Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 octombrie 2024, ora locală: 13:30

 

Pantelimon Halippa: NEÎNFRICAT PENTRU BASARABIA

adăugat 14 aprilie 2011, 18:16, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Pantelimon Halippa, NEÎNFRICAT, BASARABIA

“Fie ca erau din vechiul regat, fie ca erau din Basarabia, dar isi schimbase infatisarea, denumindu-se liberali, averescani sau iorghisti sau chiar socialisti si poporanisti”, politicienii aveau acelasi comportament, fiindca “pasiunile politice coboara pe toti oamenii la fel”, astfel explica Halippa umilinta pe care a trait-o in primavara anului 1925 la Zgurita, judetul Soroca, cand a fost arestat sub pretextul ca, in calitate de deputat, organizeaza intalniri cu oamenii din circumscriptia sa in timpul starii de asediu («Demnitar in Romania Mare»).

 

Pan. Halippa, ca parlamentar sau ministru, nu a incetat sa lupte pentru prosperitatea economica, sociala sau culturala a Basarabiei sale mult iubitoare, demascand faradelegile, coruptia si abuzurile, aparand mai ales taranimea.

 

Iata de ce discursurile electorale ale luptatorului, in care acesta critica abuzurile, nedreptatile si ilegalitatile comise in timpul guvernarii liberale sau averescane, apareau in unele reviste si ziare din RSSM si, mai recent, in manualul de «istorie integrata» al lui Sergiu Nazaria.

 

Cand a fost informat de cliseele propagandei comuniste, «Pan Halippa afirma ca ii pare bine ca editiile periodice din Chisinau ii publica discursurile, astfel conturandu-se si mai bine – in ochii opiniei publice – pozitia pe care s-a situat intreaga viata, coordonatele dupa care s-a orientat intreaga sa activitate: de «lupta deschise pentru libertate si impotriva nedreptatilor, indiferent daca acestea au venit de la romani sau de la rusi» » («Contacte cu romanii de peste Prut»).

 

A protestat energic, prin memorii trimise Corpurilor Legiuitoare, impotriva notelor ultimative din 26 si 27 iunie 1940, transmise de guvernul sovietic, prin care Romania este nevoita sa cedeze Basarabia si nordul Bucovinei («Drama Basarabiei in iunie 1940. Refugiul la Bucuresti. Activitatea in timpul razboiului pentru dezrobirea pamanturilor stramosesti.»).

In martie 1944, a incercat sa realizeze o ampla actiune prin trimiterea in strainatate a unor personalitati politice si culturale basarabene – Ion Pelivan, dr. Petre Cazacu, Stefan Ciobanu, Vladimir Cristi, Anton Crihan, Gheorghe Nastase, Alexandru Boldur, Vasile Harea s.a. – «pentru pastrarea nezdruncinata a unirii Basarabiei cu Patria-mama».

 

Actiunea proiectata nu a reusit din cauza precipitarii evenimentelor. La sfarsitul lui martie 1944, trupele sovietice au intrat in zona de sud-est a tarii.

In noaptea de 5 spre 6 mai 1950, a fost arestat si intemnitat la inchisoarea din Sighet, dupa care, la 26 martie 1952, predat organelor sovietice. «A solicitat o audienta la … Petru Groza, pe care l-a intrebat de ce a fost predat Uniunii Sovietice. Acesta i-a raspuns ca n-ar fi stiut nimic de acest lucru, pe care l-a pus pe seama «jidancei Ana Pauker» si a lui «Georgescu-Talharescu» (Teohari). La obiectia lui Halippa ca Ana Pauker si Georgescu i-au fost totusi ministri, iar el, ca sef al Guvernului, trebuia sa stie ce fac ministrii sai, Groza i-a raspuns ca, pe vremea aceea, guverna Moscova, si nu el».

