Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 iunie 2021, ora locală: 23:05

 

"Stare de urgenta" la Chisinau

adăugat 24 ianuarie 2008, 23:14, la Ştiri de Top

Relatiile politice dintre Chisinau si Bucuresti se inrautatesc pe zi ce trece - insa un grup de tineri are curajul sa scoata o noua publicatie in limba romana in stanga Prutului, unde afirmarea limbii romane ca limba materna a ramas mai mult ca niciodata un act profund politic. Un grup de tineri scriitori entuziasti au lansat de curand la Chisinau revista "Stare de Urgenta" - auto-descrisa ca fiind "revista bilunara de literatura, arta si atitudine". Deja ajunsa la numarul al doilea "Starea de urgenta" de la Chisinau si-a propus sa aduca un suflu nou in preisajul publicistic din stanga Prutului. Fondata de Marius Ianus si Dumitru Crudu - aceiasi fondatori ai curentului "fracturist" in limba romana - noua revista beneficiaza de prezenta unor nume care au reusit intr-un fel sau altul sa iasa la lumina: Mihai Vakulovski, Pavel Paduraru, Stefan Bastovoi, Silvia Caloianu, Andrei Gamart, Hose Pablo, Mitos Micleusanu etc. Aparuta in stanga Prutului in conditii de gherila permanenta, "Starea de urgenta" isi merita cu varf si indesat numele: textele chiar sunt scrise sub presiune, iar acest lucru se simte - mai ales in numarul al doilea al revistei care are ca tema principala "Frica la moldoveni".

