Stalin era gata sa invadeze Europa, chiar daca nu avea tehnica militara necesara
adăugat 23 iunie 2009, 09:01, la Eveniment
Moscova a gazduit pe 22 iunie manifestari pentru comemorarea zilei in care trupele germane si romåne au atacat Uniunea Sovietica. Dmitri Medvedev l-a primit la Kremlin pe Vladimir Voronin si a declarat ca sustine regimul comunist de la Chisinau. Lucrurile par sa se repete. In alta cheie.La chemarea miscarii “Nasi” (Ai Nostri), mii de tineri rusi au venit din zorii zilei pe Dealul Vrabiilor, cel mai inalt loc din Moscova, pentru a marca momentul cand armata germana a atacat URSS (22 iunie 1941, ora 4.00.GMT). Rusia, Belarus si Ucraina si-au propus sa aprinda 36 de milioane de lumanari pentru cei care au fost ucisi in timpul razboiului.
Kremlinul interzice rescrierea istoriei
Au aparut interpretari noi asupra evenimentelor de dupa 1940, care au dus la asa-numita Operatiune Barbarossa (Unternehmen Barbarossa). Speriati ca lumea ar putea sa afle si alte variante cu privire la politica agresiva a Uniunii Sovietice, actualii conducatori ai Rusiei au ordonat sa se interzica “rastalmacirea istoriei”. Cei doi talhari ai lumii de-atunci - Hitler si Stalin - semnasera un acord in 1939 pe seama natiunilor din sud-estul Europei, asa-numitul Pact Molotov-Ribbentrop, dar fiecare a continuat pregatirile de razboi contra celuilalt. Aparitia studiilor lui Viktor Suvorov despre adevarata Armata Rosie si despre proiectele nebunesti ale lui Stalin i-a luat prin surprindere pana si pe politicienii de la Kremlin. Astfel, Suvorov aduce date care atesta ca Stalin si-a decapitat armata nu ca urmare a intoxicarilor cultivate de agentii lui Hitler, ci din cauza tradarilor si a lipsei de profesionalism. Dotarile propuse de unii generali sovietici pentru Armata Rosie frizau paranoia, iar Stalin nu i-a iertat. Spionul Leman l-a informat cu precizie pe Stalin cu privire la ziua atacului. Denumirea de cod a operatiunii hitleriste spre Est vine de la numele lui Frederic Barbarossa, imparatul Sfantului Imperiu Roman in perioada 1122-1190.
Alte masti comuniste, aceeasi piesa
Si atunci, la fel ca acum, Basarabia si nordul Bucovinei erau zone de impact geostrategic, desi Hitler afirmase ca nu-l intereseaza. “Noi urmarim cu atentie ceea ce s-a petrecut si ce se petrece in R. Moldova, procesele care au loc. Este foarte important ca Moldova sa se dezvolte independent, ca un stat suveran, prosper pentru toti cei care traiesc in tara dumneavoastra. Noi am sustinut si sustinem masurile care au fost luate de conducerea Moldovei pentru restabilirea ordinii constitutionale”, a declarat Medvedev dupa primirea lui Voronin la Kremlin. Generalul de militie s-a aplecat pana i s-a vazut kalasnikovul: “Va suntem foarte recunoscatori ca, in aceste zile grele, cand se incearca destabilizarea politica in tara noastra, Rusia a fost prima si singura tara care s-a pronuntat in sprijinul puterii legitime a R. Moldova. Ne-ati acordat o sustinere politica foarte serioasa. Apreciem foarte mult si va suntem recunoscatori pentru pozitia oportuna si clara a Rusiei”. Presedintele rus nu s-a referit macar o clipa la inginerii batuti sau ucisi cu bestialitate incepand cu 7 aprilie. “Acele imagini pe care le-am vazut aratau oribil, cand pe principalele cladiri guvernamentale, simboluri ale statului, se incerca arborarea steagurilor altui stat. Daca acesti demonstranti doreau pierderea suveranitatii statului lor, doreau sa traiasca intr-o alta tara, sub un alt steag, atunci aceasta are alte intelesuri”, spunea Medvedev dupa tragediile de la Chisinau. Marianne Mikko a condus o delegatie a Parlamentului European prin Basarabia pentru a cerceta consecintele revoltelor. Voronin a refuzat sa primeasca aceasta delegatie. “UE ar trebui sa fie mai exigenta fata de R. Moldova, mai ales dupa actiunile ce au urmat aici dupa alegeri. Lucrurile sunt clare pentru noi - in R. Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Timp de cinci ani, am facut aproximativ 30 de vizite in R. Moldova si mi s-a creat impresia ca autoritatile de la Chisinau cred ca UE este naiva”, a remarcat Marianne Mikko. Pentru noi este o certitudine: Rusia isi face nestingherit jocurile la frontiera cu Romania, deci la granitele UE si NATO, folosindu-se de indivizi lacomi de avere ca Voronin.
