Uzina Metalurgica din Moldova este cea mai mare intreprindere din regiunea transnistreana. Pachetul majoritar de actiuni apartine unor grupuri de investitori din Rusia si Ucraina. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, uzina de la Rabnita este singura mare intreprindere din regiune la care a avut acces capitalul ucrainean, deoarece pana acum preferati erau investitorii rusi.

Autor: Z.O.
Sursa: www.ziua.ro
a inceput deja ! vor fi niste saptamani de foc pana la alegeri .BASARABIA PAMANT ROMANESC!
A comentat gabi h 13 martie 2009, 13:10
A comentat vasea777 13 martie 2009, 13:20
" Gologanii, nu au miros ! "

DE CARE PATRIOTISM VORMITI ???
A comentat Golanul din cartierul Rosiori 13 martie 2009, 19:41
jos ppcd
A comentat fratika 2 14 martie 2009, 16:05
jos ppcd!!! la gunoi,unde va e locu!!!
A comentat fratika 2 14 martie 2009, 20:52
cel mai original mesaj impotriva lui voronin si comunistilor ca el http://www.youtube.com/watch?v=mhtzak6T6KI
A comentat gabi h 17 martie 2009, 17:29


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0902 secunde