Autor: George Damian
Sursa: www.ziua.ro
Stie cineva unde putem gasi aceasta publicatie?
A comentat Ion 25 ianuarie 2008, 00:13
apreciez foarte mult acesti oameni care inca stiu care le sunt originile.Si chiar mi-as dori s citesc aceasta publicatie.
A comentat daniela 25 ianuarie 2008, 13:39
bai sunt moldovean si nici de cum roman, cand o sa va desteptati. Limba română ? Stiti ce inseamna limba română? Limba română este limba bazata pe limba latina. Cuvantul "a citi"este slavon, "vreme" deasemenea, "drum", vârf, prispa, gradina, gard, manastire, jale, evreu, pod, cerneala, etc. sunt SLAVONE. (pentru mai multe informatii acceseaza: www.email.ro, utilizatorul este: latina, PASSwordul: latina). Cum acuma poti spune ca tu discuti romana, pardon "româna", daca si cuvantul "a gasi" este slavon. Asculttati-ma atent: VREM MOLDOVA INAPOI, TOATA. NOI SUNTEM MOLDOVENI IMPREUNA CU CEI DE PESTE PRUT CARE SIMT CA SI EI SUNT MOLDOVENI. lIMBA INCONTESTABIL ESTE ROMANICA, IAR CE DISCUTAM NOI ESTE UN GRAI AL LIMBEI ROMANICE ADICA UN DIALECT. EXISTA DEASEMENI GRAIUL OLTEAN, GRAIUL TRANSILVANEAN, CARE SUNT SI ELE DIALECTE.
POPORUL ROMÂN S-A FORMAT LA SUD DE DUNARE, NOI MOLDOVENII SUNTEM UN ALT POPOR , DAR TOTI DIN DACI NE TRAGEM. IN FINE DACII VETUSTI STIAU LATINA, PENTRU CA AU INTRAT IN CONTACT CU ROMANII ANTERIOR CUCERIREI DACIEI.
DUPA CUCERIREA DACIEI, IN TOATA MOLDOVA MARE, MARAMURES, BANAT SI ALTE PARTI DACII ERAU LIBERI BĂĂĂĂĂĂ. IN DACIA ROMANIZATA (CAUTA PE NET. IMAGINI" DACIA ROMANIZATA"). ACEASTA INSEAMNA CA NU AU FOST ROMANIZATI, IAR LIMBA O STIAU DE PE TIMPUL VETUST AL LUI DECEBALUS, SI DE LA CONTACTUL VERBAL CU POPULUSUL ROMANIZAT. DE UNDE VINE TERMENUL ROMÂN?
TRAIAN A ADUS TRIBURI DE COLONISTI ROMANI, EI INTRE EI SE NUMEAU VLAHI, VALAHI, BLAHI. POPULUSULui ROMANIZAT II SPUNEAU ROMANI, RUMANI, RUMÂNI, ROMÂNI. CU ALTE CUVINTE CÂND SPUNEAU RUMANI SAU ASTAZI ROMÂNI EI SE REFEREAU LA ROMANI. UN EXEMPLU ELOCVENT AR FI: CUVANTUL "serpes" A EVOLUAT IN "serpe, şerpe, şarpe, si lumea mai zice şărchi".
ATI VAZUT CAND ZICEM "şerpe" SAU CA ZICEM "şarpe"SAU "şărchi" NE REFERIM LA UNUL SI ACELASI ANIMAL. DEASEMENEA STAU LUCRURILE CU ROMANII, RUMANII, RUMÂNII, ROMÂNII, CARE DESEMNAU OAMENII ROMANI.
DE ACEEA CAND SA FORMAT TARA ROMÂNEASCA SAU NUMIT TARA CU ROMANI=ROMÂNI, RAMASI DUPA TRAIAN LA SUD SI NORD DE DUNARE. VETI AUZI CA TARA ROMÂNEASCA SE MAI NUMEA SI VALAHIA, DACA ATI FOST ATENTI, VALAHII AU FOST TRIBURI DE COLONISTI PURI ROMANI ADUSI DE TRAIAN.
ACUMA IN CONDITIILE IN CARE EU DIN SUCEAVA, MOLDOVA, CARE NU A FOST ROMANIZATA SI ACEASTA CERTIFICA CA DACII AU FOST, CONTINUAREA DACO-ROMANĂ, CUM POT SĂ ZIC CĂ SUNT ROMÂN=ROMAN, DACA NU SUNT ROMAN,RUMAN,RUMÂN,ROMÂN=ROMAN.
DE ACEEA FITI DESTEPTI SI DATILE IN NAS, IN BOT CELOR CARE PRETIND CA SUNT DESTEPTI. EU SUNT JURIDIC CETATEAN ROMÂN=ROMAN, DAR ETNIC SI ISTORIC SUNTEM CU TOTII MOLDOVENI SI MOLDOVA ESTE A NOASTRA A TUTUROR MOLDOVENILOR DAR NU A CACATILOR DE ROMANI, ROMÂNI. ASA CUM SUNTEM NOI MAI CU CAPUL MIC, DAR TOT MOLDOVENI O SA MURIM. SA STITI CA II DETEST PE CEI DIN BUCURESTI MAI ALES PE CEI DIN MUNTENIA, CARE FAC MISTO DIN MOLDOVENI SI DIN GRAIUL NOSTRU.
NU FITI TONTI SA URLATI LA AMBASADA CA SUNTETI ROMÂNI=ROMANI SI CA VRETI CETATENIE. ASA ESTE CETATENIA SA O AVETI BRAVO VOUA, DAR SA NU SPUNETI NICI O DATA CA NU SUNTETI MOLDOVENI.
DOMINE DEUS, SANCTA MARIA ET ISUS CHRISTOS NOSTER ADIUMENTUM SUNT. SALVE ET FORTUNA IN VOSTRA VITA.
A comentat Latinus 25 ianuarie 2008, 15:55
bai tu chiar crezi ca eu o sa cred in povestile tale si o sa neg istoria romanilor pe care am invatat-o timp de 8 ani la scoala? si anume am invatat din diferite izvoare, si romanesti, dar si sovietice si mi-am facut singur opinia in privinta originii noastre, suntem toti de origine romana, si moldovenii, si muntenii, si ardelenii, iar toate "graiurile noastre" sunt dialecte ale limbii romane (este chiar uimitoare asemanarea dialectului ardelenesc cu cel moldovenesc). Suntem diferiti, dar toti formam aceeasi natiune si ar trebui sa formam si un singur stat. Iar tu macar invata sa scrii corect dpdv gramatical cuvintele, latinusule...
A comentat un moldovan din sud est 25 ianuarie 2008, 16:53
pt latinus. printre cele afirmate de tine sunt si cateva adevaruri, dar totusi... Banuiesc ca te madresti ce mihai eminescu- mare moldovean de altefel- dar el o zice clar- suntem romani si punctum- apoi moldovean si roman nu sunt doi termeni antagonici, poti fi si una si alta. e pacat ca tu - moldovean din suceva- ai asemenea dubii, cand am intalnit rusi care stiu mai bine decat noi ca moldovenii sunt romani. azi circula mai multe teorii asupra genezei poporului roman, dar acesta e un fenome specific postmodernitatii, fiecare incearca sa epateze, sa se distinga de ,,vocile'' anterioare. daca am tine cont de cele spuse de tine, ar reiesi ca astazi convietuiesc in germania sau italia peste 30 de natii, ceea ce nu e asa, nu intamplator secolul 19 a fost numit secolul natiunilor. unitatea limbii romane est dovada incontestabila ca toti suntem romani. si nu trebuie sa confundam un glotonim automom cu subdialectele pe care acesta le are. oricum mesajul tau e interesant.
