Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 11:12

 

Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania

adăugat 16 septembrie 2008, 11:46, la Politică

Prezenta romanilor de peste Prut pe listele Parlamentului de la Bucuresti si participarea la procesul electoral din noiembrie agita apele la Chisinau

Partidele din Republica Moldova se implica in campania electorala din Romania. Ele isi delega reprezentanti in partidele romanesti inrudite, care apoi ii promoveaza pe acestia drept candidati in parlamentul Romaniei, din partea unor regiuni care cuprind si teritorii ale Republicii Moldova, a declarat liderul Partidului Democrat al Republicii Moldova, Dumitru Diacov. Potrivit lui Diacov, in alegerile parlamentare ce se vor desfasura in luna noiembrie in Romania, vor participa cetateni romani care locuiesc in Republica Moldova si care, potrivit Ambasadei Romaniei la Chisinau, se cifreaza la peste jumatate de milion.

In opinia presedintelui comunitatii rusesti de la Chisinau, Valeri Klimenko, participarea partidelor din Republica Moldova, precum si a unei numeroase parti a electoratului moldovean in alegerile din Romania, reprezinta inceputul procesului integrationist la care viseaza Bucurestiul: unirea Republicii Moldova cu Romania, transmite Agerpres.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, liderii de la Bucuresti vorbesc demult despre perspectivele unirii celor "doua state romanesti", insa dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana aceasta tema a inceput sa sune altfel. Recent, relateaza cotidianul rus, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in timpul vizitei sale la Seul, ca cele doua popoare fratesti se vor uni in cadrul Europei comune. In acest context, participarea politicienilor de la Chisinau, alaturi de posesori moldoveni de pasapoarte romanesti (Constitutia Republicii Moldova permite, deocamdata, dubla cetatenie) in alegerile parlamentare din tara vecina este considerata de numerosi analisti drept inceputul procesului integrationist, initiat in anii '90 ai secolului trecut de catre Frontul Popular.

Acum aceasta miscare, a carei lozinca principala a fost unirea Republicii Moldova cu Romania, se numeste Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), insa obiectivele lui au ramas aceleasi. In mod paradoxal, insa, PPCD, care pledeaza pentru statalitatea moldoveneasca, este reprezentat in parlamentul tarii, iar liderul sau, Iurie Rosca, ocupa postul de vicepresedinte al parlamentului. Prin urmare, acum PPCD a obtinut acces la tribuna europeana: un membru al acestui partid, Iuliana Gorea-Costin, a fost inscrisa de social-democratii romani pe listele de deputati pentru parlamentul Romaniei. Ea va candida intr-un judet care face parte din Republica Moldova. In noiembrie, aici se vor deschide sectii electorale, la care vor veni sa voteze localnici - cetateni ai Romaniei.

Problema cetateniei

Nimeni nu stie exact cati cetateni romani exista in Republica Moldova, insa la Ambasada Romaniei se vorbeste despre sute de mii de persoane. Anul trecut, un reprezentant al corpului diplomatic al Republicii Moldova declara ca Ambasada a primit circa un milion de cereri de obtinere a cetateniei din partea moldovenilor. Din acest motiv conducerea de la Chisinau s-a certat cu Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, iar acest lucru nu este de mirare: conform ultimelor alegeri, electoratul moldovean numara mai putin de 1,5 milioane de alegatori. In situatia in care un milion dintre ei vor fi cetateni ai Romaniei, rezultatele oricaror alegeri si referendumuri sunt usor de prezis.

Potrivit lui Valeri Klimenko, in aceste conditii, patriotilor nationalisti le va fi usor sa desfasoare un plebiscit privind posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania. Totusi, in opinia liderului democrat Dumitru Diacov, situatia nu este chiar atat de grava, in primul rand pentru ca in Republica Moldova nu sunt chiar atat de multi cetateni romani pe cat se afirma.

Totusi, Nezavisimaia Gazeta considera ca acest lucru nu anuleaza problema, mai ales dupa ce Partidul Liberal-Democrat (PLDM) si Partidul Democrat (PDM) din Republica Moldova au declarat ca s-au decis cu privire la favoritul lor pentru alegerile parlamentare din Romania. Potrivit comunicatului dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, PLDM si PDM sprijina candidatura lui Tudor Pantaru (in trecut, unul dintre liderii Frontului Popular), pentru a fi inclus pe listele Partidului Social Democrat al Romaniei.

In opinia liberal-democratilor moldoveni, Pantaru, "care a contribuit substantial la crearea statului independent Republica Moldova, va apara in mod eficient, in parlamentul Romaniei, si interesele cetatenilor Republicii Moldova". Si Partidul Democrat al Republicii Moldova considera candidatura lui Pantaru drept cea mai potrivita pentru a reprezenta interesele cetatenilor moldoveni in forul legislativ al Romaniei.

Alegerile parlamentare din Romania vor avea loc la 30 noiembrie 2008. Ultimele amendamente operate in Codul legislativ romanesc prevad posibilitatea ca reprezentanti ai Republicii Moldova sa fie alesi in parlamentul Romaniei.

