Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 02:45

 

Putin îşi doreşte o Transnistrie mai mare, care ar încorpora şi Chişinăul

adăugat 26 august 2008, 11:01, la Politică

În contextul Zilei Independenţei, care va fi sărbătorită mâine, 27 august, editorialistul Petru Bogatu se întreabă dacă "Republica Moldova va supravieţui ca stat până în 2009?". Bogatu schiţează şi două scenarii posibile: (1) formarea unei federaţii între Chişinău şi Tiraspol, urmată de transnistrizarea Republicii Moldova şi (2) izbucnirea unui nou conflict militar, provocat de Tiraspol, cu contropirea ulterioară a actualului teritoriu a Republicii Moldova. "Îmi pare rău, dar aşa stau lucrurile. Love story cu un happy-end deocamdată nu se întrezăreşte", concluzionează editorialistul.

Primul scenariu schiţat este unui mai vechi, de tip Kozak. "În urma unei tranzacţii cu Moscova, Voronin acceptă un tip de federaţie prin care cedează Tiraspolului importante prerogative decizionale ale noului stat comun. Astfel, se produce transnistrizarea întregului teritoriu de la est de Prut, Kremlinul pricopsindu-se cu o enclavă rusească extinsă nemijlocit la frontierele UE şi NATO. În atare condiţii Republica Moldova, de fapt, încetează să mai existe, aceasta fiind înlocuită de un stat fondat pe osatura stalinistă a RASS Moldoveneşti. Respectivul model pare să fie agreat de Putin care şi-ar dori, bineînţeles, să se aleagă în cele din urmă cu o Transnistrie mai mare care ar încorpora şi Chişinăul", susţine Petru Bogatu.

Cel de-al doilea scenariu este mai nou ca idee. În contextul în care "intervenţia armată brutală a Rusiei i-a încurajat nu numai pe separatiştii din Abhazia şi Osetia de Sud, ci şi pe cei din Transnistria", Bogatu consideră că "transnistrenii sunt tentaţi foarte mult să provoace un conflict armat pentru a forţa mâna Moscovei să intervină în Republica Moldova".

Editorialistul susţine că perspectiva sumbră a războiului din Georgia poate presa autorităţile de la Chişinău ca să accepte federalizarea Republicii Moldova până la alegerile parlamentare din 2009.

"În faţa primejdiei unei noi intervenţii armate, nu-i exclus s-o lase mai moale şi Occidentul, resemnându-se în faţa unui proiect rusesc de reglementare a problemei transnistrene. Îmi pare rău, dar aşa stau lucrurile. Love story cu un happy-end deocamdată nu se întrezăreşte", concluzionează Petru Bogatu.

