Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 08:20

 

Romania si R. Moldova in contextul integrarii euro-atlantice

adăugat 18 iunie 2008, 20:51, la Eveniment

Republica Moldova - placa turnata a relatiilor romano-ruse

Moldova Foundation cu sediul la Washington, SUA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI) din Bucuresti, a organizat, pe 16 iunie 2008, la Muzeul Cotroceni un Seminar cu participare internationala sub genericul "Romania si R. Moldova in contextul integrarii euro-atlantice" .

Cele trei sesiuni au fost moderate de Vlad Spanu - fondator Moldova Foundation si Ion Bulei - director ISPRI. In atentia participantilor au fost supuse subiecte de actualitate precum "Relatiile dintre Romania si R. Moldova", "Alegerile parlamentare din R. Moldova din 2009", "Conflictul transnistrean" , "R. Moldova si relatiile cu UE si NATO". Aceste subiecte au fost analizate si comentate de Andrei Brezianu - istoric din SUA, Dan Dungaciu - analist, reprezentant ISPRI, si, respectiv, Vladimir Socor - reprezentant Jamestown Foundation, SUA, si Vladimir Lupan - analist din R. Moldova.

In cele ce urmeaza vom face o retrospectiva a temelor supuse dezbaterilor cu comentariile aferente.

In ecuatia relatiilor dintre R.Moldova cu Romania un rol important il joaca Rusia

Andrei Brezianu, istoric din SUA, a facut o trecere in revista o istoriei teritoriului dintre Prut si Nistru pana la ora actuala. In context, istoricul Brezianu a subliniat ca , desi suntem in secolul XXI, unde valorile si aspiratiile capata o alta valenta, surprinzatoar , insa, ca Republica Moldova, nu si-a gasit identitatea si mai predomina discutiile cu privire la glotonim, istorie, limba. Ba mai mult decat atat, autoritatile de la Chisinau alimenteaza ideea crearii unei minoritati etnice a moldovenilor in Romania.

Brezianu a subliniat ca in ecuatia relatiilor R.Moldova cu Romania un rol important il joaca Federatia Rusa. Colaborarea Rusei cu R.Moldova este pregnanta, substantiala atat in aspect economic , cat si informational. Romania constituie reversul acestor deziderate. In afara de "preocupari si bune intentii" declarate de Presedintele Traian Basescu, nu exista o strategie conturata a acestor relatii bilaterale. Andrei Brezianu a subliat ca mass media romaneasca nu reflecta obiectiv viata social-politica din R.Moldova; deschiderea consulatelor romanesti la Cahul si Balti bate pasul pe loc; comisia mixta moldo-romana stagneaza, etc.

"In R.Moldova nu se face politica, ci geopolitica"

Cu o completare a celor spuse de istoricul Brezianu a venit analistul Dan Dungaciu, care a estimat ca "in Republica Moldova nu se face politica, ci geopolotica". Incepand cu anii 90, in R.Moldova s-au conturat doua tipuri de mentalitati: prima - pro unirea cu Romania si cea de-a doua - pro Rusia. In ultimii ani, capata teren si o a treia orientare mai noua - poti sa fii cu vestul, fara sa fii cu Romania. Dungaciu a evidentiat faptul ca in R.Moldova nu exista formatiuni politice inzestrate cu filon doctrinar, iar partidul de guvernamant (PCRM) este un partid "butic", adica o adunare de interese. "Principalul motiv pentru care populatia R.Moldova voteaza PCRM este agenda sociala".

Referindu-se la viitoarele alegeri parlamentare din primavara anului 2009 din R.Moldova, Dungaciu a spus ca in agenda electorala a fortelor politice moldovenesti va lipsi, cu prisosinta, tematica integrarii in UE, NATO sau reintregirea teritoriala a R.Moldova (n.r. solutionarea conflictului transnistrean) , acestea sunt trecute in "spirala tacerii" pentru ca nu prind la public.
Dan Dungaciu a mai spus ca discursul R.Moldova, dupa summit-ul NATO de la Bucuresti, nu s-a schimbat. Dimpotriva, in Conceptia de Securitate Nationala, adoptata recent, a fost exclusa tematica intergrarii euro-atlantice, subliniindu- se "notiunea de neutralitate" a R.Moldova.

In concluzie, analistul Dungaciu a subliniat ca R.Moldova trebuie sa repare problemele grave din sistemul existent si sansa acesteia este europenizarea si democratizarea. Iar unul din factorii rationalizatori este acordarea cetateniei romane, care poate fi privit ca un factor de europenizare.

