Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 22:17

 

Obligația morală de a sfîrși odată pentru totdeauna cu trecutul „imprevizibil” al Moldovei

adăugat 17 iunie 2010, 12:39, la Istorie / Ştiinţă

Ion Varta, regim comunist, istorie, RASSM, Basarabia,

Interviu cu istoricul Ion Varta despre amploarea atrocităților comise de regimul comunist în perioada Marii terori în Autonomia moldovenească


Un nou eveniment important pentru comunitatea istoricilor, dar şi – cum s-ar dori, cel puţin - pentru marele public: la Chişinău a fost lansată o culegere de documente inaccesibile până acum. De fapt, o culegere de procese verbale sumare în baza cărora, peste şapte decenii în urmă, în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească au fost executate mii de persoane.

Cât de importante sunt aceste dezvăluiri şi cum, cu ce efect se regăsesc în cotidianul obişnuit al societăţii moldoveneşti? Vom vorbi în această dimineaţă cu unul dintre autorii acestei culegeri, domnul doctor în istorie Ion Varta
.

Europa Liberă: Domnule Varta, aţi vorbit cu vizibilă emoţie la lansarea respectivei culegeri, care va fi urmată - cum spuneaţi - de alte patru volume. Au fost materialele cu care aţi lucrat – clasificate la Ministerul de Interne până acum – atât de emoţionante pentru dumneavoastră ca profesionist?

Ion Varta: „Nu doar eu dar toţi colegii mei care au făcut parte din Comisia Cojocaru atunci când am avut acces la aceste documente am avut un şoc, nici nu am bănuit de amploarea crimelor comise de regimul totalitar comunist în spaţiul fostei autonomii moldoveneşti dar şi în Basarabia. Ieri ne-am referit în mod special la atrocităţile comise de regimul totalitar comunist în perioada Marii Terori în autonomia moldovenească.

Crima este una imensă întrucât se ştie foarte bine că în ajunul declanşării acestei operaţiuni diabolice s-a specificat că pentru fiecare regiune era o anumită cotă de oameni care urmau să fie omorâţi, împuşcaţi. Iată că în Autonomia Moldoveneasă acea cifră care a venit de sus, de la Moscova, a fost depăşită de aproape 25 de ori, ca să ne dăm seama de amploarea atrocităţilor comise de călăii lui Stalin. Aici a acţionat aşa numita „troică specială” constituită din trei inşi care nu aveau nimic în comun cu justiţia, era vorba de secretarul Comitetului regional de partid, procurorul republicii şi şeful NKVD-ului. Toţi aceşti trei expediau la moarte cu miile oameni absolut inocenţi, care în urma unei interogări cu utilizarea torturii au reuşit să smulgă din gura acestor vicimte autodenunţuri absolut stupide. În baza acestor capate de acuzare oamenii erau expediaţi în faţa călăului care, cu sânge rece, noaptea, executa câte 50-60 de oameni. Avem şi aceste acte sinistre care reflectă şi acest episod final din destinile acestor victime.”

Europa Liberă: Cu tot respectul pentru febrilitatea cu care lucrează acum istoricii - şi se pare că există acum o oportunitate fără precedent pentru activitatea lor - dar cetăţenii simpli - şi nu numai cei moldoveni – sunt de obicei nişte captivi ai prezentului, în sensul că sunt preocupaţi aproape exclusiv de viaţa lor de toate zilele. De ce şi în ce măsură credeţi că i-ar interesa acum nişte atrocităţi comise şapte decenii în urmă, de exemplu?

Ion Varta: „Aveţi dreptate, nu toată lumea este preocupată de asemenea subiecte. Mai multă lume din societatea noastră are alte preocupări, poate chiar majoritatea covârşitoare. Parcurgem o perioadă nu chiar uşoară, criza economică, deci problema supravieţuirii este una prioritară, dar noi, istoricii care am fost implicaţi în această muncă extraordinară, pentru că am avut un mare noroc să accesăm fondurile care altădată erau secretizate, credem că este absolut necesar ca să se întreprindă măsuri absolut concrete pentru a recupera memoria, pentru că s-a şetrs memoria noastră, a fost deformată, a fost mutilată în perioada regimului comunist de ocupaţie. Noi avem obligaţiunea morală să contribuim la această recuperare a memoriei printr-o muncă migăloasă şi complexă. Ar fi absolut necesar să fie identificate o suită de acţiuni la nivel de stat pentru recupera această memorie. Mă refer la instituirea unui muzeu al crimelor regimului totalitar comunist şi al rezistenţei anti-sovietice.”