Autor: UNIMEDIA
Sursa: www.unimedia.md
Taraganati totul si nu acceptati nimik de la rusi.Daca ati reusit pana acum sa tineti in sah pe rusi,veti reusi si de acum incolo.Oricum ar fii,rusii nu vor face in Basarabia ceea ce au facut in Georgia,pentru simplu fapt ca sunteti vecinii occidentul si Romania nu va accepta asa ceva.Nu cred ca rusii sunt pregatiti sa straforme RM intr-un a-doilea Afghanistan,pentru ca asta se va intimpla pana la urma.
A comentat micael 26 august 2008, 12:09
Micael,la moment RM e mai mult rusa decit romana (economia e orientata preponderent spre piata rusa,dar nis alternativa n-avem,din plan politic facem parte din CSI, conducerea comunista prorusa, din plan social sute de mii de moldoveni lucreaza in rusia iar alte sute inca traiesc cu melacolia fata de fosta URSS),crezi ca Romania,NATO,UE va salva Moldova?????de cine????totul se va hotari prin mijloace politice si benevole...Petru Bogatu prezice transnitrizarea Moldovei si in mare masura are dreptate in caz daca vom accepta federalizarea statului si acordarea transnistriei unor drepturi largi.Unica solutie pasnica de-a hotari problema transnistriana e sa sustinem politic si financiar gruparile politice promoldave.
A comentat Viktor 26 august 2008, 14:58
halal
A comentat zvrk 26 august 2008, 17:07
Fratele meu,ati fost sub cizma ruseasca aproape doua secole cu doar o mica intrerupere de doua decenii cand ati fost parte constitutiva din Romania Mare.Acum cand sunteti independenti,cum puteti oare sa nu aveti credinta ca in curand veti reveni iarasi in trupului tarii.Vorbesti ca economic sunteti dependenti de rusi,hey si ce,mare parte din ardeal a fost,poate inca mai este economic vorbind sub maghiari si ce se intimpla?Oare vom pierde si Ardealul din nou?!Nu,niciodata.De ce oare?Simplu,pentru ca banii,capitalul financiar se poate schimba foarte repede dintr-o parte in alta in lumea globarizarii din ziua de astazi.Oare n-ati auzit ca marea America este datoare vanduta Chinei.Si ce se intimpla prin asta.oare incearca China sa prabuseasca economia americana.Nu,nu incearca,pentru ca daca ar incerca acest lucru,ne-ar lua dracul pe toti.Am intra in recesiune mondiala si nimeni normal la cap astazi nu doreste acest lucru.Am devenit prea inter-dependenti economic unii de alti incat ce se petrece in australia ne afecteaza si pe noi.Stiti cum ce zice:Capitalul este alunecos ca si o femeie frumoasa care te face sa uiti de timp. :-)
A comentat micael 26 august 2008, 20:04
A comentat Q 27 august 2008, 00:24
A comentat Q 27 august 2008, 00:28
Q frate,link-ul tau este rupt,asa ca nu am putut sa vizitez ceea ce mi-am sugerat.Mersi oricum.Numai bine.
A comentat micael 27 august 2008, 00:43
Cu parere de rau R.M mai este sub cizma ruseasca atit timp cit la conducere sunt pro-rusi.mai cred ca rusii asa si asteapta , ca UE sa se implice in razboi cu ei...Toata scaparea esta ca toate republicile fost-sovetice sa se uneasca contra rusiei.
A comentat Jony 27 august 2008, 05:47
Pentru cei ce spun ca Basarabia e e mai mult rusa decit ROMANA.Ati incercat vreo data sa vorbiti in romana cu cei ce vorbesc rusa ? stiti ca o vorbesc f.bine si sunt foarte multi care urasc Rusia.Rusia este iubita doar pentru forza ei militara si nicidecum pentru altele.Si nu e nimeni sub cizma ruseasca ci sub cizma comunista care face jocul Moscovei.Conduceea noastra e incapabila de lucruri bune si concrete.Asa numita Prim-Ministru a negociat 1 saptamina la Moscova problema gazului si MAMA RUSIE cu Tata PUTIN IN FRUNTE au hotarit sa-l scumpeasca.Traim In Basarabia Si asta ne ocupa tot timpul,.,.,.,.,multumesc.
A comentat oleguts 27 august 2008, 06:40
Baieti si frati!Patriotismul vostru desigur este laudabil!nu mai nu transformati totul in demagogie!Ideile si lozincele astea despre unitatea istorica a popoarelor noastre sau melancolia fata de glorioasa Ramanie Unita sunt pur si simplu niste cuvinte frumoase departe de realitate!Presupunem ca RM hotaraste sa rupa orice relatie cu federatia rusa dupa modelul romaniei si ce se intimpla???????automat pierdem transnistria lucru inevitabil indeosebi dupa infringerea Georgiei,statul falimenteaza imediat, poate romania ne va ajuta politic dar nu si economic(Sa nu uitam ca UE este foarte stricta fata de calitatea productiei si in acest caz nu ne salveaza nis statutul tarii vecine UE),iar unirea Basarabiei cu Romania este sub intrebare, UE nu va accepta sa ia sub intretinere inca o zona slabdezvoltata!Concluzie:Republica Moldova poate fi salvata doar prin propriile forte si doar preluind o politica binegindita si echilibrata intre UE si Rusia!Apropo Republica Moldova poate exista si independenta(pe acest forum am intilnit numai ideia unirii cu Romania...)!Traiasca Republica Moldova!!!!!!!!!!!!!!!!!!


A comentat Viktor 27 august 2008, 11:40 | mergi sus ▲
In primul rand vreau sa felicit toti basarabenii cu ziua de 27 august!!! ZIUA DEZROBIRII!!!