Relatiile RM cu UE si NATO sunt incerte

Vladimir Lupan, analist din R.Moldova, sustine ca relatiile R.Moldova cu UE si NATO sunt fructuante si cunosc schimbari de optica din 5 in 5 ani. Relatiile R.Moldova cu UE dateaza din 1994 prin semnarea Acordului de parteneriat, insa de atunci si pana in prezent nu s-au observat progrese substantiale, spune Vladimir Lupan. Ba mai mult decat atat, in ultimul timp, UE reactioneaza cu un grad de precautie, conditionand R.Moldova sa demonstreze o implimentare activa a reformelor democratice. Vladimir Lupan, nu exclude faptul ca UE sa promita si fonduri structurale pentru implimentarea reformelor, ceea ce ar putea automat sa devina si "un subiect electoral din 2009".

Vladimir Lupan a mai spus ca dorinta autoritatilor de la Chisinau, de a inregistra progrese in reglementarea conflictului transnistrean, ii determina sa adopte o politica distanta, "rece" cu Romania si structurile euro-atlantice. In acelasi timp, conceptul de "neutralitate permanenta" este aclamat la Moscova. Lupan este de parerea ca pentru a diminua rolul Rusiei in R.Moldova, autoritatile moldovenesti trebuie sa se apropie de NATO. Analistul moldovean a mai spus ca "R.Moldova se afla pe muchie de cutit intre est si vest si progrese substantiale in relatiile cu Romania si structurile euro-atlantice nu vor fi semnificative pana dupa scrutinul parlamentar din 2009".

"R.Moldova a facut concesii Rusiei din incompetenta si slabiciune"

Vladimir Socor, reprezentant Jamestown Foundation, SUA s-a referit, in special la conflictul transnistean si perspectivele de solutionare a acestuia. Distantarea de ex-URSS si miscarea unionista din Moldova este motivul principal al secesionismului transnistrean. "R.Moldova nu si-a asigurat intergritatea teritoriala din anii 90. A facut concesii Rusiei din incompetenta si slabiciune", sustine Socor. "Memorandumul Primacov" semnat in 1997 de autoritatile moldovenesti a consacrat un format de negocieri cu Transnistria. Acest document persista pana in prezent si ofera drept solutie "constituierea unui stat comun pe baza contactuala".

Eforturile RM de a cere mediere internationala in reglementarea conflictului transnistrean in formatul 5 plus 2au suferit esec, fiind stopate din 2006 de Rusia si Transnistria. Analistul Socor a mai spus ca actualele negocieri, in acest subiect, sunt consfintite pe 3 principii: neutralitatea RM, conferirea unui statut special al Transnistriei in cadrul RM si cedarea proprietatilor din Transnistria in folosul companiilor rusesti. Rusia , desi aproba aceste principii, pentru a se detasa de responsabilitatea internationala in acest subiect, sustine ca va fi de acord cu aceste conditii, in cazul in care sunt agreate de ambele parti (RM -Transnistria) .

In concluzie, Socor este de parerea ca pe masura ce se apropie alegerile din RM din 2009, Chisinaul pentru a debloca negocierile si a se afisa "ca factor pacificator", ar putea face cedari semnificative in fata Tiraspolului.

Pe marginea acestor teme expuse, in cadrul seminarului, s-au pronuntat ex-Prim-Ministru Petre Roman, Ambasadorul Iuliana Gore-Costin, deputatul moldovean, Vitalia Pavlicenco.

Cert este faptul ca problema relatiilor RM cu Romania este discutata, analizata, insa solutiile reale de apropiere raman, de cele mai dese ori, doar simple iluzii.


Autor: basarabeni.ro
Sursa:
Dragii mei, acelasi articol l-am vazut postat si pe alte site-uri, doar ca il semneaza un alt autor.... Cred ca ar fi deontologic sa nu va treceti drept autori, dar sa indicati sursa.... cel putin pe viitor
A comentat violeta 19 iunie 2008, 14:15
Acest articol l-am primit eu pe mail fara indicarea sursei, aca ca no comment:)
A comentat Vlad Durnea 19 iunie 2008, 15:06
daca doamna pavlicenco se va balota pentru presedinte trebuie de o sustinut si de o votat pe ea :)
A comentat ii drept 24 iunie 2008, 22:03
De fapt articolul este un proces verbal de la intrunire. nu este nici analiza, decit o transcriere de pe banda. Asa ca sa nu se agite 'autorul' ca nu se aude vocea lui deloc. Asa cum ne-a obisnuit, un text fara personalitate si plin de greseli de redactare a unui text jurnalistic. mai bine ca basarabeni.ro nu a mentionat autorul, l-a scutit de rusine.
A comentat valentina 26 iunie 2008, 17:46
Da, am cautat informatii noi despre RM si tot dau de caest text fara cao si coada. poate incetati sa postati gunoi peste tot si puneti texte de analiza semnate de autori carora nu le e rusine de ceea ce aun scris? Aratati, va rog, ca va pasa, macar voua, de timpul celor care VOR, cu adevarat, sa se informeze! Multumesc.
A comentat nedumerire 30 iunie 2008, 11:51


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0605 secunde