Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 04:12

 

Societatea civila, ingrijorata de cazul tinerilor moldoveni anchetati pentru ca s-au pronuntat pentru unirea cu Romania

adăugat 13 iunie 2008, 08:23, la Ştiri de Top

Societatea civila din Republica Moldova precum si reprezentanti ai partidelor politice se declara ingrijorati de cazul grupului de circa 12 tineri, anchetati pentru ca ar avea drept scop unirea cu Romania, si considera acest caz inca un abuz din partea puterii, o incalcare a drepturilor omului si oprimarea libertatii de exprimare.

Mai multi tineri (numarul exact al acestora nu se cunoaste, dar, potrivit unor surse este vorba de 10-12 - n.red.) care au postat comentarii critice la adresa comunistilor pe diferite forumuri din Republica Moldova au fost chemati la Procuratura municipiului Chisinau pentru a fi audiati in cadrul unui dosar de urmarire penala. Tinerii sunt banuiti ca ar fi instigat la dezbinarea statului moldovean si alipirea acestuia la Romania.

Deputatul din partea Aliantei "Moldova Noastra", Leonid Bujor, a facut joi o interpelare in Parlament in care solicita Procuraturii Generale informatii despre acest caz si sa se pronunte daca acest caz prezinta un mai mare pericol pentru statalitate decat declaratiile unui partid politic care in 2001 anunta deschis ca este in favoarea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus (Bujor a facut referire la programul electoral al Partidului Comunistilor cu care a venit la putere in 2001). Deputatul a calificat acest caz ca un nou scandal care "denota caracterul nedemocratic al regimului aflat la guvernare". Potrivit lui, din grupul celor anchetati fac parte si liceeni.

Si aripa tanara a Partidului Liberal din Moldova a difuzat un comunicat in care atentioneaza opinia publica asupra incalcarii dreptului la libera exprimare pe marginea acestui caz. Liberalii 'remarca cu regret ca masurile initiate de organele de drept sunt orientate impotriva tinerilor ce isi exprima in mod deschis si sincer opiniile politice pe marginea situatiei interne din republica, in conditiile in care insusi presedintele Vladimir Voronin a declarat anul acesta drept "An al Tineretului in Republica Moldova", se mai spune in declaratie.

Actiuni impotriva liberitatii de exprimare

Organizatia de Tineret a Partidului Liberal solicita o implicare mai activa a Institutiilor si societatii civile din republica si a celor internationale pentru apararea drepturilor omului in vederea asigurarii si respectarii libertatii cuvantului in Republica Moldova. De asemenea, cheama reprezentantii misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau, Consiliul Europei, Uniunea Europeana si pe cei ai institutiilor si organizatiilor internationale sa ia atitudine de acest caz grav de incalcare a dreptului la libera exprimare, in vederea incetarii actiunilor antidemocratice a guvernarii comuniste din Republica Moldova.

Organizatiile neguvernamentale mass-media din Republica Moldova isi exprima ingrijorarea vizavi de cazul anchetarii si sechestrarii calculatoarelor catorva tineri care si-au exprimat opinia pe unele forumuri din Internet. Intr-o declaratie comuna facuta publica joi, semnatarii sustin ca invinuirea care li se aduce tinerilor este neintemeiata. Totodata, organizatiile de media mentioneaza faptul ca anchetarea tinerilor este a treia actiune de acest fel in anul 2008, dupa ce in lunile ianuarie-martie organele de urmarire penala si de securitate au desfasurat campanii de interogare a ascultatorilor postului de radio "Vocea Basarabiei" si a participantilor la dezbaterile publice in aer liber organizate de Uniunea Jurnalistilor. Motivul interogatoriilor a fost acelasi: incriminarea de chemare la rasturnare prin violenta a regimului constitutional, in luarile de atitudine si exprimarea opiniilor in cadrul emisiunilor interactive sau la microfonul liber.

Intr-o incheiere a Judecatoriei sectorului Rascani, in cadrul urmaririi penale desfasurate, s-a stabilit ca in perioada anilor 2007-2008 un grup de persoane neidentificate au lansat, prin intermediul portalurilor www.forum.md, www.torrentsmd.com, www.desteptarea.info/forum si www.unimedia.md, multiple apeluri publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si publicatii ce constituie actiuni intentionate menite sa duca la intensificarea vrajbei sau dezbinarii nationale. Un grup de tineri a fost invitat la Procuratura, iar unora dintre ei le-au fost sechestrate calculatoarele personale.

Atat tinerii, cat si procurorii care instrumenteaza cazul au refuzat sa faca declaratii pentru presa. Procuratura Generala a emis un comunicat de presa in care se anunta doar ca Procuratura municipiului Chisinau a dispus inceperea urmaririi penale in baza unor prevederi din Codul penal pe cauza respectiva. Si mai anunta ca se intreprind actiuni de urmarire penala, conform cerintelor legislatiei procesual-penale in vigoare intru stabilirea persoanelor, actiunile carora cad sub incidenta normelor mentionate ale Codului penal.

Potrivit legislatiei moldovenesti, daca vor fi gasiti vinovati, tinerii risca pana la sapte ani de inchisoare.

Declaratia uneia din tinerele audiate de procurorii moldoveni

"Calculatorul meu inca sta la procuratura, motivul este: "nu a venit expertul, avem doar 2-3 experti" .

Mi l-au luat marti, la ora 14:30, ma asteptau acasa de vreo doua ore, eu eram atunci la examen. Mi-au promis ca intra doar sa se uite la el pentru 15 minute, apoi m-am trezit cu calculatorul sigilat si luat afara din casa mea. Cand am fost ieri la procuratura sa il iau, am mai vazut altele, stateau jos intr-un cabinet, toate sigilate inca, neatinse... deci ele toate pur si simplu stau acolo, confiscate. In calculator am multe materiale necesare pentru examene. Deci imi este riscata intrarea la facultate acuma. Vreau sa mentionez ca pe unimedia nici nu am profil, pe forum.md am vreo doua posturi doar si acelea cu nici un mesaj care ar da aluzie la caracterul meu sau gandirea mea, iar de pe torents doar descarc muzica si filme, deci acuzatiile care imi sint aduse nu au un temei. Pe langa asta, "Desteptarea" este un domeniu international, deci nu are nici o legatura cu constitutia Republicii Moldova, iar organele internationale nu au solicitat intentarea unui dosar penal, nici macar o investigare. La fel nici un sait mentionat in INCHEIEREA ceea semnata de procurorul Burliuc, nu s-a plans. Respectiv sedinta tinuta in secret, in 6 mai (daca nu gresesc) habar nu am pe baza a ce dovezi sau motive a avut loc...

Presa este in picioare, pe multe site-uri se vorbeste despre asta. Imediat cum apare ceva nou, va fi scandal mare. Cei de peste Prut sunt rugati sa ne sustina si stiu ca o vor face, pentru ca acum e momentul.

Eu nu am fost audiata, i-am rugat sa ma lase pentru dupa examene, au zis ca vor face tot posibilul", a declarat Iuliana Briceag, una dintre tinerii audiati de procurorii moldoveni, citata de blogul http://tudorcojocari.wordpress.com .

Autor: R. MIRCEA
Sursa: www.ziua.ro
Cata nesimtire sau plictisit si nu mai au ce face..?sa lase ei tinerii in pace ca si asa pleaca toti in afara.
A comentat kind 13 iunie 2008, 09:19
Mai mai mai ... da chiar e mare comedie in moldova acum ... sa se vorbeasca de unire pe la colturi ... am trecut in ilegalitatea ... iarasi de la inceput? Desteapta-te ... s.a.m.d Trist si comic.
A comentat o-pa 13 iunie 2008, 09:44
Comunisti nici nu realizeaza cat bine fac romaniei cu aceste actiuni. Cu cat ii alearga mai mult pe cei ce simpatizeaza romania, cu atat devin mai urati.
A comentat compas 14 iunie 2008, 06:57
Ceia ce au facut tinerii in cauza este neconstitutional, masurile luat fiind in mare parte intemeiata pe prevederile constoitutionale, caci conform constitutie R.M:
,,3. Sint interzise si pedepsite prin lege contestarea si defaimarea statului si a poporului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenta publica, precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul constitutional.2
Ceia ce au facut tinerii in cauza se numeste ATENTARE LA REGIMUL CONSTITUTIONAL si contestare a statului si poporului...
conform regimului constitutional actual dr la exprimarea opinie are anumite limite, expuse mai sus, care au fost incalcate de acesti tineri...

Daca insa acestia demonstreaza ca actiunea de confiscare si de cercetare penala au fost neintemeiate, atunci pot sa se prevaleze de un articol constituional Art 53: lezarea in drepturi de o autoritate publica >>>>statul avand obligatia de-ai despagubi pe persoanele date...

Vre-ti o schimbare incepe-ti, prin Revizuirea/schimbarea constitutiei!!!! :)
>>>>>>>>
art 141 (alin 1)---a) dreptul de a initia revizuirea constituiei un numar de cel putin 200 000 de cetateni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar in fiecare din ele trebuie sa fie inregistrate cel putin 20 000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative

A comentat ANCUTZA 14 iunie 2008, 19:17
Ancutza, multe legi au fost facuta peste Prut la noi. Dar tu chiar crezi ca toate aceste legi sunt in favoarea poporului sau a unei minoritati? Sa fim realisti. Pragul electoral de 6% e cel mai bun exemplu. Nic mai mult.
A comentat Vlad 15 iunie 2008, 12:06
Si ce se spunea, mai exact, in comentariile alea?
Poate cineva sa posteze un link sau un comentariu din cele "nu-stiu-cate"???!
A comentat lYNX 15 iunie 2008, 14:46
A comentat ? 15 iunie 2008, 17:57
DA, ESTE ANTI - CONSTITUTIONAL DAR NU SI ANTI -MORAL.
HAI UNIREA!!! DACA ASA VREA DUMNEZEU, ASA SE VA INTAMPLA.
A comentat razvan 15 iunie 2008, 21:35
Tinerii nu au incalcat nicio lege. " Sint interzise si pedepsite prin lege contestarea si defaimarea statului si a poporului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenta publica, precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul constitutional."
In primul rand in mesajele lor nu s-a defaimat STATUL si nici POPORUL - Voronin - NU reprezinta poporul si nici statul. Nu s-a indemnat la razboi, nici la ura nationala si, important NICI LA SEPARATISM ( ba din contra au zis UNIRE FRATI ROMANI, deci nu separare..)2.lNu scrie sub nicio forma in constitutie ca nu poti sa zici JOS VORONIN, JOS COMUNISMUL
A comentat Alex 16 iunie 2008, 08:46
Alex conform constitutiei in vigoare indemnul la Separatism inseamna, anume indemnul la schimbarea statu-quo-ului politico-teritorial al R.M, care este un stat unitar, granitele caruia sunt cele stabilite de Constituie si legea organica.
Orice atentare la schimbarea acestei realitati geo-politice precum si a oricarui element formeaza in ansamblu ordinea constituionala reprezinta contestarea statului.
Daca Constitutia desemneaza R.M ca stat unitar, independent si suveran, indemnul la unire, este de fapt un oindemn la incalcarea suveranitatii si independentii,punandu-se in pericol insasi existenta statului.
A comentat ANCUTZA 16 iunie 2008, 10:03 | mergi sus ▲
Ancutza, JOS VORONIN sau JOS COMUNISMUL, COMUNISTII nu reprezinta o incalcare a Constitutiei, ci o atitudine fata de "alesii neamului".Este adevarat ca modalitatea in care te poti manifesta si iti poti manifesta ideile este - indiscutabil VOTUL. Sper ca in 2009 (tinand cont ca multi dintre tineri vor deveni majori ) lucrurile sa se schimbe in R.Moldova. Intr-o alta ordine de idei sa stii ca pe site-uri sunt indemnuri de unire cu RUSII. Oare de ce nu sunt confiscate si calculatoarele respectivilor????? deranjeaza doar unirea cu Romania!!!
A comentat Alex 16 iunie 2008, 10:43 | mergi sus ▲
Foarte adevarat Alex!!!
A comentat Lacustra 16 iunie 2008, 13:46 | mergi sus ▲
e ceva nefiresc de ce noi nu avem dreptul la propria opinie?
A comentat proBASARABIA 18 iunie 2008, 06:26 | mergi sus ▲
Sacali de comunisti si cu rusofonii la un loc.
Moldovenilor fiti mai uniti in idei si iesiti mai des in strada organizativa organizat si cat mai multi.Ca in multime e putere si nu va pot aresta pe toti ,daca sunteti cu miile.

TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE !
PANA CAND VE-TI RABDA ??????????????????????????
A comentat Slavic (France) 18 iunie 2008, 14:49 | mergi sus ▲
Loviturile astea, comuniste, nu fak altceva decat sa fim si mai puternici, si mai ROMANI-BASARABENI! As vrea sa aflu, ce vor intreprinde basarabeni din Romania, in 26 iunie! Daka stie cineva, va rog: cojocarianatolie@yahoo.com (un prieten al dreptatii)
A comentat Lotana 21 iunie 2008, 10:02 | mergi sus ▲
SI EI SUNT ROMANI! NOI II SUSTINEM.SUNT FRATII NOSTRI!
A comentat maco 26 iunie 2008, 15:51 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0812 secunde