Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 20:11

 

Ole, ole, Basarabie!

adăugat 08 aprilie 2009, 12:32, la Eveniment

Peste 50.000 de basarabeni au cerut ieri la Chisinau anularea alegerilor de duminica, acuzand comunistii aflati la guvernare de fraudarea procesului electoral * Protestatarii au reusit sa intre in sediile Parlamentului si Presedintiei, deasupra cladirilor oficiale fiind arborat drapelul romanesc si cel al Uniunii Europene, iar stema Republicii Moldova a fost inlocuita cu harta Romaniei Mari

Zeci de mii de tineri au umplut ieri Piata Marii Adu­nari Nationale din Chisinau pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor de duminica. Cei peste 50.000 de tineri, in majoritate absolventi de facultati si licee au solicitat repetarea votului, sub acuzatia ca acesta ar fi fost fraudat in mod grosolan de catre comunisti.

Participantii au scandat lozinci ca: "Vrem alegeri repetate", "Mai bine mort decat comunist", "Jos comunistii", "Unu, doi, unu, doi, comunistii la gunoi" precum si lozinci unioniste de genul "Traiasca, traiasca si-nflo­reasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca".

Proteste in forta

Actiunile de protest au inceput dimineata la orele 10 si au luat amploare pe tot parcursul zilei de ieri. Politia de la Chisinau impreuna cu fortele de securitate au intervenit violent asupra manifestantilor care protestau pasnic ranind zeci de manifestanti. Fortele de ordine desfasurate in fata sediului preseditiei de la Chisinau au inceput sa folosesca tunurile cu apa impotriva manifes­tantilor. Situatia a degenerat si o parte dintre protestatari a blocat sediile presedintiei si ale Parlamentului. Tinerii au urcat pe treptele de la Presedintie si au ajuns chiar la intrare, facand acelasi lucru si la cladirea Parlamentului. Protestatarii au fortat intrarea in aceste cladiri si au incendiat mobilierul din interior. Apoi tinerii au spart geamurile cladirii care adaposteste sediul presedintiei. Tinerii basarabeni au patruns in cladirea Presedintiei, au smuls de pe pereti portretele cu Vladimir Voronin pe care le-au distrus. De asemenea, ei au spart sticlele de coniac pe care le-au gasit in incinta cladirii dupa care au arborat pe acoperisul acestei institutii steagul Uniunii Europene. La fel, stema Republicii Moldova a fost inlocuita cu harta Romaniei Mari. Dupa preluarea controlului acestei cladiri tinerii au scandat "Ole, Ole! Voronin nu mai e"si le-au cerut jandarmilor sa se alature manifestatiei. Liderii Partidului National Roman au recitat in fata multimii cateva versuri din imnul Romaniei "Desteapta-te Romane". Unul din liderii opozitiei, Vitalia Pavlicenco, le-a cerut protestatarilor sa preia controlul asupra televiziunii publice. Manifestantii au pornit spre sediul televiziunii de stat moldovenesti care transmitea emisiuni cu caracater de divertis­ment. Surse din Republica Mol­dova ne-au mai declarat ca deja fortele de securitate din zona orasului Balti si din regiunea Gagauzia au pornit spre Chisinau iar in orasul Balti au avut loc lupte de strada.

Agitatori infiltrati

Primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat ieri ca mai multi agitatori au fost infiltrati de catre organele de politie aflate sub jurisdictia Ministe­rului de Interne controlat de comunisti in randul manifes­tantilor pentru a crea agitatie si pentru a se manifesta violent, tocmai pentru a putea oferi politistilor legitimitatea de a inabusi in forta aceasta miscare de protest. Totodata, Dorin Chirtoaca a spus ca observatorii straini nu si-au putut da seama de modalitatea de fraudare a alegerilor pentru ca nu cunosc modalitatile de influentare ilegala a autoritatilor de la putere. "Observatorii straini nu au cum sa isi dea seama ca in Republica Moldova Ministerul Dezvoltarii Informationale poate elibera unui cetatean mai multe buletine de identitate sau mai multe fise de insotire pentru acelasi buletin de identitate si acel cetatean poate merge in zonele aglomerate la mai multe sectii de votare cu ajutorul fisei de insotire. Astfel, pentru observator, el este un votant nou, motiv pentru care nu realizeaza frauda", a afirmat Chirtoaca. El a mai adaugat ca mecanismul pus in aplicare de acolitii lui Voronin este unul "aproape perfect". Totodata, primarul Chisinaului a reiterat faptul ca partidul presedintelui in exercitiu, Vladimir Voronin, beneficiaza de sustinerea Moscovei, fapt confirmat de recenta vizita a presedintelui rus Dmitri Medvedev si a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov in perioada premergatoare alegerilor.

