Represiunea de la Chisinau condamnata in Parlamentul European
adăugat 06 mai 2009, 21:56, la Ştiri de Top
Parlamentul European va dezbate astazi in plen un proiect de rezolutie privind Republica Moldova in care sunt condamnate incalcarile drepturilor omului, acuzatiile de implicare aduse Romaniei, impunerea de vize cetatenilor romani si discrepantele dintre raportul OSCE si rapoartele organizatiilor neguvernamentale privind fraudarea alegerilor de la Chisinau, conform proiectului de rezolutie.Initiativa rezolutiei apartine eurodeputatilor PPE José Ignacio Salafranca, Jean-Marian Marinescu, Charles Tannock, Alexandru Nazare si Petru Daniel Funeriu. Acest proiect de rezolutie comuna a fost intocmit de europarlamentari apatinand grupului Partidului Popular European (PPE), al Socialistilor Europeni (PSE), de la Alianta Liberarilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si cel al Verzilor (Greens).
In prima parte a documentului, europarlamentarii Verzilor invoca printre bazele factuale vocatia europeana a Republicii Moldova care, sustin ei, este "o tara cu cu adanci legaturi istorice in domeniul cultural si economic cu diferite state ale Uniunii Europene". Tot aici, eurodeputatii PPE aduc in discutie o serie de ilegalitati comise de autoritatile de la Chisinau ce contravin drepturilor omului si dreptului international in general. Acestia si-au exprimat "ingrijorarile serioase" fata de "controlul guvernamental asupra institutiilor mass-media, intimidarea, hartuirea liderilor opozitiei si folosirea abuziva a resurselor administrative in beneficiu partidului aflat la guvernare". De asemenea, europarlamentarii PPE constata grave abateri de la accesul la vot pentru cetatenii moldoveni din diaspora al caror drept nu a fost respectat si chiar ingradit in multe cazuri. Documentul trage un semnal de alarma referitor la "plangerile formulate de opozitie si de catre Coalitia 2009 in legatura cu nereguli masive in timpul alegerilor din 5 aprilie unde s-a votat foarte mult pe liste suplimentare". Eurodeputatii mentioneaza retinerea a cel putin 310 oameni care "au fost arestati, incarcerati dupa care au fost sistematic supusi la rele tratamente de catre politisti, fapte ce pot fi caracterizate si prin termenul de tortura". Totodata, ei amintesc ca aceste abuzuri asupra cetatenilor incalca flagrant mai multe conventii europene la care Republica Moldova este stat semnatar.
Nu in ultimul rand, se concluzioneaza ca acuzatiile de implicare in revolta care i se imputa Romaniei "sunt nefondate". "Nu exista indicatii sau dovezi care sa fi iesit la lumina cum ca vreun stat membru UE ar putea fi acuzat ca este vinovat de cele intamplate in cadrul violentelor de acum cateva saptamani in urma", se arata in rezolutie.
Solicitarile europene
In baza observatiilor formulate, in special de catre membrii delegatiei Parlamentului European ce a vizitat Republica Moldova intre 26-29 aprilie, europarlamentarii au formulat mai multe cereri si recomandari importante de care va depinde si viitorul Republicii Moldova pe calea europeana. Recomandarile PE subliniaza "necesitatea conformarii Chisinaului cu standardele democratice ca si conditie primara pentru dezvoltarea relatiilor dintre Moldova si UE". Se recomanda crearea unei comisii independente de investigare cu participarea Comitetului Consiliului Europei pentru prevenirea torturii, precum si comisii speciale pentru cazurile de omoruri inregistrate precum si pentru cele legate de acuzatii de viol.
PSE deplange expulzarea ambasadorului roman la Chisinau, fapt asupra caruia se insista ca din punct de vedere al UE "discriminarea asupra oricarui cetatean al UE este total inacceptabila". La fel este condamnata si noua lege care prevede obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa intre pe teritoriul Republicii Moldova. In schimb, acestia propun relaxarea conditiilor de acordare a vizelor pentru UE cetatenilor moldoveni pentru ca acestia sa poata circula mai usor in acest spatiu in speranta totusi ca, "acestia nu vor pleca masiv din tara".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
". îndeamnă, totodată, insistent Consiliul și Comisia să revizuiască sistemul de vize al UE pentru Republica Moldova, în vederea relaxării condițiilor regimului de acordare a vizelor cetățenilor moldoveni, îndeosebi a condițiilor financiare, iar călătoriile regulate să se poată desfășura în condiții mai bune; își exprimă însă speranța că cetățenii moldoveni nu vor profita de un sistem de călătorie și de acordare a vizelor mai bun pentru a începe un exod în masă, ci vor fi încurajați să contribuie activ la dezvoltarea în continuare a țării lor natale;"
Am dori sa se stie clar ca aceasta Relaxare a condiţiilor de acordare a vizelor pentru moldoveni va avea un impact pozitiv din mai multe puncte de vedere:
1 - va contribui la salvarea a zeci si sute de familii aflate in stadiu de destrmare (sotiile de 4-5 ani se afla in Italia, Spania, Grecia, sotii pleaca la munca in Rusia, iar o intreaga genereatie de copii frustati, cresc si se educa fara parinti (anume acesti tineri de 16-19 ani contactati la internet au iesit in strada (nu atat impotriva alegerilor concrete) imoptriva situatiei lor psihologice si familiare insuportabile (de a nu putea pleca in vacanta la parinti, de a nu-si vedea parintii cu anii si dea comunica dupa "cortina de fier" cu parintii numai prin celualare - de aici distrctivismul psihologic).
2 - va redirectiona fluxurile migratiei in scop de munca - dinspre Rusia spre UE, numarul total al migrantilor ramanand aceleasi;
3 - va dispare teama pierderii sansei unice de emigrare (si a repetarii ororilor imigratiei ilegale) care pana acum nu lasa loc de alegere pentru migranti ( stiind ca oricand pot pleca si veni din tara membrii familiilor vor avea posibilitatea de a alege cine din soti sa plece peste hotare pe o perioada anumita, si cine sa ramana acasa sa aiba grija de gospodarie si copii). Plecarile celui de-al doilea sot in paralel la munci putin platite in Est vor deveni ineficiente si inutile.
4 - libera circulatie va face inutila transferul definitiv al copiilor minori si al intregii familii in occident din motivul imposibilitatii de a se vedea mai des.
5 - libera circulatie permite revenirea periodica la bastina si reinvestirea banilor castigati in afaceri de mic bussines, pe care sa le poata periodic sa le dezvolte pana la nivelul cand plecarile peste hotare nu vor mai avea rost, etc.etc.
Cetatenii romani ar putea aduce alte argumente concludente in favoarea unei asemenea decizii.