Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 aprilie 2024, ora locală: 00:51

 

Studentii basarabeni din Romania si S.R.I.-ul, cel mai recent S.F. publicat in "Moldova Suverana"

adăugat 18 iunie 2008, 22:40, la Ştiri de Top

In data de 17 iunie a.c. la redactia Basarabeni.ro a ajuns un material publicat recent in ziarul "Moldova Suverana". "Faptele" descrise in acest articol, par a fi desprinse din scenariile lui Kafka (cu amendamentul ca documnetarea a fost foarte sumara, doarece multi dintre cei mentionati nu mai sunt de multa vreme interesati de domeniul ONG-istic). Astfel, "Studentii basarabeni din Romania" reprezinta noua armata de spioni ("coloana a 5-a"), care pe viitor, pot afecta "securitatea nationala" …

Din punctul nostru de vedere, acest articol nu este altceva decat o campanie agresiva care incearca sa inflenteze decizia "parintilor" de a-si trimite copiii la studii in Romania, si asta in conditiile in care "incepand cu anul de studiu 2002/2003 Romania ofera burse de studii tinerilor moldoveni fara careva acorduri de cooperare bilaterala cu Moldova".

In continuare, reproducem integral continutul articolului sus metionat

"Racolaţi de fraţi
Studenţii din Republica Moldova - o pradă uşoară pentru serviciile secrete din România"


Statele regiunii balcanice oferă un spectru larg de instituţii de învăţămînt, însă cele mai atractive şi accesibile pentru tînăra generaţie din R. Moldova rămîn a fi cele din România. Profitînd de această situaţie, statul vecin nu ezită să aloce imense resurse financiare (anual cca 10 mln. euro) în vederea obţinerii rezultatului prelucrării ideologice a contingentului respectiv în aşa-numitul spirit "unionist".

Actualmente, România dispune de circa 60 de instituţii de învăţămînt superior de stat, în cadrul cărora anual sînt oferite circa 2000 de burse de studii pentru "românii" din afara graniţelor, cota cea mai mare revenindu-i tinerei generaţii din R. Moldova.
Remarcabil este faptul că, începînd cu anul de studii 2002/2003 România oferă burse de studii tinerilor moldoveni fără careva acorduri de cooperare bilaterală cu Moldova. În situaţia respectivă este inevitabilă implicarea serviciilor secrete române, care se manifestă preponderent prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale, procesului de acordare a cetăţeniei române şi bineînţeles de creare a pîrghiilor de influenţă în structurile de stat ale R. Moldova.

Pericolul direct care poate afecta securitatea naţională în cazul dat este de perspectivă, accentul fiind pus pe studenţii sau absolvenţii din România care activează sau vor activa în cadrul structurilor de stat ale R. Moldova. Rolul serviciilor secrete străine fiind orientat la formarea aşa-numitei "coloană a 5-a", care va fi în stare să susţină interesele din exterior în detrimentul R. Moldova.

În relaţiile cu Republica Moldova, prin acţiunile sale, România continuă să urmărească scopul periclitării statalităţii R. Moldova.

Serviciile secrete ale statului vecin îşi desfăşoară activitatea practic în toate instituţiile de învăţămînt ale României, unde studiază cetăţenii R. Moldova. Sînt selectaţi tinerii de perspectivă cu scopul creării poziţiilor în structurile statale moldoveneşti în vederea studierii şi influenţării proceselor din interiorul ţării, preponderent la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe şi IE al RM.

De regulă, aceste structuri speciale sînt implicate direct în gestionarea organizaţiilor neguvernamentale ale studenţilor din R. Moldova care învaţă în România. În vederea realizării unei supravegheri mai riguroase asupra activităţii acestor asociaţii, în prezent este urmărit scopul fuzionării ONG-lor respective la nivelul naţional pe România.
În ultimul timp s-au intensificat cazurile de creare a situaţiilor de recrutare a studenţilor originari din Republica Moldova. Situaţia respectivă fiind condiţionată în primul rînd de procesul oferirii cetăţeniei române, care este promovat activ de actuala conducere a României.

Majoritatea tinerilor studenţi sau absolvenţi ai diverselor instituţii de învăţămînt superior din România au nimerit în vizorul serviciilor speciale străine fie în baza ideii "unioniste", fie în baza materialelor compromiţătoare.
De asemenea, serviciile secrete străine sînt orientate la crearea situaţiilor care ar putea degenera în manifestări de masă organizate de către unele formaţiuni politice promotoare ale ideilor "unioniste".

Desfăşurarea diferitelor întruniri, conferinţe sau seminare cu genericul "Zilelor Basarabiei" sau "Unirii Principatelor", creează condiţii pentru implicarea şi atragerea tinerei generaţii a studenţilor moldoveni din România în diverse organizaţii neguvernamentale de orientare anticonstituţională

Funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale studenţeşti constituie o modalitate de acoperire a activităţilor informativ-subversive ale statului vecin orientate împotriva R. Moldova. În principalele centre universitare ale României sînt create condiţiile necesare pentru activitatea şi extinderea acestora.

Finanţarea activităţilor organizaţiilor în cauză este efectuată prin intermediul:
- Guvernului României în baza Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni;
- Organizaţiilor neguvernamentale ierarhic superioare din România care, la rîndul lor, sînt finanţate de către diverse organizaţii internaţionale;
- Autorităţilor publice locale (Direcţiile de Tineret ale Primăriilor);
- Instituţiilor de învăţămînt.

Rolul serviciilor secrete în ceea ce priveşte finanţarea organizaţiilor neguvernamentale ale studenţilor "basarabeni" din străinătate este de o importanţă majoră, deoarece în baza intervenţiei acestora sînt admise sau respinse proiectele de activitate.
În acelaşi timp, organizaţiile neguvernamentale pot fi clasificate în două categorii după domeniul de activitate: social - culturale şi politice.

Cu referire la or. Bucureşti, merită "evidenţiată" şi activitatea ONG "Grupul de Atitudine Civică" condusă de către Nicolae Toderaş. Tînărul respectiv la fel este tratat ca un erou al Ministerului Educaţiei al României, de unde şi primeşte finanţarea necesară. Nicolae Toderaş, fiind moldovean din talpă, demult a uitat că provine din Republica Moldova şi nu din Basarabia, cum încearcă să-i convingă pe mulţi alţi copămînteni de-ai săi. În România se manifestă prin legăturile sale strînse cu Richard Simioniuc, colaborator sub acoperire ale serviciilor secrete române.

În ceea ce priveşte organizaţia neguvernamentală "Hyde Park" din or. Bucureşti, s-a stabilit că actualmente este condusă de studentul "basarabean" Ghenadie Brega. Analiza activităţilor practicate de către aceasta indică la o serie de acţiuni ale "Hyde Park"-ului orientate atît împotriva puterii de la Bucureşti (problema cetăţeniei), cît şi de la Chişinău (ex. "istoria bradului"). Spre deosebire de alte asociaţii, "Hyde Park"-ul are una dintre cele mai vizualizate pagini electronice din Internet.

Oraşul Iaşi este atractiv pentru studii prin faptul adiacenţei sale faţă de Republica Moldova şi prin aceea că aici se află cele mai vechi instituţii de învăţămînt superior din România. În prezent, la Iaşi îşi desfăşoară activitatea 2 asociaţii ale studenţilor "basarabeni" - "Asociaţia Tinerilor Români basarabeni şi Bucovineni" (ATRBB) şi "Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG)". Pe data de 10.12.2007 în localitatea în cauză au fost create condiţii favorabile pentru un grup de studenţi moldoveni de la Universitatea "A.I.Cuza", care s-au manifestat prin depunerea coroanei de flori în piaţa bulevardului Independenţei din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie a localităţii respective. La solemnitate au fost prezente diverse oficialităţi din cadrul administraţiei mun. Iaşi, precum şi persoane din domeniul culturii, artei şi a învăţămîntului românesc

Remarcabil este faptul că în perioada anilor 1990-1994 în or. Iaşi la Universitatea "A.I.Cuza" şi-a făcut studiile Vlad Filat, care a stat la baza formării primei Ligi a studenţilor şi elevilor basarabeni din România. De asemenea, în localitatea respectivă şi-a făcut studiile liceale şi actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Un alt centru universitar de aglomerare a tinerilor moldoveni este or. Cluj-Napoca, unde activ îşi desfăşoară activitatea ONG "Grupul de Iniţiativă Basarabeană". Liderii acestei asociaţii, cum sînt Dumitru Tabarcea şi Nicolae Leva la fel se manifestă printr-un comportament tipic de menţinere a legăturilor cu serviciile secrete străine. Pentru publicul larg, tinerii respectivi încearcă să demonstreze că organizaţia pe care o reprezintă este apolitică şi sursele de finanţare le constituie cotizaţiile proprii şi proiectele susţinute de Primăria or. Cluj-Napoca. De fapt adevărul, rămîne pe seama acestora, care pînă la urmă oricum va fi scos în evidenţă.

Tinerii moldoveni de la Sudul Republicii Moldova, preferenţial se orientează spre Universitatea "Dunărea de Jos" din or. Galaţi. Şi aici serviciile secrete româneşti nu au ezitat să contribuie la buna desfăşurare a activităţii Asociaţiei Studenţilor Basarabeni "Ştefan cel Mare" condusă de către Doina Dimcea. S-a stabilit, că Doina Dimcea pe parcusrul efecturării studiilor în or. Galaţi a menţinut relaţii strînse cu colaboratorii SRI, Dinu Gîndu şi Cristi Dumitriu. În calitate de preşedinte al Asociaţiei îndeplinea misiunile date de colaboratorii serviciilor secrete străine. Astfel, în privinţa protestelor studenţilor moldoveni împotriva conducerii României în legătură cu îmbunătăţirea condiţiilor de studii şi tergiversarea acordării cetăţeniei române, Doina Dimcea a fost convinsă să nu participe la asemenea proteste. În acelaşi timp, Doina Dimcea a fost instruită privind organizarea "Zilelor Republicii Moldova în România".