 

Dupa ce a stat aproape 4 ani in 11 lagare in URSS, in decembrie 1955, a revenit in tara, dar in loc sa fie dus acasa, a fost dus la Gherla, unde a stat pana in 1957 («Anii de inchisoare: Sighetul, Siberia, Gherla si, din nou, acasa»).

 

In octombrie 1965, Halippa si-a redobandit locuinta, cu concursul Institutului de Istorie si Studii Social-Politice de pe langa Comitetul Central al PCR, care a cautat sa-i creeze conditii corespunzatoare de lucru pentru activitatea de documentare privind problema Basarabiei.



«Sa nu-si inchipuie nimeni ca din dragoste m-au readus in casa mea. Au facut-o din interes. Un inalt personagiu de la Consiliul de Stat a adus intr-o zi in discutie cu patriarhul Iustinian problema romanilor din Basarabia. Si atunci si-au adus aminte de mine ca unul care am trait direct evenimentele istorice importante si care cunosc multe aspecte poate total ignorate de altii…».

 

Incerca sa faca tot ce-i sta in putere. «Nu de dragul comunistilor, ci pentru clarificarea drepturilor romanilor basarabeni de a se reintregi in aceeasi tara cu ceilalti romani».

 

Statul Roman, desi a apelat la serviciile lui Halippa pentru constituirea unui fond documentar cu privire la unirea Basarabiei cu Romania, a instituit o supraveghere asupra militantului basarabean. Mai mult, acesta era somat sa nu rosteasca numele «Basarabia» indiferent de circumstante.

 

«Fruntasul basarabean si-a exprimat mirarea fata de o asemenea masura si faptul ca nu i se permite sa vorbeasca la inhumarea unui prieten. I s-a raspuns totusi ca isi poate tine cuvantarea, ceea ce si a facut, conformandu-se, fara a pronunta cuvantul «Basarabia» ». («Ceremoniile funerare – ocazii de a readucere aminte a visului basarabean).

 

Pan Halippa a fost la curent cu aparitiile periodice si editoriale din URSS. Mai mult, acesta «aprecia ca rusii incearca sa falsifice istoria in modul cel mai grosolan. Realitatea este cu totul alta. Nu moldovenii sau valahii – cum spun ei – sunt slavi romanizati, ci slavii au ocupat Basarabia si prin toate mijloacele de care dispun staruie sa rusifice elementul bastinas daco-roman ce formeaza majoritatea populatiei din aceasta provincie. Acesta este adevarul etnic si istoric!».

 

«Draga … eu ma duc, ma prapadesc, ca un cantec batranesc. Asa cum glasuiau si strabunii si te-as ruga… pe cine intalnesti din fratii nostri din Basarabia, spune-le sa vina sa ma vada, caci o sa-mi faca placere.

 

Caci daca eu voi pleca dintre cei vii, aceasta e legea firii, nu te poti opune ei, dar ma chinuie faptul ca n-o sa mai prind ziua cea mare de a revedea Basarabia readusa la sanul scumpei noastre Patrii, Romania.

Gandurile mele se furiseaza, fratilor nostri de peste Prut sa nu uite ca pravoslavnicii rusi au purtat sambetele si neamului nostru si ca, daca intorci reverul medaliei acestora, pe rever scrie «Sovietia» care, in fond, nu e altceva decat continuarea politicii pravoslavnicilor.

 

Vreau sa le spun fratilor de peste Prut sa nu-si uite neamul nostru din care facem parte, caci numai asa vor fi vrednici urmasi ai unui Stefan cel Mare», aceastea sunt cuvintele pe care luptatorul basarabean le-a adresat unui prieten in dimineata de 8 martie 1975, cu patru ani inainte de a muri.

 

Ilie Gulica

in baza cartii «Pantelimon Halippa, neinfricat pentru Basarabia» de Ion Constantin, ed. Biblioteca Bucurestilor, 2009.

(Sursa: Destin Romanesc, nr. 3-4 (67-68), an V, Chisinau, 2010)


Autor: basarabia91
Sursa: www.basarabia91.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2950 secunde