Brandul Rawckers s-a născut din dragoste pentru gustul de brânză, ca hrană sănătoasă, dar și din dragostea ce a unit cuplul raw vegan Ștefan & Marisha. După îndelungi testări ale propriilor rețete, au apărut sortimente precum brânza cremoasă, brânza maturată, cea cu gust afumat, sau cu ierburi aromate, cu cărbune negru, ceapă, sau chilli. Cei doi au creat chiar și au Camembert și Blue Cheese. Ștefan și Marisha și-au propus să împărtășească din experiența lor de a face brânză din nuci și alte bunătăți raw vegane pentru România, Republica Moldova sau Ungaria.

„Odată ce devii interesat de alimentația raw vegană, descoperi o lume paralelă a bucătăriei. O paletă vastă de alegeri sănătoase, care te motivează prin beneficiile pe care le aduc oganismului dar și printr-o mulțime de alinturi ale papilelor gustative. Fiind într-o excursie la Barcelona, am descoperit o brânză pe bază de caju cu gust cum nici nu ne-am imaginat că există. Cerând informații, am aflat că era procesată și fermentată asemenea celei tradiționale. Viitorul aparține veganilor, asta credem noi, iar tendința a crescut enorm de mult în ultimii ani în toată lumea”, ne spune Marisha, o tânără moldoveancă stabilită la Timișoara.

Atât Marisha, cât și soțul ei consumă doar hrană crudă, vegană. Basarabeanca are deja un an și jumătate de când consumă doar crudități, iar soțul ei circa un an. „Mr. & Mrs. Raw” au dat peste cap toate conceptele Direcției Sanitare din România atunci când le-au pus pe masă ideea. Cel mai important este că au fost susținuți și de autorități.

 

„Probabil cel mai greu a fost să descoperim care sunt procesele de industrializare. Oricât de mult am cercetat, a fost nevoie de multă creativitate pentru a găsi soluții în ceea ce privește aparatura, ustensilele și etapele preparării brânzei raw vegane. Fiind un domeniu nou, chiar în premieră în România, până și oamenii legii s-au pus pe căutări pentru a ne putea integra într-o categorie. „Nu-i nimic, vom învăța și noi odata cu voi”, ne-au spuc cei de la Direcția Sanitară. Iată așa am devenit producători – inventatori, deschizători de drum”, povestește Marisha pentru EA.md.

Cuplul testează deja de câteva luni piața din vestul României, iar solicitările au început să crească semnificativ, așa că familia și-a spus că e timpul să crească. Acum amenajează o „Făbricuță Rawckers” la Timișoara, care va produce la scară industrială brânză raw vegană pe bază de nuci, dar și ciocolată, crackerși sau sosuri vegane. Cât despre rețete, acestea sunt adevărate experimente, în continuă schimbare spre îmbunătățire.

„Este un domeniu nou, care necesită multă pasiune pentru a fi productiv, căci cărarea este nebătătorită. Doar experimentând ajungi la formule ideale. Motivați de ceea ce se poate inventa și ajunși în posesia materiei prime pentru prepararea brânzei de caju și migdale, am început să ne jucăm. Uneori pornim de la a înerca să recreăm un anumit gust cu care ne-am întâlnit, alteori greșim la propriile noastre rețete și ajungem să descoperim ceva nou. Așa a apărut în bucătăria noastră iaurtul raw vegan de caju, care nu se deosebește aproape deloc de cel clasic. Ștefan, soțul meu, este un adevărat magician în bucătărie și nu s-a lăsat până nu a inventat rețetele care stau la baza produselor Rawckers”, mai povestește tânăra basarabeancă.

Ștefan și Marisha sunt foarte entuziasmați de ceea ce fac, iar modul lor de viață i-a făcut misionari ai veganismului. Ne asigură că gusturile produselor raw sunt așa cum nici nu am visat. Sunt mereu în căutare de echilibrul între trup, suflet și minte, de aceea participă la degustări, seminarii, cursuri de gătit. Tot în acest sens, tânăra familie organizează anual tabăra RAW Veganza, planificată și vara acesta, într-un „colțișor de rai” din județul Alba, România.

„Fie că sunteți vegani, țineți post, puneți sănătatea pe primul loc sau pur și simplu vă place să vă alintați papilele gustative, vă va fi greu să vă opriți, odată ce ați gustat din produsele lor. dacă sunteți deja vegani vă învităm în „clubul nostru” și vă încurajăm să vă urmați instinctul în alegerile pe care le-ați făcut. Dacă preferi să militezi pentru raw veganism, fă-o prin propriul exemplu. Oamenii se lasă convinși atunci când văd rezultatele celor din jur. Demonstrează-ți mai întâi ție cât de sănătos poți fi și vei căpăta mai multă încredere în ceea ce faci”, ne încurajează Marisha Zaporpjan.