A comentat talex 25 ianuarie 2008, 18:09
Fratilor va rog mult sa nu confundati dialectul cu graiul. Limba Romana are careva dialecte: aroman, meglenoroman, istroroman... noi vorbim graiul modovenesc, cei din banat, graiul banatean etc.
A comentat Jorel 25 ianuarie 2008, 19:25
pai ce moldovenesc este grai si nu dialect, doar pentru ca nu se numeste"moldoroman"?
A comentat ? 25 ianuarie 2008, 19:55
revista se gaseste la Bucuresti in 3 locatii : chioscul de langa muzeul literaturii (adica pe bulevardul dacia intre piata romana si calea victoriei) , in green hours (mergi si intrebi de ea la bar) si in club a (tot la bar) - pretul este de 2 lei
noi cautam distribuitori asa ca, daca cineva este interesat, ne poate contacta pe stare_de_urgenta@yahoo.com
va salut
A comentat andreea t 25 ianuarie 2008, 20:06
:) uitasem - exista si un blog al revistei : http://staredeurgenta.marte.ro/
A comentat andreea t 25 ianuarie 2008, 20:11
Latinus esti stupid ! Din toti cei care au postat aici, esti singurul care a aparut cu idei aberante. Iar cacati sunt cei de la tine de acasa, dobitocule. Cred ca si ceilalti forumisti sunt de acord cu asta. Stii si tu istoria romanilor cata stie curca beata.
A comentat Catalin, Craiova 25 ianuarie 2008, 20:32 | mergi sus ▲
Ba am zis ca nu mai scriu,dar nu m-am putut abtine vazand ca saracu latinus e singur, am sa ma alatur si eu ideilor lui sa nu zica cineva ca am ramas in urma. Dar Am sa-l rog pe latinus sa nu mai scrie ca-mi face concurenta :)
A comentat Vlad.... 26 ianuarie 2008, 10:00 | mergi sus ▲
Latinus stii ce structura are limba romana? Are substrat dacic, strat latin si adstrat slav. Din cauza asta ai gasit tu niste termeni slavoni. Este normal acest lucru din cauza migratorilor slavi care au trecut prin spatiul Carpato- Danubiano- Pontic, dupa retragerea aureliana. Orice limba din lumea asta a imprumutat cuvinte din alte limbi, mai ales acum, in epoca globalizarii masive. Priveste cati termeni englezi , francezi si germani - limbi de circulatie internationala - strabat globul. Si nu numai! Dar atunci, in trecut , cand au venit popoarele migratoare in Europa!
A comentat Catalin, Craiova 26 ianuarie 2008, 16:02 | mergi sus ▲
as dori sa particip so eu la aceasta revista. stie cumva cineva cum pot lua legatura cu ei? pentru detalii scrie-ti la: www.iexela_vladys@yahoo.com
A comentat padre 27 ianuarie 2008, 20:05 | mergi sus ▲
Latinus---e un imputit provocator securist! Lasati-l in p...a masii,nu va uitati la el! Traiasca Romania Mare!
A comentat basarabean 28 ianuarie 2008, 09:04 | mergi sus ▲
A comentat usv 24 mai 2008, 01:50 | mergi sus ▲
Bai Latinus cine te-a adus pe aici. Ai venit sa tulburi apele. Asa bine era , se bucurau toti ca-s romani. Asta e un argument foarte puternic, dar putini au inteles. Sunt prea zombati, au perdut capacitatea de a gindi. Cu parere de rau!!!
A comentat j. PHILIPS 24 mai 2008, 16:30 | mergi sus ▲
latinus , este unul din miile de rataciti ai acestui neam , nu inteleg de ce e atit de pornit , care-i problema lui ? cit de bine se simte el moldovean pur , care-i deranjul lui ? da , bucurestenii fac misto de moldoveni , dar si de restul , nu stiati ca bucurestenii sunt cei mai destepti , cei mai frumosi , cei mai sexi , cei mai , cei mai , in creierul lor de gaina nu exista restul tarii . asta nu inseamna ca ar trebui sa ne inchipuim ca asta e un dat istoric . e un soi de trufie tembela in declaratiile domnului Latinus , perfect nemotivata , poate si ptr ca a fost jignit de atitudinea unor romani din regat , dar sa nu uite domnul latinus ca oricit s-ar impotrivi dumnealui , oasele pe care calcam noi in fiecare zi , sunt cele care ne definesc ca popor . sunt oasele stramosilor nostri , iata un lucru concret care nu permite trisarea in ceea ce priveste radacinele noastre . Sa nu uite venerabilul ca oricit de mult am cocheta noi cu alte popoare , aceste popoare nu ne iubesc , din pacate . asadar ;PATRIA MEA E LIMBA ROMANA , a spus Nichita Stanescu , si acesta este un adevar de nezdruncinat , iar Eminescu a zis ; DE LA NISTRU PIN'LA TISA , iata inca un element de identificare si cu asta basta . domnule latinus suntem atit de putin pe lumea asta chinezeasca- ruseasca- americana ca , ar trebui sa ne tinem impreuna , altminteri o sa pierim cu totii si moldovenii si oltenii , si banatzenii...
A comentat ion 13 februarie 2009, 23:07 | mergi sus ▲
Latinus este un semianalfabet ordinar. Şi ca orice semianalfabet prost care nu ştie nimic, i se pare că ştie totul. Dar totuşi eu nu cred că este bucovinean, pentru că ar scrie în graiul românesc specific Bucovinei. Eu cred că este un vajnic moldovenist de prin Basarabia. Că doar unora din aştia le căşunează tot felul de prostii şi au gărgăuni prin cap şi vid în creier.