To viktor:
Transnistria demult nu mai este a noastra! Hai sa recunoastem aceasta.
Referitor la rusia. S-a inceput un razboi rece intre toata lumea civilizata si tradatorii astea a umanitatii. Acum este sansa sa luam pozitia UE pentru ca sa nu cadem sub ocupatia slavonarilor astea nenorociti.
Eu zic ca cel mai bine pentru moldova este sa cedeze pe un timp transnistria pana imperiul asta nenorocit Rusesc va cadea.
Stiu ca zic lucruri ingrozitoare, si aceasta fapta mult seamana cu Romania cand a cedat Basarabia, dar m-am gandit foarte mult la aceasta problema, si am inteles ca e unica decizie corecta care ne-ar salva pe noi.
Altfel moldova intr-adevar risca sa-si piarda independentza. Rusii sunt extrem de agresivi si periculosi.
Trebuie gandita o strategie cum de destramat monstru asta Rusesc ca stat. Ca altfel el o sa ne ucida pe noi toti.
Rusii la betie sunt nebuni. Ei pot sa omoare si nu se tem sa fie omorati. Ei sunt beati permanent. Si din zi ce trece beau tot mai mult.
Eu zic ca statul lor trebuie redenumit in Vodkolandia.
A comentat 300 27 august 2008, 12:06 | mergi sus ▲
Sa fie 27 august un prilej p-u a sarbatori cu adevarat,in conditiile in care avem la conducere o guvernare pro-rusa,o haita de incompetenti care nu stiu ce limba vorbesc,pretinzind prin tot felul de tertipuri ca limba noastra a romanilor de pretutindeni e moldoveneasca.Dragilor,moldovenesc e doar dialectul,asa cum e cel ardelenesc,dar LIMBA e ROMANA s-o tineti minte.In ceea ce priveste Transnistia un fapt e sigur ea nu a fost si nici nu va fi a Basarabiei.
A comentat taniusha 27 august 2008, 12:37 | mergi sus ▲
Taniusha Transnistria nu a fost niciodata a noastra?povesteste asta moldovenilor transnistrieni care in fiecare zi din ce in ce mai mult sunt prigoniti de conducerea bandita(din biografia liderului transnistrean) separatista pentru ca vorbesc romana sau invata in romana.Eu am multi cunoscuti care sunt nevoiti sa circule zilnic din transnistria in basarabia la lucru si invatat,multi prieteni moldoveni traiesc la rude in transnistria, si ce?ei deacum nu-s moldoveni?????Apropo in Transnistria majoritatea populatiei e de origine romana!Si in plus imi dati vre-un document istoric care demonstreaza apartenenta transnistriei la Rusia sau Ucraina??????
To 300:
Romania cind a cedat basarabia era intr-un pas de-al doilea razboi mondial,tu propui sa cedam acum Transnistria pentru a facilita unirea cu Romania(ce inseamna o viata mai buna) sau alt fel spus sa vindem FRATII nostri!!!!!!!!!Mai gindestete poate iti amintesti ca sute de mii de moldoveni au rude peste Nistru sau banal locuiesc in ambele regiuni si intr-o buna zi ei se vor trezi in state straine!!!!
A comentat Viktor 27 august 2008, 14:03 | mergi sus ▲
ATITA TIMP CIT RUSIA VA FI COINTERESATA DE TRANSNISTRIA EA NU VA FI NICIODATA A NOASTRA.VIKTOR PROBLEMA NU CONSTA IN A CEDA TRANSNISRIA,FAPTUL REAL E CA DEMULT NU O MAI AVEM ASA CUM SI ROMANIA NU NE MAI ARE PE NOI.
A comentat TANIUSHA 27 august 2008, 14:25 | mergi sus ▲
Pt. 300 si taniusha - ma, voi lasati demagogia asta ca Transnistria nui si nici nu a fost a noastra . Urmariti forumul. Mai mult , eu voi spune se fac planuri de a lua tot pina la Bug ( unde veti fi si voi fugariti ). Spune cineva ca prin zona Kievului au fost chindva niste boieri cu nume moldovenesti, romanesti, care au fost distrusi si nimiciti de rusi si tatari , ca pina acolo au fost paminturile noastre.
Hai sa socotim ca unde au fost oameni cu nume mold. totul este pamintul nostru.
Tarul Rusiei Ivan Groznii (bolsevicii asa lau numit ) de fapt el era IOAN . ( tot roman a fost)
IOAN BOTEZATORUL, care la botezat pe HRISTOS in riul IORDAN tot roman a fost. Dar numele de Maria peste tot pamintul. Reese ca ne batem cu toti, totul e a nostru.

