Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 12:32

 

Rusii se inchina la icoana “Sfantului” Stalin. Imaginea Bisericii Ortodoxe Ruse: “amestec de păgânism şi stranie devoţiune laicizată”

adăugat 27 ianuarie 2011, 10:00, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Rusi, se inchina, icoana, “Sfantului” Stalin, Biserica Ortodoxa Rusa, păgânism, Matrona

Un jurnalist de la ziarul “Moskovski Komsomoleţ” a găsit într-o biserică de lângă Kremlin icoana care-l înfăţişează pe Iosif Vissarionovici Giugaşvili.

 

Chipul lui Stalin – unul din cei mai sângeroşi conducători din istoria lumii – stă încă liniştit în icoane. Chiar şi în centrul Moscovei, la o aruncătură de băţ de Kremlin. În 2008, icoana tiranului a fost găsită într-o biserică din Sankt Petersburg. Atunci a fost un scandal teribil, preotul a fost răspopit. Dar, după cum a scris “Moskovski Komsomoleţ”, tentativele de a-l număra pe Stalin printre sfinţi nu au fost încă abandonate.

 

”Nu se ajunge uşor la Biserica Sfântul Nicolae. Stă pitită între corpurile clădirii Bibliotecii de Stat a Rusiei. În interiorul bisericuţei este pustiu şi cald. O femeie se roagă fierbinte la icoane, în timp ce doi slujitori adună lumânările. Nu mai este nimeni în afară de ei. La vreo 10 metri de la intrare, este o icoană mare a Sfintei Matrona din Moscova. Este pictată în mărime naturală. Ţine în mâna stângă imaginea unei mici mânăstiri Pokrovska, unde se află acum moaştele ei. În jurul sfintei, au fost pictate mici scene care prezintă momente importante din viaţa Matronei. Aici e naşterea sfintei, aici e apariţia Maicii Domnului, aici e întâlnirea cu Stalin…”, povesteşte ziaristul rus.

 

Patriarhia Rusiei neagă însuşi faptul că Matrona din Moscova ar fi vorbit cu Stalin. Atunci cum a ajuns el în icoană?

 

”La început, m-am adresat celor de la Biserica Sfântul Nicolae. Am întrebat dacă Matrona s-a întâlnit cu Iosif Vissarionovici şi o femeie mi-a răspuns că nu-şi aminteşte biografia acestei sfinte, aşa că nu poate să spună exact. După care a adăugat: din moment ce acest episod este pictat în icoană, sigur că s-au întâlnit. Nu am reuşit să aflăm nici originea icoanei, nici numele pictorului nu ni l-a putut spune careva.

 

- Icoana a fost mai degrabă dăruită bisericii, spune părintele Vladimir, episcopul districtului central. La mânăstirea Pokrovska, unde odihnesc moaştele Sfintei Matrone, sunt mulţi pictori. Toţi lucrează, fac câte ceva, pictează icoane. Cineva l-a pictat pe Stalin, pornind de la zvonurile că s-au întâlnit, fără să cunoască adevărul”.

 

Icoana de la Moscova nu este un caz unic, în care imaginea “marelui conducător”  atârnă la vedere în biserică. În 2008, sfântul părinte Evstafii Jakov din Sankt Petersburg a pus şi el o icoană cu Stalin în parohia lui. Atunci s-a produs un adevărat scandal. Sfânta Matronă îl binecuvintează pe satrap. Peste jumătate de an, icoana a fost scoasă, iar bătrânul preot a fost dat afară. “Rebelul” a luat icoana lui Stalin cu Matrona acasă, unde a şi spânzurat-o la vedere. Scandalul nu se mai cunoaşte, preotul “ruşinat” a fost uitat.

 

 

Ziaristul s-a dus să vadă cum mai trăieşte şi ce mai face părintele Evstafi. Părintele nu s-a dezis de stalinism. Acum a fost numit preot la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Cetatea Oreşek, de la Schlusselburg. E adevărat, clădirea este într-o stare jalnică, nu are acoperiş şi i-a căzut un perete.

 

Părintele Evstafii Jakov este o figură, un amestec de păgânism şi stranie devoţiune laicizată.

 

”Nu-i nimic, pun o masă şi voi sluji, explică preotul optimist. Mi-au dat patru consilieri, iar biserica o refacem cu timpul. Pentru mine, Schlusselburg nu este un loc oarecare. Acolo l-au spânzurat pe străbunicul meu, care a încercat să-l omoare pe ţarul Alexandru al III-lea, şi a fost prins împreună cu alţi revoluţionari. Bunicul meu era Alexandr Ilici Ulianov. Bunica mea Evdokia Alexandrovna Ardaşeva a fost verişoara lui Ulianov pe linia lui Alexandr Blank. Vă puteţi imagina, toţi tovarăşii lui Alexandr au respins mâna preotului care le-a întins-o pentru ultimul sărut. Dar bunciul meu nu a făcut asta”.

