Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 21:08

 

Traian Basescu: Romania angajata ferm in sustinerea aspiraţiilor europene ale cetăţenilor de dincolo de Prut

adăugat 17 martie 2011, 11:39, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Traian Basescu, Romania, sustinerea aspiraţiilor europene, cetăţeni, Prut, Basarabeni

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit miercuri, 16 martie, la Palatul Cotroceni, pe Iurie Leancă, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat la începutul intrevederii că în Acordul de finanţare nerambursabila în valoare de 100 milioane de euro încheiat de Bucuresti si Chisinau va fi introdus şi sectorul energiei.


Basescu a mentionat ca a discutat despre acest subiect duminica, 13 martie, cu premierul Vlad Filat, adaugand ca aceasta modificare a Acordului trebuie facuta prin doua protocoale care sa fie introduse in anexa.


"Si asta inseamna repede doua protocoale pe care sa le punem in anexa, pentru ca noi am trimis deja acordul in Parlament. Si sa treaca acum, sa nu mai ramanem cu un document. Si probabil trebuie organizat chiar saptamana viitoare un set de extindere si pe energie si pe ce va mai fi nevoie. Sa nu ne ducem de doua ori in Parlament sa le ratificam si sa putem da drumul la proiectele vizate. Si de asemenea, am discutat ca in partea moldoveana sa aiba responsabilitati si Secretariatul General. Deci aceste doua trebuie introduse rapid ca o anexa", a afirmat presedintele Basescu.


De asemenea, Traian Basescu a mai spus, glumind, ca asteapta "sa fie definitivata structura statala" a Republicii Moldova, "adica umplute casutele", facand referire la faptul ca Parlamentul de la Chisinau inca nu a reusit alegerea unui sef al statului.


În ceea ce priveşte parcursul european al celui de-al doilea stat romanesc, Preşedintele Traian Băsescu a reiterat angajamentul României de susţinere a aspiraţiilor europene ale cetăţenilor de dincolo de Prut.


Iurie Leancă a evidenţiat la randul sau angajamentul actualului Executiv de la Chişinău pentru realizarea acestui deziderat şi a apreciat rolul României în facilitarea acestui proces.


Baconschi catre Leanca: "Contaţi în continuare pe sprijinul fratern al României"


Iurie Leanca si Teodor Baconschi, Bucuresti

Si Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut, miercuri, 16 martie, convorbiri cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe şi integrării europene de la Chisinau, Iurie Leancă, aflat în vizită de lucru la Bucuresti, transmite Romanian Global News.


În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri au analizat evoluţiile de pe agenda politică bilaterală, au accentuat importanţa dimensiunii economice şi energetice în planul cooperării Bucureşti-Chişinău.


Totodată, discuţiile au abordat şi perspectivele organizării unei şedinţe comune de guvern, fiind convenită, în pregătirea acestui eveniment, intensificarea cooperării între cele doua state romanesti pe diferite teme bilaterale şi regionale de interes comun.


Şeful diplomaţiei de la Bucuresti a reafirmat angajamentul României de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova. În acest sens, ministrul Baconschi a declarat: "Sunt foarte mulţumit de discuţia noastră sinceră şi cuprinzătoare cu privire la agenda bilaterală şi la ce are de făcut Republica Moldova pentru a se menţine în atenţia Uniunii Europene ca poveste de succes a Parteneriatului Estic."


Şeful diplomaţiei de la Chişinău a evidenţiat importanţa traseului european pentru statul său. „Am ţinut să-l informez pe domnul ministru de determinarea guvernului de la Chişinău de a dinamiza continuarea reformelor, obiectivul nostru cel mai important fiind– cu sprijinul prietenilor noştri – de a moderniza Republica Moldova, în contextul apropierii şi integrării ţării noastre în Uniunea Europeană", a declarat ministrul Iurie Leancă.


Totodată, ministrul Iurie Leancă a evidenţiat rolul important de susţinere pe care Bucureştiul îl are pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. „În ceea ce priveşte agenda noastră europeană, aceasta este la fel de ambiţioasă ca şi anul trecut. (...). În acest dialog al nostru extrem de important cu Uniunea Europeană, România deţine un rol semnificativ, în sensul transmiterii experienţei pe care a acumulat-o parcurgând această cale înaintea noastră".


În ceea ce priveşte organizarea celei de-a patra reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, în marja CAE din 12 aprilie, ministrul român de externe a menţionat: "Am convenit să ne coordonăm în prealabil pentru a plasa şi acolo un mesaj unitar şi puternic. Contaţi în continuare pe sprijinul fratern al României şi pe deplina noastră angajare într-o soartă mai bună pe care cetăţenii Republicii Moldova o merită în totalitate, după atâtea decenii de încercări istorice, nu o dată dramatice."


Cei doi oficiali au abordat şi problematica situaţiei interne de dincolo de Prut, partea Baconschi reconfirmând angajamentul de a sprijini cu fermitate guvernul de la Chisinau, în efortul de reformă şi în demersurile de avansare în procesul de integrare europeană.


Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii pe marginea soluţionării conflictului transnistrean, ocazie cu care Teodor Baconchi a reiterat faptul că România, ca vecin al Republicii Moldova şi stat membru UE, sprijină identificarea unei soluţii cu angajarea tuturor actorilor implicaţi în formatul 5+2, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.


Baconschi, a declarat, după întrevederea cu omologul de la Chişinău, că cele doua guverne vor avea o şedinţă comună "la orizontul lunii iunie", iar partea română îşi doreşte organizarea simultană a unui forum economic "serios".


Baconschi a spus că, în acest sens, ar fi binevenită popularizarea de către guvernul de la Chisinau a priorităţilor de privatizare la care ar putea lua parte atât companii româneşti, cât şi companii internaţionale, care îşi desfăşoară activitatea în România.


Leanca si Baconschi vor inaugura in perioada urmatoare, sediul Oficiului consular al României de la Ungheni. "Oficiul este funcţional în acest moment, existând aparatura necesară, iar deschiderea ghişeelor va avea loc "cât de curând"", a spus Teodor Baconschi.


Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.4266 secunde