Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 iulie 2024, ora locală: 19:17

 

Republica Moldova, menţionată în declaraţia finală adoptată la Summitul NATO

adăugat 04 aprilie 2008, 17:07, la Eveniment

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, după şedinţa de ieri a Consiliului NATO, că Alianţa Nord-Atlantică susţine integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa statelor Republica Moldova, Georgia şi Azerbaidjan, în care există conflicte îngheţate. În cadrul unei conferinţe de presă, Traian Băsescu a menţionat că membrii NATO au adoptat un comunicat final, este extrem de important că în aceste concluzii se regăsesc referiri la conflictele regionale. "Având în vedere şi precedentul Kosovo, ni s-a părut extrem de important ca în aceste concluzii să apară o declaraţie cu privire la susţinerea de către NATO a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei, Georgiei şi Azerbaidjanului", a spus Traian Băsescu. Unul dintre punctele importante din declaraţie este indivizibilitatea securităţii aliaţilor. "Principiul indivizibilităţii este un principiu la care ţinem foarte mult", a subliniat Traian Băsescu. Un alt subiect important al declaraţiei este legat de situaţia din Afganistan. În declaraţie a fost constată necesitatea creşterii prezenţei militare în Afganistan, în paralel cu dezvoltarea economică instituţională şi cu pregătirea armatei afgane. "În ceea ce priveşte extinderea NATO, concluziile consiliului se împart în trei paliere. Unul este cel legat de implicarea statelor în procesul de obţinere a statutului de membri. Până în ultima clipă, practic, toţi participanţii au susţinut o extindere cu trei membri noi - Croaţia Macedonia şi Albania. Au fost implicate doar două din cele trei - Albania şi Croaţia. Macedonia are în continuare invitaţia de aderare. Nu mai este nevoie de un nou summit pentru ca Macedonia să fie implicată. Este nevoie doar ca Macedonia să-şi rezolve contenciosul cu Grecia în privinţa denumirii. Grecia şi-a utilizat pe bună dreptate dreptul de membru şi 25 de membri au susţinut-o", a adăugat preşedintele României. El a precizat că Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, dar şi Serbia, au primit o evoluţie a relaţiilor cu NATO. Serbia nu a făcut o solicitare în acest sens. Traian Băsescu a subliniat că Georgia şi Ucraina vor deveni membri NATO. "Concluzia discuţiilor a fost că aceste două ţări nu întrunesc toate criteriile pentru a fi incluse în planul de preaderare (MAP). În luna decembrie însă, vor fi incluse. Constatând riscul politic, ca urmare a declaraţiilor făcute în unele capitale, dar şi pentru a nu lăsa loc niciunei interpretări, că vreun stat din afară ar fi influenţat decizia de acordare a MAP, consiliul îşi manifestă dorinţa ca Georgia şi Ucraina să devină membre NATO când vor întruni condiţiile. Este pentru prima dată când văd un astfel de document, unde nu este folosită sintagma dacă îşi vor îndeplini condiţiile, sintagmă care a fost folosită în cazul României", mai spus Traian Băsescu. Preşedintele României a precizat că scutul antirachetă din Europa va fi folosit pentru a proteja toate statele membre. Următorul summit NATO se va desfăşura în Franţa şi Germania, la Strasbourg şi Koln.