Sovieticii au vrut sa-l omoare pe Ribbentrop
Este foarte semnificativ ca avionul lui Joachim von Ribbentrop a aterizat la Moscova pe data de 23 august 1939, ciuruit de tunurile apararii antiaeriene sovietice de la Velikie Luki. Nemtii au tacut malc: nu au recunoscut niciodata ca seful diplomatiei germane era sa-si piarda viata pentru a-i oferi lui Stalin teritorii care nu-i apartineau Germaniei. Sovieticii au considerat ca era un incident lipsit de interes, iar peste cateva ore, Molotov a semnat cu caractere latine pactul funest – un exemplar in rusa si unul in germana. Cea mai grava pentru Romania era anexa secreta. “Cand la receptia oferita de Stalin la Kremlin, dupa semnarea Pactului de neagresiune, Ribbentrop i-a salutat pe cei prezenti printr-un “Heil, Hitler!”, cu mana dreapta in aer, toti au inmarmurit, in asteptarea reactiei lui Stalin. Imediat, Stalin a facut o reverenta. Toti au izbucnit in ras, iar atmosfera s-a destins”, relateaza Viaceslav Nikonov, nepotul lui Molotov. Stalin stia deja ca Hitler pregatise planul “Fall Weiss” privind atacarea Poloniei pentru 26 august 1939, dar s-a amanat pentru 1 septembrie 1939. Rusii pretind ca Stalin n-a avut incotro si a semnat, dupa care a executat 38.000 de ofiteri sovietici in Gulag, de la locotenenti la maresali. Asa a luat nastere actuala Republica Molotov. La fel ca rusul Serghei Markedonov, romanul Iurie Rosca afirma recent la Bucuresti ca “experimentul lui Stalin privind poporul moldovenesc a reusit”.
Mancurtii Zinaidei Petrovna de la Chisinau
Mancurtii de la Chisinau au marcat pe 22 iunie 68 de ani de la inceputul “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei”, adica a Uniunii Sovietice. Ceremonia mancurtilor a fost condusa de premierul Zinaida Grecianii, fiica lui Petrea Bujor, deportat cu toata familia tocmai la Tomsk, in Siberia. In timpul deportarii, Zinaida Petrovna si-a pierdut unicul frate, iar ea este acum alaturi de bolsevici. A depus flori la focul vesnic al soldatilor sovietici. “Venim aici sa-i comemoram pe cei care au luptat pentru noi, pentru fericirea noastra si a copiilor nostri. De aceea venim aici nu doar la 22 iunie, dar si de Ziua Victoriei, la 9 mai, si la eliberarea Moldovei de sub fascisti, la 24 august”, spunea batrana Tamara Kemova. Cei care mai gandesc romaneste, cum ar fi realizatorii de la Vocea Basarabiei, au marcat acel moment cand Maresalul Ion Antonescu a rostit “Va ordon treceti Prutul!”, clipa in care incepeam un nou razboi pentru reintregire nationala. Un nou moment de Sisif. Voronin s-a dus la Moscova pentru spaga electorala, dar a discutat cu Putin despre un posibil credit si despre Transnistria. In loc sa sarbatoreasca lupta antifascista, ingusii (etnici ceceni) au vrut sa-l omoare pe presedintele Iunus-Bek Evkurov. “Atacul asupra presedintelui Ingusetiei este un act terorist. Este actiunea unor banditi”, a spus Medvedev dupa o intalnire de urgenta cu Aleksandr Bortnikov, directorul FSB (ex-KGB). Evkurov a fost ranit grav dupa ce o masina-capcana a explodat la trecerea coloanei oficiale. Are 45 de ani si este considerat erou rus: s-a distins in 1999, in fruntea unitatii de parasutisti rusi, care a intrat in Kosovo si a ocupat aeroportul international din Pristina, inaintea fortelor NATO. Fara folos. In 2008, Medvedev l-a numit presedinte in Ingusetia.
Viktor Suvorov, o istorie „la marginea realului“
Viktor Suvorov (dupa numele adevarat Vladimir Bogdanovici Rezun) s-a nascut la 20 aprilie 1947. A fost ofiter sovietic de informatii si a lucrat in cadrul GRU. A dezertat in 1978 in Anglia, unde a lucrat ca analist de informatii. Cartea “Spargatorul de gheata” arata cu date din arhive ca Stalin era pregatit sa invadeze toata Europa, spulberand mitul victimei sovietice. “Varianta propusa de Suvorov vine sa-l bulverseze pe cititor. Este la marginea realului. Celor de la Kremlin nu le convine o asemenea abordare. In realitate, Stalin nu avea o armata moderna si a fost salvat de aliati. Cartile lui Suvorov introduc si notiuni istorice aproximative. In ce priveste Romania, dezastrul de la Tiganca a fost doar un episod, o groapa, pe ansamblul razboiului. Rapoartele care veneau la Maresalul Antonescu ofereau detalii tehnice pentru fiecare tip nou de tanc sovietic”, crede profesorul Gheorghe Buzatu, autorul cartii “Romanii in Arhivele Kremlinului”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