Autor: Z.O.
Sursa: www.ziua.ro
Unirea cu Romania?..
Cine va initia miscarea,revolutia sau pur si simplu efectuarea unui plebiscit/referendum?Actual n-avem nici un lider politic proroman capabil sa ridice poporul(Romanismul lui Rosca deja toti il cunosc!),in plus Voronin niciodata nu va permite acest lucru(se poate de-al inteles pe barbat,a trait in cel mai dusmonos stat pentru romania,vorbeste in rusa,e lider a partidului comunist care in romania dupa cum am inteles nici nu este permis!,controleaza practic tot capitalul national,si cine stie ce le mai da in gind romanilor poate dupa unire il omoara ca pe Ceausescu?..:)!),pe Basescu la fel se poate de inteles(cine arunca sansa sa ramana in istorie ca primul presedinte roman din UE?cine arunca asa oferte si asa capitaluri pentru niste "aiureli" nationale),pe rusi la fel se poate de inteles(Rusii au ramas pentru toti sovietici,un fel de soldat vesnic bat si nebun de la care te poti astepta la orice,in prezent economia rusa se tine pe resursele naturale-epuizabile...ce le mai ramine pe arena internationala daca va disparea acelasi CSI?..)pe americani sincer nu-i inteleg(nici nu incerc!)
Concluzie:Unificarea statelor noastre le trebuie la toti si la nimeni concomitent,toti s-au murdarit in propria politica (dupa cum afirma Rosca int-un interviu:sa fii un bun politic e necesar sa spui minciuni-ceva de genul asta!),poporului basarabean nu-i trebuie unificare, le trebuie cetatenie UE!Diferenta trebuie inteleasa!Asta si ma pune pe ginduri...Ne unim da miine ce?drepturile adevarate politice le pierdem!e destul sa ne amintim cum au patit-o basarabenii in 1918 cind in parlament aveau doar vre-o doua locuri si acelea pur concultative!Nu cred ca sub unire romanii au in vedere federalizarea statului!
Eu personal sunt pentru suveranitatea RM!cu romania dupa cum a afirmat Basescu ne vom uni deja in UE,atunci si vom vedea!sunt convins ca dupa aderare lucrurile se vor schimba esential(procentajul populatiei pentru unificare)!
Apropo,nu inteleg de ce romanii nicidecum nu vad RM independenta ci doar ca pe-o moneda de schimb,care va pleca sau la Moscova sau la Bucuresti!pune pe ginduri...
Doresc in general eu sa devin un basarabean-un analfabet-un porc rus pentru romani,cind eu sunt liber in statul meu????????????????
A comentat Viktor 16 septembrie 2008, 15:50
Viktore,frate,pana in 1918,romanii din toate provincile romanesti au depus eforturi imense ca unirea tuturor romanilor intr-un singur stat sa aiba loc.Regele Ferdinand 1,Regina Maria,liderii partidelor istorice de atunci au lasat orgoriile la parte si au colaborat intens si strans.Ce s-a intamplat dupa 1918?A inceput nebunia tipic romaneasca,a inceput circu`,au inceput scandalurile,lupta pentru ciolan si putere,a murit regele Ferdinand 1 si in locul sau trebuia sa fie uns Carol 1,dar ce s-a intimplat pana la urma.Calor 1 era un afemeiat notoriu,un play boy,ce era interesat sa apara mai mult in revistele de scandal din occident,decat de treburile tarii,deci in cele din urma a renuntat la tron pt o pasarica.Lideri partidelor istorice de atunci ce au facut ca sa indrepte situatia:S-au certat pe putere,pe ciolan, asa cum romanasul nostru stie sa o faca cel mai bine si tot neintelegandu-se,pe cine au ales ei in functia de Prim-ministru:Pe un popa,pe Patriharhul Miron Cirstea.Cu tot respectul pentru cele sfinte,dar ce pretenti politice poti sa ai de la un popa.Deci noi in perioada inter-belica in loc sa construim instituti puternice si viabile asa cum s a intimplat pe timpul lui Alexandru I.Cuza,noi ne-am certat si ne-am balacarit in tot felul de mizerii si jocuri tipic balcanice,in loc sa intarim sistemul politic,economic,militar.Si uite asa ne-a prins al doilea razboi mondial in curu gol.A trebui sa vina o mana de fier ca aceea a maresalului Ion Antonescu ca sa mai faca ordine in tara.Din pacate a venit putin prea tarziu.Deci hai sa nu ne mai acuzam gratuit pentru ca o facem degeaba,nu suntem niciunul mai breaz decat celalant.Cu respect.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 16:27
cuie îi trebuie unirea cu niste cersatori ka
romanii ei sint de merde nu fac nici doi bani.
daca RM se va uni cu pericolul pe care o paste asta va fi cea mai mare greseala din parte poporului moldovenesc.
A comentat ivan 16 septembrie 2008, 16:29
Micael, sfatul meu pentru tine ar fi sa-i ignori in totalitate pe basarabeni. Crede-ma ca nu se merita sa stai la discutie cu comunistii polietnici dintre Prut si Nistru. Nu le mai da ocazia sa-i terfeleasca pe romani. Noi aici in Moldova ii ignoram aproape in totalitate. Pentru cea mai mare parte din noi, Basarabia este ceva virtual, ceva care nu exista. Peste Prut este iadul, lipsa totala de logica, minciuna si dezinformare de la cele mai mici structuri sociale pana la cel mai inalt nivel. Ca sa te lecuiesti, o data pentru totdeauna, fa o excursie in Basarabia.
A comentat Luca 16 septembrie 2008, 16:39
Ivan,frate,explicate,de ce ar fi cea mai mare greseala unirea Basarabiei cu Romania.Asa sa arunci vorbe in vant este simplu,incearca sa ne spui motivele pt care crezi tu ca ar fi cea mai mare greseala.Fratele meu,incitatorii la dezbinare si ura prin aruncare unor lozinci in spatiul virtual ma lasa rece.Argumenteaza-ti pozitia sau tu ca ai descoperit piatra filozofala si esti in posesia unor secrete nebanuite de speriat copiii mici.Ne faci cersatori!!!Interesant,n-am ce zice,dar sa ne dai asemenea calificativa numai pt ca tu crezi ca m-ai jigni,te inseli,amice,pentru am inceput sa devin imun la tot felul de injuri gratuite si nefondate.Faptul ca eu ma abtin si nu-ti raspund la fel,asta nu inseamna ca si aprob tacit ceea ce tu spui.Odata tot intr-un spatiul virtual un italian m-a facut tigan.Pai mai,fratele meu,l-am facut ca pe dracul,l-am injurat si in engleza si in italiana sa inteleaga prostul cu cine are de a face.Asa ca fi baiat destept si civilizat pentru ca nu te costa prea mult.Sau poate ca da?!!!
A comentat micael 16 septembrie 2008, 16:50
Luca,interesant sfat imi dai,dar pentru al asculta trebuie sa imi intreb si inima daca este de acord cu tine sau ba.Si cum inima mea s-a calit la injuraturile de pe acest site,o sa te dezamagesc si o sa continui.Faptul ca tu te simti afectat de injuraturile lor,imagineaza-ti ca te-as injura eu,un oltean de prin sud-vestul tarii,daca asa te vei simtii tu mai bine :-)
A comentat micael 16 septembrie 2008, 16:57
Micael, un oltean este tot un roman ca si mine. Iar injuratura unui roman nu ma doare pentru ca o iau drept gluma sau gafa din partea lui. Dar basarabenii sunt straini. Si sa fim noi romanii injurati de spurcaciunile straine de basarabeni polietnici, asta nu pot accepta. Ultimii calici si cersetori ai lumii sa ne injure pe noi? Este de neiertat! Duca-se in Rusia pe pustii! Dar vorba lui Cosbuc:

Sa nu dea Dumnezeu cel sfant,
Sa vrem noi . . . . . .

Banuiesc rusofonilor si gagauzofonilor ca stiti ce urmeaza. Daca nu, mai lasati-l la o parte pe Puskin si cititi-l pe Cosbuc.

Asa ca Micael, daca basarabenii vor fi vreodata la ananghie, sa stie ca noi romanii din Moldova le suntem si le vom fi inamici.