 

Biografia preotului este foarte neobişnuită. Până să ajungă părinte, Jakov a lucrat ca medic în industria forestieră şi pe Salvare. Nu are familie, nici copii, deşi în tinereţe s-a îndrăgostit destul de des. Spune că a rămas burlac fiindcă mama lui nu s-a împăcat cu nicio logodnică.

A intrat în biserică atunci când a înţeles că activitatea medicală îl duce spre un fel de sadism sufletesc. “Am încetat să mă mai lamentez pentru bolnavi”, a recunoscut în sinea sa Jakov şi… s-a speriat.

 

În 1987, l-a hirotonit viitorul Patriarh Alexei al II-lea.

 

Părintele Evstafii a povestit că i-a trecut prin cap ideea să facă o icoană cu Stalin imediat ce a văzut imaginea de la Biserica Sfântul Nicolae din Moscova. Mai târziu, l-a rugat pe pictorul Ilia Pivnik să-i picteze o copie mărită. Bani a găsit la sponsori. Copia l-a costat 35.000 de ruble.

”Iar povestea cu Matrona este adevărată, a explicat părintele Evstafii. Eram familiarizat cu acele evenimente. Prin anii 1970, am stat de vorbă cu o oarecare Anastasia . Bătrâna venise la Petersburg de la Moscova. M-a primit în preajma ei fiindcă eram medic şi am ajutat-o: îi luam tensiunea, îi recomandam medicamente etc. Odată, Anastasia mi-a povestit: “Ştii că Stalin a fost la Matrona Moscovei în timpul războiului?”

 

Am rămas teribil de surprins.

 

Bătrâna fusese cândva printre cei care o slujeau pe sfântă. Şi a văzut cum s-a apropiat de casa Matroanei o maşină, din ea a ieşit Stalin, însoţit de un singur om. Ei au intrat în locuinţa sfintei, au vorbit cu ea vreo 5 minute. Matroana i-a spus generalissimului: “Chiar dacă pleacă toţi din Moscova, dar tu să rămâi aici!”  Şi apoi: “Cocoşul roşu va învinge cocoşul negru”. Aceste vorbe circulă şi azi prin Rusia.

 

- Nu ştiu de ce s-a făcut atâta tam-tam în 2008?! Sfânta din icoană l-a binecuvântat pe conducător. Bucuraţi-vă, oameni buni! – se plânge părintele Evstafii.

 

Dar nu toţi oamenii s-au bucrat. S-au găsit şi popi activişti, care au declanşat o întreagă campanie contra părintelui Evstafii. Ei au scris plângeri la conducerea Bisericii, în presă, acuzându-l de obscurantism. E adevărat că aveau suport printre arhierei. De aceea, icoana a mai atârnat o vreme acolo, după care l-au exilat pe Stalin la bătrân acasă.

 

De atunci, în apartamentul preotului-stalinist a început pelerinajul. Vin şi de peste hotare să se uite la chipul conducătorului iubit de unii încă. De exemplu, părintele Evstafii a cunoscut aşa un italian care îl respecta pe Stalin fiindcă a creat la una din universităţile Uniunii Sovietice o catedră de drept roman. În acel moment, era unică în Europa. Italianul era specialist în domeniu.

 

După care popa justifică până şi cea mai neagră epocă din istoria ruşilor şi a altor popoare.

 

- Eu am trăit 12 ani pe timpul lui Stalin. Era o ţară minunată!, mărturiseşte părintele Evstafii şi soarbe cafea dintr-o ceaşcă ciobită. Am copilărit la Ivanov. Eram şcolar. În orăşelul nostru, nu am văzut crime, iar violenţele erau o raritate. Acolo fetele îşi păstrau încă fecioria. Acest lucru este foarte important. Eu consider că orice căsătorie civilă este o ruşine. Aşa cum se face azi.

Mai mult, în 1947, s-a terminat foametea. În magazine au apărut tot felul de bunătăţi: somon, caviar, pâine delicioasă. Şi nici nu erau aşa scumpe. Tata era profesor. Cumpăra produse împreuenă cu vecinii – unul era şofer, altul pompier. Şi ei aveau bani pentru delicatese. Sigur, era strict. Nu aveai voie să-l înjuri pe Stalin sau să spui bancuri despre el. Dar de ce trebuia să facem aşa – ca să distrugem autoritatea conducătorului şi a guvernului?…

 

Nici nu se gândeşte la represiunile în masă, la miile de oameni ucişi în timpul tătucului. Spune doar că la Ivanov au suferit doar câţiva oameni. Iar când vine vorba despre soarta clerului, care a încasat tot programul crudului conducător, părintele o dă pe filozofie.

