Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 15:02

 

Seful Comisiei de Aparare a Parlamentului ucrainean: Presedintele Romaniei trebuie intrebat direct daca are pretentii teritoriale fata de Ucraina

adăugat 26 mai 2009, 10:15, la Politică

Fostul ministru ucrainean al apararii Anatoli Gritenko, in prezent seful Comisiei pentru probleme de Securitate nationala si Aparare din Parlamentul de la Kiev (Rada Suprema), a acuzat luni Romania pentru presupuse pretentii teritoriale fata de Ucraina, considerand ca presedintele Traian Basescu trebuie intrebat direct asupra acestui subiect, transmite marti agentia ucraineana KID, citata de Agerpres.

"Eu m-am pronuntat public impotriva faptului ca presedintele Romaniei isi permite direct sau indirect sa vorbeasca despre legitimitatea sau ilegimitatea unei parti din teritoriile noastre. Aceste afirmatii vizeaza si regiunea Odesa si Bucovina", a declarat Anatoli Gritenko, aflat intr-o vizita in regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

Deputatul in Rada Suprema, din partea blocului proprezidential Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, a criticat in continuare atat conducerea de la Kiev, cat si jurnalistii ucraineni ca nu reactioneaza la afirmatiile presedintelui Romaniei. "Cel mai neplacut si rusinos pentru conducerea tarii este ca astfel de declaratii ale liderului statului vecin - subliniez ale liderului oficial, ale presedintelui - nu intampina nicio rezistenta. Acest repros este adresat nu numai organelor puterii, ci si jurnalistilor. Cand presedintele Romaniei vine aici si se intalneste cu presedintele nostru, niciun jurnalist nu-l intreaba direct - Domnule presedinte, aveti in continuare pretentii teritoriale fata de Ucraina sau a fost o gluma, o neintelegere si acum va deziceti de afirmatiile facute?", a adaugat Anatoli Gritenko. "Eu cred ca acum este necesara o solidaritate interna, si in randul societatii si in cadrul puterii, si sa nu permitem nimanui sa spuna un cuvant urat la adresa tarii" noastre, a mai declarat deputatul ucrainean. Acuzatiile lui Anatoli Gritenko au coincis cu cele ale comunistilor ucraineni, care au afirmat tot luni ca Romania ameninta integritatea teritoriala a statului ucrainean.

"La 15 mai, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu recunoaste frontiera de nord-est a statului sau, stabilita prin Tratatul de pace de la Paris din 1945. El si-a motivat aceasta pozitie prin nedorinta de a 'legitima pactul Ribbentrop-Molotov', avansand in acest fel in mod public revendicari teritoriale fata de tarile vecine. Urmand calea tiranului hitlerist Ion Antonescu, care delira cu ideea obsedanta a 'Romaniei Mari', (...) el nici nu incearca sa-si ascunda intentia de a absorbi ilegal Republica Moldova si de a rupe din trupul patriei noastre partea ei inseparabila - Bucovina de Nord", au sustinut comunistii ucraineni intr-o declaratie adoptata in cadrul reuniunii prezidiului Comitetului Central al formatiunii.

