Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 15:31

 

Simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români

adăugat 15 aprilie 2009, 21:31, la Ştiri de Top

Guvernul a decis simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor.

În acest sens, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi, Executivul a modificat şi completat Legea cetăţeniei române nr. 21/1991.

Prin această Ordonanţă de Urgenţă am urmărit să simplificăm, pe de-o parte, procedurile de acordare a cetăţeniei române şi, pe de-altă parte, urgentarea şi scurtarea unor termene prevăzute de actuala lege a cetăţeniei române (...). Dăm posibilitatea tuturor cetăţenilor români şi descendenţilor acestora până la gradul 3 să redobândească cetăţenia română, la cerere, a precizat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit actului normativ, cetăţenii români şi descendenţii acestora până la gradul 3 pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

· dovedesc, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român şi declară că nu întreprind sau sprijină şi nici în trecut nu au întreprins sau sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale;

· au împlinit vârsta de 18 ani;

· sunt cunoscuţi cu o bună comportare şi nu au fost condamnaţi în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îi face nedemni de a fi cetăţeni români;


Prin modificarea Legii cetăţeniei, a fost eliminată procedura interviului, care îngreuna nejustificat procedura de adoptare a cetăţeniei române. Întrucât e vorba, aşa cum am spus, de foşti cetăţeni români care au deţinut cetăţenia română, nu se mai impune suplimentar condiţia interviului pentru a verifica dacă ei cunosc sau nu limba. Fac precizarea că această condiţie rămâne în continuare în vigoare pentru alte persoane care nu au avut niciodată cetăţenia română, dar care doresc să dobândească cetăţenia română în condiţiile legii, a declarat premierul Emil Boc.

Termenul de verificare a condiţiilor pentru acordarea cetăţeniei va fi de maximum cinci luni de la depunerea cererii. Până în prezent, termenul era de cel puţin 6 luni de zile.

Autor: Guvernul României
Sursa: www.basarabeni.ro
si pentru urgentare ce treb sa facem? sau se mai poate face urgentare? sau e doar pt cei care pun pt prima data actele?
A comentat rodica 15 aprilie 2009, 21:37
eu sunt in Irelanda,e necesar neaparat sa ma n-torc in tara,s-au se poate de depus cererea si aici? Cine e la curent?
A comentat zamolxis 16 aprilie 2009, 00:13
Crezi ca in irElanda sar toti ca tu sa pui si rapui acte?

Vii, depui personal.

Simplificare si urgentare nu mai e ca in anii 96-99 cand urgentare insemna contributii spirituale.

A comentat Wishmaster 16 aprilie 2009, 06:55
poate sa-mi spuna cineva lista cu toate actele necesare pt redobindirea cetateniei romane, va rog mult.
A comentat dritu 16 aprilie 2009, 07:46
Este cineva din cadru organizatiei care poate obtine un raspuns oficial in legatura cu sutele de mii de dosare depuse dupa 2000 aparute in monitor partea a 3-a. Multumesc.
A comentat Ana 16 aprilie 2009, 08:41
eu am toate actele ptr cetatenie o fac de 7 ani acum cind am prezentat ultimele acte ptr pasaport mi s-a zis ca legea s-a shimbat si trebuie ca in actul de casatorie sa fie si date despre parinti
ce timpenie doar in original nu sunt asa date
A comentat persik 16 aprilie 2009, 12:03
de la cosulat din Chisinau m-au trimis la Bucuresti sa adaug date despre parinti Acolo nu stiu despre asa schimbari
A mai patit cine va asa ceva?
A comentat persic 16 aprilie 2009, 12:07
Salut la toti! Stie cineva despre cei care au terminat liceul in Romania, fara continuarea studiilor mai departe la facultate, tot e simplificata procedura de obtinere a cetateniei...merci anticipat pt raspuns
A comentat Mihai 16 aprilie 2009, 12:12
de la cosulat din Chisinau m-au trimis la Bucuresti sa adaug date despre parinti Acolo nu stiu despre asa schimbari
A mai patit cine va asa ceva?
A comentat persic 16 aprilie 2009, 12:44
de la cosulat din Chisinau m-au trimis la Bucuresti sa adaug date despre parinti Acolo nu stiu despre asa schimbari
A mai patit cine va asa ceva?
A comentat persic 16 aprilie 2009, 12:45 | mergi sus ▲
ar fi bine ca raspunsul la aceste intrebari sa fie dat de persoanele care sunt in drept sa o faca,cei de la consulat sa ne anunte cum si unde sa se depun actele
A comentat caTinca 16 aprilie 2009, 15:18 | mergi sus ▲
A comentat 16 aprilie 2009, 16:43 | mergi sus ▲
se cere obtinerea actelor de la MAI, ce ar demonstra absenta unor caziere penale in trecut... corect, dar si problematic: mergi la MAI si indata te iau "la creion"...
A comentat xxx 17 aprilie 2009, 08:56 | mergi sus ▲
eu am parasit romania in 1963 .amavut doar 16ani m-au oblicat organele romanesti sa abzic de cetatenie si locuinta .nu doresc locuinta n-am nevoie dar vreau sa reprimesc cetatenia si advocatii israeleni vor 3000 de dolari sa faca actele.cum pot simplifica si sa reduc pretul?






