Dar daca in serios, eu vreau sa felicit TOTI BASARABENII CU ZIUA INDEPENDENTEI !!!
Stiti, cel mai putin va doresc ca nici un "frate" din est sau vest sa va socoata de al doilea ori a treilea sort cum a mai fost. Si nici sub o cizma !!!
A comentat j.PHILIPS 27 august 2008, 14:28 | mergi sus ▲
PHILIPS FAPTUL CA TRANSNISRIA NU E A NOASTRA NU E O DEMAGOGIE DIN CONTRA ESTE DE MULT STIUT SI SIMTIT DE CEI CARE AU LUPTAT ACOLO SI INTR-UN FINAL N-AU OBTINUT PREA MULTE.
A comentat TANIUSHA 27 august 2008, 14:41 | mergi sus ▲
Bah, philips ai grija la cuvinte! Eu n-am zis ca transnistria nu-i a noastra. Eu zic ca acum nu avem nici o sansa sa o luam. Si daca tot asa o s-o lasam atunci nici ei nici noi nu vom avea viitor!!! Ceva trebuie de facut. Ce? Reesind din situatia creata putem face urm. lucru:
- Sa facem un gard de fier intre transnistria si moldova, sa nu permitem nici un gram de marfa sa treaca prin moldova din transnistria. Sa-i retragem stampilele moldovenesti vamale de la banditii de la tiraspol. Si sa-i facem o adevarata blocada economica timp de 5,10 de ani. Ea fiind nerecunoscuta nu va putea exporta marfa si mai degraba sau mai tarziu se va epuiza economic. Atunci va ceda. Desigur trebuie de vorbit si cu Ucraina in aceasta privintza. Fara ei nu facem nimic.
- A doua solutie este sa o lepadam si s-o recuperam peste 50-100 de ani cand rusii ca natiune nu vor mai exista.
Alte solutii? Aveti? Tinind cont de aceea ca asa cum e acum e tragedie pentru R Moldova. Prin gaura aia de granitza in moldova nimeresc produse alimentare neimpozitate care ne strica piatza. Unde s-a mai intalnit cand o maioneza moldoveneasca sa coste mai mult decat cea ruseasca? Daca acea ruseasca in afara de aceea ca trebuie facuta si adusa mai trebuie si impozitata.
Si cum dupa aceasta voi vreti ca moldova sa supravetuiasca economic independent?
A comentat 300 27 august 2008, 14:51 | mergi sus ▲
Taniusha, nu ai dreptate. Tu mai bine du-te si intereseaza-te. Este un teritoriu roman. Sau daca nu vrei sa te interesezi du-te mai bine la bucatarie si fa o zeama. E teritoriul nostru 100%. Nu avem atat de mult pamant a.i. pur si simplu asa sa ne dezicem de el!.
A comentat 300 27 august 2008, 14:54 | mergi sus ▲
Pt. 300 - vezi mai sus , citeste mai atent . Eu la urma am spus - DACA IN SERIOS.........
Inseamna ca mai sus a fost...........!!!