Autor: ZIUA Online
Sursa: www.ziua.ro
Prin pactul fascisto-bolsevic Ribbentrop-Molotov Ucraina(fosta RSS Ucraina) a acaparat teritorii din tari vecine la care nu
aveau nici un drept.Au fost primite
" pomana" de la rusii imperialisti ,drept mita pentru arsenalele nucleare s.a.
A comentat moldovalahul 26 mai 2009, 11:04
Din cate imi amintesc tratatul parca a fost semnat in 1947, referitor la teritoriile istorice ale Romaniei, pierdute in urma 2 RM, sau eu gresesc???
A comentat md 26 mai 2009, 11:12
Prietene,Romania are drepturi naturale,istorice,pentru teritoriile in discutie,nu a avut razboaie cu vecinii sa fure teritorii.prin 1940 fara nici o politica de razboi ,Romania era vecina cu Polonia si Cehoslovacia.Nemtii ne-au invitat sa impartim teritorii din Serbia si nu am lovit un vecin cazut.In cartile lui Sienkiewicz,Moldova era vecina cu Polonia;teritorile din sudul Moldovei apartineau statului Moldovean pe vremea lui Stefan cel Mare.Ce treaba are Cernautiul,oras bucovinean cu Ucraina!Noroc cu fascistul de Stalin ca prin nemernicie si forta(armata mai numeroasa)a desenat hartile republicilor sovietice
A comentat moldovalahul 26 mai 2009, 11:30
da e si normal sa avem pritentii, si chiar ar trebui sa se impuna aceste pritentii.Eu vreau teritoriul inapoi, chiar si cadrilaterul di Bulgaria, vraeu TOTUL vreau Romania Mare cu tot cu R. Moldova+Bucovina +Cetatile Ismail si chiar + Cadrilaterul din Bulgaria.
A comentat romania mare 26 mai 2009, 12:51
Mai baetel , tu intelegi ca au fost puse semnaturi sub asa acte cum ca nu aveti pretentii teritoriale cu vecinii. Ma refer la bagarea in UE si NATO. CEi cu curvareala asta ?. Tu intelegi odata , eu nam nimic impotriva ca ar trebui sa vina toate teritoriile furate inapoi . Ca au unele luate ,altele date ,sau schimbate in locul transilvaniei . Si acum nisne spurcati de tigani nespalati de pe la Iasi au pretentii ca noi cunoastem rusa si ghindim nu ca romanii, folosim in vorbire si alte cuvinte . Mie personal absolut mii in pul. de parerile mizeriei de pa la Iasi si nu numai . Ma cu ce suntem noi din Basarabia vinoveti ca suntem rusificati ,daca am avut numai 22 de ani de istorie impreuna si atunci au avut mare grija sai puna la lucru pe Basarabeni nu cumva sa se inleneveasca . Stiu eu ,stii tu ,stiu toti ca multe bucati de pamint istoric care au fost impreuna , apoi au fost luate si acum se afla pe la vecini . Intelegi tu moldovalahule si altii ca semnind actele ca nu ai pretentii teritoriale Basescu sa dezis in mod oficial si public de aceste teritorii . Si acum ce vedem . ? Oare nui CURVAREALA ?
A comentat j.PHILIPS 30 mai 2009, 14:10
j.PHILIPS, noi cei de pe la Iaşi am mai vizitat din când în când regiunea pruto-nistreană si am observat că, intr-adevar, este o mare diferenţă intre modul cum judecă românii din Iaşi şi întreaga Românie pe de o parte, şi populaţia dintre Prut şi Nistru pe de cealaltă parte. Noi vorbim şi trăim româneşte, voi vorbiţi mai ales ruseşte şi sunteţi polietnici după cum afirmă chiar iubitul vostru preşedinte şi iubiţii voştri comunişti care vă conduc. Noi, "nisne spurcati de tigani nespalati de pe la Iasi" după cum spui tu, nu vrem să avem ceva de-a face în primul rând cu comuniştii mafioţi de la Chişinău, apoi cu rusofonii şi polietnicii dintre Prut şi Nistru care sunt duşmani declaraţi ai romanilor. Iar dacă noi, românii ieseni, suntem "nisne spurcati de tigani nespalati de pe la Iasi" după cum spui tu, de ce atunci daţi buzna ca popoarele migratoare pe la noi şi nu staţi cuminţi în republicuţa voastră "democrată şi prosperă"? Uite, noi nu mai mergem la voi, aşa că aţi face bine ca nici voi să nu mai veniţi pe la noi. Nu vă convine, nu veniţi pe la noi! Ai înţeles, domnule j.PHILIPS, cetăţean polietnic dintre Prut şi Nistru?
A comentat Manolescu Dumitru 30 mai 2009, 15:00
