Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 aprilie 2024, ora locală: 06:12

 

Presa germană - Goana după putere începe la Chişinău

adăugat 31 iulie 2009, 07:24, la Eveniment

În comparaţie cu primele alegeri, presa germană acordă o atenţie deosbită alegerilor din 29 iulie. În urma demonstraţiilor din aprilie, opinia publică şi media germană urmaresc mai îndeaproapre procesele politice de la Chişinău. Drept rezultat, miercuri au fost publicate trei articole în secţiunea politică internaţională a celor mai citite ziare nemţeşti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) descrie situaţia din Republica Moldova pe un ton general critic privind în special manipularea canalelor media şi lipsa de informare în mediul rural, falsificarea rezultatlor alegerilor din aprilie, abuzul de putere a partidului de guvernămînt, precum şi acuzaţiile false aduse la adresa României.

Ziarul vede noile alegeri din Republica Moldova determinate de setea de putere a actorilor politici. Pentru PCRM va fi greu însă de această dată să obţină mandatele necesare pentru a guverna în afara unei coaliţii. Mai ales că sfîrşitul unei guvernări „one man show“ era asteptată deja din 5 aprilie 2009. Continuînd pe un ton zeflemitor, publicaţia menţionează că în ciuda sondajelor, PCRM a fost delcarat majoritar în aprilie, însă lipsa unui singur mandat precum şi eşuarea comuniştilor de „a-şi asigura“ un vot din opoziţie, au impiedicat alegerea preşedintelui şi au dus la dizolvarea parlamentului şi respectiv la anunţarea alegerilor anticipate.

Ziarul de orientare clasic liberală scrie că preşedintele Voronin şi-a bazat noua campanie electorală pe manipularea sentimentelor de frică ale populaţiei: „alegeţi haos sau stabilitate“ – astfel a sunat îndemnul la vot al PCRM. Decizia de a organiza alegerile într-o zi de lucru face şi ea parte din strategia electorală a partidului, mai consideră ediţia din 29 iulie a FAZ. Publicaţia ajunge la concluzia că această decizie este în primul rînd direcţionată spre moldovenii din străinătate, majoritatea cărora preferă o guvernare democratică, şi care, favorabil comuniştilor, probabil nu vor putea participa în număr mare la vot.

Ziarul îl ia în vizor şi pe Marian Lupu, fost membru al PCRM, scriind despre acesta că s-ar fi opus acestei strategii şi campanii murdare, trecînd în rîndurile partidului democrat şi oferind astfel o nouă alternativă politică electoratului moldovenesc. FAZ prevede formarea unei coaliţii a opoziţiei după alegeri şi îl consideră pe Lupu un factor decisiv în acest proces.

Încheind pe o notă pragmatică însă, FAZ îşi atenţionează publicul că nu toate carţile au fost puse pe masă (referindu-se la comunişti) şi rezultatele mai pot încă surprinde.

Alegeri decisive în pragul sărăciei

Ziarul de orientare liberal economică Süddeutsche Zeitung (SZ) îi vede însă pe comunişti în pragul eşecului. După decizia opoziţiei de a boicota alegerea preşedintelui şi a protesta astfel împotriva falsificării rezultatelor primelor alegeri, poziţia PCRM a fost din nou pusă sub semnul întrebării în cadrul alegerilor anticipate. Opoziţia însă trebuie să coalizeze, altfel PCRM are încă mari şanse să cîştige.

O problemă neclarificată care influenţează alegerile, scrie ziarul, o reprezintă demonstraţiile din aprilie care pentru prima dată au fost înăbuşite cu acerbă brutalitate de către autorităţile de la Chişinău. Arestarea şi maltratarea a sute de tineri a dus la nemulţumirea multor foruri internaţionale, care într-un final, mai scrie ziarul, au depus presiune asupra preşedintelui moldovean determîndu-l să îi elibereze pe cei închişi.

SZ consideră că pe 29 iulie Moldova a ales între Europa şi Rusia. Citînd un sondaj al Institutului pentru Politici Publice din Republica Moldova. Publicaţa scrie că doua treimi dintre moldoveni susţin integrarea în structurile europene, însă mulţi cetăţeni consideră în continuare Rusia un partener strategic pentru Moldova. SZ critică comportamentul instabil al autorităţilor moldoveneşti, menţionînd că pînă şi preşedintele Voronin şi-a început guvernarea într-o direcţie pro-europeană, pentru ca mai apoi să îşi întoarcă faţa din nou spre Rusia.

Thomas Urban (jurnalist SZ) îşi încheie articolul readucînd aminte publicului german despre situaţia economică precară a Republicii Moldova, dependenţa sa faţă de Rusia şi despre forţa de muncă din Moldova care s-a disipat în întreaga Europă.

Între Est şi Vest

Şi publicaţia die Zeit, de orientare social liberală, consideră că Moldova alege în prezent între Est şi Vest. Alegerile repetate, scrie ziarul, urmează boicotării de către opoziţie a alegerii preşedintelui republicii şi revoltei sîngeroase din aprilie 2009.

Ziarul german scrie că Moldova este împărţită între România şi Rusia. Cu România are legaturi culturale şi istorice, pe cînd Rusia livrează marea parte a energiei de care are nevoie republica şi mai mult decît atît, îi propune credite în valoare de jumătate de miliard de dolari.

Din această cauză, consideră publicaţia, nu este clar cine va veni la putere după alegeri: liberalii pro europeni sau comuniştii pro ruşi? Experţii vorbesc despre o coaliţie. Iar observatorii se tem de noi proteste ce ar putea izbucni din nou dacă cîştigă comuniştii.

Publicaţia nu intră în alte detalii privind noua constelaţie politică din Moldova. Se reduce doar la o prezentare succintă a situaţiei economice, geografice şi sociale a ţării precum şi menţionează pe scurt prezenţa conflictului transnistrean în regiune.

Autor: Diana Mirza Grisco
Sursa: www.unimedia.md
Atentia sporita pentru Moldova e un lucru firesc, cred eu, daca tinem cont de faptul ca presedintele Germaniei,Horst Kohler, are origini basarabene!
A comentat Vlad 31 iulie 2009, 11:32


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0725 secunde