Apel la UE

Chirtoaca a mai anuntat ca s-a adresat organizatiilor inter­nationale si le-a cerut sa nu recunoasca rezultatele alegerilor de duminica din Republica Moldova. "Am sesizat organizatiile internationale, cerandu-le sa nu recunoasca rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoaca presei. "Manifestatiile vor continua pana cand va fi fixata data noilor alegeri", a spus el. Liderii celor trei formatiuni politice care au trecut pragul electoral, respectiv Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra, au semnat o declaratie comuna in care condamna vehement rezultatul alegerilor si cer redesfasurarea acestora. Romania si-a exprimat pozitia referitoare la situatia din Republica Moldova prin intermediul presedintelui Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean care a declarat ca "este o situatie care ne preocupa si ne ingrijoreaza".

Blocaj informational

Site-urile agentiilor de stiri precum si ale tuturor publicatiilor electronice si portalurilor online din Republica Moldova au fost supuse unui blocaj infor­mational, metoda folosita si in preajma razboiului din vara anului trecut din Georgia. Ziarul ZIUA a incercat sa intre in legatura cu mai multe oficialitati de la Chisinau dar acest lucru ne-a fost aproape imposibil in conditiile in care zona in care se desfasurau manifestatiile semnalul telefoanelor mobile a fost oprit. Colegii de la ziarul Timpul din Moldova, ne-au spus ca le-a fost oprit curentul electric in redactie iar transmisiunile televiziunilor prin cablu au fost stopate. Totodata, programul televiziunii de stat, Moldova 1, a fost schimbat in cursul dupa-amiezii zilei de ieri fiind transmise imagini de la o expozitie de pictura, urmate de o emisiune de divertisment. La scurt timp toate conexiunile prin Internet au fost si ele intrerupte. Inca de luni site-urile cu extensia .ro puteau fi accesate foarte greu din Moldova. Serviciile de Internet au fost suspendate aproape in totalitate. Surse de la Chisinau ne-au declarat de asemenea ca intreaga miscare a luat amploare iar randurile protesta­tarilor s-au ingrosat cu alte mii de oameni sositi din toate colturile Republicii Moldova, motiv pentru care fortele de ordine au primit ordin sa instaureze adevarate blocaje rutiere pe arterele de acces inspre Chisinau. Se asteapta ca in urmatoarele zile protestele sa se extinda la nivelul intregii tari.

Alerta in spitale

Cel putin 50 de persoane au fost internate in Spitalul de Urgenta din Chisinau, iar cateva zeci au necesitat ajutorul medicilor in urma protestelor din centrul capitalei, a anuntat directorul institutiei, Gheorghe Ciobanu la Realitatea TV. Ciobanu a precizat ca starea pacientilor nu este foarte grava, majoritatea tinerilor primind ajutorul necesar. Unul dintre ei a suferit de o interventie chirurgicala. In spital este declarata stare de urgenta. Ambulantele sunt blocate la cateva sute de metri de cladirile Presedintiei si a Parlamentului si nu pot interveni la timp. Potrivit medicilor de la serviciul de urgenta, cateva zeci de persoane au ajuns in stare critica din cauza intarzierii ambulantelor, blocate in trafic. "Un bolnav a facut stop cardiac si nu a putut beneficia de ajutor medical la timp deoarece medicii au ajuns abia peste o jumatate de ora, fiind blocati in mijlocul drumului de protestatari", a declarat medicul coordonator al serviciului de urgenta din Chisinau.

UE cere oprirea violentelor

Reactia Uniunii Europene nu s-a lasat mult asteptata: Xavier Solana a facut apel la calm. Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana, s-a declarat ieri preocupat de confruntarile din Republica Moldova si a facut apel la "toate partile sa nu cedeze in fata violentei", informeaza Reuters.