Autor: Alexei LUNGU, Ioan STRELCIUC, GP FLUX
Sursa: www.flux.md
Chiar nu vedeti ca basescu bate campii!!! de ce il credeti si va puneti sperante in el?
nu intelegeti ca omul asta altceva decat sa culeaga voturi nu stie sa faca?
spune verzi si uscate despre r. moldova si se da mare patriot pentru ca stie ca sunt aproximativ 500 de mii de basarabeni cu cetatenie romana si cu drept de vot.
face tot felul de gafe, cum ar fi una din declaratiile pe care le-a dat in urma vizitei in r. moldova si anume ca el sustine intrarea moldovei in grupul statelor din balcanii de vest. basescu nici nu stie macar ca balcanii de vest este o denumire geografica si nicidecum vreo alianta sau organizatie, asta ca si cum ar fi spus ca el sustine muntii carpati sa intre in muntii himalaia.
spune tot felul de lucruri numai ca sa impresioneze votantii, cum ar fi si cu situatia serbiei fata de NATO, mai exact a spus ca i se va da serbiei dreptul de a adera la NATO, ceea ce este o inventie prosteasca, pentru ca NATO nu da nimic nimanui fara ca sa existe mai intai o cerere din partea vreunui stat.
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 14:31
personajul acesta este complet lipsit de diplomatie, pune interesele personale inaintea intereselor statului, face acuzatii la adresa predecesorilor sai cu cea mai mare nesimtire. a spus ca cei care au semnat tratatult cu ukraina si-au vandut tara pe nerasuflate... dar el a uitat ca facea parte din acel guvern in timpul caruia s-a semnat tratatul, de ce nu a deschis GURA atunci?
sau atunci era mai importanta flota, adica era mai important sa ajute flota romaniei sa dipara.
astea sunt doar cateva adevaruri despre MARELE presedinte basescu, dar vor fi mai multe atunci cand va pierde puterea, atunci vor iesi mai multe mizerii la suprafata
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 14:40
daca ar fi avut intradevar dorinta ca Romania sa fie in bune relatii cu moldova, nu s-ar fi ajuns aici, dar felul in care i-a iritat pe comunistii de la noi, cu declaratiile lui de marinar curajos, a dus la situatia care este acum. daca va mai amintiti, tot basescu promitea ca moldovenii vor beneficia de un sistem de vize diferit de cetatenii altor state nemembre UE, adica vor primi viza la frontiera. dupa cum vedeti nu este asa.
ce a facut basescu pt moldova in 4 ani de cand este presedinte, in afara de 2 vizite in care i-a iritat si mai tare pe voronin&company.
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 14:54
Tacea, aproape te inseli in proportie de 90%. Sincer imi parer rau ca ai ajuns sa gandesti asa. In unele chestii ai dreptate, dar doar in unele
A comentat Jorel 10 aprilie 2008, 17:56
eu nu gandesc asa, asta este realitatea
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:16
sa-mi zici te rog ce-a facut basescu concret in 4 ani de presedentie, in afara de dat din gura
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:17
as mai avea ceva de adaugat despre BASESCU - SERBIA - NATO, basescu spune ca va sustine intrarea serbiei in nato... dar serbia nu vrea asa ceva, serbia este impotriva nato
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:22
nu stiu cu ce va cucerit omul asta (basescu) probabil cu umorul si cu stilul lui "direct", "dur", "taios" si cu faptul ca vorbeste mult despre republica moldova, dar ce a facut concret in sensul asta? un singur lucru as vrea sa-mi spuneti, in afara de vizite la scoli de vara, discursuri cu jigniri si acuzatii, nu a facut nimic constructiv, a distrus relatia cu moldova care era si asa subreda.
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:31
bineinteles ca nu doar basescu e responsabil de situatia asta, mai este unul tare "hatru" - cioroianu - ministru de externe - un papagal si jumatate, ala nici sa vanda seminte in piata nu-i bun. si mai sunt si altii...
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:36