A comentat Luca 16 septembrie 2008, 17:17
Luca,vorbeste in nume propriu atunci,nu ne baga pe toti in aceiasi oala.Eu iti respect opinia chiar daca nu sunt de acord cu ea,asa ca incearca si tu sa ne respecti opiniile nostre,ok.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 17:44
Basarabenii sunt Romani ca si noi,indiferent de-ti place sau nu.Faptul ca ne intelegem pe acest site,vorbind aceiasi linba,spuse multe,incearca sa te gandesti la asta.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 17:47
Micael, vorbesc in nume propriu, desigur. Dar eu cunosc parerea multor oameni din Iasi si din jur. Ei au vizitat Basarabia, ii cunosc pe basarabeni si ce le poate pielea si, desigur, si-au format o parere pe care o impartasesc si eu. Asta e tot. Ce ar fi polietnicii basarabeni in Romania? Calul troian rusesc! Asa ca e mai bine sa nu avem nimic de-a face cu ei.
A comentat Luca 16 septembrie 2008, 17:50 | mergi sus ▲
Si noi eram considerati calul troian rusesc pana nu de mult inainte de aderarea la NATO.Incredibil ,chiar crezi ca ne-am schimbat asa de repede sau aceea denumire a fost numai o inventie a rau-voitorilor acestui neam?!De aceleasi sictame au avut si noi parte,dar se pare ca le ai uitat repede.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 18:23 | mergi sus ▲
Luca ne bucuram ca iti place Cosbuc si totusi nu ne putem explica de unde atata ura'n sufletul tau ?
A comentat tin tan tung 16 septembrie 2008, 21:14 | mergi sus ▲
hm, Luca...vorbesti despre basarabeni ca sunt curve, cersetori... de unde atita ura? sau te simti si tu basarabean? da, asta e! te simti basarabean! si asta nu-ti place... nu-ti place ca suntem din acelasi aluat....
A comentat Watcher 16 septembrie 2008, 22:13 | mergi sus ▲
Nu zic ca basarabenii sunt toti buni, neee, sunt si oameni rai si derbedei. Nu exista padure fara uscaciuni. Si din cate vad yo, in Ro tot sunt de astia. In R.M. , in scoli se invata despre Romania mult, mult mai mult decat incata romanii despre Basarabia.Ma mira si ma dezamageste un lucru: ceva timp in urma am vb cu o tanara romanca(18 ani), am atins tema despre basarabeni, si ce credeti ca am aflat din conversatie? Am ramas uimit. Ea nici nu a auzit de Republica Moldova. O intreb, daca stie de ce religie sunt oamenii din Md(majoritatea), imi raspunde:,,Cred ca sunt catolici sau musulmani" . ........
zic: fata draga, sa-ti dea Domnul oleak de minte....

Alta data, vorbeam cu un tanar de vreo 23 ani. Asta, slava Domnului stia de Basarabia, si kiar era interesat sa afle mai multe despre
vecinul lor din est. Ii zic:,,Pai Basarabia si Romania erau candva un stat unitar, insa, am fost dezbinati de sovietici....." La care tinarul imi raspunde:,,Oare? Kiar asa sa fie? Nu stiam lucrul asta..."....................

Mda....tineri romani, se vede cum invatati istoria....

to be continued.....
A comentat Watcher 16 septembrie 2008, 22:30 | mergi sus ▲
Watcher, in Basarabia erau 2% romani, conform recensamintelor voastre. Din astia, cel putin jumatate sunt in Romania deja. Pentru romanii basarabeni din Romania si care au mai ramas in Basarabia am tot respectul. Dar astia sunt un numar infim. Eu si alti cativa ieseni am fost la voi vara trecuta in 2007 si am ramas uimit ca aproape nimeni nu vorbea romaneste. Mai mult, ne priveau cu o ura incrancenata pentru ca nu vorbeam ruseste, pentru ca eram romani. La fel mi-au spus fratele meu, prietenii si colegii mei care s-au mai aventurat prin Basarabia. Pe 8 septembrie, un alt coleg s-a intors dintr-o vizita in Basarabia si Ucraina si mi-a povestit aceleasi lucruri. Si de un lucru sa fii sigur: la ura voastra antiromaneasca, noi romanii vom raspunde cu o ura pe masura. Eu, cel putin, nu intorc si celalat obraz daca un polietnic basarabean ma plesneste. Va citesc de ceva timp presa si discutiile de pe forum si raman uimit de impertinenta basarabeana, de lipsa voastra de respect fata de un popor strain care se intampla sa fie si vecinul vostru. Nu se stie cand veti avea nevoie de noi, si atunci va vom plati cu aceeasi moneda. Sper ca ai inteles.
A comentat Luca 17 septembrie 2008, 05:12 | mergi sus ▲
Si apropo de tinerii care s-au prefacut ca nu stiu nimic despre Basarabia. Si eu am fost intrebat la Universitatea A. I. Cuza de doi basarabeni ce stiu despre RM. Am raspuns ca Moldova este o provincie romaneasca si ca nu cunosc o republica cu numele de Moldova. Au insistat, si atunci le-am spus ca basarabenii sunt cei mai mari impostori de pe glob pentru ca isi insusesc un etnonim care nu le apartine. Etnonimul "moldovean" apartine poporului roman si civilizatiei romane, si nu pot fi moldoveni, adica romani, Klimenco, Smirnov, Greceanii, Tarlev, Voronin si toti ceilalti alogeni care locuiesc acum intre Prut si Nistru.
A comentat Luca 17 septembrie 2008, 05:20 | mergi sus ▲
Fratilor, dupa cum vad, putini dintre voi cunosc bine istoria romanilor. Ne place sau nu, suntem parte a Romaniei si acum nu suntem decat "cetatenii" unei provincii romanesti. Din cauza asta nu ne cunoaste nimeni. Sa incercam totusi sa fim mai uniti, pt ca numai asa vom reusi. Pt ca avem opinii diferite si pt ca nu ne pasa avem deja cateva regiuni autonome in tara asta. Eu va urez succes! Respect!
A comentat Vlad 17 septembrie 2008, 09:48 | mergi sus ▲
,,Si de un lucru sa fii sigur: la ura voastra antiromaneasca, noi romanii vom raspunde cu o ura pe masura...A comentat Luca pe 17.09.2008, ora 08:12"