În localitatea revoluţionară Timişoara îşi desfăşoară activitatea "Liga Studenţilor Basarabeni", unul dintre membrii marcanţi ai acesteia fiind Alexandru Rîşneac. De fapt, studenţii "Ligii" în cauză sînt membrii "Tinerei generaţii a PPCD", care s-au manifestat în mod special pe parcursul derulării acţiunilor de protest ale semenilor lor de la Chişinău. La momentul de faţă, activitatea "Ligii Studenţilor Basarabeni din or. Timişoara" este evidenţiată prin acţiuni de discreditare a politicii actualei puteri de la Chişinău.

La fel, în or. Timişoara se manifestă Organizaţia studenţilor basarabeni "Pro Basarabia" condusă de către Sergiu Bucşa, care este în relaţii apropiate cu omologul său de la Bucureşti, Vlad Durnea. Tinerii respectivi, întru demonstrarea devotamentului faţă de "Patria mumă", au obţinut încrederea preşedintelui României, Traian Băsescu care i-a susţinut pe data de 27.03.2008 la organizarea festivităţii "Unirii principatelor române".
În esenţă, schema este simplă, iniţial serviciile secrete române racolează sursele sale din mediul liderilor organizaţiilor menţionate, după care, drept răsplată, îi angajează în diverse structuri de stat. Drept exemplu poate servi actualul consilier prezidenţial al României, Eugen Tomac, ex-preşedintele "Asociaţiei studenţilor basarabeni de la Bucureşti".
S-a evidenţiat "Liga studenţilor basarabeni" din or. Craiova, condusă de către Dinu Ţurcanu.

De menţionat că serviciile secrete străine utilizează efectiv cadrele didactice pentru recrutarea cetăţenilor RM care-şi fac studiile în România. La acest capitol, au fost evidenţiaţi profesorii Universităţii "A.I.Cuza" din or. Iaşi, Mihai Cojocar (prodecanul facultăţii de istorie) şi Gheorghe Cliveli (şeful catedrei de istorie modernă), care de asemenea pot influenţa studenţii "basarabeni" în acţiuni de ordin destabilizator.
În acelaşi timp, la Suceava a devenit mai pronunţată activitatea ONG "Liga studenţilor de etnie română din Basarabia şi Bucovina", majoritatea membrilor căreia sînt din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Liceelor "Petru rareş", de informatică "Spiru Haret" şi de Artă, Grupului Şcolar "Dimitrie Cantemir". Actualmente, conducerea "Ligii" este preluată de către studenta Daniela Munca. Tot la Suceava a fost evidenţiată şi activitatea ONG "Liga studenţilor basarabeni" în fruntea căreia este studentul moldovean Andrei Sîmboteanu, de la facultatea de economie a Universităţii "Ştefan cel Mare".

În privinţa mediilor de tineri sosiţi din afara graniţelor şi consideraţi de etnie română, se urmăreşte coagularea lor în jurul principiilor bazate pe identitatea naţională şi formarea unei elite de intelectuali capabili, pentru viitor, să realizeze interesele strategice ale României în regiune, inclusiv încorporarea tuturor teritoriilor româneşti în spaţiul României Mari.

Selectarea şi racolarea studenţilor Republicii Moldova care au perspectiva angajării în structurile de stat moldoveneşti, constituie una dintre prerogativele de bază ale serviciilor secrete străine.

La capitolul respectiv, necesită a fi remarcat faptul că în prezent avem situaţia cînd la nivelul diferitelor funcţii publice din Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea numeroşi absolvenţi "basarabeni" din România: primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, deputatul în parlamentul RM Vlad Filat, colonelul în rezervă al Batalionului cu destinaţie specială a MAI al RM Valeriu Foiu, şeful Direcţiei Statului Major al MAI al RM Viorel Chetraru, consilier al MAI al RM Iurie Burca. Toţi sînt cetăţeni ai României.
Urmărindu-şi obiectivele informativ-subversive, serviciile secrete române preferenţial efectuează selectarea şi studierea surselor din mediul studenţilor "basarabeni" de la facultăţile de Politologie, Relaţii Internaţionale, Drept, Sociologie, Jurnalistică, Poliţie sau Militare.

Un loc aparte de aplicare a instrumentarului serviciilor secrete române îl constituie tinerii moldoveni din cadrul instituţiilor de învăţămînt cu profil militar. Asemenea cazuri au fost sesizate la Academia Tehnico-Militară din or. Bucureşti, unde un oarecare colonel al SRI, care se prezintă pe numele Adi, s-a evidenţiat prin încercarea de a stabili relaţii de încredere cu diferiţi studenţi moldoveni, declarîndu-se disponibil de a le oferi ajutor la încadrarea în cîmpul muncii. SRI-istul îşi manifestă interesul faţă de situaţia în mediul studenţilor RM care-şi fac studiile la instituţia dată, cît şi de situaţia social-politică din Republica Moldova.

De asemenea, merită atenţie cazul înregistrat la finele lunii februarie 2007 la Academia Forţelor Terestre " N. Bălcescu" din or. Sibiu, România, unde rectorul Academiei, Alexandru Balboş, în cadrul unui discurs adresat absolvenţilor moldoveni şi-a permis afirmaţia, că "… mai devreme sau mai tîrziu vom fi împreună", dorindu-le succes şi realizări profesionale.

În unele cazuri sînt înregistrate şi situaţii cînd anumiţi studenţi "basarabeni" din România manifestă dorinţa de încadrare în structurile serviciilor secrete ale statului vecin.
Sub pretextul obţinerii posibilităţii la libera circulaţie în spaţiul schengen, conducerea României utilizează efectiv mecanismul oferirii cetăţeniei române. Analiza aspectelor procesului nominalizat indică asupra unui scenariu planificat şi bine organizat de ţara vecină, ceea ce încă o dată demonstrează motivul lipsei voinţei României de semnare a Tratatului de Bază cu Republica Moldova

La capitolul dat, cu eventuale relaţii a serviciilor secrete străine poate fi evidenţiată activitatea absolventului moldovean al Universităţii din or. Bucureşti, Ruslan Deleanu, care în calitate de avocat oferă servicii de urgentare în domeniul obţinerii cetăţeniei române.

Problematica obţinerii cetăţeniei române constituie una dintre motivaţiile de bază pentru care tinerii moldoveni se deplasează la studii în România. Evident că serviciile secrete străine nu ezită să profite de această situaţie, în calitate stimul pentru racolarea tinerilor moldoveni de interes informativ

Concomitent, conducerea României, prin intermediul lansării diferitelor declaraţii oficiale, încurajează mediul tinerilor moldoveni din România în vederea depunerii actelor pentru cetăţenia română. Drept exemplu servesc recentele expuneri ale preşedintelui Traian Băsescu privind acordarea privilegiată a cetăţeniei române studenţilor moldoveni care studiază în România.

Dacă e să luăm Academia Forţelor Terestre "N. Bălcescu" din or. Sibiu, România, a fost fixată tendinţa obţinerii cetăţeniei române la reîntoarcerea în Republica Moldova de către majoritatea ofiţerilor moldoveni, cum ar fi: Nicolae Cornescu şi Alexei Revin (Brigada I de infanterie motorizată Bălţi), Vladimir Sîrghi (Unitatea de Apărare Antiaeriană or. Durleşti) ş.a.

În contextul celor expuse, dacă e să ne adresăm abiturienţilor sau studenţilor moldoveni care-şi fac studiile în România, este de datoria fiecăruia să fie devotat mereu şi oricînd statului Republica Moldova, indiferent de circumstanţele şi obstacolele care pot apărea în calea efectuării studiilor în străinătate.

Totodată, nu trebuie uitat faptul că Republica Moldova are mari speranţe în obţinerea unor tineri specialişti care, odată reîntorşi la baştină, să contribuie la prosperarea economiei naţionale la cel puţin la nivelul statelor Uniunii Europene şi stabilirea unor relaţii amiabile de parteneriat bilateral cu o ţară cu aceleaşi tradiţii istorice, cum este România.
Înainte de a spune da colaborării cu serviciile secrete străine, merită să vă gîndiţi la toţi cei de la baştină, care astfel sînt trădaţi şi sortiţi unui viitor nesigur.
Un grup de tineri, studenţi din România

Autor: articol preluat din publicatia "Moldova Suverana"
Sursa:
Chiar sunt tampiti astia de la Moldova Suverana. Mi se pare mai hazliu daca ar scrie asa ceva in rusa.
A comentat Gawry 18 iunie 2008, 23:04
CARE SERVICII SECRETE????????
1. Aestea care o scris vad ca au o lista de nume tare buna, insa informatia suge, nu-i bine pusa la punct:)))
2. Baieti voi sau ati fumat iarba!!! sau cum o zis un om destept "aveti galubaia sparma-n cap"...

3. demult nu am rys asa :D ...
4. Felul in care s-au expus lukrurile obisnuiau in Transnistria sa le expuna rusii despre REp. Moldova... k mol Autoritatile de la Chisinau invatsa copkilasii din Transnistria sa ursaca patria , adica RMN-ul....

