Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 00:56

 

Sfatul Ţării şi pericolul dezintegrării Basarabiei la sfârşitul anului 1917 şi începutul lui 1918

adăugat 04 martie 2010, 21:50, la Istorie / Ştiinţă

Sfatul Tarii, 27 martie, unirea Basarabiei,

Basarabia s-a confruntat cu pericolul dezintegrării teritoriale, în cel mai serios mod, şi la hotarul anilor 1917-1918. Dar atunci Sfatul Ţării, în pofida tuturor greutăţilor, a ştiut să facă faţă situaţiei, nepermiţând forţelor antinaţionale să-şi facă mendrele.

S-o luăm, însă, de la capăt. Este bine cunoscut faptul că la 2 decembrie 1917, Sfatul Ţării, pornind de la ideea că mişcarea naţională din provincie evolua pe fundalul evenimentelor din Rusia şi se conforma, evident, unor legităţi generale, a fost nevoit să proclame statalitatea Basarabiei, altfel spus, să proclame Republica Democratică Moldovenească (RDM). Acest eveniment a semnificat, de fapt, un prim pas în direcţia desprinderii ţinutului de Rusia.

După ce a format, în zilele de 7-8 decembrie 1917, guvernul RDM (în frunte cu Pantelimon Erhan), Parlamentul basarabean a purces la anumite reorganizări administrative şi în teritoriu. Aceste reorganizări, însă, s-au dovedit a fi puţin eficiente pentru consolidarea organelor locale ale puterii de stat, care, în principiu, erau reprezentate de aceleaşi structuri de pe timpul ţarismului şi al revoluţiei democratice ruse din februarie 1917.

Pe de altă parte, situaţia extrem de încordată de atunci nici nu permitea efectuarea unor schimbări mai radicale în ceea ce priveşte crearea de noi organe locale ale puterii de stat. Practic, totul s-a redus la aceea că funcţionarii vechi din organele administrative locale au fost, pur şi simplu, siliţi să depună jurământ Sfatului Ţării şi tinerei Republici Democratice Moldoveneşti. Aceasta o confirmă şi Ion Inculeţ, care scrie în cunoscuta sa carte de amintiri următoarele: „Imediat după formarea Guvernului, au fost numiţi comisarii judeţeni şi celelalte autorităţi judeţene şi comunale. De fapt, lucrurile se petreceau cu totul altfel. Toţi comisarii judeţeni şi toate autorităţile locale, numite încă de Guvernul rus, jurau credinţă Sfatului Ţării, depunând astfel la dispoziţia organului suprem al Basarabiei puterea şi autoritatea ce o deţineau de la Sfatul rus, iar Guvernul Republicii îi confirma în funcţiile lor ca deţinători ai puterii şi autorităţii izvorâte de la Republica Democratică Moldovenească” (Vezi: Ion Inculeţ. O revoluţie trăită. Chişinău, 1994, p. 122).

E clar, deci, că lipsa acută de personal instruit a şi constituit cauza principală ce a determinat, la acel moment, forurile conducătoare ale RDM să păstreze cadrele vechi în structurile administraţiei publice locale. De aici şi greutăţile enorme, pe care le întâmpinau în teritoriu Sfatul Ţării şi guvernul basarabean, în sensul că administraţia locală se împotrivea cu înverşunare oricăror schimbări, ea „nefăcând faţă cerinţelor timpului”. Mai mult decât atât: pe alocuri, în special, în judeţul Cetatea Albă, această administraţie nu numai că „nu făcea faţă cerinţelor timpului”, ci „profitând de slăbiciunea tânărului stat moldovenesc... urmărea chiar scopul de a dezintegra Basarabia”. (Gheorghe E. Cojocaru. Integrarea Basarabiei în cadrul României. 1918-1923. Bucureşti, 1997, p. 26). Or, deja la 16 decembrie 1917, apoi şi la 16 ianuarie 1918, zemstva judeţului respectiv, dominată de reprezentanţi ai populaţiei minoritare (în special, de ucraineni şi ruşi), s-a pronunţat pentru alipirea teritoriului dat la Ucraina. Numai graţie reacţiei prompte a Chişinăului, în primul rând, a Directorului General de interne Vladimir Cristi, precum şi poziţiei intransigente a consilierilor germani şi moldoveni, conjugate cu acţiunile armatei române, sosite atunci în Basarabia la invitaţia organelor legale ale puterii, această intenţie murdară a putut fi curmată.

În hotărârea adoptată de adunarea lărgită a zemstvei judeţului Cetatea Albă la 16 ianuarie 1918 se spunea deschis că acest teritoriu trebuie „să se alipească la Republica ucraineană... având credinţa că Ucraina se va dezvolta în legătură strânsă cu celelalte regiuni ale Rusiei”, iar învăţătorul bulgaro-găgăuz V.N. Iskimji, şi el membru al acelei zemstve, în aceleaşi scopuri perfide, considera, nici mai mult, nici mai puţin, că s-ar „proceda mult mai bine, dacă în zona respectivă s-ar proclama o republică autonomă a Bugeacului (iată de unde a fost preluată ideea creării actualei autonomii de la Comrat - V.P.), care să intre în componenţa federaţiei ruseşti”. (Ştefan Ciobanu. Unirea Basarabiei. Chişinău, 1993, p. 195).