Autor: ZIUA
Sursa: www.ziua.net
asa frati tineto si mai departe
A comentat gandoni 08 aprilie 2009, 12:15
In atentia studentilor basarabeni, dar si romani de la Iasi.
Studentii basarabeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" Iasi propun in fiecare seara la ora 20:00 un mic program de rugaciune (citirea unui acatist) pentru studentii din basarabia care se lupta pentru elibertatea noastra de sub jugul comunist. Cei care sunt interesati sunt invitati sa participe impreuna cu noi la acest moment de rugaciune care se organizeaza in incinta capelei Facultatii de Teologie.
A comentat basarabeanul 08 aprilie 2009, 17:12
ACUM E MOMENTUL! MURIM SAU INVINGEM, NOI SAU EI! SUSTINERE STUDENTILOR ARESTATI! SA FIM SOLIDARI CU EI, CU CEI CE AU SUFERIT! BASARABIA E PIERDUTA,DACA NU E UNIRE, NE DEZBINAM SINGURI, RETRAGEREA INSEAMNA MOARTE MOLDOVEI! MAI RAU N-ARE CUM SA FIE, PREGATITI-VA IN CAZ DACA VA FI VARSARE DE SANGE, NE ASTEPTAM LA ORICE DIN PARTEA COMUNISTILOR- CALAII NATIUNII!
A comentat unire fratilor! fii tare! 08 aprilie 2009, 17:18
nu ne pasa de moarte, de arest, mai bine acum sa ne nimiceasca,decat pe urma sa-si bata joc de noi de o mie de ori mai tare,decat au facuto pana acum. AJUNGE ATATA DICTATURA, NE-AM SATURAT DE CENZURA,VREM SA SCOATEM MD DIN PRIZONIERAT, SUNTEM CU TOTII NISTE DETINUTI IN PROPRIA TARA, PRIVATI DE DREPTURI,DE LIBERTATEA IN OPTIUNI, DE INFORMATIE TRANSPARENTA!
A comentat unire fratilor! fii tare! 08 aprilie 2009, 17:25
OAMENI BUNI CE-I CU AFIRMATIILE DESPRE ARESTAREA A 195 DE PROTESTANTI, SUNTETI CONSTIENT DE GRAVITATEA SITUATIEI, CINE S-A INTERESAT DE SOARTA LOR, TREBUIE SA FACEM APELURI INDIVIDUALE LA ORGANISME INTERNATIONALE, PRECUM CONSILIUL EUROPEI SI ALTELE DE GENUL ACESTA, PENTRU A LE ATRAGE ATENTIA DESPRE SITUATIA DIN MOLDOVA, CU CAT VOM FI MAI MULTI CU ATAT NE VOM FACE AUZITI MAI REPEDE, DINCOLO DE INTERESELE POLITICE CARE SUNT LA MIJLOC, ESTE VORBA DE VIATA RUDELOR NOASTRE
A comentat n.bumbac 08 aprilie 2009, 17:47
A comentat N.BUMBAC 08 aprilie 2009, 17:51
in or. Orhei toate scolile au fost inconjurate de politie, doi tineri au incercat sa fuga dar au fost prinsi si dusi la sectia de politie!!! acesta e un caz pe care l-am aflat de la matusa mea dar fiti siguri ca alte sute de intamplari de genul acesta au loc in Basarabia,
A comentat n.bumbac 08 aprilie 2009, 17:54
IMNUL GOLANILOR BASARABENI FACUT DE 1QSAPRO PENTRU A SI ARATA SOLIDARITATEA FATA DE FRATII NOSTRI DIN MOLDOVA

http://www.youtube.com/watch?v=3qjNZXG-Up8
A comentat GABI H 10 aprilie 2009, 20:37
Excelent cantec Gabi H.,e bine ca societatea romaneasca de dincoace de prut s-a solidarizat asa de repede pentru cauza basarabenilor si suntem asa de uniti in aceste clipe grele pentru romanii de dincolo de Prut.
Fratilor suntem alaturi de voi cu tot sufletul.
Rezistati,rezistati si pe cripto-comunisti in teapa ii aruncati !

MOARTE CRIPTO-COMUNISTILOR,MOARTE ULTIMILOR SOBOLANI TURBATI DE ROSI AI EUROPEI

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"

"Romania nu uita,Basarabia este a ta."

http://cojocari.ro/

Imnul Golanilor Basarabeni facut de 1 Q Sapro spre a arata solidaritatea tuturor Romanilor fata de fratii nostri din Basarabia

http://www.youtube.com/watch?v=3qjNZXG-Up8
A comentat micael 10 aprilie 2009, 22:01


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1246 secunde