5. mey voi sigur nu ati baut ceva stricat? expirat? sau?????....
...iaka nie nii vesel:D si tris in acelasi timp....mdeaaa
A comentat EU..... 18 iunie 2008, 23:16
ce nu sunteti de acord? cum asa mai, eu sunt unul din ei..sunt gata pregatit dar numai nu stiu de ce....cred ca sa plec peste hotare ca romania nu ma mai vrea...nu am cetatanie carete de munca,.....bai ce bine ar fi ca articolul sa fie adevarat...
A comentat agentul gata pregatit 18 iunie 2008, 23:17
da numili meu di si nu apare in lista????? k eu tot iaka fac dvijenii prin romania, si se vede dupa speech k is moldovan!!!!
sau prosta poate k eu is din TRANSNISTRIA??? si NU's la fakultatea care trebu??? ahhh???....iaka trebuie si eu sa merg la drept sau sa ma fa militar ..nio zis tata : -SHII MUJIK!!!!

lol... da limitati is uniii....
A comentat tot EU... 18 iunie 2008, 23:21
prostie!!!!!iar un grup de agitanti incep sa puna bete in roate!sper ca cei care citesc articolul sa-si dea seama cit efort trebuie sa depunem ca sa deschidem ochii celor care sunt acum in md...si habar nu au ce se intimpla...mai intrati pe youtube si vedeti http://ru.youtube.com/watch?v=Vp35FeDDeFA ...eu personal am ramas socata...dupa video,iti dai seama ca trebui sa promovezi valorile nationale!Moldovenii inca sunt cu ochii inchisi ...iar unii in general au uitat!
A comentat hz 18 iunie 2008, 23:27
dupa ce citesti tot articolul razi cu pofta mare....sa nu zici ca nu e adevarat!!!!!!!!!!!
A comentat agentul gata pregatit 18 iunie 2008, 23:31
astia au gresit oleak tare multe date....ba eu vad ca nu apar in lista aia....:( ......hai poate mai scrieti un articolo
A comentat agentul gata pregatit 18 iunie 2008, 23:36
Eu sincer is deprimat k nu ma regasesk in lista..Adika kum ?!!??! eu am mers ku SHASELE , da aestea sus mentionati intra in istorie????????

dap undi adevaru frate??????
pakat k nu o scris mai rezumativ ideile k nii lene sa citesc inka o data vrajeala, dar am pofta sa mai ryd odata...si sa plang k totusi au uitat de mine...:(
A comentat tot EU... 18 iunie 2008, 23:54
Stai, Risneac decand tu ai fost in liga??eu nish n-am auzit sa existe asa ceva in Timisoara asta 1. la mana
2. la mana da dicand OSB ii PRO basarabia?
3. da pro BASARABIA nu erau batraneii ???

ap iaka...se numeste iti dau cuvinte, da' tu compune povestea...
era un joc de comunicare seva de genu...

A comentat Iulia 19 iunie 2008, 01:04
:)))))))) =))

A. Risneac in Liga Studentilor Basarabeni, iar S. Bucsa in Organizatia Studentilor Basarabeni "Pro Basarabia"... :))
... Eugen Tomac - ex-preşedintele "Asociaţiei studenţilor basarabeni de la Bucu reşti"... :))

Amuzant, pe de o parte articolul; pe de alta parte - nu...
A comentat Busuioc 19 iunie 2008, 03:09 | mergi sus ▲
Dragi tovarasi!!!Ca sa punem capat acestor fardelegi da-ti si vom intra rezko in Uniunea Europeana,ca sa nu mai poata Romania sa ne influienteze tineretul .Da ci? Ar fi o idee nu rea.Traiasca PCRM si noi pe linga dinsu daca va fi kip!!!!Aaaaaaa...spus tare
A comentat de mine 19 iunie 2008, 06:27 | mergi sus ▲
Un articol ma tampit nu am citit :) Desi exista un sambure de adevar ,stiu personal cazuri cand niste domni din SRI au incercat sa obtina informatii despre stud basarabeni ,dar in urma unor refuzuri repetate sau calmat.Oricum articolul e scris intr-un stil comunist si nu are nici o valoare
A comentat dima 19 iunie 2008, 07:07 | mergi sus ▲
cam putine comentarii...hai ma sa radem ca nu se stie cand mai avem parte de un asa articol de interesant.....cred ca o sa ma abonez la Moldoa Suverana...ca poate astia mai sriu ceva...
A comentat agentu gata pregatit 19 iunie 2008, 08:14 | mergi sus ▲
Uitete si toti activistii au sarit repede,NU E ADEVARAT, E O TAMPENIE, :)))) eu si prietenii mei niciodata nu am avut treaba cu activitatile acestea de protest sau alte prostii, asa ca imi este indiferent de toata dvijuha asta, si pot sa admit un adevar in acest articol. Linistiti-va si vedeti-va de treaba. eu nu am pierdut timpul cu manifestari, si am obtinut singur tot ce mi-am dorit (cetatenie si servici bun) PA PA
A comentat anostru 19 iunie 2008, 08:36 | mergi sus ▲
Liga Studentilor Basarabeni, Organizatia Pro Basarabia, Risneac, Bucsa... Asta vorbeste din auzite... Halal jurnalism.
A comentat Vasile TM 19 iunie 2008, 08:59 | mergi sus ▲
@Dima, da da deacord Stil comunist... si cel mai funny din toate ii semnatura UN GRUP DE STUDENTI, DIN ROMANIA...

mey , lume eu demult n-am rys cu asa pofta de prostii, numai k ii sadic....iaka sa nu fii informat si sa influentezi lumea! ...care neavynd inkotro asculta si cred...
debilizare, dezumanizare si rusificare in moldova...
A comentat Iulia 19 iunie 2008, 09:00 | mergi sus ▲
io spalit pe bucsa cu durnea!!!baieti, ce relatii apropiate voi aveti?!!!
A comentat hahaha 19 iunie 2008, 09:15 | mergi sus ▲
bah, da eu am o intrebare. De ce aishtia au cap sa scrie prostii din astea si sa dezinformeze saracii parinti din Md si noi(studentii din RO) nu suntem capabili de a produce ceva pozitiv si de a publica in Moldova? De fiecare data asteptam sa se bage bete in roate, dupa care ne plangem soarta, dupa care intelegem umorul si radem in hohote, dar de facut tot nimika nu se face?
A comentat ddd 19 iunie 2008, 09:25 | mergi sus ▲
"Înainte de a spune da colaborării cu serviciile secrete străine, merită să vă gîndiţi la toţi cei de la baştină, care astfel sînt trădaţi şi sortiţi unui viitor nesigur..."...cititi atent...ce prostie...si tinerii care mor de foame in MD de cine st tradati???ce viitor au oare??? ce timpenii...si uite asa iar se face RM de ris in tot universul...si totusi cred k sintem unica tara cu asa mentalitate...ce ingusti sint unii la mine...
A comentat me 19 iunie 2008, 09:31 | mergi sus ▲
.........
A comentat Alex 19 iunie 2008, 10:48 | mergi sus ▲
DA POTI SA MORI DE RAS Rasniac tu esti agent anti moldova dar hai sa privim partea buna Bucsa si Durnea sunteti eroi nationali ura hadicapatilor care au publicat acest articol sper sa intre si ei pe site sa citeasca comentariile noastre
A comentat :)) 19 iunie 2008, 10:57 | mergi sus ▲
MDA...BRED....POLINII BRED....vorba omului destept .... astea-i efectul de la "GALUBAIA SPERMA-N CAP".
A comentat vaitalic 19 iunie 2008, 11:12 | mergi sus ▲
Si daca ar fi sa ii credem....solutia ar fi...sa ne inscriem in "Otread Burovesnikov" sau "Iunîe Konsomoleţ"...sunt multe fenomene de genu asta in RM...mai ales prin Balti. Te doare inima... la ce o ajuns Moldova...
In cazu' asta...autorii articolului....au vorbit si ei...sa n-adoarma... auzi cica..."...creează condiţii pentru implicarea şi atragerea tinerei generaţii a studenţilor moldoveni din România în diverse organizaţii neguvernamentale de orientare anticonstituţională" = BULLSHIT, nu alta.
A comentat vaitalic 19 iunie 2008, 11:32 | mergi sus ▲
Eu propun ca basarabenii studenti in Romania sa imbrace la trecerea frontierei cu Rep. Moldova tricourile : BASARABIA PAMANT ROMANESC...sa moara comunistii de ura...\"poti sa rezisti invaziei unei armate, dar nu poti rezista invaziei unei idei, careia i-a sosit timpul\"(Victor Hugo).JOS REGIMUL VORONIST!!!
P.S. Sper ca Voroninsa nu-mi confiste calculatorul, caci sunt un pericol pt integritatea statala a Rep. Moldova
A comentat Nicu 19 iunie 2008, 13:11 | mergi sus ▲
UNIRE !!! LIBERTATE !!! de EXPRIMARE !!!
DESTEAPTATE ROMANE !!!
JOS CU COMUNISTII !!!
A comentat Slavic (France) 19 iunie 2008, 15:41 | mergi sus ▲
Moldovenii din basarabia au o reala sansa sa fie acceptati ca refugiati politici in spatiul EU
doar trebue sa fie pregatiti si organizati la nivel de documente si dovezi de maltratare,amenintari. Guvernul comunist de la chisinau e criticat dur prin politica lor totalitarista de gulag,TIRANIE,suprimarea expresiei libere si fabricarea dosarelor politice si penale grave. Deci ! Profitati de situatie sa plecati (cea ce este foarte greu) dupa hotare si cereti AZIL POLITIC in spatiul shengen. Curag,organizare si un pic de bani.
A comentat MOLDOVA PUSCARIE MARE 19 iunie 2008, 15:50 | mergi sus ▲
AR FI BINE, CA STUDENTII BASARABENI BINE INSTRUITI SA FIE AGENTI SERVICIILOR SECRETE SI DE INFORMATIE OCCIDENTALE.
CA SA SA SCHIMBE CEVA IN REGIUNE SI SA ACCELEREZE PROCESUL DE UNIRE CU TARA MAMA ROMANIA. DAR CU PARERE DE RAU NU E ASA. ROMANI BASARABENI !!! VA INDEMN !!!
FITI RASISTI,MANDRII DE LIMBA NOSTRA LIMBA ROMANA.NU VA LASATI INJOSITI CUM AU FOST INJOSITI PARINTII SI BUNEII NOSTRII. NOI !!! GERERATIA NOUA !!! AVEM RESPONSABILITATEA SI DATORIA SA SCHIMBAM ISTORIA SI DINITATEA INTREGULUI NOSTRU POPOR ROMAN !!!!!!!!!!
A VENIT TIMPUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat UN ROMAN BASARABEAN 19 iunie 2008, 16:00 | mergi sus ▲
offff....citind acest articol...ma bucur inca odata (a miliarda oara cred) ca am plecat din Moldova.daca as avea o putere mi-as lua si parintii si fatele...si tot neamul...dar nu pot.
cand o sa moara toata pacalenia asta de debili...nu stiu....si sincer...nu cred ca articolul e scris de fosti studenti basarabeni care au facut o facultate in Romania(cu bursa...la buget si camin gratis).sau...s-ar putea ca acest debil care a scris...(k e vorba de o singura persoana) acest articol...infect sa i se fi promis un job in slujba lu voronin.multa mu.e la amandoi.
A comentat romanita 19 iunie 2008, 16:38 | mergi sus ▲
Sub nicio forma articolul nu este scris de catre fosti sau actuali studenti basarabeni. Mai degraba de catre un "personaj"omniprezent pe toate site-urile proromanesti si care a simtit un iz de dorinta a schimbarii promovat cu intensitate de tinerii basarabeni. Cu perseverenta si credinta vom reusi sa schimbam lucrurile.
A comentat Alex 19 iunie 2008, 16:52 | mergi sus ▲
In primul rand asta sigur n-o fost scris de catre UN GRUP DE STUDENTI BASARABENI DIN ROMANIA Tat asta ii POLNAIA HUINEA GALIMAIA.....!!!!!!!!!!!!!!!!!