9
A comentat pinhas har zahav 17 aprilie 2009, 09:19 | mergi sus ▲
pentru a pune cerere este nevoie de dus in Romania sau se poate si la Ch....???timpul de obtinere depinde oare?
A comentat pussy 17 aprilie 2009, 11:10 | mergi sus ▲
pt cetatenia romaneasca treb urm acte:cert de nastere,cert de casatorie a parintilor si cert de nastere ai lor,cert de casatorie a buneilor si cert de deces ai lor,cazier de la Romania si de la Moldova,la toate astea legalizare la notar,parca asa ceva
A comentat vilik 19 aprilie 2009, 19:53 | mergi sus ▲
Salut!Ma aflu in Irlanda de ceva timp,ilegal,si acum o luna mi-a venit acasa cererea de a depune actele pentru posapor rominesc,poate sa-mi spuna cineva daca pot sa dau aceste acte la ambasada rominiei in irlanda?
A comentat NADIA 19 aprilie 2009, 20:29 | mergi sus ▲
Eu am dat o intrebare la ambasada Romana din Marea Britanie daca eu cetatean al republicii MD pot sa depun pentru cetatenie romana. Am fost informat ca ar trebui cineva din strabunei sau buneii mei sa fi fost nascuti in Romania. Stie cineva oare informatiile care mi sau data sunt corecte, desi eu sunt dubios la asa ceva...! nu cred ca multi din bunei moldoveni au fost nascuti in romania. Va rog sa ma informati.
A comentat ilie 22 aprilie 2009, 21:43 | mergi sus ▲
nu, nu ai inteles referitor la bunei...Toti buneii sau strabuneii nostri, ai celor din RM, care s-au nascut in perioada 1918-1940, sunt considerati ROMANI, si in consecinta s-au nascut pe teritoriul Ro, pentru ca atunci au fost UNITE Moldova cu Romania
A comentat 23 aprilie 2009, 07:07 | mergi sus ▲
nu este real ceea ce se spune. problema este sa depui actele petru obtinerea cetateniei. zilnic se depun 10-15 acte, asa ca in 300 de zile lucratoare se pot depune maximum 3000 de cereri, cand se va rezolva situatia celorlalti 800000 de cereri?