Pe de altă parte, consilierii germani, neacceptând o astfel de hotărâre, au declarat răspicat, în cadrul aceleiaşi adunări, că „ţinutul Akkermanului, făcând parte din Basarabia,... trebuie să urmeze soarta Basarabiei”. (Ibidem, p. 196).

Aşadar, în perioada analizată, integritatea teritorială a Basarabiei a putut fi păstrată doar cu ajutorul armatei române, care nu numai că a pus capăt dezmăţului organizat de zemstva judeţului Cetatea Albă, dar a instaurat ordinea şi liniştea în întreaga provincie, inclusiv în capitala ei, unde „front-otdel”-ul bolşevic urzea planuri antinaţionale şi încerca să destabilizeze situaţia. În legătură cu aceasta, oare cum ar mai putea fi calificate afirmaţiile unor autori contemporani de la Chişinău, inclusiv cele ale lui Victor Stepaniuc, conform cărora la începutul anului 1918 armata română, trecând Prutul, ar fi săvârşit o agresiune militară împotriva „poporului moldovenesc”? (Vezi: Victor Stepaniuc. Statalitatea poporului moldovenesc. Chişinău, 2005).


Autor: Valeriu Popovschi, dr. în istorie
Sursa: www.timpul.md
Letonia, Lituania si Estonia la fel s-au constituit in republici democratice si desi se aflau la o azvarlitura de bat de Petrograd datorita unei intelectualitati autohtone cu verticalitate - nu s-au alipit Poloniei sau Germaniei - ci si-au construit state independente si suverane mult mai dezvoltate pana la 1940 decat Romania. Datorita independentei ce au avut-o pana la 1940, dupa destramarea URSS aceste state nu s-au balbait in cautarea a nu stiu care cale de dezvoltare prin alipire sau "proptele" ba dinspre est, ba dispre vest, ci hotarat, in unison intr-o vointa ferma au realizat cu succes tot ce se putea - aderarea la NATO, aderarea la UE si zona Schengen, iar acum la zona Euro. Iar noi inca nu stim bine CUM NE CHIAMA, IN CE LIMBA VORBIM, DE UNDE VENIM SI INCOTRO MERGEM SI CE VREM IN ESENTA? - Pacat!
A comentat valdis 05 martie 2010, 17:50
A comentat eu 05 martie 2010, 20:23
Mai bine era daca Romania nu integra Basarabia in granitele romanesti. Asa am pierdut Bucovina si Herta care sunt teritorii ale Romaniei, in ce ce Basarabia nu este teritoriu romanesc. Se dezintegra Basarabia, dar si acum este tot dezintegrata. Si e chestie de cativa ani pana cand va fi inghitita toata de Ucraina. Iar ucraineana va deveni limba oficiala. Oare cum se va numi atunci limba? Tot limba de stat fara nume?
A comentat Inolacabil 06 martie 2010, 17:59
tu nu ştii cum te "chiama" ;)
A comentat pentru valdis 06 martie 2010, 18:36
nu visa cu ochii deschisi. aderarea Moldovei dintre Prut si Nistru la Ucraina e utopica.
A comentat pentru Inolacabil 06 martie 2010, 18:38
MARE E GRĂDINA TA DOAMNE ŞI MULŢI AU SĂRIT GARDU . . E RĂU TARE CU TINE MĂ BĂIATULE . .FĂRĂ GLUMĂ . . IA-L PE VORONIN DE MĂNUŢĂ ŞI MERGEŢI OAMENI BUNI LA CONSULTAŢIE PSIHIATRICĂ . . . . . PRAFU S-S ALES DE MOLDOVA ÎN 8 ANI PE MÎNILE UNUI DEMENT . . . .VAAAAAAAI DOAMNE DAC-AR DUREA PROSTIA . . . . .
A comentat PENTRU INOLACABIL 06 martie 2010, 20:13
# 06.03.2010, ora 20:38:

N-ai nicio grija omule! Ucraina va dezmembra actuala RM bucata cu bucata si le va inghiti ca un sarpe Anaconda. Acum Palanca, maine sudul cu Giurgiulesti si chiar nordul cu orasul Balti etc. E o chestie de timp. Eu stiu ce vorbesc! Sper sa traiesti pana cand Ucraina se va intinde pe toata lungimea Prutului cu Romania.
A comentat Inolacabil 07 martie 2010, 17:50
JOS CIUMA ROŞIE. . .
A comentat DE ACORD CU VALDIS 12 martie 2010, 05:07


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1432 secunde