NU vorbi pt toti romanii! Conform recensamintelor sunt 2% romani, da? Te inseli amarnic! Ai fost in vizita in Rep. Moldova, dar nu ai locuit acolo! Crede-ma, sunt moolt mai mooolti romani in basarabia!
Tu stai in curtea ta, si arunci cu pietre in curtea vecinului, fara sa stii ce se petrece acolo, din cauza gardului.
Si de ura ,,basarabenilor" fatsa de romani...
Ma faci sa rad...Cei care rad sunt de nationalitate rusa, ukraineana, gagauza etc.
Aceeasi situatie e si in Romania. Interesant, cum vb despre voi maghiarii din Transilvania? rromii? bulgarii din sud?
In ura ta, vad ceva nationalist, nazist si ceva trasaturi rusesti...
A comentat Watcher 17 septembrie 2008, 09:49 | mergi sus ▲
Luca,se pare ca Watcher vede in tine un "nationalist" sau "nazist".Eu sincer m-as bucura ca Watcher sa aiba dreptate,dar dupa cunostintele mele nazisti se credeau o rasa superioara si ii vedeau doar pe cei de alt neam,cultura,limba,inferiori,iar nu pe cei cu sange albastru ca si ei.Cat priveste despre"nationalist"o putem spune despre Ion ca e nationalist mai radical putin,pentru ca el ne priveste mai mult ca fiind Daci decat Romani.In ceea ce ma priveste, eu cred despre tine,Luca,ca se pare in sfarsit ai gasit si tu pe cineva in fata carora sa te simti mai superior,doar pt ca Basarabenii se afla acum la anarghie.Tu,Luca,imi amintesti de un trist episod pe care l-am vazut la tv,pe antena 1,cand reporterii de acolo incepusera sa faca reportaje despre gropile si infrastructura rutiera din Rusia,de parca a noastra era mai breaza,perfecta.Deci,Luca,fratele meu,lucrurile se pot schimba cu foarte mare usurinta in ziua de azi.Daca inainte de `90,noi ii priveau pe sarbi ca fiind intruchipare occidentalismul,a economiei de piata,chiar daca erau parte din lagarul socialist,acum sarbii,saracii de ei,au ajuns sa vina si sa munceasca in ROU,asa ca,dupa cum bine stii roata vietii se inroteste si nu se merita sa glumesti sau sa jignesti pe seama suferintelor basarabenilor de acum.Asa cum tu zici ca trebuie sa ne ferim de "Iadul Basarabean"(ce expresie ciudata si rauvoitoare ai gasit si tu)asa spuneau si occidentalii despre noi in anii `90,ca nu vom reusi NICIODATA sa atingem standardele de viata din vest,si vorba aceea,am parcurs deja jumatate din drum.Sau tu o-i fi vreun adolecent care era copil pe vremurile acelea critice pentru noi astia din tara?!Cu respect.
A comentat micael 17 septembrie 2008, 15:18 | mergi sus ▲
Micael, eu ii respect mult si ii admir pe basarabenii romani, care simt romaneste si care iubesc poporul roman asa cum este el, cu defectele si calitatile lui. Ii admir si ii respect mult pe basarabenii care spun lucrurilor pe nume ca sunt romani si vorbesc limba romana, care nu vor cetatenia romana doar pentru ca Romania o duce mai bine acum sau le asigura posibilitatea de a haladui prin Europa. Si te asigur ca acum sunt foarte putini basarabeni de acest fel intre Prut si Nistru.

Dar cum pot eu sa respect pe mancurtii basarabeni care ar vinde si pe mamele pentru cativa gologani, sau pe toti alogenii care ar manca pe romani de vii daca ar putea? Deci, daca un basarabean ma scuipa si injura pe romani, eu nu-i intorc si celalalt obraz asa cum faci tu frate, ci il voi lovi scuipa la randul meu si-l sugrum daca pot. Traiesc dupa principiul englezesc: ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.
A comentat Luca 17 septembrie 2008, 16:03 | mergi sus ▲
Watcher, te asigur ca nu as putea sta in Basarabia mai mult de 3 - 4 zile pentru ca mas sufoca de atata . . . . . . . Te las pe tine sa intuiesti ce am vrut sa spun prin aceste puncte de suspensie. Iti repet si tie: la ura lui Klimenko, Voronin, Tarlev si ceilalti rusofoni eu nu pot raspunde decat cu aceeasi moneda sau chiar mai dur daca voi avea posibilitate. Nu sunt nici nazist, vezi ce inseamna nazist, iar pe rusi, ca orice roman, ii detest cu toata fiinta mea, cu tot sufletul meu. Cu ungurii, iar nu ai dreptate in totalitate. Nu toti ungurii sunt asa cum crezi tu. Sunt insa, intr-adevar, unii care sunt ultranationalisti si care seamana extrem de mult cu rusii vostri. Vreau sa spun ca acestia nu respecta nici un popor, care se cred un fel de zei pe pamant iar Dumnezeu a creat planeta doar pentru ca ungurii sa incalece celelalte popoare. Totusi, spre deosebire de rusi, ungurii sunt mai civilizati, iar cu ei te mai poti intelege. Cu rusii insa nu!
A comentat Luca 17 septembrie 2008, 16:18 | mergi sus ▲
Pentru Luca: nu ai voie sa vorbesti despre basarabeni in felul asta. Ei sunt romani, iar faptul ca prin venele lor curge, de multe ori, sange slav, nu este vina lor, asa a fost sa fie ca acel petec de pamant sa fie terfelit in fel si chip de marile puteri. Daca ai avea mai multa rabdare si ai asculta ce au de zis multi dintre basarabeni, ai fi uimit sa afli ca ei chiar sufera acolo din cauza ca nu pot sa-si manifeste spiritul de roman. Eu sunt basarabean, dar in romania sunt de 10 ani, am stat 4 ani la Craiova si acum stau la Bucuresti si crede-ma ca nu exista senzatie mai puternica decat sa mergi pe strada in tara ta si sa fii linistit ca poti vorbi romaneste, in limba in care gandesti.
Da sunt convins ca sunt basarabeni total dezinteresati de tot ce conteaza in viata asta, dar asta nu e o boala caracteristica doar lor, e una generala - omeneasca.
A comentat Zorro 17 septembrie 2008, 16:31 | mergi sus ▲
Luca,tu faci o greaseala mare cand nu-i consideri pe basarabeni ,romani 100%,pentru ca in afara de acel procent de 25% dintre basarabeni care sunt de etnia rusa sau ukrainiana,restul de 75% sunt romani,fie ca-ti place tie sau nu,indiferent cum se considera ei, ca sunt moldoveni sau romani(ceea este o contradictie imensa,dar rezultata din propraganda sovietica).Faptul ca ei inca mai utilizeaza limba rusa in numar mare,asta-i rezultat deprinderii din zecii de ani sub cizba ruseasca,este ca un viciul.Si acum am o intrebarea pt tine:Tu n-ai niciun viciu,oare esti perfect?POate ai fumat sau ti-a placut bautura vreodata si ai incercat sa te lasi?Poate ai reusit ,poate ca nu,dar este imposibil sa nu-ti amintesti cat de greu este sa renunti la ceva,care a devenit in timp o a doua natura?!La fel se intampla si ei.Le este greu sa renunte la rusa,dupa atatia ani in care au vorbit-o la scoala,la locul de munca,oriunde in afara caminului familiar.Gandeste la astfel de lucruri,nu numai acuza,pentru nimeni nu este perfect si nici nu le poate stii pe toate.
A comentat micael 17 septembrie 2008, 16:54 | mergi sus ▲
Micael, sfatul meu pentru tine ar fi sa-i ignori in totalitate pe basarabeni. Crede-ma ca nu se merita sa stai la discutie cu comunistii polietnici.