Asta este urmatoarea miscare propagandistica a autoritatilor romanesti si imi pare rau pt aceasta.problema adevarata e ca nu am vazut nici un act in care sa fie scris ca tatal meu este lipsit de cetatenia romana, si nu inteleg de ce trebuie sa redobandeasca ceea ce nu a pierdut. daca i s-a luat abuziv cetatenia, atunci e problema romaniei sa restabileasca dreptatea si nu a tatalui meu. dar asa nu se pune problema acum dintr0un singur motiv: romania este o tara de rahat si niciodata nu a fost altfel. :(
A comentat andries 23 aprilie 2009, 16:26 | mergi sus ▲
totul e posibil,dar problema este ca suntem rau informati,asi putea sa va ajut,lasati un numar de telefon+cod al tarii va sun.
A comentat spania 26 aprilie 2009, 10:14 | mergi sus ▲
Ma numesc Ludmila si sunt din R. Moldova asi dori sa fac cetataniea Romana asi dori sa stiu ce documente trebuesc si daca poate cineva sa ma ajute.
A comentat Ludmila 29 aprilie 2009, 13:53 | mergi sus ▲
Ma numesc Ludmila si sunt din R.Moldova sivreau sami faci cetatenie Romana asi dori sa stiu ce documente trebuesc si daca poate cineva sa ma ajute sami fac cetataniea Romana mai repede .0037369357256 .
A comentat Ludmila 29 aprilie 2009, 14:08 | mergi sus ▲
am depus cererea pt. cetatania romana in 2006 .as vrea sa stiu ce sa intamolat cu ea ca nu mai primesc nici un raspuns.SPATARI RAISA cum pot sa aflu ceva?
A comentat spatari raisa 24 octombrie 2009, 08:08 | mergi sus ▲
Ce sa mai zic de mine, ca am avizul pozitiv de 8 luni si inca nu am ordinul de a depune juramintul, mentionez ca cererea am scriso in 2004, bafta tutturor
A comentat diana 08 aprilie 2010, 12:59 | mergi sus ▲
E nevoie sa scrii un demers la Directia Cetatenie in caresa soliciti informatii despre starea dosarului tau ( in caz daca s-au invechit cazierele - se cere sa prezinti altele noi, la fel si in cazul copiilor daca au atins varsta de 16 sau 18 ani). Totodata soliciti urgentarea dosarului.
A comentat pt Spatari Raisa 08 aprilie 2010, 15:17 | mergi sus ▲
NU POŢI PENTRU CĂ NU EŞTI LEGAL ÎN IRLANDA . . .RIŞTI 5 ANI INTERDICŢIE SPAŢIUL SCHENGEN . . .ANUL VIITOR PE VREMEA ASTA ŞI ROMÂNIA DIN DREAPTAPRUTULUI VA ADERA LA SPAŢIUL SCHENGEN IAR DACĂ VEI PRIMI INTERDICŢIE . . ACEASTĂ INTERDICŢIE SE VA EXTINDE ŞI LA ROMÂNIA . . NU SE MERITĂ FUGUŢA ÎNAPOI ACASĂ ŞI DEPUNE ACTELE PENTRU RE-DOBÎNDIRE . . . . .PĂREREA MEA
A comentat pentru nadia 08 aprilie 2010, 20:48 | mergi sus ▲
800.000 DE CERERI DE RE-DOBÂNDIRE CETĂŢENIE AU FOST ANUL TRECUT PRIN TOAMNĂ . . . . ACUM SUNT ÎNREGISTRATE OFICIAL PESTE 1.380. OOO DE CERERI( APROAPE UN MILION PATRUSUTE DE MII)
A comentat PENTRU ANDRIES 08 aprilie 2010, 20:52 | mergi sus ▲
MĂ BĂIATULE DACĂ TU MĂNÂNCI C. . . T NU-I NEVOIE SĂ TE LAUZI
A comentat PENTRU ANDRIES 08 aprilie 2010, 20:54 | mergi sus ▲
Am depus dosarul 18 09 2008,si pina acuma nu mai stiu in ce stare e dosarul meu,spuneti-mi va rog,unde sa ma adresez si cum sa scriu o cerere pentru urjentarea dosarului si cui se adreseaza scrisoarea?poate trebue sa plec la Bucuresti,dar earasi nustiu unde,pe ce strada?multumesc
A comentat tamara 29 iunie 2010, 16:35 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1650 secunde