PASHLI NAHUI TATZI CARE O SCRIS ARTICOLUL AISTA ......!!!!!!!!!!
A comentat Un student din TM 19 iunie 2008, 16:57 | mergi sus ▲
wayyyyy patzani wayyy !!!
da eu daca am restante pot s shiu in atentia serviciilor secrete .
:))
shi m-ar prikali daca ne-ar da cetatenia asa una doua ca tipa "am tradat Moldova independentnaia si suveranaia"
minshiuni mlin, moldovanu ii facut s shii om di ominii way nu cu articole de aestea vor sa ne cheme la bashtina ???
Ma cac pi nasu' la ashiia care isi bat jioc di bashtina !!!
atata pot ?????
com'on ledz !!!
mai ghini scarkinatz-va in cur si trimiteti-i in uagadugu!!!
tampitz !!
A comentat budulay 19 iunie 2008, 18:21 | mergi sus ▲
mai radem glumim dar pana la urma tot noi prosti ramanem...
hai sa scriem o replica la articolul asta si sa o publicam in "presa libera" care mai exista in moldova
ca in afara de noi nimeni nu stie care e adevaratul adevar despre situatia noastra...si la sigur toti vor inclina sa creada ca in cele scris de comunisti
A comentat agentul gata pregatit 19 iunie 2008, 18:35 | mergi sus ▲
La ce limita poate sa ajunga rabdarea umana?dar atit de apsurd sa sustii un astfel de lucru,chiar sunt peste limita absurditatii cei de la Moldova suverana, astia chiar vor sa ne mijeasca cu c.c.at in fata la toti, cei care vor citi acest artikol din afara ar putea crede si una ca asta. Parerea mea este ca e o provocare,dar noi cei de aici ar trebui sa le ardem fundu macar cu o scrisoare de protest sa vada ca aici nu stau boi ca alde ei, ci in mare parte viitori intelectuali si cei carei ii vor inlocui poate in curand....
A comentat Verdeshul 19 iunie 2008, 18:47 | mergi sus ▲
Extraordinar, dom'le...
No Comment!
A comentat offf 20 iunie 2008, 02:26 | mergi sus ▲
fff interesant, dar cine este autorul? La sigur, nu studentii basarabeni, securist din R.Moldova.
Pacat ca cei in etate nu inteleg ca tineretul are dreptul de a alege.
A comentat uuuuuuuuuuuuu 20 iunie 2008, 05:54 | mergi sus ▲
INTRU IN ISTORIE FRATILOR CA DUSMAN AL POPORULUI, cei atacati ca si mine daca va ganditi la o replica e bine sa o formulam in grup. Poate discutam cu un avocat, daca nu ati facut-o deja.
A comentat AINA 20 iunie 2008, 06:33 | mergi sus ▲
Autorii sunt studenti basarabeni.

Nu cunosc sa se fi organizat vre-o data la Galati " Zilele Republicii Moldova"

Autorii acestui articol si-ar fi dorit probabil un festival cu muzica ruseasca care sa fie numit al Republicii Moldova,
A comentat AINA 20 iunie 2008, 06:39 | mergi sus ▲
Si cum ramine cu basarabenii la Moscova (cu adevaratul kaghebist Cioara?! s.a.), gagauzii la Ankara, transnistrenii la Kiev si, de ce nu, bulgarii la Sofia?
Paranoie, impostura si sovinism \"mul\'davinesk\"!
Scabros articol!
A comentat Vulpe 20 iunie 2008, 09:55 | mergi sus ▲
1. "moldova suverana: are un sait de kkt... intentionat in arhiva nu au trecut articolele scrise in ziua de 17 iun. cand sa-a scris acest articol, probabil de frica ca la rubrica "Comentarii" sa nu fie bombardati cu comentarii leviie pentru ei...

2."Moldova Suverană"
Redactor-şef: Ion BERLINSKI
...luati in seama numele... RUS 100%

3.SRI-ul vaneaza pe cei care prezinta pericol pt Romania, nu asa aiurea... gen "SRI-stul Adi se interesa de situatia politica din RM" :D

4.Spuneti ca studentii basarabeni sunt SPIONI, dar voi pentru a turna lapsaua asta, nu ati fost spioni?!?!

5.Daca tot va e frica ca Rom vrea sa ne recruteze, ganditi-va: Romania azi dadea ordin ca toti studentii basarabeni primesc automat/garantat cetatenie romana, un sfert de Moldova pleca... :)

Si pana la urma ce facem rau? Voi puneti flori la statuia lui Lenin, noi la cea a lui Stefan cel Mare.. fiecare cu al lui...

6. Dati voi burse duble fata de Rom. ca sa ne intoarcem inapoi... sa servim economiei si politicei si nu mai stiu ce alte huinele de-astea

7.Cel/cei care a scris articolul idee nu are cu ce se maninca jurnalismul... Ia un manual banal de clasa 6-7 si invata putina istorie, nu o sa-ti strice in infloritoarea ta cariera...

JOS COMUNISMUL!!!
A comentat sovetikul 20 iunie 2008, 10:21 | mergi sus ▲
mi se pare mie sau articolul in cauza e expirat deja? parca am mai citit eu acest articol aici prin Chisinau? oricum, e o aberatie totala
A comentat angelika 20 iunie 2008, 11:53 | mergi sus ▲
Asta e tot ce poate da KGB-ul? Un articol de nivelul "Scinteii" anilor '50.
A comentat Maxim 20 iunie 2008, 12:11 | mergi sus ▲
@Iulia alt fel nu poti descrie articolul ,te duce cu gandul la indoctrinarea din ani 70-80.

Oricum cred ca ideea este interesanta si SRI ar trebuie sa o puna in practica :)) .Ar fi vrut Romania sa aiga agenti sub accoperire in pozitii cheie.
A comentat Dima 20 iunie 2008, 12:25 | mergi sus ▲
@Iulia alt fel nu poti descrie articolul ,te duce cu gandul la indoctrinarea din ani 70-80.

Oricum cred ca ideea este interesanta si SRI ar trebuie sa o puna in practica :)) .Ar fi vrut Romania sa aiga agenti sub accoperire in pozitii cheie.
A comentat Dima 20 iunie 2008, 12:25 | mergi sus ▲
Adevarul zic astia! numai ca au gresit adresa! era vorba de serviciile secrete din moldova! numai eu am 2 prieteni care au fost contactati de catre serviciile secrete din RM in perioada 2003-2005 pentru a strange informatii despre studenti moldoveni la studii in romania si despre alte chestii (adika sa fie informatori ai serviciilor secrete din md). Poate astia care au scris articolul au fost si ei racolati de serviciile secrete si acum scriu vrute si nevrute.
Vor ca studentii sa se intoarca in moldova desi guvernul republicii moldova nu a contribuit cu nimic la instruirea profesionala a celor care au plecat in strainatate. O sa se intoarca da sa tina minte ca in 89 tot studentii au schimbat viata socio-politica, asa ca daca tot continua in acest mod cu presiuni asupra studentilor si nascociri de 2 bani nu se stie pana pana cand pot rabda studentii, si de obicei studentii nu rabda multe.
CEI CARE ATI SCRIS ARTICOLUL SA FITI SANATOSI, DAR SA NU CREDETI CA ATI SCHIMBAT CEVA PRIN A SCRIE ARTICOLE DE 2 BANI PLINE CU GOGOSI CU CIOCOLATA CA SA-L INDULCITI PE VORONIN AL VOSTRU, ORICUM NU TINEM SEAMA DE ACEST PROSTII.