Europa Liberă: Domnule Varta, politicul a fost cheia care a închis odată şi-acum - iată - deschide mai multe arhive în care istoricii au intrat cu adevărată pasiune profesională. Secretele împachetate în mape îngălbenite de vreme se regăsesc aproape zilnic în talk show-uri, în abordări gazetăreşti, în rapoarte şi studii, dar şi – destul de strident – în retorica politică. Credeţi că discursul acesta istoric – tot mai energic – ajută cumva politicul?

Ion Varta: „Aţi remarcat corect, factorul politic are un anumit interes să exploateze aceste dezvăluiri pe care le face istoricul, întotdeauna a existat tentaţia factorului politic de a influenţa, unii profită în sens frumos, alţii au alte intenţii. Cum reacţionează de exemplu partidul de opoziţie, Partidul Comuniştilor? De o manieră nu chiar elegantă întrucât se contestă amploarea acestor atrocităţi. Am auzit şi asemenea opinii, am avut ocazia să discut chiar cu oameni care vin din această formaţiune, chiar repugnă o asemenea abordare. Nu poţi să conteşti, să negi ceea ce încă mai persistă în memoria persoanelor în etate. Într-adevăr, am trecut printr-un calvar greu de descris. Victimele acestei guvernări comuniste se ridică la peste jumătate de milion de oameni, mă refer la oameni care au murit în timpul foametei, care au fost împuşcaţi în grup, deportaţi în Siberia, etc. Crima este uriaşă, dacă rămânem indiferenţi faţă de asemnea atrocităţi riscăm, pe viitor, să avem probleme mari, aşa se spune: „Dacă nu însuşeşti bine lecţiile istoriei, rişti să repeţi greşelile”.”

Europa Liberă: Cum credeţi că poate fi explicată o situaţie aparent paradoxală: cu cât istoricii şi mai ales politicienii din această regiune încearcă să transforme – dacă acesta e cuvântul – istoria într-un fel de supliment alimentar zilnic pentru populaţie, cu atât efectul este mai dezamăgitor? În orice caz societăţile se remodelează, se schimbă mult sub aşteptări, iar politicienii preocupaţi în mod special de trecut cad în dizgraţia publicului. Exemplul Ucrainei şi Rusiei ar fi la îndemână în acest sens.

Ion Varta: „Nu cred că eşecul dlui Iuşcenco rezidă doar în faptul că a încercat să să readucă în actualitate mai multe pagini cutremurătoare din istoria dramatică a poporului ucrainean, aici cred că sunt mai mulţi factori care l-au scos din circuitul politic. Cred că în cazul Ucrainei tentativa pe care a întreprins-o el a fost apreciată de mai multă lume, poate pe alocuri s-a exagerat. Se cunoaşte că unele dintre deciziile domniei sale au fost anulate şi nu toţi ucrainenii au reacţionat adecvat. Dacă revenim la cazul nostru, nu consider că ar fi indicat să trecem sub tăcere toată această dramă cumplită pe care a suportat-o populaţia autonomiei Moldoveneşti, întrucât lucrurile acestea nu pot fi tăinuite în continuare. Abia acum datorită, într-adevăr a intervenţiei factorului politic, a acestui decret prezidenţial, am obţinut accesul la arhive. Pe noi mai puţin ne preocupă care vor fi efectele din punct de vedere politic a unor asemenea dezvăluiri.

Important este să ne facem meseria ca specialişti în materie de istorie. Cercetarea trebuie să aibă loc în orice circumstanţe, indiferent ce regim se află la putere într-o ţară sau alta. Noi facem abstracţie de conjunctura politică şi încercăm să aducem la lumină toată această dramă, aşa cum reuşim. Se poate întâmpla ca la un moment dat să ni se închidă arhivele, dar acum am prins momentul, e ca o gură de aer şi încercăm să transmitem acest mesaj către societatea civilă, rămîne de văzut care va fi efectul. Bănuim că va fi unul benefic.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare, dle Varta. Ştiţi cum se spune, trecutul actualei Republici Moldova a fost întotdeauna imprevizibil. Credeţi că va rămâne în continuare ?

Ion Varta: „Sperăm să ieşim din această zodie a imprevizibilului şi să intrăm în una a stabilităţii şi a viitorului dorit de toată lumea, la care aspiră populaţia Republicii Moldova. Din sondajele noastre reiese foarte clar că ne dorim o prosperitate şi o viaţă mai bună. E o dorinţă firească pentru toată lumea. O asemenea şansă ţi-o oferă aspiraţia de a te vedea în rîndul popoarelor europene, în marea familie europeană.”

Autor: Alexandru Canțîr, Diana Răileanu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.3471 secunde