Manolescule , tu nai inteles nimic. Hai pe rind . 1. Pe mine personal ma ataca la nebunie prostia voastra . Cum ca noi vorbim ruseste si ghindim ruseste si tot ce e legat de subiect . Baaai ,cine-i vinovat ca basarabia sa aflat "imbratisata " de rusia atita amar de timp. Si ce propui tu ,ce limba trebue sa cunoasca populatia , turca ,araba ,magiara . Ma ce sunteti cazuti in cap , va fu.. atita ca noi vorbim si cunoastem rusa. 2. Bai timpitule , eu in 1993 am lucrat la Leuseni la vama . Ai inteles care-i treaba .Pina acum nu mam coborit la asa nivel , dar tu te bagi in pu.. fara sapun . Nu vroiam intentionat sa aduc aminte de asa lucruri . Tu mie sa-mi spui asa ceva . Ma ceam vazut si chiti treceau pe atunci dupa craparte majoritatea . Dar acum ,cum spun batrinii - sau vazut chirpiti . Vau luat depomana in UE si tu fu.. capul , risule ce esti tu . Mai ,eu va stiu prea bine cine sunteti , mai ales din Moldova ( dreapta Prutului).
A comentat j.PHILIPS 30 mai 2009, 16:01
j.PHILIPS, esti mult prea vulgar ca sa te pot accepta ca partenerul meu de discutie. Totusi vreau sa-ti spun ca prin 1993 o duceam mai greu tot din cauza comunismului. Asta e acum istorie, a trecut, duca-se pe pustii comunismul cu toate duhurile lui. Acum lucrurile merg spre bine la noi, chiar daca e criza economica. Oricum, mult mai bine ca la voi. Iar in ceea ce priveste democratia si libertatea actuala in Romania, voi nu ati avut si nici nu cred ca veti avea parte de asa ceva in termen de 100 - 200 de ani. Dar pe romani tu nu-i cunosti, si in special pe romanii moldoveni daca vorbesti asa. Eu nu va reprosez voua ca vorbiti limba rusa. Si noi invatam engleza, franceza si chiar germana. Dar voi vorbiti ruseste in mod ostentativ, abuziv, jignitor chiar pentru cei din jur care nu cunosc rusa. Sa-i vezi pe tinerii de la est de Prut cum grohaiesc ruseste pe la Iasi in prezenta interlocutorilor romani! I-am auzit si pe la piata cum certau si injurau in ruseste precupetele care vindeau fructe. Am invatat si toate cuvintele vulgare de la ei. Vrei sa ti le spun? Vrei sa te trimit nahui etc, etc. Apoi, cand am fost prin Basarabia, am auzit vorbindu-se numai ruseste. In autobuz, troleibuz, magazine, Tv, radio, ziarele etc. numai ruseste, domnule. Sa-ti mai spun ca nu am fost servit in magazine si la restaurant pentru ca vorbeam romaneste? Ca la vokzalul vostru din Chisinau a trebuit sa vorbesc in germana si franceza pentru a fi servit cu un bilet pentru Iasi? Asa ca ciocul mic, domnule de la est de Prut!
A comentat Manolescu Dumitru 30 mai 2009, 16:22
Manolescule la vulgaritate nu ramii cu nimic in urma , asta e una , a doua in august sunt la Chisinu. AS putea din principiu sa-ti ofer o zi doua si sa vezi cum se vorbeste in romana si nimeni un cuvint nu spune . La asa ceva eu as putea sa merg numai la un pariu . Da , si inca una - grohaesc purceii, dar oamenii vorbesc , in diferite limbi . Daca vei spune ca unii grohaesc dar romanii vorbesc ,atunci ai foarte mari sanse sa urasti si mai mult Basarabia . Stii de ce ? Pentru ca vei minca o pizdeala foarte serioasa . Sanatate !!!
A comentat j.PHILIPS 30 mai 2009, 16:38
Adio, j.PHILIPS! Nu am nevoie de ajutorul tau. Si apoi eu nu voi mai mereg in republica Comunista Pruto-Nistreana niciodata. Am oroare de comunisti!
A comentat Manolescu Dumitru 30 mai 2009, 16:57 | mergi sus ▲
Mai ,"romano-patriotilor" nu faceti din tzantzar-harmasar.La noi or fi ei komunistii la putere, voi insa exagerati lucrurile din caleafara.Am citit multe comentari prin acest sit:despre R.Moldova despre guvernul ei,sa nu fi fost de prin partile celea ,puteam numai sa-mi imaginez ca Tara aceasta (R.M.) e un fel de Siera Leone sau Birmanie europeana."Frati romani",o rugaminte am la voi - nu mai zoiti aceasta Tara(aici e cum ar fi :"rade ruptul de carpit") .Are si ea problemele ei ,dar suntem NOI acei care tre sa le rezolvam si le vom rezolva, sa fiti siguri de aceasta. M-am bucurat atunci cand Romania a intrat in UE,acum insa vad ca a fost o greseala,romanii nu sunt prin nimic mai presus decat moldovenii din R.M.,in multe chiar ii superam(prin OMENIE de exemplu).Nu-mi place inca una la romani -ajunsi in Europa au inceput a da glas (pretentii teritoriale la niste tari vecine,aspirand la niste PAMANTURI CARE NU SUNT A LOR,) nu sunteti demni de a face parte din grupul celor mai democratice tari(UE),sunteti ramasi inca la perioada anilor 40(perioada lui Antonescu).La voi e un fel de DEMOCRATIE FASISTA.
A comentat Sud 30 mai 2009, 21:28 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1030 secunde