MULT SUCCES TINERILOR STUDENTI DIN ROMANIA SI MULTA BAFTA LA EXAMENE SI LICENTE.
A comentat nokia 20 iunie 2008, 13:34 | mergi sus ▲
Bomba de la curul lui voronin (cu "v" mic), al carei timer va ajunge la zero in 2009, spre marea noastra satisfactie, va exploda in 'zda masii o data! Iar articole din astea sunt ultimele gesturi disperate ale lui vovan de a mai interveni cu ceva, de a mai schimba ceva. DAR NU! Nu se va prinde nimeni, e prea ieftin, nici de doi bani nu e..... Rusine! Capul sus, fratilor! Ii vom invinge!
A comentat Serge 20 iunie 2008, 17:12 | mergi sus ▲
Dupa ce am citit acest articol am izbucnit in hohote :))...dupa ai am ezitat putin...si mi am dat seama ca e de plans :( E jalnic...e teroare...descriminare...Noi tinerii intelectuali tre sa scoatem tara din infern, incepem cu lichidarea comunismului (a epirat demult vrema lor). CApul Sus fratilor ! Priviti realitatea cu ochii deschisi ! BASarabia Pamant Romanesc ! Noi suntem romani !
A comentat WiseMan 20 iunie 2008, 17:27 | mergi sus ▲
am REcitit articolul si am recitit comentariile voastre! si sunt mandra ca sunt din Moldova, si sunt mandra ca mai sunt si alti tineri din Moldova care gandesc cum ganditi voi!!!!! moldova e frumoasa si e patria noastra! si pacat e s avezi ce se intampla cu ce-i ce raman ingraditi de drepturi. si spre bucuria noastra, tineretul din ziua de azi isi da seama de calitatea "marfii" de pe piata...gogosile nu mai sunt din faina "vyshyi sort" iar ciocolata nu mai are gustu sela.Cu bucurie pot sa spun k Moldova si-a reveni!merge vorba de noi,tineretul, cel din romania si cel din moldova(cu care putem socializa fara bariere) caci noi suntem viitorul!
mos craciun cu bradu lui se va duce na' de pe pleaj, ca vine soarele de partea noastra... Mintsile deam' i li-o topit!...
A comentat Iulia 20 iunie 2008, 22:28 | mergi sus ▲
Comunistii vin cu aceleasi texte infecte. Totusi gasim mult adevar in articol. Dar... Cine e tomac si durnea ca eu sunt de 2 ani in bucuresti si nu am auzit de realizari ale acestora. De unde naiba apar reprezentanti de astia fantasmagonici?????????
A comentat ion mandru 21 iunie 2008, 11:15 | mergi sus ▲
crek in disperarea asta cu care au scris articolul, respectiv spiritul paranoidal de care s-au tinut... ar trebui sa ne punem intrebarea cine reprezinta serviciile secrete si ale carui stat. parerea mea este ca semnatarii acestui articol reprezinta aceste servicii sau grupuri de interese aliate lor si nu au nicio legatura cu studentii basarabeni din Romania. Totodata, este evident pericolul instigarii parintilor si/sau elevilor impotriva valorilor romanesti, astfel ca bursele oferite sa nu isi gaseasca bursierii.

Apropo, cum stam cu standalul "vacutza"?
Chiar nu ma tem , pt ca sis-ul moldovenesc *il scriu deliberat cu initiale mici, nu are ce sa imi faca cat sunt undeva prin Bucuresti. Hai Romania, Hai Basarabia. Sa ne tinem impreuna.
Un tanar basarabean din Bucuresti.
A comentat Constantin 21 iunie 2008, 12:23 | mergi sus ▲
Nu ne zicetsi shi nou numarul de telefon de la redactsia moldova suverana k avem informatsie cu noii membrii S.R.I.
A comentat membrii S.R.I.:))))) 21 iunie 2008, 12:26 | mergi sus ▲
Si inca ceva... Un lucru bun la astfel de articole e ca ne face sa luam atitudine. Asa ca indiferent de ce ar incerca, n-o sa ne opreasca :D
A comentat Constantin 21 iunie 2008, 12:32 | mergi sus ▲
Am shi eu o propunere tuturor studentsilor basarabeni din romania......cei care vin acasa facetsiva legitimatsii shi tricouri unde sa scrie Agent S.R.I.
A comentat membrii S.R.I.:))))) 21 iunie 2008, 12:41 | mergi sus ▲
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!! UNIRE !!!
A comentat MOLDOVA PUSCARIE MARE 21 iunie 2008, 14:33 | mergi sus ▲
AFARA ! RUSOFONII !!! din Basarabia pamant ROMANESC !!! (In p..da masai in siberia, la ei. ) Nu fiti BASI,BACANI, fiti RASISTI, stapani,la VOI !!!!!!! ACASA !!!!!
Sa nu d\\\'ati prenume rusesti copiilor vostrii,or care prenume din lume,dar NU !!! rusesc.
A comentat UN ROMAN BASARABEAN 21 iunie 2008, 14:41 | mergi sus ▲
cind am citit \"articolul\" asta imi tot sunau in mite versuriel din cintecul cintat de volontir:\"...la un colt de masa cinta la alt colt de masa cinta ... \"asta referinduma la ce am simtit imi venea sa rid shi sa pling de ce scrie in acest articol care are in el shi ceva adevar insa foarte denaturat cu realitatea shi referitor la serviciile secrete nu vor sa ma ia shi pe mine la servici ca eu de mic am vazut agent 007 shi vreu shi eu ca el sa shiu :)).prin ce putem schimba parerea despre rominia shi istoria noastra care acum este denaturata in asa masura ca copi nici nu mai stiu pe cine sa asculte pe parintii care au luptat in \'89 sau profesorii care plingind le predau prostiile celea,bun deci tr sa ne intoarcem acasa shi sa ajungem sa lucram la cel mai inalt nivel pentru a indeplini misiunea pusa in fata noastra dew ca tre \"angajatorii:\" din rominia,insa pina atunci tr sa le povestim tuturor care ne cunosc in md cind ne inoarcem sa le dam sa citeasca astfel de articole sa-i intrebam ce cred shi sa le explicam cum stau lucruriel de aici putem incepe prin a propavadui o gindire libera shi neinfectatta de astfel de articole putin spus stupide.
P.S. \"daca nu puteti tine tara datileo turcilor nu rushilo caci ei vor veni shi va vor lua numai banii pe cind rushi va vor lua tot limba,biserica,dragostea de patrie,graiul liber\" ,\"cui ne lashi stapine\" .
Undei Stefan cel Mare sa vada toate astea
A comentat vitalie 21 iunie 2008, 16:22 | mergi sus ▲
cine o scris artikoliu l-o scris de BINE si le este...si de plictiseala tot... eu propun asa varianta...
ascultati cantecu!!! http://drop.io/5bseqq4
A comentat EU..... 21 iunie 2008, 16:50 | mergi sus ▲
Articolul acesta credca o fost scris la betie sau prin somn sau numai de o clona a unei persoane canadiane mult cunuscuta si injurata pe curaj.net . :)
A comentat point 22 iunie 2008, 21:58 | mergi sus ▲
COMUNISTII AR DA FOC ROMANIEI DAC AR PUTEA...NU STIU CE SA MAI FACA..DE CE SA SE MAI LEGE...TINERETUL E SCAPAREA MOLDOVEI SI DE ACEEA SAU LEGAT DE EI..macar atat sa faca daca nu-i pot opri sa faca studii in RO
A comentat CINEVA 23 iunie 2008, 10:47 | mergi sus ▲
pt ce au mai declarat anul tineretului daca faca asa tampenii ca rad si cainii.
A comentat GAL 23 iunie 2008, 11:01 | mergi sus ▲
arestarea tinerilor cu initiativa civica din Chisinau si acest caz inclusiv este un cadou pt tineri, avand in vedere ca este anul tineretului :))
A comentat Vlad Durnea 23 iunie 2008, 12:28 | mergi sus ▲
ce sa fac sa nimeresc si eu in lista aia.. serios.. vreau si eu.. contactati-ma mujiku@sri.ro ...
A comentat eu(ro) 24 iunie 2008, 06:21 | mergi sus ▲
De fapt, asta-i realitatea...... Nu trebuie uiutat că noi toti suntem din Republica Moldova...
A comentat Sebastian 26 iunie 2008, 05:26 | mergi sus ▲
nu dati atentie acestor prostiii. hirtia de veceu Moldova Suverana este o scuipatoare de venin a comunistilor din RM si ale presedintelui Voronin. Noi, basarabenii va garantam ca la prima ocazie ii vom da foc cu tot cu curvele de ziaristi de acolo. nu va dati la provocatii! UNIRE FRATILOR!!!!!!
A comentat histro 28 iunie 2008, 13:15 | mergi sus ▲
Traiasca Republica Moldova !!! Traiasca Romania !!! State independente si suverane in cadrul Uniunii Europene.Salutari fierbinti celor de la SRI si SIE
A comentat Mihai 02 iulie 2008, 10:27 | mergi sus ▲
Basarabia-nume si loc sfant prntru romanii din Tara Mama.Aveti grija ce spuneti si ce scrieti!Sant oameni sensibili si suporta destule jijniri.Pentru cei care am plecat fortat,este greu sa auzim jigniri si lucruri neadevarate.La toti romanii basarabeni le doresc sanatate,darzenie si putere de a lupta.Intelectualilor si studentilor,scrieti mai mult paetru a informa lumea.Cu stima,Elena.
A comentat Elena din Soroca 08 iulie 2008, 05:03 | mergi sus ▲
real bullshit .... ce sa zic?
A comentat evelina 10 iulie 2008, 14:31 | mergi sus ▲
A comentat Magda 05 august 2008, 16:03 | mergi sus ▲
Multe din cele expuse in articol corespund realitatii,personal l-am vazut pe N.Toderas insotit de un SRI-ist la Bucuresti. As fi vrut sa comenteze si dumnealui, de ce tace ?
A comentat Magda 05 august 2008, 16:08 | mergi sus ▲
bucsa + durnea = agenti SRI,bravo baieti
A comentat victoria 05 august 2008, 17:24 | mergi sus ▲
credeam ca s-a epuizat subiectul, dar vad ca unii insista... Victoria, daca faci asemenea afirmatii, trebuie sa aduci si probe, altfel nu esti cu nimic mai buna ca cei de la MS... Si la urma urmei, chiar daca e adevarat ce spui, ce vezi tu rau in asta, ca baietii fac un lucru bun pentru Tara? poate asa scapam mai repede de comunisti si rosca! Ca basarabia e plina de agenti ai FSB-ului rusesc, si nu se deranjeaza deloc cei de la MS...
A comentat vlad 05 august 2008, 17:53 | mergi sus ▲
Buna celor care m-au recunoscut, de ce spun aşa pentru că "primarul" este pseudonimul pe care l-am bţinut după ce am fost racolat de către SRI la Iaşi.
Numele meu adevărat este Dorin Chirtoacă.
Vreau să menţionez că odată ce am devenit Primar am obţinut ceva în viaţă, dar colaborarea cu serviciile secrete române mă oboseşte foarte mult şi mă simt vinovat sau chiar degradat faţă de toţi acei care mă înconjoară la Chişinău. Mă simt un trădător adevar al neamului moldovenesc şi nu ştiu ce să fac, să depun mărturii la SIS, dar sta înseamnă dosar penal, nu cred că am să abandonez primăria, da eu asta am s+o fac.
P.S.
Dragi, prieteni care studiaţi în România, dacă aţi fost cumva contacatţi de către colaboratorii serviciilor secrete române, nu pierdeţi timpul şi informaţi imediat SIS-ul pentru a nu cădea pradă celor care se declar a fi buni şi darnici cu voi, totul este o farsă.