sper sa nu va plictisesc, dar as mai avea inca ceva de adaugat. au sperat multi ca basescu va cere la summit alipirea moldovei la romania sau ceva de genul acesta, au sperat degeaba, pt ca omul asta nu-i in stare sa faca asa ceva, ba mai rau in timpul mandatului lui basescu ukrainenii isi fac de cap pe insula serpilor, in concluzie nu numai ca nu va recupera teritoriile pierdute, dar a si pierdut ceva, ceva foarte important pt romania
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:45 | mergi sus ▲
tot in perioada aceasta ungurii din inima romaniei comenteaza mai mult ca niciodata, oare de ce?
oare nu le-a promis basescu ceva?
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 19:48 | mergi sus ▲
Astept sa ma suni cand vei mai trece prin Timisoara, chiar as vrea sa am o discutie pe aceasta tema cu tine, nu ca sa te conving de ceva dar sa vad de ce ti-ai creat o asemene pozitie inselatoare, numarul meu ii foarte simplu, is sigur ca il mai ai.
A comentat Jorel 10 aprilie 2008, 20:35 | mergi sus ▲
Bumbac,chiar ma plictisesti!!! ce te-ai avantat asa sa-l blamezi pe T.Basescu??? ia-o mai usor... Basescu e unicul presedinte care a insistat sa fie reluate relatiile cu Moldova cu toate ca la Chisinau se stabilise un regim politic(care starneste repulsie tuturor),a facut mai multe vizite decat Lucinschi la vremea lui...semneaza contracte de studii pentru elevii Basarabeni(pe care comunistii le rup!!!) Face ce ii sta in puteri,iti dai seama ca el nu este Dumnezeu ca sa ne scape de toate nevoile...Si ce ma rog te superi ca l-a iritat pe Voronin si gasca??? nu cumva iti pare rau....Basescu duce o politica dreapta si nu lasa ca prostiile si jignirile spuse de handicapatul de presedinte a R.M sa afecteze relatiile dintre cele 2 tari (cat de mult nu si-ar dori comunistii!) Astia stau numai si trancanesc verzi si uscate,iar voi va uitati in gura lor...
A comentat ana 10 aprilie 2008, 21:23 | mergi sus ▲
ana, de aia s-a inventat codul diplomatic, ca un politician sa-l cunoasca si sa-l foloseasca, sunt anumite cuvinte care noua ni se par obisnuite, dar daca ies din GURA unui sef de stat au cu totul alta conotatie. sunt de acord cu tine ca comunistii (am folosit intentionat o cacofonie) indruga verzi si uscate, dar daca basescu ar fi stiut sa raspunda la provoc
arile lor altfel decat a facut-o, nicidecum ca un prieten de pahar de-al lui becali (cred ca stii la ce ma refer), lucrurile nu ar fi stat astfel, cel putin nu ar fi existat conflictul asta deschis.
comunistii continua cu provocarile pentru ca stiu ca vor avea efectul pe care si-l doresc. incearca sa vezi lucrurile sub toate aspectele lor. si acuma iti fac o destainuire si eu credeam ca c. vadim tudor ii intreg la cap, dar nu-i chiar asa.
si as mai avea o intrebare, ce roman a reusit sa ajunga capitan de nava in perioada lu ceausescu, fara sa fie securist?
A comentat n.bumbac 10 aprilie 2008, 22:11 | mergi sus ▲
Bumbac - Ultima intrebare e de nota 10!!! Bravo!
A comentat j. PHILIPS 10 aprilie 2008, 22:25 | mergi sus ▲
ana - Te rog ,nu mai folosi cuvintul "comunisti".Intelegeti odata ca ei nu sunt comunisti. Ana ,cauta ,intreaba de cineva, poate gasesti si citeste foarte atent "statutul partidului comunist". Acolo sunt lucruri bune. Nu de-a te inscrie in partid la voronin - nu. Dar ca sa cunosti si sa poti face diferenta intre comunisti si membri de partid.
Comunist e acel ce respecta si traeste dupa statut .Practic imposibil. Dar astea is membri de partid. Fac cum le trasneste prin cap.
Comunizm, comunisti - din teorie, - in comun. Cuvintul acesta sta la baza teoriei comuniste. Ce vedem la astea - au PRIHVATIZAT totul ce se putea. " Proprietate privata" , capital prin conturi. ( Banii is cei din buzunar, prin conturi e capital ). Astea is elemente din capitalizm . Denumirea de partid comunist dim Moldova - e o perdea de asi rezolva problemele.
O fi ca lumea-i rea!!!!
Dar totusi statutul sa-l cauti si sa-l citesti, pentru tine, sa cunosti. Nu socoti ca e o rusine, lasa sa-l citeasca voronin .
Vezi singura - esti mare!!!!!
A comentat j. PHILIPS 10 aprilie 2008, 23:00 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0687 secunde