 

- Da, Stalin a pus presiune pe biserică, dar popii se plimbau liniştiţi pe uliţă. Noi, băieţii, aruncam cu pietre după ei. Dar asta era prostia noastră, nu politică. Odată, preoţii ne-au dat bomboane şi noi nu i-am mai lovit.


Mai mult, Evstafii consideră că Stalin era un om credincios şi avea legături strânse cu patriarhii.

Părintele Evstafii nu e foarte bogat. Nu are pensie oficială, nu a păstrat nimic din ce se dă pentru preoţi şi nici bani de la înmormântări. Ceştile pe care le pune pe masă pentru musafiri le-a găsit la gunoi. Toţi banii pe care i-a primit îi dă la biserică sau la… prostituate. “Fluturii de noapte”, care vor să-l întoarcă pe drumul cel bun, au rămas singura lui slăbiciune.

 

- Îmi place foarte mult să le salvez, recunoaşte bătrânelul. Multe au ajuns aşa fiindcă nu au avut altă opţiune. Ca să meargă la facultate, taxa pe semestru este de 46.000 de ruble. De unde să iei atâţia bani?…

 

E adevărat, că, recent, părintele a suferit şi el o frustrare: una din fetişoare, pe care el a ajutat-o, l-a bătut la cap un an întreg să-i dea bani şi l-a păcălit. I-a spus că vrea să înveţe să se facă coafeză, i-a luat banii şi s-a dus, după care a recunoscut că a minţit şi ducea aceeaşi viaţă murdară.

 

Şi va fi mereu la fel fiindcă şi ea este om cu slăbiciuni. Dar părintele Evstafii a salvat cinci fetişoare şi se mândreşte cu asta.


În timpul liber, părintele cântă la orgă şi citeşte proză de Eduard Limonov.

 

Acum, părintele Evstafii este ocupat cu mutatul la noul loc de slujbă. Ziaristul l-a întrebat dacă va lua acolo şi icoana lui Stalin şi bătrânelul clatină încet din cap. Şi a spus că, atunci când toţi antistaliniştii vor pleca din ţară, va atârna din nou icoana undeva.

 

Ziaristul a surprins foarte bine personajul care atestă o anume stare de spirit în Rusia: există ruşi care îl consideră erou naţional pe Stalin! Deşi nu era rus şi a dus milioane de ruşi pe lumea cealaltă.

 

O anumită mitomanie totalitară a perpetuat chiar şi această imagine: Stalin însuşi a venit la Sfânta Matrona ca s-o întrebe ce să facă în faţa falangelor lui Hitler. Iar el a făcut întocmai cum a spus sfânta de la Moscova: a rezistat şi a salvat patria! Un adevăr este aici: fără mâna forte a lui Stalin şi fără ajutorul americanilor, ruşii erau pierduţi în faţa celei mai disciplinate armate din istorie. Iată de ce părintele Evstafii nu este o exemplar năuc prin ţara lui Putin.

 

Sfânta Matrona, ocrotitoarea Moscovei, s-a născut în 1881, în gubernia Tula, într-o familie de ţărani săraci. Mama se gândea s-o abandoneze la orfelinatul contelui Goliţin, dar copilul i s-a arătat în vis ca o pasăre albă cu chip de om şi cu ochii închişi. Şi, într-adevăr, fetiţa s-a născut oarbă. Au botezat-o Matrona, după Cuvioasa Matrona a Constantinopolului. (A se vedea şi aici modelul celei de-a doua Rome pentru Moscova.). Avea darul clarviziunii, vindeca bolnavi şi făcea minuni. Matrona a prevăzut venirea bolşevicilor.

 

Pe 2 mai 1999, Patriarhul Alexei al II-lea a sanctificat-o.

 

Este însă cel puţin bizară această relaţie a lui Stalin cu Biserica Ortodoxă Rusă. El, care a distrus cele mai multe lăcaşe de cult din istorie sau le-a transformat în grajduri. Chiar dacă avea oarecare pregătire teologică.

 

Tradiţia spune că mama lui ar fi venit în vizită la un moment dat, să vadă unde roboteşte feciorul. A văzut ea Kremlinul, după care i-a spus gânditoare:

 

“Dragul mamei, tot mai bine era dacă te făceai popă…”


Autor: Viorel Patrichi / Arena.md
Sursa: roncea.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2426 secunde