Dar de ce nu militezi tu, semianalfabetule latinus, pentru crearea ţării numită Bucovina cu capitala la Gura Humorului sau la Câmpulung? Aş vrea să o văd şi pe asta! Şi atunci m-aş convinge încă o dată că prostia unora nu are limite!
A comentat Roman din Iaşi 14 februarie 2009, 07:33 | mergi sus ▲
Buna dimineata dragii mei fra?i ?i surori în Hristos, eu sunt dl Blair James, un creditor reputa?ie, legitim ?i acreditate de bani. Am bani împrumut pentru a cre?tini ?i încredere în oameni vrednici care au nevoie de asisten?? financiar?, la 3%, rata dobânzii. Ai un credit r?u sau sunt în nevoie de bani pentru a pl?ti facturile? Las?-m? s? ia acest mediu pentru a v? informa c? am asista beneficiarul de incredere ca voi fi bucuros s? v? oferim o loan.Please scrie cu informa?iile de mai jos. Dupa ce r?spuns, v? va fi trimis un formular de cerere de împrumut pentru a umple. (Nu exist? nici o verificare de credit, 100% garantat!) Sper ca va permite-mi s? fie de serviciu la tine. Cu respect. Contactati-ne prin e-mail: (blairfinancialcompany@gmail.com) cu informa?iile Reclamant? de mai jos:
Numele complet;
?ara:
Sumei necesare;
Venitul lunar
A comentat Blair James 18 noiembrie 2009, 02:19 | mergi sus ▲
Eu sunt domnul Richard White, o reputaţie, bani legitime si o companie acreditată creditor. Am bani de împrumut afară la persoanele care au nevoie de asistenţă financiară. Ai un rău de credit sau ai nevoie de bani pentru a plăti facturile? Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că am acordă asistenţă fiabile beneficiar ca voi fi bucuros să vă ofere un împrumut. Nici o verificare de credit, 100% garantat. e-mail: maxiwhite.financialfinance@googlemail.com


Notă: Vă urez bun venit doar oameni seriosi minte. Ne sunt legitime şi gata să finanţeze împrumuturi pentru persoanele grav şi real. Du-te înapoi la noi cu următoarele, dacă sunteţi interesat:

Numele complet:
Ţara:
Numar de telefon:
Suma necesară cât de imprumut:
Durata imprumut:
Sex:

De îndată ce am primit mail-ul tau, vom trimite la tine termenii şi condiţiile de împrumut pentru proceduri.
A lua legatura cu e-mail companiei noastre: maxiwhite.financialfinance@googlemail.com

Dl Richard White.
Managing Director
A comentat Dl Richard White 01 mai 2010, 18:38 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult