Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 octombrie 2024, ora locală: 13:37

 

Sovieticii judecau oameni morţi

adăugat 14 aprilie 2011, 08:51, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Sovietici, judecata, oameni morţi

Se mai întâmpla ca organele de represiune din URSS să nu-i pună la zid chiar pe toţi cetăţenii luaţi cu hapca. Însă de multe ori sentinţele care stabileau privaţiune de libertate erau adresate… oamenilor din morminte.


 De notat mai întâi că locurile îngropării românilor basarabeni arestaţi şi deportaţi în anul 1941 au rămas până astăzi necunoscute. La gara Tiraspol, bărbaţii au fost smulşi brutal din sânul familiilor şi trimişi în ultimul lor drum spre lagărul din localitatea Ivdel, denumit prescurtat Ivdel-lag, situat la şase sute de kilometri nord de oraşul Sverdlovsk şi la vreo cinci mii de kilometri de Basarabia. Nimeni nu s-a mai întors de acolo, iar despre soarta celor dispăruţi s-a aflat abia peste jumătate de secol.


Ivdel-lag, un Auschwitz al basarabenilor


Aşezat în păduri de nepătruns, printre mine de extragere a zăcămintelor, Ivdel-lag devenise un abator unde se vărsa neîntrerupt sânge românesc, iar ulterior şi german. Peste treizeci de mii de deţinuţi se aflau concomitent în această fabrică a morţii. E o cifră de două ori mai mare chiar decât a lagărului nazist din Auschwitz. Ca mod de exterminare umană însă aceste două maşinării ale iadului se asemănau în totalitate.

 

Să ne amintim, naziştii îi întâmpinau pe cei sortiţi la Auschwitz cu lozinca „Arbeit macht frei!” („Munca te face liber”), pe când sovieticii ţineau afişat deasupra porţilor la Ivdel-lag sloganul rusesc „Dobro pojalovat’!” („Bine aţi venit!”), iar întemniţaţii trebuia să cânte organizat în toată ziua „Ia drugoi takoi strany ne znaiu, gde tak vol’no dyşit celovek” (Nu cunosc o altă ţară în care omul să respire atât de liber).

 

Mai avem încă de studiat şi de aflat numărul total al concetăţenilor noştri căzuţi în această măcelărie „primitoare”. Momentan, dispunem doar de câteva cifre extrase din arhivele SIS, care se referă la unele localităţi din raionul Străşeni: Pănăşeşti – 8 persoane exterminate, Recea şi Zubreşti – câte trei, Tătăreşti – 4 morţi în Ivdel-lag, Chirianca şi Rădeni – câte doi… Aproape că nu există localitate în Basarabia care să nu-şi aibă feciorii săi pierduţi acolo.

 

Ritmuri de omucidere


Se mai întâmpla ca organele de represiune din URSS să nu-i pună la zid chiar pe toţi cei luaţi cu hapca. Însă de multe ori sentinţele care stabileau privaţiune de libertate erau adresate… oamenilor din morminte.

 

Ridicaţi în noaptea de 13 iunie 1941 fiind îmbrânciţi de arme ruseşti, conaţionalii noştri au ajuns la Ivdel-lag abia spre toamnă. Examenul medical impus de NKVD imediat urmărea doar scopul de a stabili nivelul de rezistenţă fizică al fiecăruia, cu recomandările de rigoare: „bun pentru munci grele”, „…mai grele” şi „…grele de tot”. Odată ascunşi după sârma ghimpată, oamenii nu mai aveau cale de întoarcere.

 

La vârsta de 44 de ani, Tudorache Focşa, un bărbat înalt şi voinic, activist politic în România Regală, a fost strivit în doar câteva luni, aflându-şi „vinovăţia” aberantă doar cu o săptămână până la trecerea în nefiinţă. S-a stins umilit la 12 decembrie 1941, adus la grele suferinţe şi slăbit până la 36 de kilograme. (Dosarul nr. 03714/08789, instrumentat de Direcţia NKVD Sverdlovsk)


De atâţia oameni omorâţi pe bandă rulantă, sovieticii nu reuşeau să ţină toată evidenţa defuncţilor. Astfel, abia la 24 ianuarie anul următor, anchetatorii i-au făcut rechizitoriul, cu învinuirea oficială „român, fost membru al partidelor contrarevoluţionare, fost primar” şi i-au anunţat zece ani privaţiune de libertate. Doar în primăvară, torţionarii au descoperit că omul nu mai este în viaţă şi au închis dosarul. Despre moartea lui Tudorache Focşa din Tătăreşti, Străşeni, rudele au aflat tocmai după 69 de ani!

 

Nimeni nu vroia să moară


O judecată bolşevică după moarte l-a ajuns şi pe Petrea Ţârdea, din aceeaşi localitate, şi el fost primar, membru activ al Partidului Naţional Ţărănesc din România şi luptător antisovietic. Concluzia „comisiei medicale” a lagărului (afişată la pag. 14 a dosarului nr. 03249/25751 instrumentat de Direcţia NKVD Sverdlovsk) declară, literalmente, următoarele: „Certificat precum că deţinutul Ţârdea Petru a fost supus examenului medical pe data de 5 august 1941 şi a fost recunoscut apt pentru munci grele”. Omul care trebuia să împlinească în câteva luni vârsta de şaizeci de ani a rezistat doar până la 28 martie 1942. S-a stins din viaţă în chinuri groaznice, slăbit şi ars de dorul Patriei, fără să înţeleagă din ce sălbătăcie poate să pornească un asemenea tratament inuman.

 

Dar iată că, la 24 iunie 1942, adică peste trei luni din ziua fatală, „Osoboe soveşceanie pri NKVD SSSR” („Deliberarea extraordinară pe lângă NKVD al URSS”) îl condamnă pe răposatul Petrea Ţîrdea la opt (!) ani privaţiune de libertate…

 

Asemenea cazuri, în care basarabenii aruncaţi pe veci în gropi siberiene necunoscute mai erau şi judecaţi pe deasupra, am identificat în mai multe dosare. După cum vedem, malaxorul sovietic de anihilat destine umane depăşea până şi limitele absurdului.


Autor: George MĂRZENCU
Sursa: ziar.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1970 secunde