Iubiţi-vă Patria Republica Moldova.


A comentat Primarul 02 octombrie 2008, 12:12 | mergi sus ▲
Mai Primare, daca tu esti Dorin Chirtoaca, atunci eu sunt Papa de la Roma! Invata sa gandesti si sa-ti exprimi gandurile asa cum o face adevaratul Chirtoaca, altfel se vede de la o posta ca esti un KGB-ist nenorocit...
A comentat Babacu 02 octombrie 2008, 17:30 | mergi sus ▲
Pt. Primarul - Ma pacaliciule, esti un neterminat daca socoti in serios ca cineva te crede.. Hai ma, te rog eu foarte frumos, mai vino odata pe aici si spune cinstit ,tot una nimeni nu te stie cine esti . Ce ai vrut sa arati cu asta ,ori tu esti prost ,ori ne socoti pe toti prosti . Dar mai precis , mi se pare ca tu esti acel care agita lumea pe forum, ce ai ma de la asta .
Cu toate ca nu impartasesc toate parerile lui Dorin, nici nu-l simpatizez ca politic ,dar iti spun ca el NICIODATA nu putea sa vina aici cu asa prostii (chiar si daca era adevarat cum spui tu ). Hai ma , astept ,spune ceva .
A comentat j.PHILIPS 02 octombrie 2008, 20:26 | mergi sus ▲
Bai oameni buni, a innebunit lupul!!!
M-a apucat rasul citind acest articol :)))
Mare parte din cei care cica sunt acum lideri de organizatii studentesti au terminat facultatea acum 4-5 ani!!! Uf, comunismul asta, cand scapati de el???
A comentat bibistrucel 05 octombrie 2008, 21:44 | mergi sus ▲
Ghirtoaca+Voronin = frati de cruce. Smirnov este omul in care studentii basarabeni trebuie sa creada...
A comentat alina 08 octombrie 2008, 20:11 | mergi sus ▲
UNIRE !!! LIBERTATE !!! de EXPRIMARE !!!
DESTEAPTATE MOLDOVENE !!!
JOS CU UNIONISMUL !!!
STEFAN CEL MARE A FOST MOLDOVEAN DIN TALPA !!! VOI CINE SUNTETI ?
A comentat Elena 08 octombrie 2008, 20:16 | mergi sus ▲
Salutare tuturor!!!
Vis-a-Vis de afirmatiile de mai sus, pot sa spun si eu ceva adevarat :
stati linistiti fratilor, ca SIS-ul trimite tineri la studii, dar nu in Romania, ci la Moscowa, la Oreol..la Volgograd..etc(aici pot sa dau si nume :absolventi ai Liceului de Cadeti din cadrul Academiei de politie \"Stefan cel MAre\" : Mereanu Vadim, Roatru Andrei(individ care era unul din cei mai mari \"codasi\" in promotia sa, cu note numai de 5 si 6, care , ratat fiind, a si fost alungat acasa..sa-i vedeti poza pe odnoklassniki, cu cita stupoare scrie KGB), oare asta e selectie...?????) sub pretextul ca acestia sint trimisi de MAI al RM la academiile MVD ale F.Ruse..dar de fapt MAI-ul nu are nici un fel de contract de colaborare cu MVD-ul..ba mai mult, Ministerul apararii de prin 2003 nu a mai trimis tineri la studii (ma rafer la studii de specialitate militara, informationala) in Romania...si a refuzat sa mai inkeie contracte bilaterale...cum credeti, de ce?retorica intrebare....
Cit priveste PPCD..nu acuzati pe cine trebuie!!!!
mai bine ar fi sa-l intreati pe Durnea cine e tatal prietenei(sau ma rog , fostei sale rietene, nu ma intereseaza starea sa concubinala..) sale, si la ce pardit merge la sedinte ca uns cu miere...!!!s\'apoi atunci sa vedeti cine nu-l stie pe Rosca....k la Durnea si cioarpii sunt portocalii....:)
Asa nu se face fratilor, sunteti \"sau cu rusii sau cu nemtii\"...la mijloc n-ai cum sa stai..
A comentat 0017 09 decembrie 2008, 13:05 | mergi sus ▲
Cit priveste articolul publicat in MS, interesanta "stimulare" pentru a reveni in RM si a contribui la prosperitatea tarii!!!n-am ce spune... ...
A comentat 0017 09 decembrie 2008, 13:36 | mergi sus ▲
Articolul respectiv nu mi se pare decit o aberatie cu idei totalitariste si incercarea de instigare a basarabenilor care nu cunosc nimic in ralitate contra tinerilor studenti care in mod normal sunt baza viitoarei generatii care trebue sa schimbe ceva in Basarabia... ..dr daca e sa facem parte din "coloana a 5a" care defapt nu au reprezentat altceva decit informatorii KGB-ului din Basarabia in perioada comunista ...pot sa comentez. fratilor ati gresit adresa...si ca SUNTETI Bioxid de clei!!!
Conform articolului SRI-ul ar racola studenti basarabeni , bine dr dece nu se spune nimic despre faptul ca SiS-ul face chiar acest lucru. baeti pareti a fi foarte bine informati despre activitatile studentilor din Romania...despre Sis chiar nimic?
A comentat Virus 09 decembrie 2008, 14:22 | mergi sus ▲
pot sa spun ca nu am mai ris demult citind acest articol.dr am ris si mai mult intrind pe situl serviciului vamal din"R MOldoveneasca" chiar vas indemna sa vedeti cum baetii de la serviciul vamal, stiu sa scrie pe Moldoveneste...daca vorbind despre serviciile de informare poate veti opserva ca vi se cere Pasaportul plus viza de sedere temporara si se colecteaza anumite informatii... dr apelind la normele in vigoare trebue sa prezentam doar pasaportul...deja spune despre multe
Concluzionind pot sa spun ca parintii ,noi trebue sa suportam timpeniile unei administratii infecte si pline de oameni Ingrati si analfabeti...
Pot sa spun ca voi spustine si contribui cu toate mijloacele intelectuale posibile...pentru "a lua maciuca din mina nebunului"...si vom fi acelasi singe , aceiasi tara, Romani vom fi cum am fost cu totii odinoara!!!!
A comentat Virus 09 decembrie 2008, 14:40 | mergi sus ▲
Moldova nu sustine Georgia. din inima moldovei va spun.
A comentat Cetatian moldovean 25 ianuarie 2009, 15:54 | mergi sus ▲
In SRI sunt incadrati niste ratati, ce se vand pentru 500 dolari, cum ar fi cazul ofiterului Mirica de la Iasi... R U S I N E, frati romani...
A comentat traian 12 februarie 2009, 20:21 | mergi sus ▲
cit mai este pina pe 05.04.2009
o nimica toata...
RABDATI FRATILOR!!!!!!!!
A comentat sadyk 13 februarie 2009, 12:33 | mergi sus ▲



De la: "Asociaţia Basarabenilor din România"

Pentru: Serviciul Român de Informaţii
Serviciul de Informaţii Externe al României
Ministerul Educaţiei şi al Cercetării al României
Preşedinţia României
ONG ale studenţilor basarabeni din România
Sursele mass-media din România şi Moldova