Luca, ca sa dai sfaturi bune trebuie sa fii un intelept iar ca sa fi intelept trebuie sa cunosti multe lucruri si sa ai foarte multa experienta de viata...Pt ca vorbesti la general despre basarabeni si dai sfaturi de genu (sa-i ignori...) asta da dovada ca nu esti matur...ai facut sondaje pe mii de basarabeni ca fiind nustiu cum?? si sa ajungi la concluzia la care ai ajuns...imi pare rau!
"iar ochi pt ochi si dinte pt dinte" dupa cum actionati voi moldovenilor-romani fata de basarabeni, asta nu e un pas spre a ajunge la o intelegere...Daca vrei sa fii respectat trebuie sa te respecti pe tine si apoi te vor respecta ceilalti...
A comentat andrei 17 septembrie 2008, 17:29 | mergi sus ▲
Zorro, tu cred ca esti unul din procentul de 2% romani din Basarabia. Dar a mai ramas macar 1% romani in Basarabia? Intr-o vizita fugara nu se observa nici 1%. Si inca ceva Zorro! Tu respecti asemena specimene de basarabeni care posteaza aici pe forum cu pseudonime cum ar fi: unionistul, harcea-parcea, panfil etc? Eu am reactionat si voi reactiona la postarile unor asemenea specimene de basarabeni. Si sunt sigur ca toti romanii care sunt mai duri in postari se simt jigniti de asemenea indivizi basarabeni. In ce ma priveste, eu nu as jigni pe nici un basarabean daca nici basarabenii nu ar vorbi urat de romani si Romania. In fond suntem vecini, iar vecinii ar trebui sa se respecte. Dar ce sa facem noi romanii daca multi basarabeni nu ne respecta ca vecini?
A comentat Luca 17 septembrie 2008, 17:31 | mergi sus ▲
Andrei, postarea mea de mai sus iti va da raspunsul meu la cele afirmate de tine in 20:31. Eu te respect pemtru ca si tu ma respecti pe mine si poporul din care fac parte. Eu am ce am cu basarabenii certati cu bunul simt, cu basarabenii vulgari, comunisti, care stiu numai sa ne jigneasca pe noi romanii. Ce altceva au in cap unionistul, ivan si toti ceilalti inculti basarabeni rusofili decat cuvinte pornografice si injuraturi. Si dealde ei este plina Basarabia pana la refuz.
A comentat Luca 17 septembrie 2008, 17:41 | mergi sus ▲
Luca, tu vb despre basarabeni...dar tu stii ce parere au italieni despre romani???Iti spun eu: \"romanii sunt hoti, tigani...\" despre romani se aude in italia ca fiid criminali adica omoara...in concluzie nu sant stimati, dar despre moldoveni se aude ca fiind oameni cumsecade! EU findca sant basarabean venit in italia ma prezint ca roman nu ca basarabean...in fine,stii ce intreaba:\"sei romeno...nu mai zic\";eu deacum nu ma mai prezint ca roman ca sa nu ma considere un hot, un criminal??Spunemi tu cum sa ma prezint ca sa fiu stimat: ca roman sau ca moldovean?? Dar eu zic ca sunt roman indiferent cum considera italienii sau altii!!! Deci, sa-ti pui intrebarea:ce trebuie sa invat?.
A comentat andrei 17 septembrie 2008, 18:22 | mergi sus ▲
Luca, tu vb despre basarabeni...dar tu stii ce parere au italieni despre romani???Iti spun eu: \"romanii sunt hoti, tigani...\" despre romani se aude in italia ca fiid criminali adica omoara...in concluzie nu sant stimati, dar despre moldoveni se aude ca fiind oameni cumsecade! EU findca sant basarabean venit in italia ma prezint ca roman nu ca basarabean...in fine,stii ce intreaba:\"sei romeno...nu mai zic\";eu deacum nu ma mai prezint ca roman ca sa nu ma considere un hot, un criminal??Spunemi tu cum sa ma prezint ca sa fiu stimat: ca roman sau ca moldovean?? Dar eu zic ca sunt roman indiferent cum considera italienii sau altii!!! Deci, sa-ti pui intrebarea:ce trebuie sa invat?.
A comentat andrei 17 septembrie 2008, 18:23 | mergi sus ▲
Luca, tu vb despre basarabeni...dar tu stii ce parere au italieni despre romani???Iti spun eu: \"romanii sunt hoti, tigani...\" despre romani se aude in italia ca fiid criminali adica omoara...in concluzie nu sant stimati, dar despre moldoveni se aude ca fiind oameni cumsecade! EU findca sant basarabean venit in italia ma prezint ca roman nu ca basarabean...in fine,stii ce intreaba:\"sei romeno...nu mai zic\";eu deacum nu ma mai prezint ca roman ca sa nu ma considere un hot, un criminal??Spunemi tu cum sa ma prezint ca sa fiu stimat: ca roman sau ca moldovean?? Dar eu zic ca sunt roman indiferent cum considera italienii sau altii!!! Deci, sa-ti pui intrebarea:ce trebuie sa invat?.
A comentat andrei 17 septembrie 2008, 18:23 | mergi sus ▲
Luca, daca ne urasti atat de tare, de ce iti pierzi vremea pe site-uri pentru basarabeni? Dar stii cum se zice, de la ura pana la iubire nu mai este decat un pas:)))
A comentat d 17 septembrie 2008, 19:39 | mergi sus ▲
dupa parerea mea fiecare e cu opinia sa. pareri, convingeri. ce dreacu sa incercam sa convingem pe "Luca" ca nush ce si nu stiu cum. Da Luca, nimeni nu are nimic cu tine. Ca sa fiu sincer multe lucruri spuse de tine sunt adevaruri, doar ca exagerate. Imi place ca iti sustii ipotezele, unele fiind adevarate.Dar nu prea inteleg ce cauti tu pe forumul asta, luptand cu inversunare pentru cuvintele spuse de tine, ce ti se par a fi 100% adevarate.Habar nu ai, cum merge treaba aici.Da, moldovenii, dupa parerea mea, sunt o natie cu frica bagata in oase.Asta din cauza super regimurilor ce au fost duse in spate de catre toti locuitorii acestui pamant.De fapt toti strainii care vin in MD spun ca moldovenii sunt niste oameni primitori, gata de ajutor.Nu o sa intelegi multe lucruri. De fapt nu ai cum.Si asa ca o doara,denumirea site-ului: basarabeni.ro, nu iti indica nimic?
A comentat soso 17 septembrie 2008, 20:32 | mergi sus ▲
Pt. Luca - Mai Luca ,de la inceput chind ai esit aici , team citit ci tiam dat putina dreptate , dar acum vad ca lucrurile se inrautatesc dea binelea. Am citit foatre atent ce scrii tu .Te comporti foarte obraznic . Imi vine o concluzie .Dar mai bine ar fi altfel sa facem. Mai Luca am o propunere. Doar aici pe forum nu ne stim intre noi,nai ce perde.Sati iai inima in dinti si sa povestesti totul asa cum stau lucrurile.E clar ca ai fost prin Basarabia.Ce sa intimplat cu adevarat pe acolo , ce ai patit , teau batut , teau avut . Mai Luca , intelegi, ca din vreo chiteva ori in plimbare prin Basarabia nu poate sa-ti faci asa impresii rele despre noi. Sa-ti spun su, uite asa tip de oameni ca Micael se descurca si o sa capete stima chiar si la rusi pe care voi asa -i uriti, dar ca tine si Mircea chiar in Basarabia no sa va descurcati. Luca eu cunosc o multime de romani care au facut studiile in Chisinau. Sa-ti povestesc ceva, vrei?Pe atunci eram si eu student chind au venit primii studenti din Romania. Eu eram pe la anul 3.Tu poate esti in tema chind au plecat de la voi primii sa invete in Basarabia.Un lucru indiscutabil e ca eram complect diferiti, ma refer cum intelegeam anumite lucruri, educatie, comportament s.a.Noi eram multi dupa serviciu militar . Tu poate nu stii ,dar pe atunci serviciu militar il faceam impreuna in URSS . In URSS erau mai mult de 100 de natii.Si ca sa fii baiat GIGIA trebuia sa te faci si tu lup ,ca nu era usor sa te ridici daca te lasai putin . Eu is convins ca tu asa lucruri nu poti si nu doresti sa le intelegi .Voi ati trait cu totul in alta lume, credema , eu stiu ce spun.Si deci de baetii romani. Vreau sa-ti spun ca nu lea fost usor, mai ales la primii. Pentru noi anumite lucruri erau normale ,pe chind ei erau socati .Au fost multe momente care trebueam sa vedem cine au venit, ce fel de oameni.Era totul serios , nu in batae de joc . Iti spun ,nu lea fost usor. Au fost si care sau frint, dar de marea majoritate is mindru ca au rezistat, ne-au inteles, doreau sa ne inteleaga ce si cum .Ma , Lucusor, in acei baeti am incredere 100%. Ma , nu mii frica cu ei nici in foc ,in schimb cu tine nici la pescuit nu ma duc .Special nu vreau sa folosesc cuvinte murdare, ma, nu meriti!!! El spune ca nu pune al doilea obraz. O face pe balaurul. Ma , Luca nu zi hop pina nai sarit !!!
Eu is convins ca marea majoritate de la voi ar trebui sa invete prin Basarabia !!!
A comentat j.PHILIPS 17 septembrie 2008, 21:29 | mergi sus ▲
Mai apropo poate cineva sa imi dea un citat din dictionarul moldovenesc ce inseamna in limba voastra unionist? Ca si eu am intalnit foarte multe persoane care se declara unionisti si ca fac parte din formatiuni unioniste dar nu stiu ce inseamna lucrul asta. J.Philips te rog sau oricare din basarabeni care au dispozitie sa imi explice si mie ce inseamna unionist. Poate ca aici e o mare problema. S-a deformat intelesul cuvantului asta si de aici atatea probleme. Merci.
A comentat intrebatorul 17 septembrie 2008, 23:03 | mergi sus ▲
Luca,frate ,fi mai torelant si incearca sa te pui in locul lor,crede-ma n-o sa descoperi prea multe lucruri in viata daca vrei ramane un spirit critic si vei privi viata doar prin ochii bunei pareri despre sine insusi,avem o gramada de lucruri de invatat unii de la alti.Pe aceasta vointa de cunoastere reciproca a popoarelor din Europa s-a ajuns astazi sa convietuim in pace si armonie pe batranul continent.Nu suntem cu nimic mai presus unii fata de alti,suntem oameni cu toti, si cum oameni sunt schimbatori si nestatornici,sa te simti superior unor oameni aflati in dezavantaj la un moment dat,nu se afla nicio dovada de glorie in asta,dimpotriva daca incerci sa-i ajuti sa ajunga la nivelul tau si chiar sa te intreaca,atunci vei fi cu adevarat un exemplu de urmat,un om in adevaratul sens al cuvantului.Deci hai sa nu uitam omenia,ca sa nu se aleaga praful si pulberea de noi toti laolalta.
A comentat micael 18 septembrie 2008, 00:09 | mergi sus ▲
Andrei,frate,cu tot respectul,dar te contrazici singur in mesajul tau pt mine.Interesant cuvant ati inceput sa folositi aici"comunistii polietnici".Sunt de acord cu tine doar pt ca am impresiA ca esti un anti-comunist convins ca si mine,in rest,fratele meu,unde traiesti tu de zici ca basarabenii sunt polietnici...Romania cum e???!Europa cum e???!America cum e ???!Oare nu suntem cu toti polietnici?Sau s-a inventat peste noapte cetetania europeana si eu n-am afla?Cand cineva care uraste America,stii cum o denumeste?Natie de corcituri!!!Asa ca,frate,rasa pura e o inventie nascuta de mintile bolnave ale nazistilor in al doilea razboi mondial,in realitate o asemenea utopie este de nerealizat.
A comentat micael 18 septembrie 2008, 00:25 | mergi sus ▲
Micael, Romania nu este polietnica in conditiile in care peste 90% din locuitori sunt romani si vorbesc limba romana. Dar in Basarabia majoritatea locuitorilor vorbesc rusa si ucraineana. Din cand in cand mai auzi si limba romana, precum si alte limbi. Apoi Voronin, guvernul basarabean, membrii PCRM si rusii spun ca RM este un stat polietnic. Deci oficialitatile lor afirma ca RM este un stat polietnic. Vrei tu sa contrazici oficialitatile Basarabiei in aceasta privinta? Apoi asa este vazuta Basarabia si in strainatate, in occident in special: ca un stat polietnic in care majoritatea populatiei este rusofona si ucrainofona.
A comentat Luca 18 septembrie 2008, 08:04 | mergi sus ▲
Andrei, tu esti in Italia, dar probabil ca te invarti printre italieni de ultima speta. Eu merg des in Italia, cu studii si programe, si nimeni nu m-a jignit vreodata pentru ca sunt roman. In fond etnonimul de roman provine de la vechii romani ai Imperiului Roman, iar capitala Italiei se numeste Roma, daca nu stiai. Dar de ce te dai tu drept roman in Italia de vreme ce nu esti roman? Normal sa te numesti basarabean / moldovean, si nu roman.
A comentat Luca 18 septembrie 2008, 08:10 | mergi sus ▲
PHILIPS, intereseaza-te tu cati studenti romani mai sunt la Chisinau. Te asigur ca aproape nici unul, sau poate vreo exceptie sau doua. Cu aproximativ 10 ani in urma, am cunoscut studenti romani la Chisinau care se luptau din greu sa se transfere la Medicina si alte universitati din Iasi. Toti au reusit sa vina la noi, dar e posibil sa fi fost si exceptii care nu au reusit. Pot insa sa-ti spun ca conducerile universitatilor le puneau piedici la transferare pentru ca erau niste acorduri. Aceste acorduri nu au mai fost semnate de autoritatile basarabene, asa ca acum nu mai exista studenti romani pe la voi decat exceptii. In schimb si acum la noi sunt mii de studenti si elevi basarabeni.
A comentat Luca 18 septembrie 2008, 08:19 | mergi sus ▲
Luca,hai sa nu facem greseala sa-i judecam pe basarabeni doar pt ca liderii lor sunt cripto-comunisti.Situatia se poate schimba foarte repede si fortele democratice se pot uni si pot prelua puterea.Eu te inteleg ca ai inceput sa devii mandru ca esti roman,european,etc,dar de aici si pana a considera pe fratii nostri din Basarabia straini si chiar dusmani,frate nu a buna cu tine,cu tot respectul ti-o spun.Uitate si tu la maghiari,oare cineva din Ungaria le reneaga apartenenta lor la civilizatia si cultura maghira.Ei,maghiarii din ROU daca ar fi independenti(cum tot cauta sa ajunga)cum sunt basarabenii astazi,sa aiba statul lor si politica lor independenta,ei chiar de maine ar cere Budapestei sa se uneasca cu Ungaria.Pe bune,eu chiar nu inteleg pe cei din tara care sunt asa de inversunati impotriva basarabenilor si cel mai suprinzator lucru pe care l-am observat de cand sunt pe acest site este ca:Majoritatea celor mai inversunati critici ai lor sunt din moldova romaneasca.Imi inchipui ca aveti neplaceri cu basarabenii care trec granita si se stabilesc la Iasi de exemplu,plecand de la mentalitatea lor si pana la comportament,dar pentru aceste motive sa le renegi apartenenta lor la neamul romanesc e absurd.Cat despre ceea ce spune Voronin si gasca lui de inculti n-are nicio revelanta asupra destinului acestui neam,pt ca,comunisti sunt papagalii Moscovei si nu trebuie luati in serios.
A comentat micael 18 septembrie 2008, 15:15 | mergi sus ▲
Luca,una este ca populatia Basarabiei sa fie rusofona si ucrainofona,si alta este ca Basarabenii sunt romani.Si despre noi astia din tara de care tu esti asa de mandru se zice ca suntem francofoni.Dar oare cati dintre noi mai cunoastem limba franceza sau mai citim marii clasici ai literaturii franceze,ca doar vorba aceea in 2006(daca nu ma insel)s-a tinut summit-ul francofoniei la Bucuresti si Basescu care este un mare timpit(opinia mea,dar pana o sa fie schimbat trebuie sa ne multumim cu el)n-a putut sa lege doua cuvinte in franceza in afara celor de introducere si cateva politeturi.
A comentat micael 18 septembrie 2008, 15:31 | mergi sus ▲
Micael, tu nu ai sa ma intelegi pana ce nu faci o vizita de informare in Basarabia. Omule, un roman care vorbeste romaneste nu este servit daca intra intr-un magazin la Chisinau, Balti, Ceadar-Lunga si multe alte localitati basarabene. Si asta este doar un aspect. La piata, pe strada, in sfarsit, in toate locurile publice toti vorbesc alte limbi decat romana. Iar in discutiile private cu cetateni basarabeni vei simti din primele minute dispretul basarabean la adresa romanilor, mandria lor ca sunt mai cineva decat romanii pentru ca au fost sovietici, admiratia lor pentru tot ce este rusesc - ucrainean - bulgar sau gagauz, dispretul si doar rareori indiferenta pentru ceea ce este romanesc si multe altele. Intr-un cuvant frate, basarabenii sunt mai rusi si mai ucraineni dacat rusii sau ucrainenii insisi. Si nu este numai impresia mea. E posibil ca eu sa ma fi inselat, dar zeci de cunostinte din Iasi, Botosani, Bacau si Neamt care au fost pe la ei au confirmat ceea ce-ti povestesc eu acuma. Pe 8 septembrie anul acesta am discutat cu niste profesori care tocmai se intorsesera din Basarabia si toti, la unison, au avut aceleasi impresii pe care le-am avut si eu. Si tu vrei ca doar eu sa am o impresie diferita despre basarabeni? Vrei ca eu sa ma prefac ca am simtit numai omenie, civilizatie, fratie si spirit romanesc in Basarabia? O mare parte a iesenilor considera ca nu se mai merita sa ai preocupari in ceea ce priveste Basarabia. In ceea ce ma priveste, si eu voi abandona total acest subiect. Nu ma mai intereseaza, intelegi?
A comentat Luca 18 septembrie 2008, 15:59 | mergi sus ▲
Luca,se mai intimpla sa nu fi servit chiar si in Rou,prin ardeal,daca nu stii maghiara,asa ca m-am bisnuit cu astfel de oameni.Diferenta intre noi doi este aceasta:Eu am speranta ca daca tot insisti politicos ai sa fi si servit,pe cand tu nu stiu cum ai reactiona.Ok,frate,fiecare isi alege ce sa faca,sa mai continue sau nu pe acest site,eu sincer am inceput sa ma inteleg destul de bine cu basabenii,a inceput chiar sa-mi placa sa le cunosc opiniile si sa conversez cu ei.Ciao.
A comentat micael 18 septembrie 2008, 16:34 | mergi sus ▲
In Moldova ii spalare de creier in ziare si televeziune, nu de aia o ajuns Voronin presedinte. Dupa mine stistemul de informare din moldova mai are un pic si il ajunge pe cel din transnistria. Legat de procentele de romani din moldova, depinde cine face recensamantul, iar acele 2 procente reprezinta persoanele care au reusit sa zica DA. Legat de impresii, clar ca saracia induce numai frica nu te astepta ca un om sarac sa fie foarte civilizat. Ce sa zicem ca marea majoritate al moldovenilor ce ar putea sa faca ceva, adica ii duc capul fie is plecati sau au planuri sa plece din tara.
A comentat tanarul 18 septembrie 2008, 20:01 | mergi sus ▲
,,Apoi asa este vazuta Basarabia si in strainatate, in occident in special: ca un stat polietnic in care majoritatea populatiei este rusofona si ucrainofona. "
A comentat Luca pe 18.09.2008, ora 11:04

Luca, am asa o impresie ca esti palit la cap.
Care majoritate rusofona? ucrainofona? Ce stii tu mah?Ce stii tu mah despre basarabeni. Hmm... stii ce? Esti ca o javra, care atunci cand e in strada, sta cu coada intre picioare si se gudura, iar cand intra in curte- latra furios...Nu imi zi tu mie de majoritatea rusofona si kestii de astea.
Este o vorba: albina nu te intreapa pana nu o starneshti.
Si inca ceva. Nu judeca caci vei fi judecat, si inca cu aceeasi moneda.
Sfatul meu: Principalul e sa fii OM cu OAMENII, iar daca o sa fii caine(cum ai demonstrat ca esti) ap sa stii ca o sa fii mushkat de o haita intreaga...

Cine nu e de acord cu mine, sa scrie...
RESPECT! to be continued
A comentat Watcher 18 septembrie 2008, 21:03 | mergi sus ▲
Luca,sa nu judekam asa,la general sau partial...sunt basarabeni care dispretuiesc roamnii..la fel cum sunt si romani care dispretuiesc basarabenii.....dar sunt basarabeni care chiar respecta romanii,la fel cum sunt si romani care respecta basrabenii!!!toti au dreptul sa creada si sa procedeze cum vor...nu crezi??nu-i impui omului ceea ce tu ai vrea sa creada...nu mai exista an ziua de azi asa ceva,intelege!!!gata,ku anvinuirile de genul asta.Problema e alta si e mult mai importanta si mai grava ca toate astea...copilarii ku jucarii.."nu ca a mea e mai buna,nu ca a mea"...etc.Ori gandim si hotaram ceva unanim,ori asta e!!..pana la ultima speranta....np buna!!!
A comentat ema 18 septembrie 2008, 21:43 | mergi sus ▲
Pt. Intrebator - Parerea mea poatre sa nu corespunda cu altele.Cuvintul unionist .Serios , nu pot da o explicatie chit de chit . Din logica cuvintului pot spune numai una .Ceva legat de uniune, unire, intregire , a uni s.a.m.d. Sincer nu stiu, nu fac parte ,de la comsomol inca nu am facut parte din nici un partid , miscari.Nu ma interesaza. De cei care au timp pentru asa ceva , bine ca pot, nu am nimic impotriva .
A comentat j.PHILIPS 18 septembrie 2008, 21:51 | mergi sus ▲
Luca cred ca ti-ai luat o mama de bataie in MD si aku esti shmeker:) Da sunt oameni care nu suporta romanii,limbajul lor de intelectuali:))). Aia sunt tzaranii, nu doar aia din sate, ci si orase. Dar sa nu crezi ca MD e plina de asa oameni. Sau ai dat numai peste cretini moldoveni, sau tu esti cretin.
A comentat soso 18 septembrie 2008, 22:11 | mergi sus ▲
Pt. Luca - Ma refer la primii studenti, inceputul anilor 90. Acum nu stiu absolut nimic ce si cum .

Ma Luca, pacat ca nu am timp .Si nu stiu chind voi mai reveni prin Basarabia .Dar cea mai mare dorinta , citindu-te , e sa ma duc acuma si sa te iau de mina si sa mergi cu mine macar o luna prin Basarabia,unde spui tu, si sa vezi cum imi raspund si rusii si ucrain. in romana. Asa cum pot, majoritatea inteleg, de vorbit mai putini.Vara trecuta am fost vreo doua luni. Eu is de la nordul Basrabiei, am invatat chindva in Balti, facultatea la Chisinau, 13 ani in Chisinau, sotia e de la sudul Basar.De ce iti spun astea. Am fost peste tot, si mai multe localitati .Un vagon de prieteni , colegi si cunoscuti, nam fost de 8 ani pe acolo. Ma , iti spun sincer nu a fost nici un caz sa nu ma deserveasca in magazin , bar, restaurant s.a.Luca , lasa prostiile, esti mare!!! Partial ai dreptate, ca nu ghindesc romaneste, nu simt romaneste,un procent foarte mic care doresc unirea cu Romania. Luca in strada la CHisinau ai sa auzi doua limbi - Romana si rusa si nu mai multe.De fapt in toate orasele asa -i. In sate nu. Ce propui la gagauji(turci)ce limba sa vorbeasca , ca ei in scoli au invatat numai rusa.
Tu Luca un lucru nu vreai sau nu poti pricepe. De chite ori bucatica aia de pamint ,si chit timp a fost calarita . Chiti sau amestecat acolo. Cum a spus Micael, inca mai ai cu cine discuta romaneste. Dar tu complecsezi ca nu cunosti rusa si nu poti sai pui la loc, inteleg.
Ma Luca , daca Stalin in 38 lua Basar. cu tot cu Romanie. Dar mai mare posibilitate a avut in 45, in ce limba vorbeai tu azi, si cum era majoritatea poporului roman- ma refer la mentalitet.
Asa ca lasa obrazniciile si coboara pe pamint.
Da , Luca eu nici decum nu pretind la dragostea , stima si respect din partea ta. Imi spun si eu parerea.
Fii atent ce spune Watcher- fii om cu oamenii!!!
A comentat j.PHILIPS 18 septembrie 2008, 22:51 | mergi sus ▲
MA, EU NU INTELEG DE CE TOTI AU HOTARIT SA-I ACORDE LUI LUCA O ATENTIE SPORITA EXPLICINDU-I ANUMITE LUCRURI PE CARE CREIERUL SAU NETED ORICUM NU LE VA INTELEGE NICIODATA?CE VA PIERDETI VREMEA DE POMANA CU UN TIP CA EL?PUR SI SIMPLU NU AI CU CINE.MA INTELEGETI?
ACUM FACIND REFERINTA LA ARTICOL,PE MINE MA IRITA CEL MAI MULT APARITIA IN PEISAJ A LUI KLIMENCO CARE ISI TOT DA CU PAREREA,DEMAGOG CUNOSCUT PRIN DIVERSE FAPTE DUBIOASE , CARE-TI FAC OARECUM SILA DE CUM LE AUZI,ESTE CAZUL SI CELOR DECLARATE MAI SUS.ACEST DOBITOC ORDINAR(IN CAZUL PERS. IN CAUZA NU MA POT ABTINE) INCEARCA DIN RASPUTERI DE CIND IL STIU SA FALSIFICE NISTE ADEVARURI EVIDENTE SI CE MA MIRA ESTE FAPTUL CA PINA IN PREZENT NU SI-A LUAT-O.:))
A comentat TANIUSHA 19 septembrie 2008, 14:47 | mergi sus ▲
eu sunt din republika mldova.Sidak cinstit toata lumea din basarabia ar visa sa se uneaska ku rominia,eu traesk in stefan voda o tara la frontiera ku ukraina,si aici lumea nu vorbeste rusa kum va pare vou,kiar si in skoala noi invatam limba romina in nici un kaz limba moldoveneaska kare nici nu exista.E drept stiu limba rusa la perfectie dar ce pot spune...nici o data nu este rau sa stii limbi straine.Nu am nimik impotriva poporului rominesk,kiar kred ka suntem fakuti din acelasi aluat*,in skoala e drept invatam foarte mult despre principatele romine,cele maimulte teme sint despre basarabia,si va pot asigura sa nu fie VORONIN
A comentat veronika 19 septembrie 2008, 20:11 | mergi sus ▲
Way Luca, daka vii in basarabia api iti rupem toate coastele shi atunci o sa intelegi ca tu nu ai dreptate shi o sa ubideshti ca eshti un roman prost shi vorbele tale explica un 0 . Cred ca ai fost batut odata asha ghini de moldoveni shi amuia te revolti, lasa ca iti mai facem inkodata daka o sa mai zishi aishi vreun cuvint. Gindeshte cu capu da nu cu curu shi e sama la cuvinte ca o sati sara shi sandalele....
A comentat lorrhaus 19 septembrie 2008, 22:17 | mergi sus ▲
Oameni buni nu va certati degeaba,cartile deja sunt jucate!!!Ce va urma va fi doar spectacol.
Eu as spune sa ne linistim si sa nu fim mari eroi si nationalisti.Pentru ca daca o vrea basarabenii unirea o sa se faca mai devreme sau mai tarziu,dar nu cu orice scop...
A comentat Lacustra 21 septembrie 2008, 19:19 | mergi sus ▲
Sa ma scuzati, cine va reprezenta cetatenii romma in Moldova ? Iuliana Gorea-Costin ??? Aciasta este tradatoarea din mijlocul 90 (sotia regretatului Costin - un patriot mare) care a incurcat alegirele prezidentiale care a luat o parte din voturi si care au mers la tovarasul licinskii lider comunist a urss-ssss din Moldova.
Nu inteleg cine ma ajuta sa inteleg-em.
A comentat ION CONDREA 23 septembrie 2008, 00:01 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1775 secunde