Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 februarie 2024, ora locală: 13:50

 

Represiunea de la Chisinau condamnata in Parlamentul European

adăugat 06 mai 2009, 21:56, la Ştiri de Top

Parlamentul European va dezbate astazi in plen un proiect de rezolutie privind Republica Moldova in care sunt condamnate incalcarile drepturilor omului, acuzatiile de implicare aduse Romaniei, impunerea de vize cetatenilor romani si discrepantele dintre raportul OSCE si rapoartele organizatiilor neguvernamentale privind fraudarea alegerilor de la Chisinau, conform proiectului de rezolutie.

Initiativa rezolutiei apartine eurodeputatilor PPE José Ignacio Salafranca, Jean-Marian Marinescu, Charles Tannock, Alexandru Nazare si Petru Daniel Funeriu. Acest proiect de rezolutie comuna a fost intocmit de europarlamentari apatinand grupului Partidului Popular European (PPE), al Socialistilor Europeni (PSE), de la Alianta Liberarilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si cel al Verzilor (Greens).

In prima parte a documentului, europarlamentarii Verzilor invoca printre bazele factuale vocatia europeana a Republicii Moldova care, sustin ei, este "o tara cu cu adanci legaturi istorice in domeniul cultural si economic cu diferite state ale Uniunii Europene". Tot aici, eurodeputatii PPE aduc in discutie o serie de ilegalitati comise de autoritatile de la Chisinau ce contravin drepturilor omului si dreptului international in general. Acestia si-au exprimat "ingrijorarile serioase" fata de "controlul guver­namental asupra institutiilor mass-media, intimidarea, hartu­irea liderilor opozitiei si folosirea abuziva a resurselor administra­tive in beneficiu partidului aflat la guvernare". De asemenea, europarlamentarii PPE constata grave abateri de la accesul la vot pentru cetatenii moldoveni din diaspora al caror drept nu a fost respectat si chiar ingradit in multe cazuri. Documentul trage un semnal de alarma referitor la "plangerile formulate de opozitie si de catre Coalitia 2009 in legatura cu nereguli masive in timpul alegerilor din 5 aprilie unde s-a votat foarte mult pe liste suplimentare". Eurodeputatii mentioneaza retinerea a cel putin 310 oameni care "au fost arestati, incarcerati dupa care au fost sistematic supusi la rele tratamente de catre poli­tisti, fapte ce pot fi caracterizate si prin termenul de tortura". Totodata, ei amintesc ca aceste abuzuri asupra cetatenilor incalca flagrant mai multe conventii europene la care Republica Moldova este stat semnatar.

Nu in ultimul rand, se concluzioneaza ca acuzatiile de implicare in revolta care i se imputa Romaniei "sunt nefondate". "Nu exista indicatii sau dovezi care sa fi iesit la lumina cum ca vreun stat membru UE ar putea fi acuzat ca este vinovat de cele intamplate in cadrul violentelor de acum cateva saptamani in urma", se arata in rezolutie.

Solicitarile europene

In baza observatiilor formulate, in special de catre membrii delegatiei Parlamentului European ce a vizitat Republica Moldova intre 26-29 aprilie, europarlamentarii au formulat mai multe cereri si recomandari importante de care va depinde si viitorul Repu­blicii Moldova pe calea europeana. Recomandarile PE subliniaza "nece­sitatea conformarii Chisina­ului cu standardele democratice ca si conditie primara pentru dezvoltarea relatiilor dintre Moldova si UE". Se recomanda crearea unei comisii independente de investigare cu participarea Comitetului Consiliului Europei pentru preve­nirea torturii, precum si co­mi­sii spe­ciale pentru cazurile de omoruri in­re­gistrate pre­cum si pentru cele legate de acu­zatii de viol.

PSE de­plan­ge expulzarea ambasadorului roman la Chisi­nau, fapt asupra caruia se insista ca din punct de vedere al UE "discri­mina­rea asupra ori­ca­rui cetatean al UE este total inacceptabila". La fel este con­damnata si no­ua lege care prevede obli­gativitatea vize­lor pentru ceta­te­nii romani care vor sa in­tre pe teritoriul Republicii Mol­dova. In schimb, acestia propun relaxarea conditiilor de acordare a vizelor pentru UE cetatenilor moldoveni pentru ca acestia sa poata circula mai usor in acest spatiu in speranta totusi ca, "acestia nu vor pleca masiv din tara".

Autor: Madalin NECSUTU
Sursa: www.ziua.ro
Proiectul contine urmatorul punct:
". îndeamnă, totodată, insistent Consiliul și Comisia să revizuiască sistemul de vize al UE pentru Republica Moldova, în vederea relaxării condițiilor regimului de acordare a vizelor cetățenilor moldoveni, îndeosebi a condițiilor financiare, iar călătoriile regulate să se poată desfășura în condiții mai bune; își exprimă însă speranța că cetățenii moldoveni nu vor profita de un sistem de călătorie și de acordare a vizelor mai bun pentru a începe un exod în masă, ci vor fi încurajați să contribuie activ la dezvoltarea în continuare a țării lor natale;"
Am dori sa se stie clar ca aceasta Relaxare a condiţiilor de acordare a vizelor pentru moldoveni va avea un impact pozitiv din mai multe puncte de vedere:
1 - va contribui la salvarea a zeci si sute de familii aflate in stadiu de destrmare (sotiile de 4-5 ani se afla in Italia, Spania, Grecia, sotii pleaca la munca in Rusia, iar o intreaga genereatie de copii frustati, cresc si se educa fara parinti (anume acesti tineri de 16-19 ani contactati la internet au iesit in strada (nu atat impotriva alegerilor concrete) imoptriva situatiei lor psihologice si familiare insuportabile (de a nu putea pleca in vacanta la parinti, de a nu-si vedea parintii cu anii si dea comunica dupa "cortina de fier" cu parintii numai prin celualare - de aici distrctivismul psihologic).
2 - va redirectiona fluxurile migratiei in scop de munca - dinspre Rusia spre UE, numarul total al migrantilor ramanand aceleasi;
3 - va dispare teama pierderii sansei unice de emigrare (si a repetarii ororilor imigratiei ilegale) care pana acum nu lasa loc de alegere pentru migranti ( stiind ca oricand pot pleca si veni din tara membrii familiilor vor avea posibilitatea de a alege cine din soti sa plece peste hotare pe o perioada anumita, si cine sa ramana acasa sa aiba grija de gospodarie si copii). Plecarile celui de-al doilea sot in paralel la munci putin platite in Est vor deveni ineficiente si inutile.
4 - libera circulatie va face inutila transferul definitiv al copiilor minori si al intregii familii in occident din motivul imposibilitatii de a se vedea mai des.
5 - libera circulatie permite revenirea periodica la bastina si reinvestirea banilor castigati in afaceri de mic bussines, pe care sa le poata periodic sa le dezvolte pana la nivelul cand plecarile peste hotare nu vor mai avea rost, etc.etc.
Cetatenii romani ar putea aduce alte argumente concludente in favoarea unei asemenea decizii.

A comentat ion 07 mai 2009, 07:54


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0784 secunde