Subiect: Informaţie


Legea penală (art. 337 din CP al RM) defineşte trădarea de Patrie ca faptă săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii, teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, ce se pedepseşte cu închisoare de la 16 la 25 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.
Trădarea de Patrie este o infracţiune de gravitate excepţională, deoarece indiferent de forma pe care o ia, creează nu doar pericol securităţii de stat, ci constituie o încălcare a obligaţiei de fidelitate pe care fiecare cetăţean al Republicii Moldova o are faţă de Patria sa, precum şi datoria lui sfântă de a o apăra.
În baza sondajului recent efectuat de către o agenţie europeană, România spre deosebire de alte servicii speciale străine se evidenţiază printr-un număr masiv de angajaţi în domeniul securităţii. Cu 12 000 de angajaţi, Serviciul Român de Informaţii are de două-trei mai mulţi lucrători ca MI 5 - MI 6 (4200) din Marea Britanie, BfV (6000) din Germania sau serviciile secrete franceze (6000).
Cu un asemenea arsenal de angajaţi în securitate, statul român dispune de posibilitatea monitorizării situaţiei operative în toate centrele universitare din posesie unde-şi desfăşoară studiile tinerii basarabeni.
Tactica serviciilor secrete româneşti pe parcursul anului 2008 a fost caracterizată prin acţiuni informative agresive, mediul studenţilor "basarabeni" constituind pârghia frecvent utilizată contra statului Republica Moldova.
Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la studii în România sunt recrutaţi în calitate de surse de informaţii cu scopul realizării aşa - numitului "plan secret de unificare" a Republicii Moldova la "Patrie-mumă". Serviciile secrete româneşti continuă disperat să mizeze pe constituirea "coloanei a 5-a", irosind imense resurse financiare din bugetul statului român.
Similar anilor precedenţi, cu ocazia sărbătorilor naţionale, pe întreg teritoriul României au fost evidenţiate multiple organizaţii neguvernamentale ale studenţilor RM dirijate secret de către serviciile secrete române. Acest lucru poate fi clar observat în preajma alegerilor parlamentare moldoveneşti din 05.04. 2009.
Obiectivul prioritar al secţiilor judeţene ale Serviciului Român de Informaţii constituie racolarea membrilor acestor ONG-le şi dirijarea acţiunilor lor. Mai mult ca atât, "sursele" respective sunt remunerate financiar direct din cadrul acestor structuri speciale.
Implicarea serviciilor speciale române în treburile interne ale Republicii Moldova, a fost clar demonstrată de către unii tineri basarabeni care-şi fac studiile în România în articolul publicat în editorialul "Moldova Suverană" din 17.06.2008 - "Studenţii din Republica Moldova, o pradă uşoară pentru serviciile secrete din România".
Ca rezultat, securiştii români nu au ezitat să documenteze şi să compromită contactul unui ofiţer SIS cu studentul basarabean D. Nicu de la Şcoala naţională de studii politice şi administrative (SNSPA) din Bucureşti. Astfel, tânărul basarabean a fost manipulat să publice în mijloacele mass - media "Jurnal de Chişinău" şi "Ziarul de gardă" finanţate de statul român, două articole pe 19 august şi respectiv 4 septembrie 2008 ce reflectau selectiv conţinutul convorbirii lui D. Nicu cu colaboratorul SIS, denaturând semnificativ subiectele discuţiei lor în scopul compromiterii politicii actualei guvernări la consolidarea suveranităţii şi statalităţii RM.
În presa românească tot mai mult este mediatizat faptul dirijării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), director Eugen Tomac, instituţie subordonată Guvernului României, de către serviciile secrete române. În mod special, este reflectată finanţarea frauduloasă destinată Republicii Moldova prin intermediul instituţiei respective (care constituie circa 70% din numărul total de fonduri destinate românilor de pretutindeni), suma anuală constituind aproximativ 1 milion de euro.
Schema de finanţare a diferitor ONG cât şi a unor persoane fizice de către DRP este realizată prin intermediul anumitor instituţii intermediare din România, cum sunt: "Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni" (fondator Daniela Mioara Soros; "Fundaţia Academica "Petre Andrei" - Iaşi, director Doru Tompea; "Centrul pentru Democraţie Iaşi"; "Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning Iaşi".
Remarcabil este faptul, că în conformitate cu normele dreptului internaţional, nici un stat nu poate impune altui stat propriile reglementări financiare. Prin urmare, organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova finanţate de DRP nu sunt obligate să prezinte documentele contabile, ci doar anumite rapoarte de activitate. În aşa mod, serviciile secrete române au libera acţiune de a-şi acoperi interesele financiare proprii ale unor şefi de subdiviziuni, care vor fi nominalizaţi mai jos.
Cu referire la asociaţiile gestionate de către SRI în mod special au fost evidenţiate ONG-le "Uniunea Naţională a Tinerilor Basarabeni" din or. Bucureşti şi "Grupul de Iniţiativă Basarabeană" din or. Cluj-Napoca.
La Cluj-Napoca continuă să activeze "Grupul de Iniţiativă Basarabeană" (GIB) condusă de către N. Leva, care la rândul lui este protejat de Secţia SRI Cluj.
Liderul "Uniunii Naţionale a Tinerilor Basarabeni", C. Rădăuţă s-a evidenţiat la finele anului 2007 prin iniţiativa coagulării sub asociaţia acestuia a tuturor ONG-le de tineri moldoveni din România. În cazul dat, cei de la "GIB" s-au manifestat printr-un comportament echidistant, exprimându-şi insatisfacţia colaborării cu persoane "apărute din necunoscut".
Trezeşte nedumerire şi activitatea "Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din or. Bucureşti" prezentată de către V. Durnea, care a fost observat cu colaborator al SRI, care fiţi atenţi, circulă cu automobilul cu numerele de înmatriculare B 55 YCC.
V. Durnea cu complicii săi E. Burlacu şi O. Mahu de la "Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni" au fost pregătiţi şi trimişi de serviciile speciale române la finele lunii noiembrie 2008 la Chişinău. Au însoţit ex-angajatul Preşedinţiei României pe problemele românilor de pretutindeni, E. Tomac.
Remarcabil este, că E. Tomac înainte de a fi numit în funcţia deţinută a condus mai mulţi ani la rând "Liga tinerilor români de pretutindeni", fiind student al Universităţii din Bucureşti. Situaţia acestuia nu avea cum să rămână fără atenţia serviciilor speciale române.
Căsătoriile surselor de informaţii la fel sunt planificate în cadrul instituţiilor speciale româneşti. E. Tomac este căsătorit cu D. Postică, fosta membră activă a "Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni", redactor-şef al revistei "Confluenţe". De altfel, după culise se cunoaşte că E. Tomac îşi înşeală soţia cu fiica preşedintelui României, E. Băsescu, posibil tot în baza unui scenariu planificat de către aceste servicii.
În baza misiunilor primite, liderii ONG-le nominalizaţi s-au evidenţiat de multiple ori prin manifestaţiile stradale din România împotriva guvernului de la Chişinău.
Din rândul ONG-le dirijate de către serviciile secrete române implicate activ întru susţinerea lui E. Tomac au putut fi evidenţiaţi: C. Ciobanu - preşedintele OSB Bucureşti; S. Răcilă - vicepreşedinte al OSB Bucureşti; V. Durnea - vicepreşedinte al OSB Bucureşti; Şt. Miron - secretar general al OSB Bucureşti; O. Apostol - preşedintele OSB Braşov; Iu. Munteanu - preşedinte al OSB Constanţa; A. Tinică - vicepreşedinte al OSB Constanţa; Al. Jurcăneanu - preşedinte al Clubului Studenţilor-Basarabeni şi Bucovineni, din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi; I. Buga - preşedinte al Şcolii de Vară "Comunităţi Româneşti şi Identitate Europeană". Este îngrijurator faptul, că mulţi dintre ei sunt utilizaţi în orb de către serviciile speciale române.
În cadrul instituţiilor universitare de la Iaşi a fost evidenţiată activitatea "Asociaţiei Tinerilor Români Basarabeni şi Bucovineni" (ATB) condusă de către D. Caranfil. În perioada anului 2008 ATB - ul s-a manifestat prin organizarea sistematică a manifestaţiilor cu prilejul zilelor naţionale ale României. Totodată, în persoana lui D. Caranfil au fost efectuate deplasări grupate ale studenţilor basarabeni de la Iaşi la Chişinău întru susţinerea formaţiunilor politice moldoveneşti de orientare anticonstituţională, evident sub dirijarea serviciilor speciale române.
Cu referire la Iaşi, a fost remarcată şi activitatea "Asociaţiei Tinerilor Români din Afara Graniţelor" - E. Jomir şi a organizaţiei neo-fasciste "Noua Dreaptă" - M. Arhire, care deseori au fost observaţi de colegii lor în automobilele IS 55 YDI; IS 05 SHP din dotarea SRI-lui.
Universitatea din Suceava la fel este remarcată prin activităţi neguvernamentale ale studenţilor "basarabeni", gestionate de către serviciile secrete române. La finele anului 2008 în localitatea respectivă a fost lansată revista "Basarabia" de către "Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Suceava" (GIRB), al cărei conţinut cuprinde articole "unioniste". A fost distribuit gratuit în mediul studenţilor basarabeni din România, proiect susţinut de către serviciile speciale române.
Publicaţiile din presă au scos în evidenţă circa 22 de studenţi basarabeni de la Sibiu, care pe data de 26.10.2008 au iniţiat acţiuni de legalizare a Organizaţii a Studenţilor Basarabeni (OSB) din localitatea dată. Echipa de coordonare intermediară, până la primirea personalităţii juridice va fi condusă de V. Bîlici, iniţiatoarea "proiectului".
Mediul universitar din Baia Mare la 17.12.2008 a fost marcat prin înfiinţarea Clubului Studenţilor Basarabeni si Ucraineni (CSBU) din cadrul Universităţii de Nord. Principalele direcţii de orientare ale organizaţiei au fost stabilite schimburile interculturale între studenţii basarabeni, cei din regiunea ucraineana Transcarpatia si cei din municipiul Baia Mare. Liderul asociaţiei respective a fost evidenţiat E. Morari observat în oraş cu un domn necunoscut, ce era la volanul automobilului B 55 VEK din dotarea SRI.
La Academia Forţelor Militare din Sibiu în funcţia de ofiţeri de contrainformaţii au fost stabiliţi colonelul Coca şi maiorul Micu, precum şi Bogdan Timofte şi Adrian Boghean. Securiştii respectivi s-au manifestat prin discuţii şi anchetări particulare organizate cursanţilor din Republica Moldova.
Dovadă a racolării cursanţilor Academiei Forţelor Militare din Sibiu de către serviciile speciale ale României poate servi domeniul de activitate al absolvenţilor români din cadrul instituţiei nominalizate. Au fost evidenţiaţi Înţeleptu Ionuţ, colaborator al Serviciului de Pază şi Protecţie a României; Iorga Benedict, colaborator al Serviciului Român de Informaţii; Mitrofan Daniel, colaborator al Direcţiei Informaţii al Armatei României.
Pentru înrolarea în cadrul serviciilor speciale din România, anual din cadrul Academiei Forţelor Terestre din or. Sibiu sunt selectaţi circa 10 cursanţi, care pe parcursul anilor de studii au fost utilizaţi activ în calitate de surse de informaţii.
La fel ca şi în cazul altor instituţii cu profil militar la Academia de Poliţie "A.I. Cuza" din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea ofiţeri SRI sub acoperire, care au fost sesizaţi în contacte directe cu cursanţii basarabeni cum sunt Iu. Burca, V. Petrov, Ig. Cujbă, S. Sîrbu, V. Nour şi V. Zaporojan.
La Bucureşti a fost evidenţiat ofiţerul SRI Gabriel Sorin Neagu, care se remarcă prin interesul sporit faţă de ocupaţiile tinerilor basarabeni, a părinţilor, rudelor apropiate etc. Oarece cu ce scop?
Trezeşte panică şi spaimă cazul studentei basarabence D. Andriuţă, care pe parcursul efectuării studiilor la Universitatea din Sibiu în primăvara anului 2008 a fost chestionată de către un ofiţer al Serviciului Român de Informaţii.
Căminele Academiei de Studii Economice din or. Bucureşti la fel nu rămân fără atenţia SRI - lui, care cu regularitate studiază şi selectează surse din mediul basarabenilor.
În legături directe cu studenţii basarabeni din România au fost observaţi multipli colaboratori ai serviciilor speciale româneşti, cum sunt:
SRI Bucureşti - Mircea Chelaru general locotenent SRI; Coldea Florian; Bercaru Marius; Gabrian Ioan - ex-şef al Protecţiei Interne din SRI;
SRI Iaşi - Gheorghiu Nicolae - lt. colonel, şef interimar în octombrie 2007; Simion Tiberiu - general de brigadă în rezervă, destituit în 2007, a activat la Iaşi din 2002, anterior în perioada 2000-2001 la Secţia SRI Timişoara, după care în 2001-2002 la Secţia SRI Bacău;
SRI Timişoara - Petrea Vasile, colonel;
SRI Bacău - Florin Mihai,maior;
SRI Cluj-Napoca - Hundrea Ioan, colonel.
În altă ordine de idei, spre deosebire de alte servicii speciale străine competenţa Serviciului Român de Informaţii ar putea fi apreciată după rezultatele anumitor ofiţeri SRI.
Pentru merite "deosebite" faţă de "Patria - mumă" din cadrul Secţiei SRI Iaşi au fost evidenţiaţi - Calinescu Gheorghe, Constantinescu Mihai, Dogaru Corneliu şi Miricia Tiberiu - ofiţeri SRI destituiţi pentru sustragerea şi încercarea de a vinde informaţii secrete. Tot aici poate fi adus şi exemplul ex-ofiţerului SRI Tulcea - Gherasim Iulian care în luna februarie 2008 s-a remarcat prin jaful de bani la o casă de schimb valutar din or. Constanţa.
Pe teritoriul Republicii Moldova activitatea informativ-subversivă ale serviciilor secrete româneşti este intercalată şi consolidată de către unii "colaboratori" ai misiunii diplomatice a României la Chişinău.
La acest capitol poate fi nominalizat Emanuel Preda, colaborator în state al Direcţiei Contrainformaţii a SRI, care activează sub acoperirea funcţiei de ataşat pe afacerile interne a Ambasadei României. Similar predecesorului său Mihai Dumitrescu, Emanuel Preda este protejat de persoane cu funcţii înalte din conducerea statului vecin.
Sunt organizate aşa-numitele întruniri conspirative ale liderilor asociaţiilor de studenţi "basarabeni" în cadrul Consulatului României la Chişinău. Tinerii primesc instrucţiuni şi remunerări financiare de la "unii" diplomaţi români "salvatori ai neamului".
Pentru defăimarea imaginii statului Republica Moldova, serviciile secrete române practică marşrutizarea cu misiuni speciale din România în Republica Moldova a surselor sale racolate din mediul studenţilor "basarabeni".
Astfel, a fost evidenţiat V. Şoimaru, student în România la Universitatea Româno - Americană. care pe data de 27.08.2008 a fost reţinut de către organele de poliţie pentru faptul, că a încercat să deseneze neautorizat sub Arca de Triumf din Chişinău harta "României mari".
Remarcabil este, că statul român pentru fidelitatea studenţilor basarabeni manifestată faţă de ideea unionistă, în coraport cu serviciile speciale române, practică diverse forme de "mulţumire". Spre exemplu, la Timişoara unii ex-lideri de asociaţii "basarabene" cu sprijinul securităţii, au obţinut funcţii în calitate de senatori, cum sunt Al. Rîşneac - fost preşedinte al OSB Timişoara; S. Bucşa - fost preşedinte al OSB Timişoara; L. Răzmeriţă - fost preşedinte al OSB Timişoara; A. Tudoroi- fost preşedinte al OSB Timişoara. Desigur, aici poate fi calificat şi cazul lui E. Tomac.
Securitatea Republici Moldova este atenuată şi de actualii lideri politici de la Chişinău D. Chirtoacă, Vl. Filat, Al. Tănase, cetăţeni ai României care au avut contacte cu serviciile secrete române.
Serviciile secrete ale României practică cu regularitate selectarea candidaţilor atât din cadrul instituţiilor liceale, cât şi universitare. Este cunoscut de către toţi, că Al. Tănase şi Vl. Filat au studiat la Universitatea "A. I. Cuza" în perioada anilor 1990-1994, fiind colegi de "breaslă" cu Directorul Serviciului de Informaţii Externe al României, Mihai Răzvan-Ungureanu.
În altă ordine de idei, primarul general al mun. Chişinău, D. Chirtoacă şi-a făcut studiile la liceul "C. Negruzzi" Iaşi în perioada anilor 1993 - 1997 pe care Mihai Răzvan - Ungureanu l-a absolvit în anul 1987. Posibilele contacte ale actualului primar general de Chişinău cu serviciile secrete străine pot fi demonstrate şi prin frecventele deplasări particulare ale acestuia în România.
Tot la Iaşi a fost remarcat V. Koroli sesizat cu unii ofiţeri SRI în perioada anilor 1992 - 1996 pe parcursul efectuării studiilor la Universitatea "A.I. Cuza".
În detrimentul intereselor statale ale Republicii Moldova, serviciile secrete române sistematic practică utilizarea surselor operative racolate din sfera mass-mediei. Din mediul absolvenţilor Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti a fost evidenţiat angajatul "Teleradio-Moldova", V. Stângaciu.
Problematica obţinerii cetăţeniei române constituie una dintre motivaţiile de bază pentru care tinerii basarabeni se deplasează la studii în România. Serviciile secrete române, nu ezită să profite de această situaţie pentru racolarea tinerilor basarabeni de interes informativ.
Sub acoperirea SRI a fost evidenţiată activitatea absolventului basarabean al Universităţii din or. Bucureşti, R. Deleanu, care apare în calitate de avocat şi oferă servicii intermediare pentru obţinerea cetăţeniei române.
În contextul celor expuse, ne exprimăm profund îngrijorarea faţă de actualul curs al politicii externe româneşti direcţionat împotriva statalităţii, independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova.
Calificăm acţiunile serviciilor secrete ale României antidemocratice, ieşite din cadrul normelor Uniunii Europene, ce violează flagrant Convenţia europeană pentru drepturile omului.
Solicităm, anihilarea imediată a tuturor activităţilor ilicite practicate de către serviciile secrete ale României în mediul studenţilor basarabeni şi oferirea explicaţiilor publice pe cazurile enumerate mai sus.