Dar si mai serios , cu Transnistria e mai complicat dechit ni se pare !
A comentat j. PHILIPS 27 august 2008, 15:23 | mergi sus ▲
Taniusha, stii ce inseamna "a avea pe cineva". E un lucru nu chiar placut pentru cei ce-i AI !!!!!!!!!
A comentat j.PHILIPS 27 august 2008, 15:29 | mergi sus ▲
Ar fii un pariu riscant sa cedem asa de usor Trasnistria ca ea sa devina enclava rusesca.Occidentul se pare ca s-a trezit si nu mai este dispus sa lasa Rusiei o enclava din inauntrul careia sa ne ameninte dupa ce Voi,Basarabenilor veti fii parte a Romaniei si a occidentului.Vrem absolut totul,iar nu jumatati de masura.Daca tot credeti ca v-am tradat odata,acum cand avem parte de securitatea NATO vrem sa ne revansam fata de voi si sa va aratam ca nimeni normal la cap din patria mama nu va considera straini,ci doar 100%romani egali in drepturi cu toti ceilanti din cele 10 provincii istorice romanesti.
A comentat micael 27 august 2008, 22:22 | mergi sus ▲
Eu cred ca va faceti degeaba probleme. Rusii atat stiu sa faca propaganda. Practic ei ameninta un stat NATO pe romania in tot jocul asta. Nu cred ca da 2 lei pe transnistria sau pe republica moldova. Cf studiilor internationale pana in momentul de fata RUSIA a pierdut prin investitii si retragerea capitalului occidental 160 mld de EUR. Asta cu ala lucreaza in Rusia nu o sa dureze prea mult pentru ca daca occidentul se retrage de acolo rusia o sa aibe salarii mai mici ca moldova. Deja germania care tot timpul a negociat privat cu rusia condamna pozitia rusiei si si-a retras o gramada de investitii de acolo. Toata lumea are nevoie de gaze de la rusi e clar. Europa de fapt asta vrea. Dar hai sa va mai spun un secret. Cu ajutorul americanilor au descoperit un zacamant de gaz in moldova *ma refer la moldova nu la basarabia care poate asigura 200 k m3 pe zi .. Ceea ce pentru romania e foarte de ajuns ba mai mult am putea cred sa dam si la vreo 2 tari gaz natural. Tot americanii au descoperit un zacamant natural de gaz in polonia care poate asigura vreo 60% din consumul european de gaz. In proiectul de gaz din Polonia sunt implicate 2 companii una e romaneasca si cealalta din marea britanie. Asta inseamna ca europa o sa importe din ce in ce mai putin de la rusi. Practic ii lasa fara piata de desfacere. Asta de fapt nu place rusilor. Dupa pierderi de 160 de miliarde de eur in o saptamana sa ajunga sa nu mai aibe ca piata de desfacere pentru gaz europa. Se pregateste un alt razboi rece iar celalalt a destramat rusia. Putin a ridicat rusia ca putere cu ajutorul occidentului. Cu bani din afara. Daca astia se termina rusia se intoarce la cutiuta si de fapt cam asta vor si americanii si UE. Degeaba rusia recunoaste OSETIA ca stat independent. Daca europa nu il recunoaste osetia moare de foame. Singurele relatii comerciale o sa le aibe cu Rusia iar rusia cu cateva state de prin preajma. Nu uitati ca banii sunt tot in vest.
A comentat intrebatorul 27 august 2008, 22:28 | mergi sus ▲
Dragi moldoveni, stiti ca in Transnistria traesc doar 15 procente moldovenilor iar restul oameni sint rusii si ucraineni. Eu cred ca daca un popor vrea sa-si aiba independenta, trebue sa-i da o.
P.S. Cer scuze dupa greseli in mesajul.
A comentat Roman 28 august 2008, 07:56 | mergi sus ▲
Rusii de cind sint ei rusi au fost niste mirlani!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Fascist 28 august 2008, 17:49 | mergi sus ▲
Roman,15%? nu publica date ne controlate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!In Transnistria is mai multi moldoveni decit rusi sau si ucraineni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 28 august 2008, 22:16 | mergi sus ▲
NICIODATA NU AM AFIRMAT CA DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC TRANSNISTRIA NU ESTE PAMINT ROMANESC P-U CA ACEST FAPT AR FI UN NEADEVAR,ASTFEL CUM S-AR EXPLICA ACTIUNILE REGIMULUI SOVIETIC DE DUPA CEL DE-AL 2-LEA RAZBOI MONDIAL?CARE AU CONSTAT IN MODIFICAREA COMPONENTEI DEMOGRAFICE A RSSM DE-ATUNCI,CUM AR PUTEA FI INTETELEASA POLITICA INTERNA DE RUSIFICARE A AUTOHTONILOR,PROPAGAREA ANTIROMANISMULUI SI A MOLDOVENISMULUI POLITIC SAU FALSIFICAREA TRECUTULUI ISTORIC AL BASARABIEI.
IDEIA E URMATOAREA:TRANSNISTRIA A FOST DEZLIPITA DE BASARABIA IN AUG.1940 SI DE ATUNCI EA NU NE MAI APARTINE CU ADEVARAT,ASA CUM SI NOI NU MAI APARTINEM ROMANIEI SI NU SE STIE DACA NE VOM MAI REUNI VREODATA.ESTE O REALITATE TRISTA CARE INSA TREBUIE ACCEPTATA.DOAR NOSTALGICII POT VEDEA SI GASI LA ACEST MOMENT O SOLUTIE REALA A CONFLICTULUI ,,INGHETAT,,DIN ESTUL R.MOLDOVA.ATITA TIMP CIT R.M. ESTE MEMBRA A C.S.I,EA NU VA PUTEA SA ADOPTE O POZITIE DEFINITORIE FATA DE RUSIA CARE SE AMESTECA IN TREBURILE SALE INTERNE,SUSTININD SEPARATISMUL MAI ALES PRIN AGRESIUNI INTERNE(ECONOMICE,BLOCADE...)
DACA AR FI SA MA GINDESC MAI BINE PRESEDINTELE NOSTRU VORONIN ,,PATRIOT,, DESAVIRSIT A ROMANILOR BASARABANI ,A GASIT SOLUTII SI ACESTEI PROBLEME,DACA IMI AMINTESC EXACT INCA DIN IULIE 2002, P-U CA PLANUL FEDERALIZALII REPUBLICII,POTRIVIT UNOR DECLARATII MAI NOI PARE SA RAMINA IN ATENTIA "DOMNIEI SALE'' PINA ASTAZI.
ASTFEL,MA INTREB:OARE VORONIN DORESTE SA NE MAI PUNA INCA ODATA RABDAREA SI CONSTIINTA LA INCERCARE?PE SEMNE,CERT ESTE CA FEDERALIZAREA REP. MOLDOVA AR INSEMNA ARUNCAREA ACESTEIA IN PLASA SI ASA DESTUL DE INCAPATOARE ARUSIEI SAU MAI BINE ZIS A REGIUNII TRANSNISTRENE,CONDUSA DE UN REGIM CRIMINAL,KGB-ist.

