Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 03:11

 

Trimis în Siberia pentru agitaţie antisovietică

adăugat 17 februarie 2011, 12:54, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Cornel Postolachi

Siberia, deportari, agitatie antisovietica,

Fiodor Tanasov, ţăran gospodar de etnie bulgară, a fost condamnat la 15 ani de GULAG, ca „duşman de clasă", pentru că ar fi îndemnat oamenii din sat să nu livreze la stat norma de pâine.

Fiodor Tanasov s-a născut în 1883 în actualul sat Valea Perjei din raionul Taraclia. A făcut serviciul militar în armata ţaristă, iar în timpul Primului Război Mondial a fost încadrat în flota rusă de la Odesa.

În perioada interbelică, atunci când Basarabia a fost parte a României, devine membru al Partidului Naţional Ţărănesc. În august 1946 este arestat de NKVD, iar în decembrie este condamnat la ani grei de GULAG.


GOSPODARII, „DUŞMANI DE CLASĂ"

Din materialele de arhivă aflăm că Fiodor Tanasov era căsătorit, urmase trei clase, avea o gospodărie ce includea 13 hectare de pământ arabil şi unul de vie, doi cai, o vacă, doi boi, un porc, 12 oi şi 30 de stupi de albine.

Suficient cât să fie etichetat cheabur şi „duşman de clasă" de către regimul sovietic comunist. Şi asta deşi nu era decât un ţăran gospodar, respectat de lumea din sat, care mai crea şi locuri de muncă. Avea o băcănie şi o presă pentru olane, unde lucrau câţiva oameni.

Totodată, angaja zilieri la muncile agricole, pe care îi plătea bine.

Din perspectivă comunistă, Tanasov era însă un element periculos şi urma să fie eliminat din societate, pentru că putea crea obstacole în politica de colectivizare a agriculturii, care era, de fapt, o expropriere forţată a ţăranilor.


ARESTAT CĂ N-A DAT GRÂUL LA STAT

În URSS nu s-a făcut ca în România, unde în cadrul reformei agrare din 1921 marii proprietari funciari au primit recompense băneşti pentru averea redistribuită altor categorii sociale, mai ales ţăranilor cu puţin pământ care fuseseră înrolaţi în armată în timpul războiului.

La fel s-a întâmplat în alte state europene după primul război mondial - Polonia, Ungaria, Bulgaria, nu şi în Uniunea Sovietică, unde naţionalizarea pământului a reprezentat un jaf organizat al statului împotriva ţăranilor gospodari.

Fiodor Tanasov este arestat de către secţia raională Ciadâr-Lunga a Securităţii sovietice la 12 august 1946, fiind învinuit că a făcut agitaţie antisovietică împotriva livrărilor obligatorii de pâine către stat. În realitate, Tanasov livrase la momentul arestării 280 de kilograme de cereale din norma anuală de 2.200 de kilograme pe care i-o stabilise sovieticii.

La interogatoriu, Tanasov a recunoscut că se face vinovat doar de faptul că nu a dat pâinea la stat la timp, dar nu pentru c-ar fi refuzat din principiu, ci pentru că nu avea de unde da mai mult.

Din dosar reiese că Tanasov ar fi îndemnat ţăranii din sat să nu livreze norma de pâine la stat, spunându-le că în curând în Basarabia vor veni englezii şi americanii şi că puterea sovietică va fi alungată. Astfel de zvonuri circulau la acea vreme, fiind alimentate de posturile de radio străine, dar şi de speranţele oamenilor că sovieticii vor pleca.


ACUZAT CĂ RĂSPÂNDEA ZVONURI ANTISOVIETICE

Este dificil de stabilit dacă şi Fiodor Tarasov ar fi răspândit astfel de zvonuri. Cert este însă că averea deţinută şi trecutul său de ţărănist îl plasau în categoria „duşmanilor de clasă" ai puterii sovietice, iar ceea ce i se incrimina era o încercare de a legaliza actul de represiune împotriva sa.

Să nu uităm şi faptul că în 1946 a început foametea în masă, iar arestarea unor oameni ca Tarasov avea menirea să inoculeze societăţii ideea că planul de pâine stabilit de Moscova trebuie îndeplinit cu orice preţ, chiar şi prin înfometarea populaţiei locale, şi că cei care nu se vor supune vor fi pedepsiţi aspru.

Drept urmare, Fiodor Tanasov a fost condamnat la zece ani de lagăr şi alţi cinci ani de decădere în drepturi civile. A dispărut fără urmă în Siberia. În 1990 a fost reabilitat.


EXTRAS DIN ACTUL DE REABILITARE:

„Tanasov a fost condamnat pentru că, având o atitudine îndreptată împotriva puterii sovietice, făcea agitaţie antisovietică în sat manifestată în îndemnul de a nu livra statului pâine şi clevetea contra Puterii. Sentinţa judecăţii este neîntemeiată şi urmează a fi anulată."


Autor: Igor Cașu
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2668 secunde