"Asociaţia Basarabenilor din România"




A comentat "Asociaţia Basarabenilor din Rom 13 martie 2009, 09:31 | mergi sus ▲
Felicitari domnilor ofiteri SIS , dar va anunatm de pe acum ca nu veti trage in jos serviciile noastre!
Sunteti 0 pt noi!!!!!

SHOWTIME!

A comentat AAAAA 13 martie 2009, 23:36 | mergi sus ▲
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
A comentat Comunitatea ROMANILOR basarabeni din Franta 14 martie 2009, 01:27 | mergi sus ▲
Temeti-va de RAZBUNAREA ROMANEASCA, mancurti imputiti ce sunteti! Temeti-va de viitorul romanesc!
A comentat Horus Hekenu 14 martie 2009, 06:31 | mergi sus ▲
Nu stiu ce mai este si aceasta "Asociaţia Basarabenilor din România", dar odata ce au luat-o in ghilimele, e clar ca e o facatura... Daca toate cele scrise sunt adevarate, atunci nu ne ramane decat sa ne mandrim cu asa activitate a SRI-ului, bravo lor, ca de aia e serviciu de informatii, nu? Daca nu ar face nimic in aceasta directie, atunci ar insemna ca sunt platiti degeaba...
A comentat Babacu 14 martie 2009, 12:10 | mergi sus ▲
aparitia unor astfel de articole cu invinuiri la adresa studentilor basarabeni din Ro ne convinge inca o data, ca regimul comyunist de la Chisinau se teme de tinerii care invata in Tara, ca nu vor mai putea fi manipulati cand se vor intoarce acasa, de aceia vor sa-i compromita ca sa nu se mai intoarca, de aceia nu semneaza acordul de colaborare intre Ministerele de invatamant, pune tot felul de piedici, ca tinerii din RM sa nu poate sa iasa si ei in lume, sa nu vada ca in alta parte se traieste si se gandeste altfel decat in RM...
A comentat Babacu 14 martie 2009, 12:16 | mergi sus ▲
"Ne exprimam profund ingrijorarea fata de actualul curs al politicii externe romanesti directionat impotriva STATALITATII,INDEPENDENTEI SI SUVERANITATII REPUBLICII MOLDOVA".Fratilor de ce va mai numiti basarabeni romani si nu "moldoveni"(adica cetateni moldoveni)daca tineti atat de mult la statalitatea,independenta si suveranitatea republicii moldova.I-ar apoi multi dintre voi(din asociatia basarabenilor din Romania)probabil v-ati depus si dosarele pt redobandirea cetateniei romane.Dar oare meritati sa o obtineti?Pentru ca vad ca criticati atat de mult Romania si mai mult va aparati (statalitatea independenta si SUVERANITATEA)republicii voastre,de parca aceasta ar exista de o vesnicie.Nu va inteleg,dar eu raman acelasi nationalist si spun: BASARABIA PAMANT ROMANESC!!!
A comentat Gogu 14 martie 2009, 15:31 | mergi sus ▲
Se vede criza mondiala a afectat serios serviciile speciale romanesti de actioneaza in asa mod
A comentat BOC 20 martie 2009, 10:01 | mergi sus ▲
Cu asa SRI mai bine cu SIS-ul care este mult mai puternic si dotat. Bravo ofiterilor SIS !!! Ne mandrim cu voi !!! Tot asa s-o tineti si inainte !
A comentat I. Iliescu 29 martie 2009, 09:14 | mergi sus ▲
SRI - astia sunt niste ratati fac angajari doar pe pile , pe bani …. Nu se mai satura…
A comentat Ioan 18 iunie 2009, 08:00 | mergi sus ▲
MI SE PARE CĂ A SCRIS-O UN OM BOLNAV MENTAL.
A comentat Ion 05 noiembrie 2009, 15:42 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.3262 secunde