P-U 300:O ZEAMA ZICI?TE-AS AJUTA CU PLACERE ATITA DOAR CA NU SUNT FOARTE''DOTATA'' IN ALE GATITULUI:)ORICUM E BINE SA LANSEZI PROPUNERI,ARATI CA AI SPIRIT DE INITIATIVA.SUCCES SI-N CONTINUARE!
A comentat TANIUSHA 30 august 2008, 08:43 | mergi sus ▲
Victor. Am citit asta (despre 15%) pe unul site moldovenesc. E adevar!
A comentat roman 30 august 2008, 16:13 | mergi sus ▲
To Roman:
Recensământ 2004

Populaţia regiunii la recensământul din 2004 era de 555.500 (incluzând municipiul Tighina)

Etnii

* Moldoveni (Români): 32%
* Ucrainieni: 29%
* Ruşi: 30%
* Bulgari, Găgăuzi, Evrei, Germani, Belarusi, Polonezi si alţii: 8%
A comentat Viktor 30 august 2008, 17:54 | mergi sus ▲
vay de mine,kiti oameni de politica swe pierd.imidati voie sa va intreb kiti ani aveti? a afce presupuneri si a duce discutii e bine,a critica e usor,dar citind atit de mult n-am intilnit nici o propunere concreta. ce e de facut cu transnistria? acum,urgent? a!!! asteptam sa vedem ce a spu8ne UE,Romania,si Rusii,dar singuri,mereu asa vedem paiul din ochiu; altora,eu nu spun ka planul Kozac e bun,nici nul aprob,dar vreau sa intreb cum am putea solutiona??????? poate cedam transnistria evreilor??? atunci precis rusii n-au sanse, in plus in kiteva luni devine dezvoltata la nivel european????
A comentat Wulf 02 septembrie 2008, 18:07 | mergi sus ▲
Oricum nu vom hotari nimic cu partea stinga a nistrului.suntem in puterea sa-i lasam sa se "balaceasca" in conducerea separatista pina isi vor da seama de ceia ce fac.
Referitor la unirea cu Romania si integrarea in UE, sunt ROMAN, dar daca va avea loc un referendum referitor la aceasta tema, voi opta CONTRA! Nu avem ce cauta unire si integrare in starea in care suntem si cel mai principal,NU CU CONDUCEREA ASTA A NOASTRA !!! Am un sentiment de rusine pt tara noastra, cind iese vre-un "sefel" de-al nostru in lume.
IESIRE DIN SITUATIE- avem nevoie de o conducere COMPLET noua, TINARA, INTELECTUALA, NECORUPTA!
JOS BOSOROGII !!!
A comentat Jony 18 septembrie 2008, 07:01 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1501 secunde